Димитър Зоров: Много хора обикалят магазините заради промоции и това крие голям риск от разнасяне на вируса

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8333069 Димитър Зоров: Много хора обикалят магазините заради промоции и това крие голям риск от разнасяне на вируса Димитър Зоров: Много хора обикалят магазините заради промоции и това крие голям риск от разнасяне на вируса www.24chasa.bg
Димитър Зоров: Много хора обикалят магазините заради промоции и това крие голям риск от разнасяне на вируса

Производители досега не са вдигнали цените на стоките, въпреки че се увеличават разходите за суровини, казва председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България

Българското производство има достатъчно капацитет да покрие нуждите

Предприятия за опаковки в Европа спират доставките

Трябва да преосмислим политиката за местните животновъди, за да можем да разчитаме на наше производство

В провинцията се организират с автобуси да пазаруват, опасно е

 Плащанията за доставки на млечни продукти в училищата се бавят с месеци

- Г-н Зоров, предложихте в хранителните магазини временно да не се предлагат продукти на промоция. С какво смятате, че ще помогне това?

- Тази идея е продиктувана от това да положим всички усилия да не се струпват хора на едно място и да няма възможности за предаване на вируса.

При такива промоции в дадена търговска верига пускат артикули в определен ден на промоция и хората отиват, за да ги купят. Но на 500 метра има друга верига с друга промоция и хората обикалят от магазин на магазин. Това е изключително голям риск от много повече контакти и въпреки създадената организация за изчакване, се образуват опашки отвън и на касите. Повече хора преминават през служителите, които нямат защитни шлемове, очила, те пипат повърхности, а чухме, че вирусът се задържа по тях.

В провинцията хората се организират и посещават с автобуси някои от големите търговски обекти в областните градове, за да пазаруват. Това се вижда и от оборота, и от потока, което е особено рисково.

В нашите предприятия имаме потенциала, мощностите да задоволим населението с български стоки, но това можем да го гарантираме, когато и нашите работници са живи и здрави, затова трябва да направим и невъзможното за ограничаване на контактите.

Тук няма никакви корпоративни интереси - чухме, че сме имали такива. Производителите на храни са особено отговорни в този момент, въпреки че не са на предната фронтова линия.

- Какви други мерки предлага сформираният щаб за храни и напитки?

- В щаба на ден обсъждаме най-малко по 20 важни проблема в различни браншове, пишем почти през ден писма до държавните институции с нашите искания, нужди, виждания, за да сме максимално полезни. Едно от исканията е, в случай че се затегнат мерките още повече, да може да бъде гарантирано придвижването на служителите до хранителните предприятия, да са осигурени транспортните средства за суровини и готова продукция, за да можем да снабдяваме населението.

Една от другите мерки, която предложихме - при възможност, разбира се, след медиците и органите, които осигуряват обществения ред, да бъдем включени в списъците за предоставяне на индивидуални защитни средства. Въпреки че хранителната промишленост е изцяло подготвена към момента. Това важи и за нас, и за служителите в магазините.

- Какви мерки могат да вземат те самите? В други държави някои от веригите хипермаркети оборудваха касите със защитни стъкла пред служителите.

- Търговските вериги трябва да кажат колко бързо могат да реализират такива мерки, но това ще е плюс за служителите. Ние в предприятията правим чудеса, снабдихме хората с индивидуални защитни средства, безконтактни термометри.

Дезинфектантите в предприятията и ръкавиците в голяма част ги имаше, защото това си е задължително и в нормална обстановка. Още когато видяхме, че вирусът дойде в Италия, още в първите дни купихме допълнителни количества маски.

- Има ли покачване на цените на продукти?

- Досега не наблюдавате вдигане на цените на стоки от производители, защото в момента и търговските вериги не приемат такова увеличение, въпреки че разходите за суровини се увеличават - вдигат се разходите за транспорт, става невъзможно осигуряването на някои фуражи, като шротовете за животните, които не са от български произход.

От началото на седмицата суровините са поскъпнали с 10%. Но производителите не търсят краткосрочни печалби. Не трябва в такъв труден момент да се търсят евтини сензации. Всеки трябва да положи максимум усилия.

Не трябва да стигаме и дотам да се изолират населени места, както Банско, трябва българската икономика да работи, защото иначе спестените пари бързо ще заминат.

- Ще успее ли българското производство да се справи и да задоволи сегашните нужди при ограничен внос?

- Едно от нещата, които предлага нашият щаб, е да се покрият задължения, които има държавата, особено в млечния сектор. Има забавени плащания за доставяне на млечни продукти по училищната схема още от 2018-2019 година. Доставчиците са си подали необходимите документи, но Министерството на земеделието се бави. А тези средства са жизненонеобходими.

Ще обясня защо - всички доставчици на суровини и консумативи - капачки, кофички, се страхуват, че част от предприятията в Европа за опаковки спират и доставките, които са планирани за март, ще бъдат отложени за юни. Така че доставчиците искат от нас авансови средства, за да закупят тези продукти и да гарантират доставката до нас. Ние имаме мляко, но може да няма с какво да го опаковаме.

- И все пак да дадем по-конкретен отговор - ще се справи ли производството?

- Това ще е един урок и обеца на ухото, защото ние подценявахме самозадоволяването на българина със собствени суровини, казвахме, че сме общ европейски пазар и ако няма мляко, ще го внесем отнякъде. Но в момента всеки гледа да задоволи собствените си нужди и това е нормално.

А при нас в първите дни бяха намалени субсидиите на фермите с над 50 крави и над 200 овце, а ние точно на тях разчитаме в момента, защото при малките ферми има много контакти, повечето са за местните нужди.

Това е грешката и на Общата селскостопанска политика, че унищожава работещите и ефективните ферми. Заради това трябва да си вземем урок и да помагаме на местното животновъдство, трябва да се преосмисли тази политика.

В България млекопреработвателният, месопреработвателният, хлебопроизводителният бранш - основните хранителни стоки, имат капацитет няколко пъти над необходимостите на страната, но за да работят, им трябват суровини. Не бих казал, че имаме толкова месо, около 60-70% идват от външни доставки, особено след чумата по свинете. С млякото ще се справим.

- Какво ще правим с месопроизводството тогава?

- Аз съм и животновъд, отглеждаме мъжки телета и имаме потенциал и сега. Тази седмица ми се обадиха 7-8 кланици с молба веднага да им доставим животни, като досега нямаше особено желание, защото българското телешко не е много разпространено.

- А по отношение на свинското месо?

- Една от мерките в нашата фирма е един човек да пазарува на едро за всички служители. Така например днес съм закупил трупно свинско месо за 7,50 лв. от колеги с комплекс. Повечето от бранша казват, че имат суровини, складова наличност за месец-два. Но ако не ядем свинско, ще ядем телешко, пилешко, в такъв момент трябва да се съобразим с каквото имаме, а не с претенции.

- Наблюдава ли се завишено търсене на някои стоки?

- Отпреди началото на кризата преди 7-10 дни наблюдаваме повишение на търсенето на млечни продукти не повече от 5-6%. С големите вериги следим процеса. Те казват, че първите дни хората са купували най-много варива, стоки, които могат да се съхраняват, след това изкупиха месото, защото могат да го замразят, а след това започнаха да купуват хляб, за да го замразяват. Но трябва да са спокойни - пшеница има в България. При млечните продукти най-малко се отразява търсенето, защото нито киселото, нито прясното мляко може да се съхрани дълго и може би са по-спокойни потребителите, защото в България има много млечни продукти.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Любо Нейков: След епидемията ще купувам само от български производители

Любо Нейков: След епидемията ще купувам само от български производители

Актьорите сме една голяма армия и ако се съберем, бихме могли да сме полезни и с физически труд. Ако трябва, ще изградим изцяло нова болница, казва талантливият комик Обадих се и на д-р Костадин Ангелов, шефа на Александровска, и на проф. Иван Костов от “Майчин дом”, и на проф. Мутафчийски, че съм на разположение за каквото преценят Театър винаги

Цял свят отбеляза 60-годишния юбилей на Детския радиохор с песни онлайн

Цял свят отбеляза 60-годишния юбилей на Детския радиохор с песни онлайн

17 набора са минали през него. Железни репетиции и лимонови резенки преди всеки концерт раждат магията, казва Венеция Караманова, главен диригент на Детския радиохор Детският радиохор щеше да отпразнува 60-годишния си юбилей с концерт на 21 март, но това, за съжаление, нямаше как да се случи точно сега

От години Влади Априлов работи като сценарист за някои от най-популярните забавни предавания у нас.

СНИМКА: КРАСЕНА АНГЕЛОВА

Влади Априлов: Продължаваме с “Капките”, за да гледат хората и нещо забавно

Спираме “Сладко отмъщение”, защото в тези условия няма как да се снима - Налага се да излизате, къде ви хващам в момента, г-н Априлов? - Отивам да се видя с колегите сценаристи, с които работим върху “Като две капки вода”, събираме се в офиса. Като имаме четене на сценария, го правим във виртуална стая по телефони, таблети

Десислава Тальокова

Десислава Тальокова: За 10 г. в дарителството не помня подобна мобилизация на обществото

"Големите решения са възможни само при обща мобилизация на бизнеса, гражданите, правителството и завладяващия разказ на медиите", казва Десислава Тальокова, изпълнителен директор на Фондация “Америка за България” Още акценти от интервюто: - Дарителството не е еднократен акт, а дългосрочна инвестиция в обществото - Оптимизъм ми дава енергията на

Д-р Даниела Дариткова: Нямам оплаквания и симптоми. За първи път ще стоя вкъщи 28 дни

Д-р Даниела Дариткова: Нямам оплаквания и симптоми. За първи път ще стоя вкъщи 28 дни

Пациентите ми да са спокойни, в кабинета спазвах всички предпазни мерки Д-р Даниела Дариткова е председател на парламентарната група на ГЕРБ. Тя е сред тримата депутати, дали положителна проба за коронавирус. Разговаряме с нея, когато тя пътува със специализирана линейка, която я превозва от София към дома ѝ в Смолян

Красен Кюркчиев: Стратегия "България на две скорости" може да запази и животи, и икономиката

Красен Кюркчиев: Стратегия "България на две скорости" може да запази и животи, и икономиката

Нужно е да се определят две групи - рискова, където са хора над 65 г., и активна, която да работи и да произвежда брутен вътрешен продукт, казва съсобственикът на "Фикосота" - Какво съдържа стратегията “България на две скорости”, която сте разработили, г-н Кюркчиев? Как тя ще помогне за ограничаване на последствията от коронавируса

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Стилиян Петров ексклузивно за "24 часа": Дълго живях в изолация. Рецептата за оцеляване е  търпение, разбирателство и подкрепа

Стилиян Петров ексклузивно за "24 часа": Дълго живях в изолация. Рецептата за оцеляване е търпение, разбирателство и подкрепа

В България се действа доста по-бързо и адекватно, отколкото във Великобритания Стилиян Петров е роден на 5 юли 1979 г. в Монтана. Играе в родния “Монтана”, ЦСКА, “Селтик” и “Астън Вила”. Капитан на националния отбор по футбол, рекордьор по изиграни мачове (106) за България . Футболист №1 на страната за 2003 г

Петър Кънев: Като политик и бизнесмен имам 2 варианта за бизнеса в пандемията

Петър Кънев: Като политик и бизнесмен имам 2 варианта за бизнеса в пандемията

Надявам се този път, за разлика от 2008 г., да не повторим приказката “докато научим магарето да не яде, то взе, че умря”, казва още председателят на икономическата комисия в Народното събрание  Помощта на държавата 60/40 е трудна за администриране и е философски сгрешена Разбирам опасенията на правителството

Иван Кръстев

Иван Кръстев: Светът вече никога няма да бъде същият

"Кризата с коронавируса е най-големият експеримент, който ще се случи в нашия живот. Този път светът наистина вече няма да бъде същият", казва пред "Дойче веле" световноизвестният български политолог Иван Кръстев. ДВ: Какъв е Вашият прочит на случващото се в кризата с коронавируса? Иван Кръстев: Ние сме в един много ранен етап и опитите да

Адвокат Марин Марковски СНИМКА: Архив

Адв. Марковски: Има затворници, готови да се заразят, само да излязат. Да ги пуснат, е изключено!

Надзирателите да са с бонета и калцуни срещу COVID-19. Това може да предизвика мъжки закачки, но е важно за здравето на всички, казва адвокат Марин Марковски - Адвокат Марковски, властите в няколко американски щата са готови да освободят част от осъдените за по-леки престъпления като мярка срещу разпространението на коронавирус в затворите

Доц. Божидар Финков е началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ “Света Анна” в София.

Доц. Божидар Финков: Мишена на много от сърдечните болести са белите дробове, затова тези пациенти са рискови за коронавирус

Всяка интоксикация може да увеличи кръвното налягане, но е достатъчно хипертониците да продължат с терапията си С началника на Клиниката по кардиология в УМБАЛ “Света Анна” в София разговаря ЙОАНА РУСЕВА - Доц. Финков, хората със сърдечни проблеми и хипертония бяха определени за рискови още с първите изнесени данни за влиянието на новия

Проф. Атанас Тасев: Ако борсовите цени на тока останат ниски, “ТЕЦ Марица Изток 2” ще фалира

Проф. Атанас Тасев: Ако борсовите цени на тока останат ниски, “ТЕЦ Марица Изток 2” ще фалира

Решението е да спре временно работа, а АЕЦ “Козлодуй” да поеме нейното производство, казва енергийният експерт - Цената на тока на борсата се срива. По какъв начин пандемията от коронавирус и последвалото затваряне на предприятия се отразява, проф. Тасев? - Вследствие на глобалната пандемия и мерките за предотвратяване на разпространението на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber