Ханке, пази си борда и не пипай календара

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8256888 Ханке, пази си борда и не пипай календара Ханке, пази си борда и не пипай календара www.24chasa.bg
Ханке, пази си борда и не пипай календара

Животът не е само долари, а дните в матрица са сиви и скучни - лишени от изненада и чар

Повече от 350 години са трябвали на човечеството, за да преминат всички страни към Григорианския календар. Той е въведен с вула от папа Григорий ХIII на 24 февруари 1582 г. и реално започнало да се брои по него на 4 октомври същата година. В България това станало едва на 14 април 1916 г. (1 април по стария юлиански стил).

И въпреки че от въпросната 1916 година са минали повече от сто години, и до днес често в България уж вървим по сметките на папа Григорий, пък някои дати все се връщат към юлианското летоброене на римляните. От тази каша например страдат и повечето светли дати като Трети март или деня на Априлското въстание. Защото първото честване на сключването на Санстефанския мирен договор е през 1880 г. на 19 февруари. Левски е обесен на 6 февруари 1873 г., доскоро го почитахме на 19 февруари, а всъщност датата по Григорианския календар е 18 февруари, но някой някога е объркал сметките.

Примерите са много, но няма смисъл да ги изреждаме. Работата е там, че

едва сме се

измъкнали от

едната каша с

римляни и

григорианци

и сега едни умни глави се опитват да ни натресат в нова бъркотия. Каквато несъмнено ще настане, ако светът дотолкова се пощури, та реши да приложи идеята на двама американски професори.

Единият е добре познатият на българите Стив Ханке (на когото едни свалят шапка като баща на валутния борд у нас, а други му оспорват авторските права). Другият е неговият другар от университета “Джон Хопкинс” в САЩ. Дойде ли високосна година, и дуото Стив Ханке - Ричард Хенри или техни последователи се опитват да пробутат идеята си за т.нар. опростен, или Вечен календар на Ханке и Хенри.

В него няма високосни години, а

1 януари завинаги

е понеделник

И няма да има никога петък, 13-и (тук американците много ги стяга обувката, но да не се връщаме пак назад в историята и географията).

От 2004 г. Ханке и Хенри все се пробват - и тази година не пропуснаха да напомнят за календара. Може би си мислят, че покрай световната суматоха с коронавируса най-после ще успеят с идеята си. Защото човечеството си умира

да го лашкат

от една истерия

в друга

И само си помислете каква дандания ще започне, какви дискусии, международни конференции ще се завихрят и какво ли още не. Нищо чудно и Ватиканът да се намеси - ще си брани авторските права, наследени от папа Григорий ХIII. На мен тази работа с вечния календар ми прилича на опит целият ни живот да се вкара в една (поредната) матрица - калъп, от който да няма мърдане, всичко да е по конец, нещо като “строй се, преброй се”. Ще се приближим към безсъниците на Оруел - всичко ще ни е еднакво и общо под строгия поглед на онзи горе.

Сякаш хората и сега не живеят по календара, без той да им създава каквито и да било неудобства. Ама Нова година или Коледа били насред седмицата, а отгоре на всичко се появява и някакъв там

29 февруари,

дето стърчи

насред

календара

на всеки 4 години. Неудобно било някак си...

Че какво му е неудобното - неудобството е за онези, които не могат да запомнят колко месеца има годината...

Да не говорим, че календарът не е само система за измерване на времето по периодично повтарящи се явления в природата и разпределението му на дни, седмици, месеци и сезони за една определена година. Календарът отброява нашите празници - за всеки народ те са дълга и изстрадана традиция, дълбока връзка с обичаите на предците му. И сега Ханке и Хенри искат да им сложат чертата.

С малко неудобство към уважаемите професори от “Джон Хопкинс”, но

Ханке и Хенри

малко си падат

плагиати по

неволя (или

по незнание)

- защото например древният български календар е слънчев и в него годината има 364 дни - 4 сезона по 91 дни. Всеки сезон има 3 месеца: първият е “голям отсечен”, Голям Сечко – от 31 дни, останалите два месеца по 30 дни. Годината и всеки сезон започват с неделя и завършват със събота. Всеки сезон следователно е повторение на останалите сезони и копие на годината – това го прави удобен за помнене от целия народ, казва писателят Йордан Вълчев в неговата книга “Древният български календар”. Българската седмица започва от неделя и това личи по названието “понеделник” – ден, който идва след неделята.

Та така, уважаеми Ханке! Пазете си борда (не само валутния) и оставете календара на мира, не му слагайте вериги, нито го закотвяйте в матрицата, защото животът не е само и единствено пари, а и много други неща. Ама щяло да се печели по 575 долара на човек, ако се въведе въпросният опростен календар. Хайде няма нужда! Животът не е само долари, оставете ни солта и пипера и дайте други, по-смислени идеи!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи


При дебюта си на политическата сцена председателят на НДСВ Симеон Сакскобургготски обеща да вдигне на крака България за 800 дни.

Политическият мигрант иска промяна сега или... веднага

Психоложката Ани Владимирова

Млади срещу стари, местни срещу чужди - защо у нас все се стъпва на отричане

Пъргавият избирател - голямата електорална промяна през 2021

Пъргавият избирател - голямата електорална промяна през 2021

Лъчезар Богданов

Три посоки на следващото правителство, ако съдим по преговорите

Доц. Татяна Буруджиева

Коалиционните преговори live - радост за дигиталния слой българи

Да отворим и двете си очи за болката, или защо никой не брои старците

Да отворим и двете си очи за болката, или защо никой не брои старците

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber