Може да анулирате ваканции в Северна Италия до 15 март, после губите парите си

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8243926 Може да анулирате ваканции в Северна Италия до 15 март, после губите парите си Може да анулирате ваканции в Северна Италия до 15 март, после губите парите си www.24chasa.bg
Центърът на Милано все още е отцепен СНИМКА: РОЙТЕРС

За останалите зони на Ботуша не се предвиждат обезщетения, ако се откажете от пътуванията си, казва шефката на италианските туристически асоциации Ивана Йелинич

Ивана Йелинич е президент на Националната италианска федерация на асоциациите на туристическите агенции. Тя обединява 16 асоциации с над 1500 италиански агенции и туроператори от цяла Италия. Йелинич е хърватка по произход, но е израснала в италианската област Умбрия, където има своя агенция, а преди сегашния си пост е оглавявала федерацията на туристическите агенции в Умбрия. 

- Какви са правата на чуждите туристи в създалата се ситуация заради коронавируса в Италия? Могат ли да анулират предплатени пътувания и да бъдат обезщетени за тях?

- В този момент чуждите туристи могат да анулират пътуванията си с право на обезщетение единствено в т.нар. червени зони на Италия. С други думи, говорим за малка част от Северна Италия, върху която действат рестриктивни санитарни мерки.

- Това отнася ли се и за вече резервирани ваканции през лятото например?

- Сегашните мерки имат валидност до 15 март. В момента все още не се предвижда обезщетение отвъд тези мерки. Що се отнася до всички останали части на Италия, всичко си остава както преди, защото в останалите региони на Италия няма епидемия от коронавирус. Нека да припомним, че за разлика от останалите европейски страни Италия извърши много тестове за наличие на коронавирус, затова регистрира толкова много случаи на зараза (в Италия до 24 февруари бяха извършени над 8600 теста, докато във Франция малко над 530 – б.а.).

- Когато казвате, че обезщетенията важат само за червените зони на Италия, имате предвид провинция Лоди в Ломбардия и част от Венето. А как стоят нещата за Милано?

- В този момент Милано е част от т.нар. жълта зона, но всички услуги в нея са налице. До 15 март всички анулирания на ваканции могат да се извършват, без да загубите нищо от парите си, но след 15 март – не. Все още

не знаем дали

тези мерки ще

бъдат удължени,

зависи много от това как ще се промени ситуацията. Имаме информации, че в Китай например обстановката постепенно се нормализира. Надяваме се, че и в Италия ситуацията ще се върне към нормалното си положение.

- Нека дадем един конкретен пример – българско семейство е резервирало и предплатило едноседмична ваканция в Милано за лятото, но се страхува да замине. При това положение какво да направи – да загуби ли парите си за платения престой и билети?

- Ако анулират предплатената си ваканция за лятото - да, ще загубят. Ние се надяваме, че всичко ще се нормализира.

- Какво е положението в момента – колко чужди туристи анулират ваканциите си в Италия?

- В момента почти 50 на сто от всички чужди туристи, предплатили ваканциите си за следващите 2-3 седмици, ги анулират и говорим за цяла Италия. Това според мен е много ирационална реакция. В Рим например положението е напълно нормално, както и във всички останали райони извън епицентъра на епидемията.

- Според сегашни данни само за Венеция са регистрирани 60 на сто анулирания на ваканциите...

- Венеция претърпя още по-големи щети заради факта, че беше решено да се прекъсне карнавалът като превантивна мярка. Това отказа много туристи да дойдат във Венеция, а и за модните дефилета в Милано. В този момент страхът, завладял туристите, е универсален, анулирания пристигат от цял свят. Чуждите медии разпространиха доста информации, които помогнаха за това,

бяха разпространени

дори видеокартини,

които нямат нищо

общо със сегашната

ситуация, а са

отпреди няколко месеца

и са от времето на стачки. Всичко това доведе до развихрянето на още по-големи страхове.

- Няколко самолетни компании, сред които и българският национален превозвач “България Ер”, спряха полетите си до Милано до 27 март. Това оправдани мерки ли са според вас?

- Мисля, че това са прекалени мерки, защото се рискува да се постави Милано в ситуация на изолация, което е извън всякаква логика. Освен това видяхме, че когато Италия взе решение да блокира полетите с Китай, това се оказа напълно неразумно решение. Преминаването на хората от една към друга част в Европа не може да бъде блокирано, още повече че хората в такъв случай започват да пристигат чрез междинни кацания от други летища. Виждаме как

българи в Милано,

които искат да се

върнат в България,

не могат да го

направят със самолет,

но го правят чрез автобуси или коли. Това според мен са нерационални решения.

- Как стои въпросът с ученическите екскурзии, резервирани от чужбина за Италия? Ще могат ли да получат обезщетения, ако са за райони извън червените зони?

- Това е доста сложен въпрос. Пред същия проблем са изправени в момента и италианските ученически екскурзии за чужбина. И те срещат трудности да получат обезщетения. Мисля, че при организираните пътувания трябва да се търси общо разрешение, разговаряйки с отделните туристически оператори. Парадоксално е, но тук всички се озоваваме в едно и също положение. Нашите ученици или организирани групи не могат да заминат за чужбина, а чуждите се страхуват да дойдат в Италия. Мисля, че драмата е една и съща в момента и за италианските, и за чуждите туристически фирми.

- Има ли италиански туристически фирми, които предлагат намаления за чужди туристи с цел да ги привлекат да дойдат в Италия?

- Все още не са стартирали инициативите за стимулиране на чуждите туристи, с цел връщането им в Италия. Със сигурност ще има такива.

- На какво има право чуждият турист, включително и българският, който дойде през следващите седмици в Милано или Венеция например и по време на пътуването си бъде заразен с коронавируса?

- Италианското здравеопазване предвижда абсолютно същите права и помощ за чужденците, както и за италианските граждани. Китайските туристи, разболели се от коронавирус в Рим, бяха третирани по същия начин, както и италианските болни – без никакво заплащане. В случай на какъвто и да е здравословен проблем на чуждия турист, намиращ се в Италия, здравеопазването ни е на пълно разположение.

- А ако заразяването стане в италианска туристическа структура, както се случи тези дни в Тенерифе, Испания?

- Всеки случай трябва да се преценява поотделно. От наша гледна точка обаче е крайна мярка поставянето на над 1000 души под карантина, както стана на Тенерифе. Достатъчно щеше да бъде извършването на тестове - онези туристи, които не са заразени, можеха да бъдат пуснати да си заминат. 

Срина се туризмът,

но какво да правим,

ако пътуваме

Италианският туризъм претърпява огромни загуби заради анулираните пътувания на туристи от цял свят. Според Световния търговски и туристически съвет на риск е поставен целият туристически сектор на Италия, който дава 13% от БВП. Първоначалните предположения бяха за загуби от 5-7 млрд. евро за италианския туризъм заради ситуацията с коронавируса, но в момента експертите не се наемат дори да правят изчисления. Най-много отказвания на ваканциите се правят за пролетта, която като сезон допринася с 30 на сто за печалбите на туризма в Италия. Само във Венеция са анулирани 60 на сто от ваканциите.

Ако все пак обмисляте да пътувате, ето някои правила, които дава в. “Уолстрийт Джърнъл”:

- Ако сте болни, не пътувайте. Хората често пренебрегват това правило, но в настоящата ситуация може да се наложи да останат под карантина, дори да не са болни от коронавирус.

- Подгответе се за закъснения. Разпространението на заразата може да доведе до отцепване на градове и отмяна на полети.

- Носете си допълнително лекарства за настинка, термометър, както и документи за разширена здравна застраховка.

- Преценете дали не сте изложени на по-висок от обичайното риск - това важи за хора с вече съществуващи заболявания, които биха постъпили разумно да останат по домовете си.

Самите полети не са по-опасни от други ситуации с изключение на това, че човек е в близък контакт с мнозина други. Вирусът се предава чрез капчици и живее върху повърхности за кратко - около 30 минути, според СЗО. Според други експерти този период може и да е по-дълъг, затова може да избършете повърхностите, които докосвате на публични места.

Хартиените маски могат да попречат на болни да разпространят болестта, но не и да защитят незаразените хора.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Храбрин Иванчев: Новите автомобили с онлайн регистрация в КАТ догодина

Храбрин Иванчев: Новите автомобили с онлайн регистрация в КАТ догодина

Асоциацията на вносителите предлага скрапинг програма за замяна на колите над 15 г. чрез държавен екобонус при покупка на нова кола От началото на годината автомобилите над 20 години у нас са се повишили с над 150 хиляди бройки Предлагаме единен регистър на МПС и първоначален преглед за техническа и екологична годност на всички нововнесени

Георги Свиленски: Партия на Радев ще е грешка - не може да е по-добра алтернатива от БСП

Георги Свиленски: Партия на Радев ще е грешка - не може да е по-добра алтернатива от БСП

Още акценти от интервюто с председателя на предизборния щаб на социалистическата партия: Левицата претендира, че може да даде честно, некорумпирано, некрадливо управление, което да работи в интерес единствено на хората Целта ни не е да дойдем на власт, а да дадем управление, което да изведе България от тази тежка ситуация Не мога да коментирам как

Калина Андролова: Отрицателният тест на Радев не означава нищо

Калина Андролова: Отрицателният тест на Радев не означава нищо

Ден-два след контакта проверките често не са достоверни, твърди журналистката Заради президента кабинетът няма полезен ход с мерките срещу COVID - Президентът Радев замина за форума в Естония, без да обяви контакт със заразения с коронавирус ген. Димитър Петров, макар и предупреден още преди визитата си, прекратена от Естония предсрочно

Николай Димитров: Въпреки кризата поддържаме Несебър с безупречна визия

Николай Димитров: Въпреки кризата поддържаме Несебър с безупречна визия

Налага се да намалим някои харчове - трябва да се степенуват по важност в тези трудни времена, казва кметът на града Сега приоритет е да осигурим отопление за детските градини и училищата, както и пари за зимно поддържане на пътищата и да подпомогнем социално слабите С рибния фестивал “Есенни пасажи” се стремим да удължим сезона и да развием

Проф. Богов: Ще търся баланса да са добре и лекари, и пациенти – в COVID кризата всички са потърпевши

Проф. Богов: Ще търся баланса да са добре и лекари, и пациенти – в COVID кризата всички са потърпевши

Създаваме COVID отделение с 21 легла в кардиологията, като втора стъпка ще открием класическо инфекциозно отделение Ще работя и за реновирането на старите сгради и навлизането на високите технологии за диагностика и лечение Абсурд е заради директорския стол да си изоставя пациентите - постът е нещо временно в живота на лекаря

Милен Марков

Милен Марков: Имаме възрастта на колите, искаме и звезди за безопасност

При шофиране трябва да се почива на всеки три часа, а когато возим деца - на два, казва експертът в Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" Още акценти В петък има най-много катастрофи, в интервала от 16 до 20 часа При техническите прегледи да се записват не само годините на автомобила, но и километрите

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Ая Таха и Сезен Хабилов: Разбрахме, че ще имаме дете, след изолатора и карантината

Ая Таха и Сезен Хабилов: Разбрахме, че ще имаме дете, след изолатора и карантината

За нас е чест и привилегия да сме част от достойните българи “Пирогов” ни научи на смирение и на това да си готов във всеки следващ момент за всичко. В нашия случай учи и на любов Преди 7 месеца не знаехме нито с какво се сблъскваме, нито резултата от евентуална среща с вируса, което беше най-лошото Първо Сезен

Почти невъзможен е кабинет след вота без ГЕРБ или БСП с подкрепа от Трифонов

Почти невъзможен е кабинет след вота без ГЕРБ или БСП с подкрепа от Трифонов

Задава се фотофиниш на изборите и най-трудното съставяне на правителство след промените. Може да се стигне до нови избори, казва политологът Димитър Ганев   Вътрешната опозиция в БСП вече се олицетворява само от Кирил Добрев и неговите 40-50 души - Г-н Ганев, в трети месец на протести сме. Можем ли вече да кажем кой спечели и кой загуби

Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров

Проф. Димитър Димитров: Студенти се обучават във фирми с преподавателите си - накрая оценка дава и бизнесът

l Университетите не трябва да се делят на изследователски и преподавателски - всички и образоват, и правят наука, казва ректорът на УНСС l Държавата търси експертното ни мнение - Проф. Димитров, как ще се отрази на университетите и конкретно на вашия увеличението на бюджета за висше образование за догодина с 50 млн. лв.

Васко Василев

СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Васко Василев: Когато заминах за Москва на 8 г., трябваше да забравя, че съм детето чудо

Много музиканти сега ще загубят работата си, но ще останат най-добрите Популярният по цял свят цигулар Васко Василев отпразнува своя 50-годишен юбилей. Той избра да отбележи повода с българските си фенове и направи концерт навръх рождения си ден - 14 октомври, в София. На следващия ден в ранни зори отпътува от страната ни за поредните си музикални

Деси Банова-Плевнелиева

Деси Банова-Плевнелиева: Лъжа е, че се развеждаме. Ще заведем дело за клевета

Тя е известна още преди да срещне съпруга си - президента Росен Плевнелиев (2012-2017). Влиза в телевизията в средата на 90-те години, минава през няколко предавания и телевизии, преди да попадне на мястото си като водеща на времето по Нова телевизия. Деси Банова истински се вълнува от темата за климата, прави филми за това, участва в конференции

Снимка РУМЯНА ТОНЕВА

Проф. Греди Асса: Лекарите днес дирижират времето и това е голямата промяна, дошла с COVID-19

Всичко е политизирано и като художник е важно да вмъкна зрителя в нов свят, в който той да се чувства щастлив, свободен и независим от внушения на телевизия, социални мрежи, радио, преса Лекарите са новите възрожденци. Виждам у всеки един от тях безусловна всеотдайност Най-големият дял от натрупаните с усилията на всички постъпления трябва да

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber