Има ли Ханке връзка с Москва?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8238949 Има ли Ханке връзка с Москва? Има ли Ханке връзка с Москва? www.24chasa.bg
Има ли Ханке връзка с Москва?

Има, но май не я знае

Миналото не спира да ни изненадва. Миналата седмица се разбра, че “бащата на валутния борд” Стив Ханке бил връчил на президента Петър Стоянов куфарче с доказателства за корупция, а той вдигнал телефона и наругал Иван Костов.

Прокуратурата веднага подхвана тази следа и сега всички тръпнат в очакване кой ще бъде разпитан и дори арестуван - Петър Стоянов, Иван Костов или може би самият Стив Ханке?

Шегувам се, разбира се. Но ако това с куфарчето е истина, явно имаме укриване на доказателства за престъпление и дори светило като Ханке не е света вода ненапита. Доказателства се връчват на прокурора, а не на президента, който има с какво да си пали президентската камина.

Можеше поне да даде куфарчето на някой вестник, та да си вдигне тиража. По онова време българинът бе дресиран

като кучето

на Павлов да

реагира на

думата

“куфарче”

Още на “ку…” той се провикваше “Оставка!” и веднага хукваше да превзема парламента, а по пътя изкупуваше всичко, що намери по вестникарските сергии.

Но у нас май не разбираме какъв е занаятът на хора като Стив Ханке. Той е от еснафа на американските експерти, които сърфират от държава на държава и от президент на президент, за да им помагат да спасяват положението. Това е представителна професия, ако знаеш как да я представиш.

Във Вашингтон професията на г-н Ханке се нарича “публицист” – това е нещо като пиар, който лъска имиджа на своите клиенти пред когото трябва и понякога върши работата на лобист. Сега например спрели Кубрат Пулев на американската граница, защото се направил на публицист, който идва да се самопромотира. А визата му е туристическа. Откъде да знае нашият човек, че туристът не е публицист и обратното?

Ханке е публицистът на държавите в затруднение, но трябва да е ясно, че

той принадлежи в

една тясна ниша

на западната икономическа мисъл. Ханке е десен либертарианец, който покрай другите си препитания е свързан с института “Кейто” (Катон). От същата школа бяха и другите “бащи” на българските реформи – Ран и Ът, и вероятно появата им в България е съгласувана.

Когато Ран и Ът ни предоставиха своя план за реформите на прехода, Ханке също получи задача - той написа брошура от 32 страници със заглавие “Зъби за българския лев”. В нея са стандартните указания на института “Кейто”, които са еднакви за всички народи и времена.

Вече казах, че институтът “Кейто” не е в центъра на американската икономическа мисъл, а в крайните квартали. Той е притежание на братята милиардери Коук (а не Кох, както неправилно се изписва фамилията им у нас), които са свързани с петролната промишленост. Баща им е един от основателите и главен спонсор на ултрадясното и расистко движение “Джон Бърч”.

Според бърчистите що е демократ, все е комунист. Франклин Рузвелт? Агент на Кремъл! Джон Кенеди? Гадже на Хрушчов! В Конгреса бъка от скрити комунисти, проникнали са и в профсъюзите, във ФБР, ЦРУ. Я вижте под кревата, да не се е заврял и там някой!

Распутин на

рупията

А какво мислят за икономист като Ханке по-утвърдените му колеги? Ето например какво пише през 1998 г. в списание “Форчън” нобелистът Пол Кругман:

Распутин на рупията. Това описва как някои служители в МВФ и във финансовото министерство на САЩ възприеха неизвестния професор Стивън Ханке, когато те за пръв път разбраха, че президентът на Индонезия Сухарто е попаднал под неговото влияние. Както си спомняте, по едно време Сухарто смяташе да се откаже от обещаните икономически реформи и да заложи всичко на любимата панацея на своя нов гуру – “валутен борд”… Нужен бе масивен натиск, включително и от президента Бил Клинтън, за да накара Сухарто да се откаже…

Дали Ханке не е просто един шарлатанин и амбулантен търговец на икономически глупости, който някак си се е промъкнал до президента? И да, и не. Да, защото той в най-добрия случай е самозванец, чийто имидж като успешен провинциален доктор е напомпан от инфлация на резюмето. Ханке започна кариерата си в икономиката като експерт по общинските водни запаси. Неговата служба в института “Джонс Хопкинс” е в отдела по география и околна среда, не по икономика. От 80-те той пише в много от консервативните домашни органи като журнала “Кейто”, а не в професионалните издания… Според “Уолстрийт джърнъл” той бил “съветвал Аржентина да закачи песото за долара” и “Ханке обича да се представя като съветник на бившия аржентински финансов министър Доминго Кавало”. Самият Кавало разказва друга история. Той твърди, че Ханке се е появил 3 години след като бордът вече е бил установен и е предложил своите услуги като публицист…

Както може да се предположи, това поставя началото на една прекрасна дружба между Ханке и Кругман. Оттогава те не спират да се замерят с комплименти. Но минаха над 20 години и Ханке вече е натрупал дълъг списък от заслуги пред озорените държавици по света. Като се вгледаш във всеки конкретен случай обаче – както с него, така и без него.

Най-интересното за нас, българите, е кой изобщо ни свърза с тази ултрасупердясна идеологическа фабрика “Кейто” в онзи най-ранен етап на прехода.

Отговорът е малко стряскащ – ръката на Москва!

Невероятно, но факт! Ран и Ът бяха призовани не от някой седесар, а лично от Андрей Луканов, човека на Москва у нас. Но нали той бе комунист, а после социалдемократ? Ако трябваше да ни се помага с идеи, защо не покани някой западен социалдемократ или виден кейнсианец? Защо потърси акъл от диаметрално противоположната крайност?

Много ясно защо – така му нареди Москва. По-късно друг съветски възпитаник въведе у нас и плоския данък. Спокойно може да се твърди, че Ран, Ът и Ханке дойдоха в България по волята на Москва или по-точно по волята на КГБ, защото официална Москва по онова време изповядваше съвсем други идеи.

Официално плановете за пазарните реформи в СССР се създаваха под крилото на академик Леонид Абалкин, който през 1989 и 1990 г. бе заместник-премиер на страната и в общи линии се вдъхновяваше от китайския опит. По това време обаче по линия на КГБ около две дузини млади икономисти бяха изпратени на стаж при “чикагските момчета” в САЩ, които през 70-те помогнаха на Пиночет. Там те назубриха идеите на Милтън Фридман и института “Кейто”, прибраха се и вече при Елцин приложиха наученото в практиката. Очевидно от тези среди дойдоха и указанията към Луканов. Проектите на Абалкин се оказаха просто един чадър. Кой знае, ако бяха приложени, може би днес Русия щеше да е новият Китай.

Самият Ханке може би не знае или не се замисля за генезиса на своята българска връзка. Човекът е публицист, не е длъжен да вниква.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Иван Кръстев

При поражение на Тръмп какво ще се случи с европейските популисти

Те ще търсят съюзници извън Запада, а Орбан написа манифест за бъдещия централноевропейски антилиберализъм В началото на април изследователката Киара Пагано отбеляза иронично: „Италия днес е по-затворена, отколкото Матео Салвини някога дори е мечтал“. Тя имаше право, затова не бива да се учудваме, че много от политическите коментатори тогава бяха

Вирусът стана тиранозавър

Вирусът стана тиранозавър

Как да се предпазим, как да се лекуваме - въпросите стават все повече Потресаваща информация сподели мой приятел във фейсбук – американски учени се мъчели да направят тиранозавър от ембрион на кокошка. И снимки има. Проверих, оказа се, че както в повечето фалшиви новини и в тази има зрънце истина. През 2006 г

Откъде извират Мангъровците?

Откъде извират Мангъровците?

Преди си мислех, че разбираме колко всъщност сме тъпи, най-ясно в деня, когато излизат резултатите от парламентарните избори. Но после дойде COVID-19 и оттогава усещането ми за човешка глупост се променя с всеки изминал ден и достига нови и нови невиждани висоти. Също така преди коронавирусът да долети от родината на заразите Китай, смятах просто

Свърши ли епохата на големите емигрантски пари, след като вирусът изтри 2,4 млрд. лв.

Свърши ли епохата на големите емигрантски пари, след като вирусът изтри 2,4 млрд. лв.

През септември потокът на българите за работа и учене в чужбина се възстанови в голяма степен. Но дойде втората вълна Според данните на БНБ за платежния баланс преводите от емигранти са намалели с близо две трети за първите осем месеца на настоящата година. От януари до август статистиката на централната банка отчита 291 милиона евро приход

Доклад: Заради COVID киберпрестъпността у нас скача

Доклад: Заради COVID киберпрестъпността у нас скача

- Бандитски мрежи търсят юпита - Най-голям е криминалният пазар на секс услуги - 1 млрд. лв. годишно, пише Центърът за изследване на демокрацията - Броят на кражбите на коли се доближава до нивата от края на 80-те години Пандемията от коронавирус повиши риска от киберпрестъпност, но ограничи редица други престъпни пазари

Премиерите Зоран Заев и Бойко Борисов работят за добрите съседски отношения между двете страни.

Да блокираме ли Северна Македония за ЕС?

Едва 1,3% от хората край Вардар мислят, че сме най-големият им приятел Дали България трябва да блокира началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС? Как да постъпят нашите управляващи на междуправителствената конференция за интеграцията през декември? Какво ще се случи преди това на 10 ноември

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Това не е “втора вълна” на вируса, това е цунами

Това не е “втора вълна” на вируса, това е цунами

Много скоро у нас ще е като в Италия и Франция през пролетта Слагайте маските, идиоти! Новата вълна на COVID-19 ще е 10 пъти по-мощна, отколкото беше през пролетта. Това няма да е вълна, а цунами! Казват ни го надпартийните числа. На 24 октомври новите заразени у нас бяха 1582-ма. През пролетта пикът бе на 24 април – едва 91 за деня

Лидерът на “Демократична България” Христо Иванов бе министър във второто правителство на Бойко Борисов. Той обяви коалиция с ГЕРБ за невъзможна, но после допусна, че ако Борисов не е начело, има поле за разговори.

СНИМКИ: “24 ЧАСА”

Какво ни чака след изборите? Нови заедно с тези за президент

Невъзможната мисия да се състави правителство след следващия вот, когато и да е той. “Експертен” ще е ключовата дума за кабинет всички срещу ГЕРБ Защо толкова се искат предсрочни избори, след като те ще са най-много месец преди редовните? За да се вземе властта по втория начин. Това важи и за тези, които искат да свалят сегашното правителство

Три съвета към Закона за радиото и телевизията

Три съвета към Закона за радиото и телевизията

Вместо управителни - надзорни и програмни съвети в БНТ и БНР Отвори се Законът за радиото и телевизията, медийната среда се разтресе и властта се заклати. Забелязали ли сте, че така става винаги, когато се отвори ЗРТ? Властта, която и да е тя, колчем посегне към Закона за радиото и телевизията, получава проблем. Прокоба някаква има тук

РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ

Трима, сред които и Плевнелиев, могат да наследят Борисов като премиер

Така председателят на ГЕРБ ще изпълни обещанието си да не стои на власт, ако не мине проектът на партията му за нова конституция, но и да остане с патриотите докрай Кметът на Враца Калин Каменов, евродепутатът Андрей Новаков и бившият президент са в късата листа с качества, които лидерът им цени Управленският мандат да бъде довършен до края му

Коментар на седмицата №1: Справедливост при пенсиите? Не, от 1 януари системата ще е взривена

Коментар на седмицата №1: Справедливост при пенсиите? Не, от 1 януари системата ще е взривена

Политически капризи обезсмислят парите за възрастните българи според внасяните осигуровки и трудовия стаж. Оттук нататък естественият път е към социални помощи на глава, а не на всеки според заслуженото 1 януари 2021 г. се очертава като исторически ден за България. На тази дата ще станем първата държава, която е закрила пенсионната си система

Коментар на седмицата №3: “Тренд”: ГЕРБ спря ерозията  - 24,1%, БСП - 23,6%

Коментар на седмицата №3: “Тренд”: ГЕРБ спря ерозията - 24,1%, БСП - 23,6%

5+2 партии в следващия парламент, сочи проучването на изследователския център по поръчка на "24 часа" Повишава се тревожността от COVID, но 50% не искат връщане на строги мерки През октомври подкрепата за основните политически сили е стабилизирана след два месеца резки промени в електоралните нагласи

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber