Жерар Муру: Чистата енергия, която можем да произведем, е сравнима с натиска на Айфеловата кула по 4, оказан върху върха на пръста

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8238611 Жерар Муру: Чистата енергия, която можем да произведем, е сравнима с натиска на Айфеловата кула по 4, оказан върху върха на пръста Жерар Муру: Чистата енергия, която можем да произведем, е сравнима с натиска на Айфеловата кула по 4, оказан върху върха на пръста www.24chasa.bg
Проф. Жерар Муру - носител на Нобелова награда за физика за 2018 г.
Проф. Жерар Муру - носител на Нобелова награда за физика за 2018 г. СНИМКА: Велислав Николов

Българският физик проф. Соломон Салтиел бе мой приятел, той ме вдъхновяваше и окуражаваше

Професор Жерар Албер Муру е роден на 22 юни 1944 г. в Албервил, Франция. Завършва университета в Гренобъл и университета “Париж-VI- Пиер и Мария Кюри”. Работи в Лабораторията за приложна оптика в Палезо, Рочестърския и Мичиганския университет. Занимава се с изследвания в областта на лазерната оптика и физиката на електрическите полета.

През 2018 г. получава Нобелова награда за фундаментални открития в областта на физиката с проекта “Екстремна светлина” заедно с учените Дона Стрикланд и Артър Ашкин.

Проектът му е признат като нова научноизследователска структура с общоевропейско значение. Включен е в Европейската пътна карта, а центровете с лазери са разположени в Чехия, Унгария и Румъния. Български изследователски центрове също може да се включат във фундаменталната фаза на научноизследователския проект, стана ясно при посещението на проф. Муру в София на 25 февруари. За целта е създаден консорциум от водещите научни организации в изследванията по лазерна физика у нас.

БАН удостои проф. Муру с най-високата си почетна титла “доктор хонорис кауза”, а след тържествената церемония той изнесе лекция за откритието си. Създадените от него ултракъси, високоинтензитетни лазерни пулсации не нарушават целостта на материите. В медицината се използват за протонна и ядрена терапия при отстраняването на тумори. Приложение има и в екологията - разбива на малки частици космическия отпадък и той изгаря в земната атмосфера. А при производстото на енергия по този метод с торий не се отделя въглероден диоксид.

- Как се печели Нобелова награда, проф. Муру? Очаквахте ли този успех?

- Винаги съм обичал физиката и съм работил от интерес към нея. Това просто ми доставя удоволствие - да изследвам и откривам нови неща.

Точно в момента, в който разбрах, че съм номиниран се, готвех да поплувам. И в този миг ми съобщиха, че имам входящо повикване от Нобеловата комисия по физика. Не бях на себе си, не можех да повярвам какво се случва.

В този момент разбрах две невероятни новини. Първата, че съм спечелил Нобелова награда, и втората, още по-невероятна, че моята партньорка Дона Стрикланд също е отличена. Тя е

втората жена,

получила

Нобелова награда

за постижения

във физиката

след Мария Кюри

- На колко години бяхте, когато се запалихте по физиката? Какво харесвате в нея най-много?

- Детството ми винаги е било свързано с електричеството. Баща ми беше електроинженер и ми разказваше за работата си. Понякога дори ме водеше със себе си и ми показваше какво прави. Затова и реших в университета да запиша физика.

Какво ми харесва във физиката ли? Най-вече фактът, че можем да предсказваме явленията, да изследваме механизмите, които ни заобикалят и влияят. Още като малък наблюдавах звездите и си задавах вечните въпроси: “Откъде идваме?”, “Къде се намираме сега?” и “Накъде отиваме?”.

Това са и въпросите, на които трябва да отговаря физиката и науката като цяло.

- Как да бъдат запалени днешните млади хора за точните и природни науки?

- Отговорът е съвсем прост. Само трябва да им покажем невероятните физични постижения, както и техните ползи за човечеството.

Да вземем пример със силата на гравитацията и как всъщност тя функционира. Може би, ако не разчитахме на случайността и ябълката не беше паднала на главата на Нютон, и той самият не би се озадачил защо го е ударила, а не е останала да си витае в пространството, не би открил велик физичен закон. Невероятното е, че е направил такова феноменално откритие във време, в което информацията не е била изобилна.

- Можете ли да обясните по-простичко какво е уникалното във вашето откритие?

- Какво е уникалното ли? Ние произвеждаме енергия. Но не каква да е енергия, а такава с мощта на милиони електроцентрали. Или по-просто казано, световната енергийна мрежа, умножена по 1000.

Чистата произведена енергия може да се сравни с натиска на Айфеловата кула по четири, оказан върху върха на пръста.

- Имате ли партньори учени от България? Къде е потенциалът за общи проекти, кои имена на български учени бихте могли да посочите?

- Преди имах. Един много добър мой приятел - проф. Соломон Салтиел (починал през 2009 г. - бел.ред.). Той ме вдъхновяваше и окуражаваше в това, което правя. Именно на него посвещавам и тази лекция (проф. Муру изнесе лекция в БАН при удостояването му с “доктор хонорис кауза” на българската акадамия).

Но към момента нямам. Надявам се занапред да си партнираме и с България и заедно да градим бъдеще. Би било хубаво.

- Какви ползи в бъдеще на човечеството може да донесе проектът “Екстремна светлина” и в кои сфери?

- Цялостното ми откритие се концентрира върху създаването на ултракъси, високоинтензитетни лазерни пулсации, които не разрушават целостта на материите. Основно се прилага в медицината, също и за опазване на околната среда. Лазерните пулсации се използват за протонна и ядрена терапия. Унищожават туморни образувания, като не разрушават здравата тъкан.

С помощта на този метод може да се произвежда електроенергия, без да се отделя въглероден диоксид, който замърсява въздуха.

Космическият отпадък е един от проблемите, който ще ни засегне пряко в бъдеще. Ултракъсите лазерни пулсации ще ни помогнат да го раздробим на малки парченца, които после ще изгорят в атмосферата на Земята.

- В кои страни има добри условия за развитие в областта на физиката? И ако има причина някъде да се прави по-добра наука, каква е тя?

- Не бих казал, че има точно определени страни. Важното е да искаш да се развиваш и сам да търсиш и намираш среда и възможности. Трябва да се информираш за процесите. Ако наистина обичаш физиката и си отдаден на нея, ще намериш формулата на успеха, ще откриеш правилните хора, които да ти помогнат и да те насочат. Пък кой знае, може да се окажеш следващият гений и да се върнеш отново в страната си и да откриеш своя лаборатория, която да даде основа на следващите поколения успешни учени.

Като всеки един учен обичам да казвам:

“Направихме

много в тази

сфера, но

най-доброто

предстои!”

А относно България - надявам се най-доброто, което предстои в работата по нашия проект, да е и благодарение на нейното участие.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Храбрин Иванчев: Новите автомобили с онлайн регистрация в КАТ догодина

Храбрин Иванчев: Новите автомобили с онлайн регистрация в КАТ догодина

Асоциацията на вносителите предлага скрапинг програма за замяна на колите над 15 г. чрез държавен екобонус при покупка на нова кола От началото на годината автомобилите над 20 години у нас са се повишили с над 150 хиляди бройки Предлагаме единен регистър на МПС и първоначален преглед за техническа и екологична годност на всички нововнесени

Георги Свиленски: Партия на Радев ще е грешка - не може да е по-добра алтернатива от БСП

Георги Свиленски: Партия на Радев ще е грешка - не може да е по-добра алтернатива от БСП

Още акценти от интервюто с председателя на предизборния щаб на социалистическата партия: Левицата претендира, че може да даде честно, некорумпирано, некрадливо управление, което да работи в интерес единствено на хората Целта ни не е да дойдем на власт, а да дадем управление, което да изведе България от тази тежка ситуация Не мога да коментирам как

Калина Андролова: Отрицателният тест на Радев не означава нищо

Калина Андролова: Отрицателният тест на Радев не означава нищо

Ден-два след контакта проверките често не са достоверни, твърди журналистката Заради президента кабинетът няма полезен ход с мерките срещу COVID - Президентът Радев замина за форума в Естония, без да обяви контакт със заразения с коронавирус ген. Димитър Петров, макар и предупреден още преди визитата си, прекратена от Естония предсрочно

Николай Димитров: Въпреки кризата поддържаме Несебър с безупречна визия

Николай Димитров: Въпреки кризата поддържаме Несебър с безупречна визия

Налага се да намалим някои харчове - трябва да се степенуват по важност в тези трудни времена, казва кметът на града Сега приоритет е да осигурим отопление за детските градини и училищата, както и пари за зимно поддържане на пътищата и да подпомогнем социално слабите С рибния фестивал “Есенни пасажи” се стремим да удължим сезона и да развием

Проф. Богов: Ще търся баланса да са добре и лекари, и пациенти – в COVID кризата всички са потърпевши

Проф. Богов: Ще търся баланса да са добре и лекари, и пациенти – в COVID кризата всички са потърпевши

Създаваме COVID отделение с 21 легла в кардиологията, като втора стъпка ще открием класическо инфекциозно отделение Ще работя и за реновирането на старите сгради и навлизането на високите технологии за диагностика и лечение Абсурд е заради директорския стол да си изоставя пациентите - постът е нещо временно в живота на лекаря

Милен Марков

Милен Марков: Имаме възрастта на колите, искаме и звезди за безопасност

При шофиране трябва да се почива на всеки три часа, а когато возим деца - на два, казва експертът в Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" Още акценти В петък има най-много катастрофи, в интервала от 16 до 20 часа При техническите прегледи да се записват не само годините на автомобила, но и километрите

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Ая Таха и Сезен Хабилов: Разбрахме, че ще имаме дете, след изолатора и карантината

Ая Таха и Сезен Хабилов: Разбрахме, че ще имаме дете, след изолатора и карантината

За нас е чест и привилегия да сме част от достойните българи “Пирогов” ни научи на смирение и на това да си готов във всеки следващ момент за всичко. В нашия случай учи и на любов Преди 7 месеца не знаехме нито с какво се сблъскваме, нито резултата от евентуална среща с вируса, което беше най-лошото Първо Сезен

Почти невъзможен е кабинет след вота без ГЕРБ или БСП с подкрепа от Трифонов

Почти невъзможен е кабинет след вота без ГЕРБ или БСП с подкрепа от Трифонов

Задава се фотофиниш на изборите и най-трудното съставяне на правителство след промените. Може да се стигне до нови избори, казва политологът Димитър Ганев   Вътрешната опозиция в БСП вече се олицетворява само от Кирил Добрев и неговите 40-50 души - Г-н Ганев, в трети месец на протести сме. Можем ли вече да кажем кой спечели и кой загуби

Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров

Проф. Димитър Димитров: Студенти се обучават във фирми с преподавателите си - накрая оценка дава и бизнесът

l Университетите не трябва да се делят на изследователски и преподавателски - всички и образоват, и правят наука, казва ректорът на УНСС l Държавата търси експертното ни мнение - Проф. Димитров, как ще се отрази на университетите и конкретно на вашия увеличението на бюджета за висше образование за догодина с 50 млн. лв.

Васко Василев

СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Васко Василев: Когато заминах за Москва на 8 г., трябваше да забравя, че съм детето чудо

Много музиканти сега ще загубят работата си, но ще останат най-добрите Популярният по цял свят цигулар Васко Василев отпразнува своя 50-годишен юбилей. Той избра да отбележи повода с българските си фенове и направи концерт навръх рождения си ден - 14 октомври, в София. На следващия ден в ранни зори отпътува от страната ни за поредните си музикални

Деси Банова-Плевнелиева

Деси Банова-Плевнелиева: Лъжа е, че се развеждаме. Ще заведем дело за клевета

Тя е известна още преди да срещне съпруга си - президента Росен Плевнелиев (2012-2017). Влиза в телевизията в средата на 90-те години, минава през няколко предавания и телевизии, преди да попадне на мястото си като водеща на времето по Нова телевизия. Деси Банова истински се вълнува от темата за климата, прави филми за това, участва в конференции

Снимка РУМЯНА ТОНЕВА

Проф. Греди Асса: Лекарите днес дирижират времето и това е голямата промяна, дошла с COVID-19

Всичко е политизирано и като художник е важно да вмъкна зрителя в нов свят, в който той да се чувства щастлив, свободен и независим от внушения на телевизия, социални мрежи, радио, преса Лекарите са новите възрожденци. Виждам у всеки един от тях безусловна всеотдайност Най-големият дял от натрупаните с усилията на всички постъпления трябва да

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber