Жерар Муру: Чистата енергия, която можем да произведем, е сравнима с натиска на Айфеловата кула по 4, оказан върху върха на пръста

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8238611 Жерар Муру: Чистата енергия, която можем да произведем, е сравнима с натиска на Айфеловата кула по 4, оказан върху върха на пръста Жерар Муру: Чистата енергия, която можем да произведем, е сравнима с натиска на Айфеловата кула по 4, оказан върху върха на пръста www.24chasa.bg
Проф. Жерар Муру - носител на Нобелова награда за физика за 2018 г.
Проф. Жерар Муру - носител на Нобелова награда за физика за 2018 г. СНИМКА: Велислав Николов

Българският физик проф. Соломон Салтиел бе мой приятел, той ме вдъхновяваше и окуражаваше

Професор Жерар Албер Муру е роден на 22 юни 1944 г. в Албервил, Франция. Завършва университета в Гренобъл и университета “Париж-VI- Пиер и Мария Кюри”. Работи в Лабораторията за приложна оптика в Палезо, Рочестърския и Мичиганския университет. Занимава се с изследвания в областта на лазерната оптика и физиката на електрическите полета.

През 2018 г. получава Нобелова награда за фундаментални открития в областта на физиката с проекта “Екстремна светлина” заедно с учените Дона Стрикланд и Артър Ашкин.

Проектът му е признат като нова научноизследователска структура с общоевропейско значение. Включен е в Европейската пътна карта, а центровете с лазери са разположени в Чехия, Унгария и Румъния. Български изследователски центрове също може да се включат във фундаменталната фаза на научноизследователския проект, стана ясно при посещението на проф. Муру в София на 25 февруари. За целта е създаден консорциум от водещите научни организации в изследванията по лазерна физика у нас.

БАН удостои проф. Муру с най-високата си почетна титла “доктор хонорис кауза”, а след тържествената церемония той изнесе лекция за откритието си. Създадените от него ултракъси, високоинтензитетни лазерни пулсации не нарушават целостта на материите. В медицината се използват за протонна и ядрена терапия при отстраняването на тумори. Приложение има и в екологията - разбива на малки частици космическия отпадък и той изгаря в земната атмосфера. А при производстото на енергия по този метод с торий не се отделя въглероден диоксид.

- Как се печели Нобелова награда, проф. Муру? Очаквахте ли този успех?

- Винаги съм обичал физиката и съм работил от интерес към нея. Това просто ми доставя удоволствие - да изследвам и откривам нови неща.

Точно в момента, в който разбрах, че съм номиниран се, готвех да поплувам. И в този миг ми съобщиха, че имам входящо повикване от Нобеловата комисия по физика. Не бях на себе си, не можех да повярвам какво се случва.

В този момент разбрах две невероятни новини. Първата, че съм спечелил Нобелова награда, и втората, още по-невероятна, че моята партньорка Дона Стрикланд също е отличена. Тя е

втората жена,

получила

Нобелова награда

за постижения

във физиката

след Мария Кюри

- На колко години бяхте, когато се запалихте по физиката? Какво харесвате в нея най-много?

- Детството ми винаги е било свързано с електричеството. Баща ми беше електроинженер и ми разказваше за работата си. Понякога дори ме водеше със себе си и ми показваше какво прави. Затова и реших в университета да запиша физика.

Какво ми харесва във физиката ли? Най-вече фактът, че можем да предсказваме явленията, да изследваме механизмите, които ни заобикалят и влияят. Още като малък наблюдавах звездите и си задавах вечните въпроси: “Откъде идваме?”, “Къде се намираме сега?” и “Накъде отиваме?”.

Това са и въпросите, на които трябва да отговаря физиката и науката като цяло.

- Как да бъдат запалени днешните млади хора за точните и природни науки?

- Отговорът е съвсем прост. Само трябва да им покажем невероятните физични постижения, както и техните ползи за човечеството.

Да вземем пример със силата на гравитацията и как всъщност тя функционира. Може би, ако не разчитахме на случайността и ябълката не беше паднала на главата на Нютон, и той самият не би се озадачил защо го е ударила, а не е останала да си витае в пространството, не би открил велик физичен закон. Невероятното е, че е направил такова феноменално откритие във време, в което информацията не е била изобилна.

- Можете ли да обясните по-простичко какво е уникалното във вашето откритие?

- Какво е уникалното ли? Ние произвеждаме енергия. Но не каква да е енергия, а такава с мощта на милиони електроцентрали. Или по-просто казано, световната енергийна мрежа, умножена по 1000.

Чистата произведена енергия може да се сравни с натиска на Айфеловата кула по четири, оказан върху върха на пръста.

- Имате ли партньори учени от България? Къде е потенциалът за общи проекти, кои имена на български учени бихте могли да посочите?

- Преди имах. Един много добър мой приятел - проф. Соломон Салтиел (починал през 2009 г. - бел.ред.). Той ме вдъхновяваше и окуражаваше в това, което правя. Именно на него посвещавам и тази лекция (проф. Муру изнесе лекция в БАН при удостояването му с “доктор хонорис кауза” на българската акадамия).

Но към момента нямам. Надявам се занапред да си партнираме и с България и заедно да градим бъдеще. Би било хубаво.

- Какви ползи в бъдеще на човечеството може да донесе проектът “Екстремна светлина” и в кои сфери?

- Цялостното ми откритие се концентрира върху създаването на ултракъси, високоинтензитетни лазерни пулсации, които не разрушават целостта на материите. Основно се прилага в медицината, също и за опазване на околната среда. Лазерните пулсации се използват за протонна и ядрена терапия. Унищожават туморни образувания, като не разрушават здравата тъкан.

С помощта на този метод може да се произвежда електроенергия, без да се отделя въглероден диоксид, който замърсява въздуха.

Космическият отпадък е един от проблемите, който ще ни засегне пряко в бъдеще. Ултракъсите лазерни пулсации ще ни помогнат да го раздробим на малки парченца, които после ще изгорят в атмосферата на Земята.

- В кои страни има добри условия за развитие в областта на физиката? И ако има причина някъде да се прави по-добра наука, каква е тя?

- Не бих казал, че има точно определени страни. Важното е да искаш да се развиваш и сам да търсиш и намираш среда и възможности. Трябва да се информираш за процесите. Ако наистина обичаш физиката и си отдаден на нея, ще намериш формулата на успеха, ще откриеш правилните хора, които да ти помогнат и да те насочат. Пък кой знае, може да се окажеш следващият гений и да се върнеш отново в страната си и да откриеш своя лаборатория, която да даде основа на следващите поколения успешни учени.

Като всеки един учен обичам да казвам:

“Направихме

много в тази

сфера, но

най-доброто

предстои!”

А относно България - надявам се най-доброто, което предстои в работата по нашия проект, да е и благодарение на нейното участие.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Доц. Сотир Марчев: Не се самолекувайте с хининови препарати

Доц. Сотир Марчев: Не се самолекувайте с хининови препарати

Известният кардиолог отправи 7 съвета към сърдечноболните. По-долу ще прочете обясненията, а тук ги поместваме в кратък вариант за лесно запомняне:  1 Спортувайте вкъщи поне 30 минути на ден 2 Пазете си психическата цялост - по-малко лоши новини, повече позитивни четива и общуване от дистанция с близкия кръг 3 Имайте резерв за 30 дни от

Муравей Радев: Да дадем шанс на Борисов да управлява тази криза, както Костов предишната: ръчно - всеки час, всеки ден

Муравей Радев: Да дадем шанс на Борисов да управлява тази криза, както Костов предишната: ръчно - всеки час, всеки ден

“24 часа” търси в кризата финансови министри на България, за да коментират мерките на правителството за стабилизиране на икономиката. След Милен Велчев - днес Муравей Радев. Очаквайте Петър Чобанов Да уважаваме повече титаничните усилия, които медиците полагат, за да запазят живота ни, казва още бившият финансов министър Радев Дано не съм прав

Проф. Асен Николов

Проф. Асен Николов: Бременните са по-уязвими на вируси, защото защитните им сили са насочени към бебето

Коронавирусът като размер е по-голям от обикновените вируси и не преминава плацентарната бариера, казва председателят на Дружеството по акушерство и гинекология и главен координатор на експертния съвет по акушерство и гинекология към министъра на здравеопазването - Проф. Николов, бременните жени обикновено винаги попадат в групите на по-уязвимите

Радосвет Радев: Страх ме е от всяка следваща мярка за бизнеса

Радосвет Радев: Страх ме е от всяка следваща мярка за бизнеса

Докато дойде денят на спасението, може да няма какво да се спасява Поемането на осигуровките при схемата 60/40 не е идеално решение, но е по-добро и почтеността налага да се признае и най-малкото усилие, което прави държавата за бизнеса, казва още председателят на Българската стопанска камара   - Проучване на БСК показа

Любо Нейков: След епидемията ще купувам само от български производители

Любо Нейков: След епидемията ще купувам само от български производители

Актьорите сме една голяма армия и ако се съберем, бихме могли да сме полезни и с физически труд. Ако трябва, ще изградим изцяло нова болница, казва талантливият комик Обадих се и на д-р Костадин Ангелов, шефа на Александровска, и на проф. Иван Костов от “Майчин дом”, и на проф. Мутафчийски, че съм на разположение за каквото преценят Театър винаги

От години Влади Априлов работи като сценарист за някои от най-популярните забавни предавания у нас.

СНИМКА: КРАСЕНА АНГЕЛОВА

Влади Априлов: Продължаваме с “Капките”, за да гледат хората и нещо забавно

Спираме “Сладко отмъщение”, защото в тези условия няма как да се снима - Налага се да излизате, къде ви хващам в момента, г-н Априлов? - Отивам да се видя с колегите сценаристи, с които работим върху “Като две капки вода”, събираме се в офиса. Като имаме четене на сценария, го правим във виртуална стая по телефони, таблети

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Десислава Тальокова

Десислава Тальокова: За 10 г. в дарителството не помня подобна мобилизация на обществото

"Големите решения са възможни само при обща мобилизация на бизнеса, гражданите, правителството и завладяващия разказ на медиите", казва Десислава Тальокова, изпълнителен директор на Фондация “Америка за България” Още акценти от интервюто: - Дарителството не е еднократен акт, а дългосрочна инвестиция в обществото - Оптимизъм ми дава енергията на

Д-р Даниела Дариткова: Нямам оплаквания и симптоми. За първи път ще стоя вкъщи 28 дни

Д-р Даниела Дариткова: Нямам оплаквания и симптоми. За първи път ще стоя вкъщи 28 дни

Пациентите ми да са спокойни, в кабинета спазвах всички предпазни мерки Д-р Даниела Дариткова е председател на парламентарната група на ГЕРБ. Тя е сред тримата депутати, дали положителна проба за коронавирус. Разговаряме с нея, когато тя пътува със специализирана линейка, която я превозва от София към дома ѝ в Смолян

Младоженците от "Пирогов": В карантина сме до 5 април, след това сме готови пак да влезем в изолатора

Младоженците от "Пирогов": В карантина сме до 5 април, след това сме готови пак да влезем в изолатора

Още акценти от интервюто с първите реаниматори доброволци в “Пирогов”  д-р Ая Таха и д-р Сезен Хабилов Двамата се женят на 20 февруари, 20 дни след сватбата започват да лекуват първите с COVID-19, без да излизат от болницата Преди време непознати хора много бързо ни помогнаха, за да заминем на обучение в Германия

Красен Кюркчиев: Стратегия "България на две скорости" може да запази и животи, и икономиката

Красен Кюркчиев: Стратегия "България на две скорости" може да запази и животи, и икономиката

Нужно е да се определят две групи - рискова, където са хора над 65 г., и активна, която да работи и да произвежда брутен вътрешен продукт, казва съсобственикът на "Фикосота" - Какво съдържа стратегията “България на две скорости”, която сте разработили, г-н Кюркчиев? Как тя ще помогне за ограничаване на последствията от коронавируса

Стилиян Петров ексклузивно за "24 часа": Дълго живях в изолация. Рецептата за оцеляване е  търпение, разбирателство и подкрепа

Стилиян Петров ексклузивно за "24 часа": Дълго живях в изолация. Рецептата за оцеляване е търпение, разбирателство и подкрепа

В България се действа доста по-бързо и адекватно, отколкото във Великобритания Стилиян Петров е роден на 5 юли 1979 г. в Монтана. Играе в родния “Монтана”, ЦСКА, “Селтик” и “Астън Вила”. Капитан на националния отбор по футбол, рекордьор по изиграни мачове (106) за България . Футболист №1 на страната за 2003 г

Петър Кънев: Като политик и бизнесмен имам 2 варианта за бизнеса в пандемията

Петър Кънев: Като политик и бизнесмен имам 2 варианта за бизнеса в пандемията

Надявам се този път, за разлика от 2008 г., да не повторим приказката “докато научим магарето да не яде, то взе, че умря”, казва още председателят на икономическата комисия в Народното събрание  Помощта на държавата 60/40 е трудна за администриране и е философски сгрешена Разбирам опасенията на правителството

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber