Джузепе Ла Торе: Няма данни коронавирусът да се предава чрез храна

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8235054 Джузепе Ла Торе: Няма данни коронавирусът да се предава чрез храна Джузепе Ла Торе: Няма данни коронавирусът да се предава чрез храна www.24chasa.bg
Джузепе Ла Торе
Джузепе Ла Торе

Инкубационният период варира от 2 до 11 дни

Джузепе Ла Торе e доцент по епидемиология и профилактика на инфекциозните болести в римския университет “Сапиенца”.

Роден е в Неапол през 1964 г. Има над 230 научни публикации в сферата на епидемиологията и инфекциозните болести. Участвал е в многобройни италиански и международни изследвания, свързани с разпространението на грипни вируси и с изработването на ваксини срещу тях, както и с ефектите за общественото здраве. Занимава се и с проблемите, свързани с достъпа до ваксини.

- След близо два месеца, откакто по света плъзна коронавирус, днес по-притеснени или по-спокойни можем да се чувстваме от това, което знаем за него?

- Да бъдем притеснени, значи преди всичко, че сме ангажирани с дадено събитие и дадена ситуация и това е, което сега се случва в Италия. В момента циркулирането е ограничено в нашата страна, с 288 заразени на 25 февруари (на 26 февруари те вече са 383 – б.а.). Нивото на внимание е изключително високо и за това свидетелстват голямата клинична дейност и превенция, които се извършват в болниците и в структурите на Здравните служби (отделения за превенция).

- Потвърждавате ли информациите за известните начини на предаване на вируса?

- Това, което знаем, е, че

предаването

между хората

става по пряк

дихателен път

- най-вече чрез кашлица, кихане, изпускане на малки капки слюнка от заразени хора. Предаването по фекално-орален път е много рядко – в 2-3 на сто от случаите на зараза.

- Мнозина мислят, че храните може да бъдат средство за предаване на вируса. Това истина ли е, или лъжа?

- Предаването е предимно по дихателен път и в настоящия момент не разполагаме с данни, които да доказват предаването на вируса посредством храните.

- Кой точно трябва да бъде контролиран за наличието на коронавирус – само онзи, който има симптоми, или и онзи, който е имал някакъв контакт със заразени хора?

- Това кой точно трябва да бъде контролиран, го решават лекарите, особено в случай, когато човек демонстрира симптоми и едновременно с това е имал контакти със заразени хора или пък идва от рискови зони.

В настоящия момент италианското Министерство на здравеопазването е постановило, че човек, който показва симптоми на грип или има проблеми от дихателен характер, не трябва да отива в “Бърза помощ”, а трябва да се свърже директно с телефона за спешни случаи 112. Там трябва да преценят всички видове ситуации и да пуснат в действие специфичния за случая начин на транспортиране от дома на обадилия се до определените болнични структури, пригодени за извършването на теста.

- Засега не се наблюдава наличието нито на деца, нито на млади хора сред смъртните случаи от коронавирус. Това какво означава?

- Това значи, че коронавирусът

поразява по-тежко

предимно онези

хора, които вече

имат проблеми

със здравето

си или пък са възрастни.

- Какъв точно е инкубационният период на коронавируса?

- В момента се смята, че инкубационният период варира от 2 до 11 дни.

- Кога според вас може да се очаква изработването на ваксина срещу вируса?

- Някои ваксини вече са реализирани или пък ще бъдат разработени съвсем скоро. Готова е например експериментална ваксина срещу коронавируса, произведена в Съединените щати, за която скоро ще започне експериментиране във фаза 1.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Коронавирус

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Коронавирус

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber