Емил Войнов: 43 000 бяха до оня ден членовете на БСП, чакаме още, а до 26.IV. ще заличим починалите и напусналите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8230633 Емил Войнов: 43 000 бяха до оня ден членовете на БСП, чакаме още, а до 26.IV. ще заличим починалите и напусналите Емил Войнов: 43 000 бяха до оня ден членовете на БСП, чакаме още, а до 26.IV. ще заличим починалите и напусналите www.24chasa.bg
Емил Войнов е председател на Централната комисия по партиен избор на БСП. Снимка: Авторът
Емил Войнов е председател на Централната комисия по партиен избор на БСП. Снимка: Авторът

Още акценти от интервюто с председателя на Централната комисия по партиен избор:

Младежи доброволци се обаждат, за да предупредят социалистите, че предстои пряк избор на лидер - мнозина не знаят

Изборите в БСП ще бъдат тройно засечени, за да са честни 

По телефона само информираме членовете, че са включени в списъците и имат право да гласуват за председател на 26 април, не задаваме никакви въпроси

- Г-н Войнов, колко са членовете на БСП всъщност - появиха се различни цифри - 84 хиляди или 43 хиляди. Откъде тази голяма разликата? А това е особено важно, след като в края на април социалистите ще избират за първи път директно своя лидер.

- 43 хиляди бе постъпилата при нас цифра в събота. При нас постъпват списъци в електронен вид от организационния отдел. Тези 43 хиляди са от 175 общини. Общините и районите в България са 297 и когато въведем информацията от всички, тогава ще имаме точната бройка. Централната комисия по партиен избор (ЦКПИ) не се интересува колко са членовете, тя само държи да бъдат изпълнени точно правилата.

- А би трябвало да ви интересува, защото въз основа на броя членове и по-точно на броя гласували спрямо общия брой, ще определите дали изборът е легитимен.

- Нека ви обърна внимание - постъпилата в Националния съвет бройка е към 31 декември 2019 г. До изборния ден трябва да бъдат заличени имената на всички починали и напуснали. И тези, които останат в избирателните списъци, те ще определят правоимащите да гласуват и въз основа на тях ще се изчисляват 50%. Така че едва на 25 април ще имаме реалната бройка членове на БСП.

- На последното заседание на Националния съвет на БСП един от най-големите скандали е бил за работата на оглавяваната от вас комисия - вярно ли е, че е имало обвинения за нарушаване на устава и дописване на приетите правила за провеждане на прекия избор.

- Всички решения на ЦКПИ са въз основа на устава на партията и на правилата, които Националният съвет е приел. Ние просто ги цитираме и по този начин свеждаме информацията до партийните членове.

- Шефката на Контролната комисия ви е предупредила да не нарушавате устава, като поводът е бил и писмото ви за излъчване на 1 кандидат от конференция, и телефонното обаждане...

- Да започнем от телефонното обаждане. Това е решение на комисията, с което изпълняваме предписаните в правилата компетенции - че контролът по достоверността на избирателните списъци се осъществява от ЦКПИ. Освен това телефонното обаждане е част от нашата кампания, с което искаме да информираме всеки член на БСП, че предстои избор на председател и той може да гласува.

Спекулации са твърденията, че се задават въпроси като “Член ли сте на БСП?” или други подобни. Тексът, който се казва от оператора, е: Информираме ви, че сте включени в списъците на вашата община и имате право да гласувате в изборите за председател на БСП на 26 април.

- Не го правите вие, а сте наели оператор?

- Не. Обаждат се младежи доброволци, членове на партията. Нашата цел е всеки социалист да бъде информиран, че предстои избор.

От обажданията

става ясно, че

доста членове

на БСП не знаят

Нашата комисия няма правомощия да прави поправки по списъците. Несъответствията, които ще установим - починали или напуснали партията лица, ще ги изпратим на ОИК или РИК, които да направят повторна проверка и в деня преди изборите да заличат имената на тези хора.

Списъците се съставят въз основа на тези към 31 декември 2019 г. Но до деня преди изборите ОИК или РИК трябва да заличат всички, които са починали или напуснали в периода от 1 януари до деня на изборите.

- Разкажете за писмото до конференциите - че трябва всяка номинация да се гласува поотделно и да бъдат изпращани само тези, които съберат 50%+1. Бяхте обвинени, че така слагате цедка на конференциите, защо?

- Това са спекулации. В правилата е записано, че решенията във връзка с предложените кандидати от конференциите се изпращат на ЦКПИ. В партията всяко решение се взима с мнозинство повече от половината гласове. Ние искаме само това - за всеки кандидат да има подадени повече от половината гласове. Дали имената ще бъдат гласувани поотделно, или анблок, нас това не ни интересува. Искаме да бъдат изпълнени правилата. Фактите опровергават твърдението, че ограничаваме кандидатите. До неделя

на проведени

31 конференции

са номинирани

21 души

Представете си, като минат 297 конференции, колко ще са кандидатите. За ЦКПИ няма значение дали един човек има 1 номинация, или 201. За нас всички кандидати са равнопоставени и всеки от тях ще бъде регистриран за участие, стига да отговаря на условията и да попълни декларация.

- Какви са гаранциите, че ще има честен вот?

- С наше решение всеки кандидат има право да регистрира застъпници и така да има поглед върху процеса на гласуване и дали той се извършва съобразно правилата.

За отчитането на резултатите пък сме приели решение за тройна засечка на гласуването. Първо ще вкараме всички данни, подадени от общините по електронен път. След това ще получим в хартиен вид протоколите от всяка ОИК и РИК, които ще вкараме и ще бъде направена засечка с полученото по електронен път.

Третата проверка ще е по-съществена - всички протоколи на СИК ще ни бъдат предоставени и ще ги вкараме и тях, за да видим дали при въвеждането на данните от тях няма грешки в ОИК или СИК. След това всички протоколи ще са налични и всеки кандидат ще може да направи проверка. Освен това всеки застъпник може да получи копие от протокола на СИК.

- Имате ли софтуеър за обработката на данните?

- Данните се обработват в екселски таблици, в които трикратно ще бъдат въведени всички протоколи.

- Каква е разликата между подвижна и мобилна секция?

- Да, действително са синоними, но разликата е съществена. Подвижните СИК, както в национални избори, обхождат отделни избиратели, които са трудноподвижни и не могат да излязат от вкъщи. Мобилните секции са по-скоро като стационарни, но ще обхождат различни населени места, където има малък брой социалисти и те не могат да си позволят да отидат до общинския център да гласуват. Затова мобилната секция ще отива при тях в определено време и на определено място, за което те ще бъдат информирани и ще могат да гласуват.

- Вие сте член и на истинската ЦИК - с какво тези вътрешни избори в БСП са по-различни от държавните? Като система следвате Изборния кодекс.

- Да, изборите в БСП много приличат на националните. Бюлетините например ще са абсолютно идентични като тези за национален вот - печатат се в специализирана печатница, имат същата полиграфическа защита. Ще ги отличава само логото на БСП. Протоколите също ще са абсолютно идентични с националните - ще бъдат двупластови, със същите защити. Поръчали сме избирателни кутии.

- Правите нови урни и няма да ползвате назаем тези от общините.

- Взехме решение всички СИК да бъдат снабдени с еднакви избирателни кутии с логото на БСП. Те са от твърд картон и са сравнително евтини. А и след избора ще останат в съответните общински организации и ще се ползват пак.

- Колко ще ви струва организацията на вота?

- Не мога да говоря с точни цифри, но няма да са големи. Предвидили сме разходи основно за наемане на помещения там, където няма клубове, за транспортиране на подвижните и мобилните секции, за транспортиране на протоколите и бюлетините от секциите до ЦКПИ, както и за храна на членовете на СИК.

- А на тях ще им се плаща ли?

- Не, ще работят на доброволен принцип.

Визитка

Специалист по информационни и комуникационни технологии

Бил е член на работната група, подготвяла предложенията на червените за промени в Изборния кодекс

От една година насам е член на Централната избирателна комисия от квотата на БСП

В края на миналата година бе избран от Националния съвет на БСП за председател на Централната комисия по партиен избор, създадена във връзка с предстоящото пряко гласуване за лидер на партията

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Муравей Радев СНИМКА: Архив

Муравей Радев: Ако не се поддаваме на глупостта, можем да се справим

Увеличението на лимита за нов дълг на 10 млрд. е добра мярка, казва бившият финансов министър в интервю- продължение от миналия брой - Г-н Радев, въпреки взетите мерки щетите върху икономиката са неизбежни. А ако катастрофираме? - Сигурно може и това да се случи. Особено ако активираме още повече човешката глупост

Проф. Огнян Наков: Усъмнихме се още преди 5 г., че има нещо нагласено в системата за разпределението на делата

Проф. Огнян Наков: Усъмнихме се още преди 5 г., че има нещо нагласено в системата за разпределението на делата

Работната група само веднъж потърси нашите експерти, казва деканът на факултет “Компютърни системи” в Техническия университет Миналия петък прокуратурата започна разследване, след като одит установи, че в централизираната система за случайно разпределение на делата може да влезе всеки с електронен подпис и дори е имало опити за атака

Проф. д-р Антоанета Христова: В малките градове са най-тревожни, хейтът срещу мерките там е по-силен

Проф. д-р Антоанета Христова: В малките градове са най-тревожни, хейтът срещу мерките там е по-силен

След Великден хората ще станат нетърпеливи, ще искат да чуят за по-силни мерки в икономиката и по-меки - в забраните Стресът от карантината удари най-много работещи жени до 60 г. в големите градове Активните жени са двойно натоварени: работят дистанционно, грижат се за дом и деца, поемат тревожността на съпруга Българинът демонстрира оптимизъм

ДИМИТЪР ЕНЧЕВ

Димитър Енчев: Системата, която направихме, ще спести безброй обаждания до личните лекари

Димитър Енчев е представител на една от компаниите, разработили националната информационна система за борба с COVID-19. Той завършва икономика, информатика и математика в САЩ, а след това учи в Лондонското училище по икономика. На Острова започва работа в международния инвестиционен фонд PostScriptum

Муравей Радев: Да дадем шанс на Борисов да управлява тази криза, както Костов предишната: ръчно - всеки час, всеки ден

Муравей Радев: Да дадем шанс на Борисов да управлява тази криза, както Костов предишната: ръчно - всеки час, всеки ден

“24 часа” търси в кризата финансови министри на България, за да коментират мерките на правителството за стабилизиране на икономиката. След Милен Велчев - днес Муравей Радев. Очаквайте Петър Чобанов Да уважаваме повече титаничните усилия, които медиците полагат, за да запазят живота ни, казва още бившият финансов министър Радев Дано не съм прав

Радосвет Радев: Страх ме е от всяка следваща мярка за бизнеса

Радосвет Радев: Страх ме е от всяка следваща мярка за бизнеса

Докато дойде денят на спасението, може да няма какво да се спасява Поемането на осигуровките при схемата 60/40 не е идеално решение, но е по-добро и почтеността налага да се признае и най-малкото усилие, което прави държавата за бизнеса, казва още председателят на Българската стопанска камара   - Проучване на БСК показа

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Любо Нейков: След епидемията ще купувам само от български производители

Любо Нейков: След епидемията ще купувам само от български производители

Актьорите сме една голяма армия и ако се съберем, бихме могли да сме полезни и с физически труд. Ако трябва, ще изградим изцяло нова болница, казва талантливият комик Обадих се и на д-р Костадин Ангелов, шефа на Александровска, и на проф. Иван Костов от “Майчин дом”, и на проф. Мутафчийски, че съм на разположение за каквото преценят Театър винаги

Венеция Караманова

Цял свят отбеляза 60-годишния юбилей на Детския радиохор с песни онлайн

17 набора са минали през него. Железни репетиции и лимонови резенки преди всеки концерт раждат магията, казва Венеция Караманова, главен диригент на Детския радиохор Детският радиохор щеше да отпразнува 60-годишния си юбилей с концерт на 21 март, но това, за съжаление, нямаше как да се случи точно сега

От години Влади Априлов работи като сценарист за някои от най-популярните забавни предавания у нас.

СНИМКА: КРАСЕНА АНГЕЛОВА

Влади Априлов: Продължаваме с “Капките”, за да гледат хората и нещо забавно

Спираме “Сладко отмъщение”, защото в тези условия няма как да се снима - Налага се да излизате, къде ви хващам в момента, г-н Априлов? - Отивам да се видя с колегите сценаристи, с които работим върху “Като две капки вода”, събираме се в офиса. Като имаме четене на сценария, го правим във виртуална стая по телефони, таблети

Десислава Тальокова

Десислава Тальокова: За 10 г. в дарителството не помня подобна мобилизация на обществото

"Големите решения са възможни само при обща мобилизация на бизнеса, гражданите, правителството и завладяващия разказ на медиите", казва Десислава Тальокова, изпълнителен директор на Фондация “Америка за България” Още акценти от интервюто: - Дарителството не е еднократен акт, а дългосрочна инвестиция в обществото - Оптимизъм ми дава енергията на

Д-р Даниела Дариткова: Нямам оплаквания и симптоми. За първи път ще стоя вкъщи 28 дни

Д-р Даниела Дариткова: Нямам оплаквания и симптоми. За първи път ще стоя вкъщи 28 дни

Пациентите ми да са спокойни, в кабинета спазвах всички предпазни мерки Д-р Даниела Дариткова е председател на парламентарната група на ГЕРБ. Тя е сред тримата депутати, дали положителна проба за коронавирус. Разговаряме с нея, когато тя пътува със специализирана линейка, която я превозва от София към дома ѝ в Смолян

Младоженците от "Пирогов": В карантина сме до 5 април, след това сме готови пак да влезем в изолатора

Младоженците от "Пирогов": В карантина сме до 5 април, след това сме готови пак да влезем в изолатора

Още акценти от интервюто с първите реаниматори доброволци в “Пирогов”  д-р Ая Таха и д-р Сезен Хабилов Двамата се женят на 20 февруари, 20 дни след сватбата започват да лекуват първите с COVID-19, без да излизат от болницата Преди време непознати хора много бързо ни помогнаха, за да заминем на обучение в Германия

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber