Масова, касова, РМД - какви бяха схемите при приватизацията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8226417 Масова, касова, РМД - какви бяха схемите при приватизацията Масова, касова, РМД - какви бяха схемите при приватизацията www.24chasa.bg
Масова, касова, РМД - какви  бяха схемите при приватизацията

Имаше ли умишлено приети калпави закони,

за да стане разбойническо раздържавяване

Историята на българския преход е белязана от чувството за огромна несправедливост при огромното мнозинство от българите. И прокуратурата откликна и се нагърби да се опита да възстанови тази несправедливост, като постанови цялостна проверка на приватизацията. Както и главният прокурор отбеляза, само по себе си дори само разследването на приватизацията и ваденето на бял свят на извършени нарушения представлява някакво удовлетворение. 

Разбира се, след толкова години никой не очаква всички приватизационни сделки да бъдат проверени и всички виновни за престъпления да получат наказания. Общо приватизационните сделки на държавата и общините са над 12  700 - естествено, че не могат да се проверят всички. Но може да се разследват примерно 60-70 по-големи приватизационни сделки, които са довели до крах на приватизираните предприятия или по които има достатъчно данни за извършени закононарушения, или някои по-нови сделки, по които не е изтекла давността. Би бил сериозен успех да се даде оценка и за умишлено приетото калпаво законодателство

с цел да се

направи

разбойническа

приватизация

Да, правени са проверки на приватизацията и преди - в немалка степен проформа. Но направените преди проверки може да са добра основа да се подберат сделки, които да се проверят.

Да, с изключение на няколко десетки сделки давността за повечето евентуални престъпления във връзка с приватизацията е изтекла. Според нашата конституция и според ратифицираните от България международни договори давност не тече само при престъпления против мира и човечеството – например геноцид, военни престъпления и пр. В решение №12 от 2016 г. по искане на главния прокурор Конституционният съд е приел, че премахването на давността спрямо други престъпления ще противоречи на конституцията. КС уточнява, че държавата следва да определи в конституцията, а не в закон

за кои

престъпления

няма да тече

давност

В мотивите на решението се приема и че възстановяването със закон на изтекла давност за извършени престъпления също би противоречало на няколко разпоредби на конституцията. Не че Конституционният съд не си е сменял практиката. Но специално в този случай всички известни специалисти по наказателно право, дали становище до КС, са подкрепили неговото становище.

С калпавото законодателство при масовата приватизация се получи така, че много от създателите на приватизационни фондове с придобиването само на няколко процента от дяловете в даден приватизационен фонд получиха контрола над решенията на фонда, защото всички останали десетки хиляди акционери имаха много по-дребни дялове. А след това дивиденти не се изплащаха и акциите на дребните акционери се изкупиха на безценица.

При работническо-мениджърската приватизация предприятията бяха придобивани на цена с 30% по-ниска от окончателно определената. Освен това винаги се използваше законовата възможност за разсрочено плащане, което законът предвиждаше само за този вид приватизация. Съответно при изплащането на цената се използваха приходите и активите на приватизираното предприятие. След това водещите мениджъри изкупуваха дялове на работниците по подобен начин като при масовата приватизация.

При касовата приватизация съвсем не винаги се полагаха усилия за привличането на сериозни международни фирми.

Получи се така, че в много от приватизираните предприятия имаше налични пари, близки до платената цена. Поставяха се условия, които излишно ограничаваха много от платежоспособните кандидати въобще да участват.

Проблем при много от приватизациите беше липсата на стриктна нормативна уредба на мерки срещу изтичането на вътрешна информация, че дадена приватизация (основна или главно на остатъчни дялове) ще се извършва срещу компенсаторки (по-точно компенсаторни инструменти). Това даде възможност да се купуват евтино такива компенсаторки доста време преди конкретната приватизация и така да се купуват евтино държавни дялове. Съответно пък се прецакваха притежателите на компенсаторките, на които се плащаше евтино и така те не получаваха реална компенсация.

Ето защо прокуратурата следва да бъде поздравена за инициативата за изравяне на едни големи несправедливости. Няма да е лесно след толкова години винаги да се установят точно нещата. Но и предприемането на проверката е много важно за превенция на незаконосъобразности в бъдеще. Всеки може да види как предприетите действия на прокуратурата в последните месеци сами по себе си имаха изключително силен ефект за превенция на незаконосъобразни действия в цялата държава.

Написаното по никакъв начин не поставя под съмнение идеята за приватизация. Държавата не е добър стопанин и поради това в една пазарна икономика приватизацията е наложителна. Но не по начина, по който често бе правена в България.

От друга страна, в много случаи приватизираните предприятия бяха поети от
разбиращи,
амбициозни и
работливи
мениджъри,
които ги развиха и даже възродиха. Така сега в българската икономика има успешни приватизирани български предприятия, които сами по себе си или включени в други холдинги, са стълбове на икономиката ни – например “Аурубис”, “Хювефарма”, КЦМ, “Арсенал” и др.

Нещо повече - и в другите видове приватизация има отлично действащи приватизирани предприятия – напр. “Асарел Медет”, “Стара Планина Холд” и др.

Не е трудно да се видят и обратните случаи – на провалени приватизирани предприятия – като напр. АКБ Форест на Баневи, “Кремиковци” и редица други.

При някои приватизации купувачите са неосновантелно критикувани. Например многократно повтаряната мантра за авиокомпания “Балкан”. Да, тя беше продадена за 150 хил. долара. Само че се забравя един елементарен факт – съдът установи, че датата на несъстоятелност на “Балкан” е доста преди приватизирането , т.е. купувачът е бил просто излъган. Продава се компания, което е трябвало да бъде обявена доста по-рано в несъстоятелност. Което установи и Парижкият арбитраж.

Преди приватизацията на БТК (“Виваком”) българите плащаха най-високите такси за мобилни разговори в Европа. А след приватизацията на БТК, съпътствана с получаването на лиценза на третия мобилен оператор, се появи реална конкуренция, таксите станаха едни от най-ниските в Европа и на българите бяха спестени над 6 млрд. лева само за десетина години.

Касовата приватизация в много случаи беше антипазарна. Поставяха се изисквания не само за цена и инвестиции, но и съвършено излишни условия за бройки и количество. Смешно е да се поставя изискване в почти всички приватизационни сделки за запазване на брой работници за години напред – нима не следва да се въвеждат високи технологии и работата да се върши с по-малко работници. А освободените работници да получават добро обезщетение и да си намират друга работа. Още по-вредно е да се поставят чисто количествени материални изисквания, а не само изискване за размер инвестициите и предвиждане на неустойки при изпадане в несъстоятелност.

Емблематичен е широко известният пример да се запази тонажът на кораби. Вместо да има по-малки, по-търсени, по-модерни и високотехнолигични и съответно много по-скъпи кораби, съответстващи на търсенето на пазара. Нима разрешението е да се запазят старите ръждясали и неконкурентни грамади? Поради подобни изисквания при кризата 2008-2013 г. фалираха например националните флотове на Румъния и Молдова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Страните в Европа, разделени на групи според цялостния си напредък. Графика: Проучване Индекс на настигането

Класация: България в една група с Испания и Полша по икономическо развитие

- По качество на живот обаче сме в клъстър със Сърбия, според новото издание на проучването "Индекс на настигането"  - По цялостно развитие не сме сред най-изостаналите в Европа, а сме в група с Гърция, Румъния и Унгария Ако на пистата на развитието на 35 страни в Европа има 6 групи, от най-напреднали до най-изоставащи

Държава в мъртво вълнение, или “Зимата идва”

Държава в мъртво вълнение, или “Зимата идва”

Твърде скоро средната ни класа може да усети как живее класическият български пенсионер Преди повече от два месеца писах по повод прочутия коронавирус как историята ни учи, че не власите, а ние, българите, винаги се давим на края на Дунава. Между другото Румъния на власите е единствената държава в региона, която постоянно губи всички войни

Протестите - на три езика

Протестите - на три езика

Невинни, лешояди и изпаднала номенклатура заедно срещу статуквото Усеща се нещо смущаващо в протестите, неясно и чоглаво чувство, че нещата не са баш каквито изглеждат. Същото, което и за пандемията се долавя - хем има зараза, хем нещо мажат, уж силата на таралежа отслабва, ама още повече народ тръшкал. Дисонанс след дисонанс

Срокът за абсолютна давност - 12 или 15 г.

Срокът за абсолютна давност - 12 или 15 г.

10-те години абсолютна давност какво са - “Пей сърце” или “Няма безплатен обяд”? Всъщност - и двете. “Пей сърце” - за този, който дължи пари и му е изтекла давността. “Няма безплатен обяд” - за банките, фирмите за бързи кредити, а също и за фирмите, доставящи ток, вода, парно, мобилни, интернет услуги и пр

Коментар на седмицата №1: Честният изход: Радев се отказва като президент и става водач на протеста

Коментар на седмицата №1: Честният изход: Радев се отказва като президент и става водач на протеста

Само този, който не познава Борис Велчев, се надява, че Конституционният съд ще даде имунитета на държавния глава на Иван Гешев - ще има решение, припознато от всички Време е човекът с вдигнатия юмрук да обясни как си представя гражданския контрол върху властите - той има право да инициира промени в конституцията

Ние ли сме най-тъпите на Стария континент

Ние ли сме най-тъпите на Стария континент

Европа бяга от машините за гласуване, Третият свят ги въвежда В древногръцкото театро често героите стигали до неразрешими ситуации и тогава от горе с помощта на кран (механо) се спускал някакъв бог, който спасявал положението. Оттам идва изразът “Бог от машината” - неочаквана развръзка, която не следва от логиката на сюжета

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Владимир Сиркаров

Как да се спасим от икономическото цунами

Новият пакет от мерки балансира интересите на бизнеса и гражданите с финансовите възможности на хазната Пандемията от COVID-19 постави света пред огромни икономически и социални предизвикателства. За няколко месеца бяха въведени безпрецедентни мерки за опазване на живота на гражданите и устойчивостта на здравните системи

Беларуският президент Александър Лукашенко СНИМКА: Ройтерс

Защо Лукашенко разпалва антируските нагласи?

Когато нашите "западни партньори" се възползват от антируски настроения, това не учудва никого. Но щом "антируската карта" се разиграва от съюзническа страна, това буди известно недоумение. Поне да имаше защо - тук обаче виждаме, меко казано, провокация. Беларус съобщи, че е задържала 33 бойци от частната военна компания (ЧВК) "Вагнер"

Алчност и мутренски туризъм “ден година храни” убиха Юлия до Созопол

Алчност и мутренски туризъм “ден година храни” убиха Юлия до Созопол

По всичко изглежда, че туристическият сезон по Българското Черноморие не само няма да е по-лош, но и ще бъде по-добър от миналогодишния, като изключим големите хотели и all inclusive комплекси, които разчитат основно на чужденци. Добрата новина не идва заради безсилното усилие на Ангелкова, а заради твърде усложненото пропускане на туристи в

Урсула фон дер Лайен

Бъдеще на Европа в полза на следващото поколение

Всяко евро, инвестирано в една държава, всъщност е евро, инвестирано в полза на всички Текстът е от съвместно изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и комисаря, отговарящ за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, Мария Габриел Историята не винаги се повтаря

Във Великобритания Джонсън се забави да разпореди затваряния, когато болестта върлуваше на европейския континент.

В борбата с пандемията популистките лидери се представят зле

Страните, които оглавяват световните класациите за смъртни случаи от Ковид-19, не са най-бедните, най-богатите или дори най-гъсто населените. Но те наистина имат нещо общо, а именно, че са ръководени от популистки лидери, които не се вместват в установените рамки. Популизмът в политиката означава прокарване на политики

РУМЕН РАДЕВ

Щаб "24 часа": Да стане ли президентът водач на протеста

Правителството не подава оставка, както искат протестиращите под прозорците на Министерския съвет. Президентът Румен Радев настоява за две оставки - на премиера и на главния прокурор. И стана автор на лозунга на протестиращите “Мутри, вън!” часове след като бяха претърсени кабинетите на двама негови съветници

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber