Анастас Стефанов, политолог: Прокуратурата измести президента като комуникационен център. Той стана част от статуквото и започна контраофанзива

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8226388 Анастас Стефанов, политолог: Прокуратурата измести президента като комуникационен център. Той стана част от статуквото и започна контраофанзива Анастас Стефанов, политолог: Прокуратурата измести президента като комуникационен център. Той стана част от статуквото и започна контраофанзива www.24chasa.bg
Анастас Стефанов, политолог: Прокуратурата измести президента като комуникационен център. Той стана част от статуквото и започна контраофанзива

Използването на всенародни чествания на бележити дати за извличане на политически дивиденти издава незрялост

Радев оперира с предизборно говорене. Но без идейни фундаменти то губи тежест, а с времето и острота

Радикалното поведение на държавния ни глава изгаря много бързо институционалните мостове.Това е опасно за политическата ситуация в страната

От Нова година насам говорим за редовните избори като за събитие, което сякаш се е приближило повече, отколкото календарът показва

Живеем в режим на скандали, а те пораждат апатия и незаинтересованост у гражданите

- Покрай годишнината от смъртта на най-великия българин стана “престрелка” между управляващи и опозиция, между президент и премиер, между симпатизанти на ГЕРБ и БСП. Имаше освирквания и обиди. Употребена ли беше датата, г-н Стефанов?

- Самият факт, че коментираме подобен род събития, е неприятен. Според мен политиците живеят със заблудата, че могат да черпят легитимност от икона, каквато е Васил Левски в паметта на българското общество. Политическата реторика с извличане на дивиденти, черпейки силата на тази дата или някоя друга от нашия календар, за мен е белег на политическа незрялост.

- Защо войната между двете страни на “Дондуков” се ожесточи? Има ли връзка с акциите на новия прокурор Иван Гешев срещу олигарси огласяването на записи на разговори за назначаване на Десислава Радева, преди да стане съпруга на Радев?

- Напрежението между президента и премиера е практически перманентно. Да, можем да твърдим, че ситуацията в отношенията между двете институции е по-обострена в последните месеци и най-вече от началото на 2020 г. Политическият ефект от това напрежение може да се разглежда в няколко контекста. На първо място,

президентът

Радев

пребиваваше

в последните

3 години

комфортно като

антистатукво

играч

По един или друг начин реториката му срещу правителството беше построена от претенцията, че държи монопол върху “моралната” карта.

Това обаче беше силно уязвено след стъпването на длъжност на новия главен прокурор. Като не говоря конкретно за записите, които бяха огласени.

Второ, с активността на прокуратурата, централното място, което взе в обществения ни живот, президентът по-скоро беше изместен като комуникационен център и по този начин превърнат в част от статуквото. За Радев това не бе в негова полза. Снемането на доверието от правителството беше именно опит на президента за контраофанзива.

Трето, очевидно е, че президентът Радев предпочита да оперира в режим на предизборно говорене - независимо дали ще говорим за парламентарни, или президентски избори. Това обаче няма да му е достатъчно, само политическо говорене без идейни фундаменти, не дава тежест, а и с времето губи острота. Няма да е изненадващо, ако скоро видим активност от стратегическия съвет към президента, който по замисъл именно трябва да уплътнява политическата реторика на държавния глава.

- Президентът строго предупреди Борисов, че го чака опасно служебно правителство. Борисов от своя страна смята, че на шествието за Левски са искали да му направят пуч. Какво показват тези реакции?

- Това е част от политическата конфронтация. Със сигурност можем да кажем, че тази реторика не играе в полза на политическия ни процес като цяло. Институциите в демократичната политическа система по-скоро следва да са в режим на диалог, който да допринася по някакъв начин за ефективността и качеството на политическия процес в България.

Колкото до изказванията на президента, това е доста радикално поведение, което изгаря много бързо институционалните мостове. А липсата на такива е практически опасна за политическата ситуация в страната. И преди сме наблюдавали конфликти по оста президент - министър-председател. Тази сюжетна линия винаги е присъствала в политическия ни процес. Опасното е, когато е основна и трайна.

Конфликтът

между президент

и премиер не

трябва да се

превръща в

основен

политически

сюжет

- Радев заминава за Русия на 9 май при Путин и заяви, че ще преговаря по енергийни проекти. Какво зависи от него?

- С посещението си в Русия Радев ще се опита да извлече политически дивиденти. И това е нормално, всеки се стреми към това. От друга страна, следва да имаме предвид, че външнополитическите изяви са възможност именно за

повишаване на

тежестта във

вътрешен план

На това равнище Радев среща сериозна конкуренция от страна на Борисов. Друг е въпросът доколко нещо конкретно на енергийна тема може да произтече от това посещение. Отсега можем да предположим, че ще има битка за интерпретации на посещението - едната страна ще се опитва да го представя като много успешно, а другата да омаловажава ефекта от това събитие.

- Скандалите не секват още от “Апартаментгейт”. Това какво ще промени?

- Ако питате мене, скандалите не секват още от първите дни на това правителство. За това заслуга имат както опозицията, така и управляващите. Струва ми се, че ние свикнахме да живеем в режим на скандали. Практически други теми, чисто конструктивни, дори трудно влизат в осезаем публичен оборот. Това е тревожно. За политики се говори по-малко, за сметка на това скандалите са един след друг. На въпроса ви това какво ще промени - имам чувството, че нищо. Скандалите демобилизират и обществените сили, пораждат аполитичност и незаинтересованост у гражданите. Това вреди на легитимността на политическия процес у нас, което вече е тенденциозно.

- Слушах тези дни политолози и социолози да говорят, че в страната има нов фактор и това е Иван Гешев. Че той набира сили, еманципирал се е от политиците и не иска никой да му дава акъл, дори Борисов... Каква ще е траекторията му на този пост?

- За това, че можем да говорим за нов фактор, струва ми се, че вече има консенсус. Вече сме имали възможности да говорим, че практически от началото на 2020 г. сме във видоизменена политическа ситуация.

Активността на прокуратурата е широко одобрявана,

в обществото

ни има

искрени

желания

за раздаване

на справедливост

Безспорен факт е, че има създадени очаквания и прокуратурата ще се постарае да отговаря на тези очаквания. Всяка институция на база прерогативите създава възможност за еманципация, като фактор, разбира се, е и личността, която я оглавява. По отношение на траекторията, струва ми се, тя вече е зададена и открито обявена от новия главен прокурор Иван Гешев.

- Какво може да промени главният прокурор и новият политически фактор Иван Гешев, както го нарече ваш колега?

- Тепърва ще наблюдаваме. Струва ми се ситуацията вече е малко или много променена. Основният психофон е променен. Централно място в разговорите ни и коментарите ни вземат именно действията на Гешев, активността на прокуратурата и ответните реакции на всички политически фактори. Имайте предвид, че за такава промяна, каквато ме питате, трябва време, тъй като все пак говорим за някакъв институционален път, по който се случват нещата.

- Къде е пресечната точка между тримата силни мъже - президент, премиер и главен прокурор?

- Пресечната точка би следвало да е националният, общественият интерес. Всеки от тримата силни мъже, както ги наричате, борави и със своя собствен интерес и сценарии. Най-малкото зад всяко поведение следва да се търси определен хоризонт, зад който се крият и целите. Струва ми се, че пресечната точка е, че всеки от тримата - главният прокурор Иван Гешев, президентът Румен Радов и премиерът Бойко Борисов, би искал и в утрешния ден

да бъде разглеждан

като един от основните

фактори в

обществено-политическия

живот в страната

- Според вас какви са сценариите за развитие на ситуацията в близките месеци и в по-далечен план?

- Според мен ще наблюдаваме развитие по сюжетните линии, които се развиха от началото на годината. От една страна, ще наблюдаваме продължаваща активност на прокуратурата. Не го казвам като прогноза, а по-скоро това сочат заявките. От друга страна, ще е интересно да наблюдаваме как се движат основните политически субекти и отношенията между тях. Общият хоризонт, изглежда, е подчинен на парламентарните избори през пролетта на 2021 г. Интересното в тази ситуация е, че от Нова година насам говорим за редовните избори като за събитие, което изведнъж сякаш се е приближило повече, отколкото календарът показва. Струва ми се, че ситуацията и в следващите месеци ще затвърдят това усещане. Градусът на политическо напрежение и конфронтация създава именно това усещане.

Колкото до по-далечен план, струва ми се, че не е сериозно да се говори предвид динамиката на процеса. Но смятам, че с напредването на времето ще започне и все по-активно да се влиза в сериозни обороти на предизборно говорене. От една страна, управляващите ще трябва да защитят мандата си, а опозицията обратното. Имаме обаче и още две линии, които трябва да следим - активността и участието на Слави Трифонов и кондицията на съществуващата извънпарламентарна опозиция.

Анастас Стефанов е роден през 1987 г. в София.

Завършил е политология в СУ“Св. Климент Охридски” - бакалавър 2010 г. и магистър 2012 г.

Той е един от съоснователите на агенция “Тренд” през 2016 г.

Участвал е в различни политологични изследователски проекти, свързани с българския преход

Научните му интереси са в сферата на съвремения български политически процес.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Доц. Сотир Марчев: Не се самолекувайте с хининови препарати

Доц. Сотир Марчев: Не се самолекувайте с хининови препарати

Известният кардиолог отправи 7 съвета към сърдечноболните. По-долу ще прочете обясненията, а тук ги поместваме в кратък вариант за лесно запомняне:  1 Спортувайте вкъщи поне 30 минути на ден 2 Пазете си психическата цялост - по-малко лоши новини, повече позитивни четива и общуване от дистанция с близкия кръг 3 Имайте резерв за 30 дни от

Муравей Радев: Да дадем шанс на Борисов да управлява тази криза, както Костов предишната: ръчно - всеки час, всеки ден

Муравей Радев: Да дадем шанс на Борисов да управлява тази криза, както Костов предишната: ръчно - всеки час, всеки ден

“24 часа” търси в кризата финансови министри на България, за да коментират мерките на правителството за стабилизиране на икономиката. След Милен Велчев - днес Муравей Радев. Очаквайте Петър Чобанов Да уважаваме повече титаничните усилия, които медиците полагат, за да запазят живота ни, казва още бившият финансов министър Радев Дано не съм прав

Проф. Асен Николов

Проф. Асен Николов: Бременните са по-уязвими на вируси, защото защитните им сили са насочени към бебето

Коронавирусът като размер е по-голям от обикновените вируси и не преминава плацентарната бариера, казва председателят на Дружеството по акушерство и гинекология и главен координатор на експертния съвет по акушерство и гинекология към министъра на здравеопазването - Проф. Николов, бременните жени обикновено винаги попадат в групите на по-уязвимите

Радосвет Радев: Страх ме е от всяка следваща мярка за бизнеса

Радосвет Радев: Страх ме е от всяка следваща мярка за бизнеса

Докато дойде денят на спасението, може да няма какво да се спасява Поемането на осигуровките при схемата 60/40 не е идеално решение, но е по-добро и почтеността налага да се признае и най-малкото усилие, което прави държавата за бизнеса, казва още председателят на Българската стопанска камара   - Проучване на БСК показа

Любо Нейков: След епидемията ще купувам само от български производители

Любо Нейков: След епидемията ще купувам само от български производители

Актьорите сме една голяма армия и ако се съберем, бихме могли да сме полезни и с физически труд. Ако трябва, ще изградим изцяло нова болница, казва талантливият комик Обадих се и на д-р Костадин Ангелов, шефа на Александровска, и на проф. Иван Костов от “Майчин дом”, и на проф. Мутафчийски, че съм на разположение за каквото преценят Театър винаги

От години Влади Априлов работи като сценарист за някои от най-популярните забавни предавания у нас.

СНИМКА: КРАСЕНА АНГЕЛОВА

Влади Априлов: Продължаваме с “Капките”, за да гледат хората и нещо забавно

Спираме “Сладко отмъщение”, защото в тези условия няма как да се снима - Налага се да излизате, къде ви хващам в момента, г-н Априлов? - Отивам да се видя с колегите сценаристи, с които работим върху “Като две капки вода”, събираме се в офиса. Като имаме четене на сценария, го правим във виртуална стая по телефони, таблети

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Десислава Тальокова

Десислава Тальокова: За 10 г. в дарителството не помня подобна мобилизация на обществото

"Големите решения са възможни само при обща мобилизация на бизнеса, гражданите, правителството и завладяващия разказ на медиите", казва Десислава Тальокова, изпълнителен директор на Фондация “Америка за България” Още акценти от интервюто: - Дарителството не е еднократен акт, а дългосрочна инвестиция в обществото - Оптимизъм ми дава енергията на

Д-р Даниела Дариткова: Нямам оплаквания и симптоми. За първи път ще стоя вкъщи 28 дни

Д-р Даниела Дариткова: Нямам оплаквания и симптоми. За първи път ще стоя вкъщи 28 дни

Пациентите ми да са спокойни, в кабинета спазвах всички предпазни мерки Д-р Даниела Дариткова е председател на парламентарната група на ГЕРБ. Тя е сред тримата депутати, дали положителна проба за коронавирус. Разговаряме с нея, когато тя пътува със специализирана линейка, която я превозва от София към дома ѝ в Смолян

Младоженците от "Пирогов": В карантина сме до 5 април, след това сме готови пак да влезем в изолатора

Младоженците от "Пирогов": В карантина сме до 5 април, след това сме готови пак да влезем в изолатора

Още акценти от интервюто с първите реаниматори доброволци в “Пирогов”  д-р Ая Таха и д-р Сезен Хабилов Двамата се женят на 20 февруари, 20 дни след сватбата започват да лекуват първите с COVID-19, без да излизат от болницата Преди време непознати хора много бързо ни помогнаха, за да заминем на обучение в Германия

Красен Кюркчиев: Стратегия "България на две скорости" може да запази и животи, и икономиката

Красен Кюркчиев: Стратегия "България на две скорости" може да запази и животи, и икономиката

Нужно е да се определят две групи - рискова, където са хора над 65 г., и активна, която да работи и да произвежда брутен вътрешен продукт, казва съсобственикът на "Фикосота" - Какво съдържа стратегията “България на две скорости”, която сте разработили, г-н Кюркчиев? Как тя ще помогне за ограничаване на последствията от коронавируса

Стилиян Петров ексклузивно за "24 часа": Дълго живях в изолация. Рецептата за оцеляване е  търпение, разбирателство и подкрепа

Стилиян Петров ексклузивно за "24 часа": Дълго живях в изолация. Рецептата за оцеляване е търпение, разбирателство и подкрепа

В България се действа доста по-бързо и адекватно, отколкото във Великобритания Стилиян Петров е роден на 5 юли 1979 г. в Монтана. Играе в родния “Монтана”, ЦСКА, “Селтик” и “Астън Вила”. Капитан на националния отбор по футбол, рекордьор по изиграни мачове (106) за България . Футболист №1 на страната за 2003 г

Петър Кънев: Като политик и бизнесмен имам 2 варианта за бизнеса в пандемията

Петър Кънев: Като политик и бизнесмен имам 2 варианта за бизнеса в пандемията

Надявам се този път, за разлика от 2008 г., да не повторим приказката “докато научим магарето да не яде, то взе, че умря”, казва още председателят на икономическата комисия в Народното събрание  Помощта на държавата 60/40 е трудна за администриране и е философски сгрешена Разбирам опасенията на правителството

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber