Анастас Стефанов, политолог: Прокуратурата измести президента като комуникационен център. Той стана част от статуквото и започна контраофанзива

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8226388 Анастас Стефанов, политолог: Прокуратурата измести президента като комуникационен център. Той стана част от статуквото и започна контраофанзива Анастас Стефанов, политолог: Прокуратурата измести президента като комуникационен център. Той стана част от статуквото и започна контраофанзива www.24chasa.bg
Анастас Стефанов, политолог: Прокуратурата измести президента като комуникационен център. Той стана част от статуквото и започна контраофанзива

Използването на всенародни чествания на бележити дати за извличане на политически дивиденти издава незрялост

Радев оперира с предизборно говорене. Но без идейни фундаменти то губи тежест, а с времето и острота

Радикалното поведение на държавния ни глава изгаря много бързо институционалните мостове.Това е опасно за политическата ситуация в страната

От Нова година насам говорим за редовните избори като за събитие, което сякаш се е приближило повече, отколкото календарът показва

Живеем в режим на скандали, а те пораждат апатия и незаинтересованост у гражданите

- Покрай годишнината от смъртта на най-великия българин стана “престрелка” между управляващи и опозиция, между президент и премиер, между симпатизанти на ГЕРБ и БСП. Имаше освирквания и обиди. Употребена ли беше датата, г-н Стефанов?

- Самият факт, че коментираме подобен род събития, е неприятен. Според мен политиците живеят със заблудата, че могат да черпят легитимност от икона, каквато е Васил Левски в паметта на българското общество. Политическата реторика с извличане на дивиденти, черпейки силата на тази дата или някоя друга от нашия календар, за мен е белег на политическа незрялост.

- Защо войната между двете страни на “Дондуков” се ожесточи? Има ли връзка с акциите на новия прокурор Иван Гешев срещу олигарси огласяването на записи на разговори за назначаване на Десислава Радева, преди да стане съпруга на Радев?

- Напрежението между президента и премиера е практически перманентно. Да, можем да твърдим, че ситуацията в отношенията между двете институции е по-обострена в последните месеци и най-вече от началото на 2020 г. Политическият ефект от това напрежение може да се разглежда в няколко контекста. На първо място,

президентът

Радев

пребиваваше

в последните

3 години

комфортно като

антистатукво

играч

По един или друг начин реториката му срещу правителството беше построена от претенцията, че държи монопол върху “моралната” карта.

Това обаче беше силно уязвено след стъпването на длъжност на новия главен прокурор. Като не говоря конкретно за записите, които бяха огласени.

Второ, с активността на прокуратурата, централното място, което взе в обществения ни живот, президентът по-скоро беше изместен като комуникационен център и по този начин превърнат в част от статуквото. За Радев това не бе в негова полза. Снемането на доверието от правителството беше именно опит на президента за контраофанзива.

Трето, очевидно е, че президентът Радев предпочита да оперира в режим на предизборно говорене - независимо дали ще говорим за парламентарни, или президентски избори. Това обаче няма да му е достатъчно, само политическо говорене без идейни фундаменти, не дава тежест, а и с времето губи острота. Няма да е изненадващо, ако скоро видим активност от стратегическия съвет към президента, който по замисъл именно трябва да уплътнява политическата реторика на държавния глава.

- Президентът строго предупреди Борисов, че го чака опасно служебно правителство. Борисов от своя страна смята, че на шествието за Левски са искали да му направят пуч. Какво показват тези реакции?

- Това е част от политическата конфронтация. Със сигурност можем да кажем, че тази реторика не играе в полза на политическия ни процес като цяло. Институциите в демократичната политическа система по-скоро следва да са в режим на диалог, който да допринася по някакъв начин за ефективността и качеството на политическия процес в България.

Колкото до изказванията на президента, това е доста радикално поведение, което изгаря много бързо институционалните мостове. А липсата на такива е практически опасна за политическата ситуация в страната. И преди сме наблюдавали конфликти по оста президент - министър-председател. Тази сюжетна линия винаги е присъствала в политическия ни процес. Опасното е, когато е основна и трайна.

Конфликтът

между президент

и премиер не

трябва да се

превръща в

основен

политически

сюжет

- Радев заминава за Русия на 9 май при Путин и заяви, че ще преговаря по енергийни проекти. Какво зависи от него?

- С посещението си в Русия Радев ще се опита да извлече политически дивиденти. И това е нормално, всеки се стреми към това. От друга страна, следва да имаме предвид, че външнополитическите изяви са възможност именно за

повишаване на

тежестта във

вътрешен план

На това равнище Радев среща сериозна конкуренция от страна на Борисов. Друг е въпросът доколко нещо конкретно на енергийна тема може да произтече от това посещение. Отсега можем да предположим, че ще има битка за интерпретации на посещението - едната страна ще се опитва да го представя като много успешно, а другата да омаловажава ефекта от това събитие.

- Скандалите не секват още от “Апартаментгейт”. Това какво ще промени?

- Ако питате мене, скандалите не секват още от първите дни на това правителство. За това заслуга имат както опозицията, така и управляващите. Струва ми се, че ние свикнахме да живеем в режим на скандали. Практически други теми, чисто конструктивни, дори трудно влизат в осезаем публичен оборот. Това е тревожно. За политики се говори по-малко, за сметка на това скандалите са един след друг. На въпроса ви това какво ще промени - имам чувството, че нищо. Скандалите демобилизират и обществените сили, пораждат аполитичност и незаинтересованост у гражданите. Това вреди на легитимността на политическия процес у нас, което вече е тенденциозно.

- Слушах тези дни политолози и социолози да говорят, че в страната има нов фактор и това е Иван Гешев. Че той набира сили, еманципирал се е от политиците и не иска никой да му дава акъл, дори Борисов... Каква ще е траекторията му на този пост?

- За това, че можем да говорим за нов фактор, струва ми се, че вече има консенсус. Вече сме имали възможности да говорим, че практически от началото на 2020 г. сме във видоизменена политическа ситуация.

Активността на прокуратурата е широко одобрявана,

в обществото

ни има

искрени

желания

за раздаване

на справедливост

Безспорен факт е, че има създадени очаквания и прокуратурата ще се постарае да отговаря на тези очаквания. Всяка институция на база прерогативите създава възможност за еманципация, като фактор, разбира се, е и личността, която я оглавява. По отношение на траекторията, струва ми се, тя вече е зададена и открито обявена от новия главен прокурор Иван Гешев.

- Какво може да промени главният прокурор и новият политически фактор Иван Гешев, както го нарече ваш колега?

- Тепърва ще наблюдаваме. Струва ми се ситуацията вече е малко или много променена. Основният психофон е променен. Централно място в разговорите ни и коментарите ни вземат именно действията на Гешев, активността на прокуратурата и ответните реакции на всички политически фактори. Имайте предвид, че за такава промяна, каквато ме питате, трябва време, тъй като все пак говорим за някакъв институционален път, по който се случват нещата.

- Къде е пресечната точка между тримата силни мъже - президент, премиер и главен прокурор?

- Пресечната точка би следвало да е националният, общественият интерес. Всеки от тримата силни мъже, както ги наричате, борави и със своя собствен интерес и сценарии. Най-малкото зад всяко поведение следва да се търси определен хоризонт, зад който се крият и целите. Струва ми се, че пресечната точка е, че всеки от тримата - главният прокурор Иван Гешев, президентът Румен Радов и премиерът Бойко Борисов, би искал и в утрешния ден

да бъде разглеждан

като един от основните

фактори в

обществено-политическия

живот в страната

- Според вас какви са сценариите за развитие на ситуацията в близките месеци и в по-далечен план?

- Според мен ще наблюдаваме развитие по сюжетните линии, които се развиха от началото на годината. От една страна, ще наблюдаваме продължаваща активност на прокуратурата. Не го казвам като прогноза, а по-скоро това сочат заявките. От друга страна, ще е интересно да наблюдаваме как се движат основните политически субекти и отношенията между тях. Общият хоризонт, изглежда, е подчинен на парламентарните избори през пролетта на 2021 г. Интересното в тази ситуация е, че от Нова година насам говорим за редовните избори като за събитие, което изведнъж сякаш се е приближило повече, отколкото календарът показва. Струва ми се, че ситуацията и в следващите месеци ще затвърдят това усещане. Градусът на политическо напрежение и конфронтация създава именно това усещане.

Колкото до по-далечен план, струва ми се, че не е сериозно да се говори предвид динамиката на процеса. Но смятам, че с напредването на времето ще започне и все по-активно да се влиза в сериозни обороти на предизборно говорене. От една страна, управляващите ще трябва да защитят мандата си, а опозицията обратното. Имаме обаче и още две линии, които трябва да следим - активността и участието на Слави Трифонов и кондицията на съществуващата извънпарламентарна опозиция.

Анастас Стефанов е роден през 1987 г. в София.

Завършил е политология в СУ“Св. Климент Охридски” - бакалавър 2010 г. и магистър 2012 г.

Той е един от съоснователите на агенция “Тренд” през 2016 г.

Участвал е в различни политологични изследователски проекти, свързани с българския преход

Научните му интереси са в сферата на съвремения български политически процес.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Храбрин Иванчев: Новите автомобили с онлайн регистрация в КАТ догодина

Храбрин Иванчев: Новите автомобили с онлайн регистрация в КАТ догодина

Асоциацията на вносителите предлага скрапинг програма за замяна на колите над 15 г. чрез държавен екобонус при покупка на нова кола От началото на годината автомобилите над 20 години у нас са се повишили с над 150 хиляди бройки Предлагаме единен регистър на МПС и първоначален преглед за техническа и екологична годност на всички нововнесени

Георги Свиленски: Партия на Радев ще е грешка - не може да е по-добра алтернатива от БСП

Георги Свиленски: Партия на Радев ще е грешка - не може да е по-добра алтернатива от БСП

Още акценти от интервюто с председателя на предизборния щаб на социалистическата партия: Левицата претендира, че може да даде честно, некорумпирано, некрадливо управление, което да работи в интерес единствено на хората Целта ни не е да дойдем на власт, а да дадем управление, което да изведе България от тази тежка ситуация Не мога да коментирам как

Калина Андролова: Отрицателният тест на Радев не означава нищо

Калина Андролова: Отрицателният тест на Радев не означава нищо

Ден-два след контакта проверките често не са достоверни, твърди журналистката Заради президента кабинетът няма полезен ход с мерките срещу COVID - Президентът Радев замина за форума в Естония, без да обяви контакт със заразения с коронавирус ген. Димитър Петров, макар и предупреден още преди визитата си, прекратена от Естония предсрочно

Николай Димитров: Въпреки кризата поддържаме Несебър с безупречна визия

Николай Димитров: Въпреки кризата поддържаме Несебър с безупречна визия

Налага се да намалим някои харчове - трябва да се степенуват по важност в тези трудни времена, казва кметът на града Сега приоритет е да осигурим отопление за детските градини и училищата, както и пари за зимно поддържане на пътищата и да подпомогнем социално слабите С рибния фестивал “Есенни пасажи” се стремим да удължим сезона и да развием

Проф. Богов: Ще търся баланса да са добре и лекари, и пациенти – в COVID кризата всички са потърпевши

Проф. Богов: Ще търся баланса да са добре и лекари, и пациенти – в COVID кризата всички са потърпевши

Създаваме COVID отделение с 21 легла в кардиологията, като втора стъпка ще открием класическо инфекциозно отделение Ще работя и за реновирането на старите сгради и навлизането на високите технологии за диагностика и лечение Абсурд е заради директорския стол да си изоставя пациентите - постът е нещо временно в живота на лекаря

Милен Марков

Милен Марков: Имаме възрастта на колите, искаме и звезди за безопасност

При шофиране трябва да се почива на всеки три часа, а когато возим деца - на два, казва експертът в Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" Още акценти В петък има най-много катастрофи, в интервала от 16 до 20 часа При техническите прегледи да се записват не само годините на автомобила, но и километрите

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Ая Таха и Сезен Хабилов: Разбрахме, че ще имаме дете, след изолатора и карантината

Ая Таха и Сезен Хабилов: Разбрахме, че ще имаме дете, след изолатора и карантината

За нас е чест и привилегия да сме част от достойните българи “Пирогов” ни научи на смирение и на това да си готов във всеки следващ момент за всичко. В нашия случай учи и на любов Преди 7 месеца не знаехме нито с какво се сблъскваме, нито резултата от евентуална среща с вируса, което беше най-лошото Първо Сезен

Почти невъзможен е кабинет след вота без ГЕРБ или БСП с подкрепа от Трифонов

Почти невъзможен е кабинет след вота без ГЕРБ или БСП с подкрепа от Трифонов

Задава се фотофиниш на изборите и най-трудното съставяне на правителство след промените. Може да се стигне до нови избори, казва политологът Димитър Ганев   Вътрешната опозиция в БСП вече се олицетворява само от Кирил Добрев и неговите 40-50 души - Г-н Ганев, в трети месец на протести сме. Можем ли вече да кажем кой спечели и кой загуби

Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров

Проф. Димитър Димитров: Студенти се обучават във фирми с преподавателите си - накрая оценка дава и бизнесът

l Университетите не трябва да се делят на изследователски и преподавателски - всички и образоват, и правят наука, казва ректорът на УНСС l Държавата търси експертното ни мнение - Проф. Димитров, как ще се отрази на университетите и конкретно на вашия увеличението на бюджета за висше образование за догодина с 50 млн. лв.

Васко Василев

СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Васко Василев: Когато заминах за Москва на 8 г., трябваше да забравя, че съм детето чудо

Много музиканти сега ще загубят работата си, но ще останат най-добрите Популярният по цял свят цигулар Васко Василев отпразнува своя 50-годишен юбилей. Той избра да отбележи повода с българските си фенове и направи концерт навръх рождения си ден - 14 октомври, в София. На следващия ден в ранни зори отпътува от страната ни за поредните си музикални

Деси Банова-Плевнелиева

Деси Банова-Плевнелиева: Лъжа е, че се развеждаме. Ще заведем дело за клевета

Тя е известна още преди да срещне съпруга си - президента Росен Плевнелиев (2012-2017). Влиза в телевизията в средата на 90-те години, минава през няколко предавания и телевизии, преди да попадне на мястото си като водеща на времето по Нова телевизия. Деси Банова истински се вълнува от темата за климата, прави филми за това, участва в конференции

Снимка РУМЯНА ТОНЕВА

Проф. Греди Асса: Лекарите днес дирижират времето и това е голямата промяна, дошла с COVID-19

Всичко е политизирано и като художник е важно да вмъкна зрителя в нов свят, в който той да се чувства щастлив, свободен и независим от внушения на телевизия, социални мрежи, радио, преса Лекарите са новите възрожденци. Виждам у всеки един от тях безусловна всеотдайност Най-големият дял от натрупаните с усилията на всички постъпления трябва да

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber