Еврокомисар: Надявам се скоро всички европейци, включително българите, да пътуват без визи в САЩ

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8223806 Еврокомисар: Надявам се скоро всички европейци, включително българите, да пътуват без визи в САЩ Еврокомисар: Надявам се скоро всички европейци, включително българите, да пътуват без визи в САЩ www.24chasa.bg
Илва Йохансон - европейски комисар с ресор вътрешни работи СНИМКА: РОЙТЕРС

Страните - членки на ЕС, трябва да поемат част от бежанците в Гърция, казва Илва Йохансон - европейски комисар с ресор вътрешни работи в екипа на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от 1 декември 2019 г.

- Комисар Йохансон, имате за задача да разработите нов Европейски пакт за миграцията и убежището. Как ще изглежда той и в какви срокове очаквате да е готово предложението на Европейската комисия?

- Как точно ще изглежда новият пакт, зависи от диалога, който водя със страните - членки на ЕС. С представители на България предстои да се срещна в понеделник. Засега мисля, че е необходимо да се фокусираме върху отношенията ни с трети страни, за да успеем да се справим с миграцията по подреден начин. Важно е да сме по-добри в защитата на нашите граници и да сме по-ефективни. Всяка страна от ЕС има различни приоритети както относно граничните процедури, така и за механизмите за солидарност. Това са въпросите, които ми предстои да обсъждам, включително и с българското правителство, преди да мога да стигна до конкретни заключения.

Надявам се да мога

да представя пакта за

миграцията тази пролет,

но това зависи и от подкрепата, която ще получа от членките на ЕС. Важно е да деескалираме дебата за миграцията и да постигнем компромис, който да е приемлив за всички страни-членки на ЕС.

- По оценки на ООН нови 900 000 души са напуснали Северозападна Сирия от началото на декември заради подновените военни действия. Често те се обръщат за убежище към Турция. Очаквате ли Анкара да поиска още пари от ЕС, за да се справи с кризата?

- Необходимо е да продължим да си сътрудничим с Турция за депортирането на хората, които страната приютява. От всички държави в света Турция е тази, която е домакин на най-голям брой бежанци. Ние ги подкрепяме с голяма сума пари. По мое мнение е важно да продължим съвместната си работа и да поддържаме диалога с Турция по проблемите с миграцията. Продължаваме да разчитаме на Анкара да подкрепя бежанците на турска територия.

- Достатъчни ли са мерките, които България взема за опазване на най-тежката сухопътна външна граница на ЕС - тази с Турция, и възнамерява ли ЕК да прави независима оценка на резултата, който те имат?

- Когато говорим за защитата на нашите външни граници, мисля, че страните членки вършат много добра работа. Европейската комисия вече направи предложение да развием “Фронтекс” (Европейската агенция за гранична и брегова охрана - б.а.) чрез постоянен корпус от 10 000 души. Според нас това е необходимо, за да помогнем на страните да опазват външните граници на ЕС по ефикасен начин.

Дали мерките са

достатъчни? И да, и не

Много неща са направени от членките на ЕС, но смятаме, че те се нуждаят от повече подкрепа. Затова е важно да развием “Фронтекс”. Подкрепа чрез допълнителните служители на агенцията ще бъде оказвана на всяка страна, която заяви, че има нужда от такава.

- Каква подкрепа оказва Европейската комисия на Гърция, за да се справи с пренаселените центрове за мигранти?

- Неприемливо тежка е ситуацията с условията на живот в центровете за мигранти на някои от гръцките острови. По тази причина Европейската комисия помага на Гърция с извънредно много пари - за миграция

никога преди не са били

отделяни толкова големи

суми, колкото се отпускат

сега на Гърция.

Готови сме да продължим да подкрепяме страната. Знаем, че в момента гръцкото правителство работи за това да промени ситуацията и да построи нови и по-модерни съоръжения за бежанците. Силно се надявам, че останалите страни членки ще откликнат на молбата на Гърция за преместване на част от хората, особено на непридружените деца. Това значително ще облекчи тежестта, което поема Атина.

- ЕС планира да установи хуманитарни коридори. Какъв ще бъде маршрутът им?

- Това е една от темите, които обсъждаме в момента в рамките на преговорите относно новия пакт за миграцията и убежището. Наскоро дори използвахме т.нар. хуманитарни коридори, за да помогнем на бежанци, блокирани в Либия, да напуснат страната през Нигер или Руанда. След това те бяха преселени в други държави. Това е един от добрите начини да помагаме на бежанци, попаднали в неприемливи ситуации.

- Докъде стигнаха усилията на ЕК да се пребори за падане на американските визи за всички европейски граждани, включително за българите?

- Този въпрос е в процес на развитие. САЩ все още не са уеднаквили визовите си изисквания за гражданите на всички страни членки. Това е нещо, което ние не можем да приемем. Затова продължаваме да водим диалог със САЩ по въпроса. За щастие, Полша вече е включена във визовото споразумение между ЕС и САЩ. Силно се надявам скоро всички членки на ЕС, включително България, да бъдат част от безвизовото пътуване, защото трябва да бъдем заедно като съюз.

- През последните години общо 6 държави от ЕС (Швеция, Дания, Австрия, Германия, Унгария, Словения - б.а.) затвориха границите си. Какво е бъдещето на Шенгенското пространство и защо България продължава да не е част от него, въпреки че е изпълнила всички технически критерии?

- Шенген е много важно постижение на ЕС. Аз съм силно обезпокоена от факта, че тези 6 страни членки въведоха вътрешни гранични проверки, удължавайки тяхното действие година след година. Да се върнем към напълно функциониращо Шенгенско пространство е един от приоритетните въпроси за мен и за Европейската комисия. Това е проблем, по който водим активен диалог със страните членки паралелно с преговорите по бъдещия пакт за миграцията и убежището. Надявам се България да бъде част от Шенген възможно най-скоро. Както е известно, ЕК вече даде своята оценка, че България е изпълнила критериите и трябва да е пълноценен член на Шенгенското пространство. Окончателното решение сега е в ръцете на Съвета.

- С какви темпове ще се развие въвеждането на 5G мрежите в ЕС? Какви опасности може да крие новата технология?

- Новата технология ни предоставя много възможности, с които ще можем да модернизираме методите си по много по-добър и ефективен начин. Но винаги трябва да сме наясно, че технологията може също така да бъде използвана и за други цели. Ние

не трябва да сме зависими

от трети страни, които

не спазват напълно

демократичните правила

Затова темата за развитието на 5G мрежите е чувствителна. Трябва да се вземат под внимание сериозните рискове, които това крие, включително в сферата на сигурността. Мисля, че препоръките, които направи Европейската комисия преди няколко седмици, бяха добри.

- Планирате да представите нов Европейски дневен ред относно наркотиците. Какво да очакваме?

- Целта ми с новата стратегия за наркотиците е основно да пресечем финансовите приходи, които дрогата носи на организираната престъпност. Наркобизнесът представлява опасност за индивидите, семействата и обществата, но също така е метод за финансиране на дейността на организираните престъпници. Затова мисля, че е много важно да отрежем техните финансови източници.

- Как планира ЕК да се бори с терористичното съдържание онлайн? Ще бъдат ли задължени световните интернет гиганти да се съобразяват с европейските изисквания?

- Да, категорично. Европейската комисия направи законодателно предложение, което да принуди компаниите да свалят терористичното съдържание онлайн в рамките на 1 час. Надявам се този законопроект да бъде одобрен. Някои правителства имат известни притеснения към момента. Тристранните преговори между институциите на ЕС продължават. Надявам се да успеем да убедим правителствата, че е необходимо да имаме достатъчно ефективни инструменти, с които да сваляме незаконното съдържание онлайн.

--------------------------------------------

CV

l Илва Йохансон е европейски комисар с ресор вътрешни работи в екипа на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от 1 декември 2019 г.

l Министър на заетостта и интеграцията в Швеция в периода 2014-2019 г.

l От 2006 до 2014 г. е депутатка в шведския парламент

l Илва Йохансон заема длъжността министър на здравеопазването и грижите за възрастните хора от 2004 до 2006 г., както и министър на училищата в периода 1994 - 1998 г.

l През 1988 г. завършва Лундския университет в Швеция. Работи като учителка по математика, физика и химия

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Радосвет Радев: Страх ме е от всяка следваща мярка за бизнеса

Радосвет Радев: Страх ме е от всяка следваща мярка за бизнеса

Докато дойде денят на спасението, може да няма какво да се спасява Поемането на осигуровките при схемата 60/40 не е идеално решение, но е по-добро и почтеността налага да се признае и най-малкото усилие, което прави държавата за бизнеса, казва още председателят на Българската стопанска камара   - Проучване на БСК показа

Любо Нейков: След епидемията ще купувам само от български производители

Любо Нейков: След епидемията ще купувам само от български производители

Актьорите сме една голяма армия и ако се съберем, бихме могли да сме полезни и с физически труд. Ако трябва, ще изградим изцяло нова болница, казва талантливият комик Обадих се и на д-р Костадин Ангелов, шефа на Александровска, и на проф. Иван Костов от “Майчин дом”, и на проф. Мутафчийски, че съм на разположение за каквото преценят Театър винаги

Венеция Караманова

Цял свят отбеляза 60-годишния юбилей на Детския радиохор с песни онлайн

17 набора са минали през него. Железни репетиции и лимонови резенки преди всеки концерт раждат магията, казва Венеция Караманова, главен диригент на Детския радиохор Детският радиохор щеше да отпразнува 60-годишния си юбилей с концерт на 21 март, но това, за съжаление, нямаше как да се случи точно сега

От години Влади Априлов работи като сценарист за някои от най-популярните забавни предавания у нас.

СНИМКА: КРАСЕНА АНГЕЛОВА

Влади Априлов: Продължаваме с “Капките”, за да гледат хората и нещо забавно

Спираме “Сладко отмъщение”, защото в тези условия няма как да се снима - Налага се да излизате, къде ви хващам в момента, г-н Априлов? - Отивам да се видя с колегите сценаристи, с които работим върху “Като две капки вода”, събираме се в офиса. Като имаме четене на сценария, го правим във виртуална стая по телефони, таблети

Десислава Тальокова

Десислава Тальокова: За 10 г. в дарителството не помня подобна мобилизация на обществото

"Големите решения са възможни само при обща мобилизация на бизнеса, гражданите, правителството и завладяващия разказ на медиите", казва Десислава Тальокова, изпълнителен директор на Фондация “Америка за България” Още акценти от интервюто: - Дарителството не е еднократен акт, а дългосрочна инвестиция в обществото - Оптимизъм ми дава енергията на

Младоженците от "Пирогов": В карантина сме до 5 април, след това сме готови пак да влезем в изолатора

Младоженците от "Пирогов": В карантина сме до 5 април, след това сме готови пак да влезем в изолатора

Още акценти от интервюто с първите реаниматори доброволци в “Пирогов”  д-р Ая Таха и д-р Сезен Хабилов Двамата се женят на 20 февруари, 20 дни след сватбата започват да лекуват първите с COVID-19, без да излизат от болницата Преди време непознати хора много бързо ни помогнаха, за да заминем на обучение в Германия

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Красен Кюркчиев: Стратегия "България на две скорости" може да запази и животи, и икономиката

Красен Кюркчиев: Стратегия "България на две скорости" може да запази и животи, и икономиката

Нужно е да се определят две групи - рискова, където са хора над 65 г., и активна, която да работи и да произвежда брутен вътрешен продукт, казва съсобственикът на "Фикосота" - Какво съдържа стратегията “България на две скорости”, която сте разработили, г-н Кюркчиев? Как тя ще помогне за ограничаване на последствията от коронавируса

Стилиян Петров ексклузивно за "24 часа": Дълго живях в изолация. Рецептата за оцеляване е  търпение, разбирателство и подкрепа

Стилиян Петров ексклузивно за "24 часа": Дълго живях в изолация. Рецептата за оцеляване е търпение, разбирателство и подкрепа

В България се действа доста по-бързо и адекватно, отколкото във Великобритания Стилиян Петров е роден на 5 юли 1979 г. в Монтана. Играе в родния “Монтана”, ЦСКА, “Селтик” и “Астън Вила”. Капитан на националния отбор по футбол, рекордьор по изиграни мачове (106) за България . Футболист №1 на страната за 2003 г

Петър Кънев: Като политик и бизнесмен имам 2 варианта за бизнеса в пандемията

Петър Кънев: Като политик и бизнесмен имам 2 варианта за бизнеса в пандемията

Надявам се този път, за разлика от 2008 г., да не повторим приказката “докато научим магарето да не яде, то взе, че умря”, казва още председателят на икономическата комисия в Народното събрание  Помощта на държавата 60/40 е трудна за администриране и е философски сгрешена Разбирам опасенията на правителството

Иван Кръстев

Иван Кръстев: Светът вече никога няма да бъде същият

"Кризата с коронавируса е най-големият експеримент, който ще се случи в нашия живот. Този път светът наистина вече няма да бъде същият", казва пред "Дойче веле" световноизвестният български политолог Иван Кръстев. ДВ: Какъв е Вашият прочит на случващото се в кризата с коронавируса? Иван Кръстев: Ние сме в един много ранен етап и опитите да

Адвокат Марин Марковски СНИМКА: Архив

Адв. Марковски: Има затворници, готови да се заразят, само да излязат. Да ги пуснат, е изключено!

Надзирателите да са с бонета и калцуни срещу COVID-19. Това може да предизвика мъжки закачки, но е важно за здравето на всички, казва адвокат Марин Марковски - Адвокат Марковски, властите в няколко американски щата са готови да освободят част от осъдените за по-леки престъпления като мярка срещу разпространението на коронавирус в затворите

Доц. Божидар Финков е началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ “Света Анна” в София.

Доц. Божидар Финков: Мишена на много от сърдечните болести са белите дробове, затова тези пациенти са рискови за коронавирус

Всяка интоксикация може да увеличи кръвното налягане, но е достатъчно хипертониците да продължат с терапията си С началника на Клиниката по кардиология в УМБАЛ “Света Анна” в София разговаря ЙОАНА РУСЕВА - Доц. Финков, хората със сърдечни проблеми и хипертония бяха определени за рискови още с първите изнесени данни за влиянието на новия

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber