Валери, който не умее да си държи езика зад зъбите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8221689 Валери, който не умее да си държи езика зад зъбите Валери, който не умее да си държи езика зад зъбите www.24chasa.bg
Валери, който не умее да си държи езика зад зъбите

Крайно последователният лидер на НФСБ свърши сам това, което няколко правителства и четирима главни прокурори не успяха - да свалят Васил Божков като монополист в хазарта

Отношението му към журналистите е вероятно остатъчен комплекс от общуването му с Волен Сидеров

Откровен до грубост, енергичен, но и последователен в политиката и поведението си. Така описват лидера на НФСБ Валери Симеонов и противници, и фенове. А влезлите в сила от петък поправки в Закона за хазарта, с които бе закрита лотарията, илюстрират тези твърдения.

Преди седмица в един вестник свикаха психолози да тълкуват поведението на Симеонов и зададоха въпрос от първа страница дали той е нормален. Отговорът е да, но допълнен с усещане за лошо възпитание, тренирано с години до Волен Сидеров, а после като еманципиращ се самостоятелен политически играч, нанася тежки повреди върху самочувствието и поведението на Валери Симеонов. Най-лесно е да се каже, че той просто не умее да си държи езика зад зъбите. Но и това не е съвсем така.

Симеонов е роден във варненското село Долни чифлик. Но е живял къде ли не покрай баща си - полковник в армията. Завършил е с отличие Математическата гимназия в Ямбол Оттогава е страстен фен на бокса и рока. Преди години дори обяви вокалиста на “Юрая Хийп” Джон Лоутън за представител на партията му Национален фронт за спасение на България в Англия.

Политическата кариера на Симеонов започва като седесар и лидер на “Подкрепа” в металургичния комбинат “Промет” край Дебелт. Казват, че по онова време дори имал амбиции да оглави СДС в Бургас. Още през 1991 г. създава и първата частна компания за монтаж на таксиметрови апарати. Със спечеленото от нея прави телевизия СКАТ, която по-късно ще стане и партийната медия на НФСБ.

В СКАТ дава трибуна на най-пиперливите езици в Бургас, които по-късно вкарва в партията и прави общински съветници. С двама от тях - Ангел Божидаров, а наскоро и Георги Дражев, които водят собствено предаване, с лекота се разделя. Отдели ги от НФСБ. Собствено предаване в телевизията има и Волен Сидеров, с когото са били приятели в ямболската гимназия.

СКАТ по онова време е нещо като наказателен отряд. Днес е вече нормална телевизия.

Преди години камерите и репортерите ѝ са особено напористи по морето, което е територията на Симеонов. И ако днес нормални хора с известно притеснение следят неговата кръстоносна война с Венелин Петков и Антон Хекимян от Би Ти Ви на тема “корумпираните журналисти”, то някъде преди 15 години двамата с Волен Сидеров водят първата си война с “журналистическата мафия” - тогавашните главни редактори на “24 часа” и “Труд”. В телевизия СКАТ пускат мобилните номера на Венелина Гочева и Тошо Тошев и приканват своите зрители да звънят неуморно. После Сидеров повежда стотина фенове към редакцията на “24 часа” - тази битка свършва някъде след първото съдебно дело, спечелено от журналистите. Остава обаче язвителното поведение, с което Симеонов общува с хората от тази професия. Може и да му е останало като комплекс от партньорството със Сидеров.

Всъщност Симеонов дава път в политиката на Волен, а не обратното, както се предполага. Предаването на Сидеров по СКАТ става платформа за партията “Атака”. Двамата са и съучредители на националистическата партия през 2005 г. Тогава Волен стана депутат в парламента, а Симеонов - негов наместник в Бургас. Година по-късно кумува на сватбата на Сидеров с Капка.

През 2007 г. Симеонов вече е политически фактор. Той успява да вкара внушителна група в общинския съвет на Бургас и от гласовете му зависи всяко решение. С подкрепата на ГЕРБ тогава става и председател на общинския съвет.

Дружбата на Симеонов и Сидеров, както и общото партийно строителство обаче се развалят заради една изоставена баничарница. Планът е тя да стане мюсюлмански молитвен дом в кв. “Меден рудник”. Симеонов реагира бурно, разтурва коалицията с ГЕРБ. През 2009 г. се разделя и със Сидеров, подразнен от думите му за “безусловна подкрепа” на правителството на ГЕРБ.

През 2011 г. Симеонов учредява НФСБ, но не влиза в парламента от първия път. Успява през 2014 г. с ВМРО в т.нар. Патриотичен фронт. През 2016 г. той и Сидеров тушират напрежението и заедно с Красимир Каракачанов създават “Обединени патриоти”, които правят коалиция в третото правителство на Бойко Борисов. Е, вярно, след кампания, в която Симеонов влачи баби изселнички по границата, за да не им даде да гласуват в България.

В новата управленска коалиция Симеонов получава вицепремиерско място и изкарва цели 566 дни на него, преди да подаде оставка, след като обижда майките на деца с увреждания като “кресливи жени с уж болни деца”.

За това време обаче успява да осмисли вицепремиерския пост без портфейл. Сред инициативите му е строежът на граничната ограда с Турция. Не обръща внимание на критиците, които подозират, че фирми, близки до него, стоят в основата на изграждането.

Агитира за втори лифт на Банско, което го прави тутакси враг на зелените. Атакува шума в дискотеките по Слънчев бряг и влиза в тежка битка с туристическата министърка от ГЕРБ. По всички теми, свързани с туризма.

Укротява цигански бунтове, улеснява достъпа на етнически българи от Украйна и Молдова до работа в България, пуска самолетна линия до Одеса, осуетява възможността БСП да си вземе паметника на Бузлуджа и още 700 декара на върха...

Реално Симеонов влиза от битка в битка, някои абсурдни, други логични. Така както е правил в целия си път в политиката. Понякога остава усещането, че прави сериозни услуги на ГЕРБ, като се нагърбва с каузи, които не са популярни за властта, но той ги изнася със завиден ентусиазъм.

След оставката се върна в парламента, където показа на Сидеров, че вече е по-силният и опитният в политическите битки, и лидерът на “Атака” и депутатите му бяха отстранени от патриотичната коалиция. Като компенсация за изгубеното вицепремиерско място Симеонов получи зам.-председателски стол в парламента. Предсказуемост - е обяснението на ВМРО, когато неофициално споделят защо са предпочели кума, а не бившия кумец.

Законопроектът, който национализира лотарията на Васил Божков, не е първият опит на Симеонов да се разправя с хазарта. На няколко пъти той направи безуспешни опити да ограничи рекламата за хазарта и да спре продажбата на лотарийни билети в близост до училища. Последният му закон, който сложи всички игри под шапката на тотото, обаче изненадващо получи широка подкрепа както в законодателната, така и в изпълнителната власт и от петък той официално е в сила. А самият той подчерта, че когато се е захванал с нещо, го докарва докрай. Качество, което му признават както партньорите, така и политическите му противници.

Антон Кутев: Вие сте един от най-сериозните проблеми на демокрацията!

“Цинизмът, който проявихте към майките на деца с увреждания, не е бил случайна проява на социална неадекватност. Днес заплашвате журналисти. Какво да очакваме до края на мандата? Проблемът, г-н Симеонов, не са медиите. Днес един от най-сериозните проблеми на българската демокрация сте вие." С тези думи се обърна към Симеонов соцдепутатът Антон Кутев, след като лидерът на НФСБ обвини журналисти, че са корумпирани.

Това не е първото заяждане на Симеонов с журналисти. Докато бе вицепремиер, думите му към водещия на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев: “Вижте, колежката ви беше тук, а ето, останахте си сам”, бяха приети като заплаха. Тогава дни по-рано от екран бе свалена ководещата на Николаев Анна Цолова. Това бе и причината журналисти да излязат на протест пред Министерския съвет.

Всяка седмица e в Бургас, за да разхожда майка си

Всяка седмица лидерът на НФСБ Валери Симеонов пътува до Бургас, за да види майка си. Жената е в инвалидна количка и през лятото Симеонов може да бъде видян как я разхожда в Морската градина. Именно затова и много от поддръжниците му обясняват, че думите му към майките на деца с увреждания не са казани с умисъл.

Малко известен факт е и че Симеонов изгради църква в бургаския квартал “Победа”, където никога преди това не е имало православен храм.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Снимка: Туитър

"Ненормални", "педофили", "джендъри": не е ли време да спрем с клетвите?

"Кой съм аз да съдя?": Крайно време е да започнем да говорим по темата за хомосексуалните двойки смирено, както го направи папа Франциск, пише "Дойче веле". Папа Франциск отново ни припомни първоначалния смисъл на християнството, което в борба със закостенелите писания на фарисеите, приобщава жени, бедняци, роби, отхвърлени

СНИМКА: Pixabay

Защо ЕС мълчи пред турските провокации спрямо Гърция?

Много пъти сме чели изявления на лидерите на Европейския съюз за сплотеността и силата на съюза и за желанието им Европа да има международния статут, който й подхожда. Не знам защо ЕС мълчи пред турските провокации спрямо Гърция - една от членките на съюза, при условие, че най-влиятелното трио в съюза се изправи миналия август срещу твърдата

Как бюджет 2021 се бори с двете кризи, докато разходите растат

Как бюджет 2021 се бори с двете кризи, докато разходите растат

Ще останем сред отличниците в ЕС по ниска задлъжнялост, но това не бива да ни успокоява След избухването на първата вълна на COVID-19 правителствата по целия свят въведоха крути мерки за ограничаване на заразата. Това създаде сериозни икономически дисбаланси и даде картбланш на правителствата и централните банки да действат по-агресивно от

Статията в "Ню Йорк таймс"

"Видеото Борат", българката Мария и "адския хард диск" на Байдън

Рядкост е българин да е във фокуса на най-големите световни медии, но точно това се случва в момента с 24-годишната актриса Мария Бакалова. Първо, когато се разбра, че тя е звездата заедно със Саша Барон Коен в "Борат 2" - играе Тутар, дъщерята на Борат в продължението на култовия филм, издания като "Венити феър", "Слейт"

3 въздействащи корона конспирации

3 въздействащи корона конспирации

Кой определя края на пандемията, лъжат ли PCR тестовете и има ли лабораторна намеса във вируса По отношение на конспиративните теории има няколко типа съзнания. Необременените от политически пристрастия и комплекси като цяло не вярват, че “Матрицата” е създадена по действителен случай, но все пак допускат, че са неведоми пътищата божии

Справедливост при пенсиите? Не, от 1 януари системата ще е взривена

Справедливост при пенсиите? Не, от 1 януари системата ще е взривена

Политически капризи обезсмислят парите за възрастните българи според внасяните осигуровки и трудовия стаж. Оттук нататък естественият път е към социални помощи на глава, а не на всеки според заслуженото 1 януари 2021 г. се очертава като исторически ден за България. На тази дата ще станем първата държава, която е закрила пенсионната си система

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Ако Байдън бие, Камала ще е президент

Ако Байдън бие, Камала ще е президент

Световният феминизъм тръпне в очакване на исторически триумф Ако не стане пак чудото, след има-няма 2 седмици бившият вицепрезидент Джо Байдън ще спечели изборите за президент на САЩ и с това ще бъде коронясан за лидер на свободния свят. Ще го коронясат, но едва ли ще царства дълго. Месец-два след встъпването в длъжност вероятно ще му се наложи

Светослав Терзиев, Елена Йончева, Стояна Георгиева, Галя Прокопиева, Къдринка Къдринова и Силвия Великова (от ляво на дясно) са участниците в състоялата се дискусия за свободата на медиите.

СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Ако медиите изчезнат, за каква свобода ще говорим тогава

0 лв. е помощта за тях заради коронавируса, никой - нито у нас, нито в Европа, не се интересува как те оцеляват През далечната 2003 г. царят събра на паметна среща всички издатели на медии по онова време. Буквално всички, затова и срещата беше историческа. През трите часа, отделил от всекидневието си на министър-председател

Бенефициенти

Бенефициенти

Време е и за “умни” мерки за коронавирусната инфекция

Време е и за “умни” мерки за коронавирусната инфекция

Епидемията от коронавирус раздели населението на две - такива, които подценяват инфекцията, и такива, които изпитват панически страх. През март мерките, които взеха властите у нас, бяха на принципа - “готви се за най-лошото, очаквай най-доброто”. Те свършиха работа, за да предпазят от масово дезертиране на лекари, но тъй като бяха прекалено строги

ИВАН ТОДОРОВ

Когато обвинителите са прекалено тромави по закон, страдат и обвиняемите

Прокуратурата предлага съществени промени в НПК Пътят до истината за престъпленията у нас е по-усложнен, отколкото във Франция и САЩ Има логика да се променят правилата за СРС при отвличане Обсъдихме предлаганите от прокуратурата промени в Наказателно-процесуалния кодекс с различни специалисти по наказателно право

“Тренд”: ГЕРБ спря ерозията  - 24,1%, БСП - 23,6%

“Тренд”: ГЕРБ спря ерозията - 24,1%, БСП - 23,6%

5+2 партии в следващия парламент, сочи проучването на изследователския център по поръчка на "24 часа" Повишава се тревожността от COVID, но 50% не искат връщане на строги мерки През октомври подкрепата за основните политически сили е стабилизирана след два месеца резки промени в електоралните нагласи

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber