Валери, който не умее да си държи езика зад зъбите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8221689 Валери, който не умее да си държи езика зад зъбите Валери, който не умее да си държи езика зад зъбите www.24chasa.bg
Валери, който не умее да си държи езика зад зъбите

Крайно последователният лидер на НФСБ свърши сам това, което няколко правителства и четирима главни прокурори не успяха - да свалят Васил Божков като монополист в хазарта

Отношението му към журналистите е вероятно остатъчен комплекс от общуването му с Волен Сидеров

Откровен до грубост, енергичен, но и последователен в политиката и поведението си. Така описват лидера на НФСБ Валери Симеонов и противници, и фенове. А влезлите в сила от петък поправки в Закона за хазарта, с които бе закрита лотарията, илюстрират тези твърдения.

Преди седмица в един вестник свикаха психолози да тълкуват поведението на Симеонов и зададоха въпрос от първа страница дали той е нормален. Отговорът е да, но допълнен с усещане за лошо възпитание, тренирано с години до Волен Сидеров, а после като еманципиращ се самостоятелен политически играч, нанася тежки повреди върху самочувствието и поведението на Валери Симеонов. Най-лесно е да се каже, че той просто не умее да си държи езика зад зъбите. Но и това не е съвсем така.

Симеонов е роден във варненското село Долни чифлик. Но е живял къде ли не покрай баща си - полковник в армията. Завършил е с отличие Математическата гимназия в Ямбол Оттогава е страстен фен на бокса и рока. Преди години дори обяви вокалиста на “Юрая Хийп” Джон Лоутън за представител на партията му Национален фронт за спасение на България в Англия.

Политическата кариера на Симеонов започва като седесар и лидер на “Подкрепа” в металургичния комбинат “Промет” край Дебелт. Казват, че по онова време дори имал амбиции да оглави СДС в Бургас. Още през 1991 г. създава и първата частна компания за монтаж на таксиметрови апарати. Със спечеленото от нея прави телевизия СКАТ, която по-късно ще стане и партийната медия на НФСБ.

В СКАТ дава трибуна на най-пиперливите езици в Бургас, които по-късно вкарва в партията и прави общински съветници. С двама от тях - Ангел Божидаров, а наскоро и Георги Дражев, които водят собствено предаване, с лекота се разделя. Отдели ги от НФСБ. Собствено предаване в телевизията има и Волен Сидеров, с когото са били приятели в ямболската гимназия.

СКАТ по онова време е нещо като наказателен отряд. Днес е вече нормална телевизия.

Преди години камерите и репортерите ѝ са особено напористи по морето, което е територията на Симеонов. И ако днес нормални хора с известно притеснение следят неговата кръстоносна война с Венелин Петков и Антон Хекимян от Би Ти Ви на тема “корумпираните журналисти”, то някъде преди 15 години двамата с Волен Сидеров водят първата си война с “журналистическата мафия” - тогавашните главни редактори на “24 часа” и “Труд”. В телевизия СКАТ пускат мобилните номера на Венелина Гочева и Тошо Тошев и приканват своите зрители да звънят неуморно. После Сидеров повежда стотина фенове към редакцията на “24 часа” - тази битка свършва някъде след първото съдебно дело, спечелено от журналистите. Остава обаче язвителното поведение, с което Симеонов общува с хората от тази професия. Може и да му е останало като комплекс от партньорството със Сидеров.

Всъщност Симеонов дава път в политиката на Волен, а не обратното, както се предполага. Предаването на Сидеров по СКАТ става платформа за партията “Атака”. Двамата са и съучредители на националистическата партия през 2005 г. Тогава Волен стана депутат в парламента, а Симеонов - негов наместник в Бургас. Година по-късно кумува на сватбата на Сидеров с Капка.

През 2007 г. Симеонов вече е политически фактор. Той успява да вкара внушителна група в общинския съвет на Бургас и от гласовете му зависи всяко решение. С подкрепата на ГЕРБ тогава става и председател на общинския съвет.

Дружбата на Симеонов и Сидеров, както и общото партийно строителство обаче се развалят заради една изоставена баничарница. Планът е тя да стане мюсюлмански молитвен дом в кв. “Меден рудник”. Симеонов реагира бурно, разтурва коалицията с ГЕРБ. През 2009 г. се разделя и със Сидеров, подразнен от думите му за “безусловна подкрепа” на правителството на ГЕРБ.

През 2011 г. Симеонов учредява НФСБ, но не влиза в парламента от първия път. Успява през 2014 г. с ВМРО в т.нар. Патриотичен фронт. През 2016 г. той и Сидеров тушират напрежението и заедно с Красимир Каракачанов създават “Обединени патриоти”, които правят коалиция в третото правителство на Бойко Борисов. Е, вярно, след кампания, в която Симеонов влачи баби изселнички по границата, за да не им даде да гласуват в България.

В новата управленска коалиция Симеонов получава вицепремиерско място и изкарва цели 566 дни на него, преди да подаде оставка, след като обижда майките на деца с увреждания като “кресливи жени с уж болни деца”.

За това време обаче успява да осмисли вицепремиерския пост без портфейл. Сред инициативите му е строежът на граничната ограда с Турция. Не обръща внимание на критиците, които подозират, че фирми, близки до него, стоят в основата на изграждането.

Агитира за втори лифт на Банско, което го прави тутакси враг на зелените. Атакува шума в дискотеките по Слънчев бряг и влиза в тежка битка с туристическата министърка от ГЕРБ. По всички теми, свързани с туризма.

Укротява цигански бунтове, улеснява достъпа на етнически българи от Украйна и Молдова до работа в България, пуска самолетна линия до Одеса, осуетява възможността БСП да си вземе паметника на Бузлуджа и още 700 декара на върха...

Реално Симеонов влиза от битка в битка, някои абсурдни, други логични. Така както е правил в целия си път в политиката. Понякога остава усещането, че прави сериозни услуги на ГЕРБ, като се нагърбва с каузи, които не са популярни за властта, но той ги изнася със завиден ентусиазъм.

След оставката се върна в парламента, където показа на Сидеров, че вече е по-силният и опитният в политическите битки, и лидерът на “Атака” и депутатите му бяха отстранени от патриотичната коалиция. Като компенсация за изгубеното вицепремиерско място Симеонов получи зам.-председателски стол в парламента. Предсказуемост - е обяснението на ВМРО, когато неофициално споделят защо са предпочели кума, а не бившия кумец.

Законопроектът, който национализира лотарията на Васил Божков, не е първият опит на Симеонов да се разправя с хазарта. На няколко пъти той направи безуспешни опити да ограничи рекламата за хазарта и да спре продажбата на лотарийни билети в близост до училища. Последният му закон, който сложи всички игри под шапката на тотото, обаче изненадващо получи широка подкрепа както в законодателната, така и в изпълнителната власт и от петък той официално е в сила. А самият той подчерта, че когато се е захванал с нещо, го докарва докрай. Качество, което му признават както партньорите, така и политическите му противници.

Антон Кутев: Вие сте един от най-сериозните проблеми на демокрацията!

“Цинизмът, който проявихте към майките на деца с увреждания, не е бил случайна проява на социална неадекватност. Днес заплашвате журналисти. Какво да очакваме до края на мандата? Проблемът, г-н Симеонов, не са медиите. Днес един от най-сериозните проблеми на българската демокрация сте вие." С тези думи се обърна към Симеонов соцдепутатът Антон Кутев, след като лидерът на НФСБ обвини журналисти, че са корумпирани.

Това не е първото заяждане на Симеонов с журналисти. Докато бе вицепремиер, думите му към водещия на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев: “Вижте, колежката ви беше тук, а ето, останахте си сам”, бяха приети като заплаха. Тогава дни по-рано от екран бе свалена ководещата на Николаев Анна Цолова. Това бе и причината журналисти да излязат на протест пред Министерския съвет.

Всяка седмица e в Бургас, за да разхожда майка си

Всяка седмица лидерът на НФСБ Валери Симеонов пътува до Бургас, за да види майка си. Жената е в инвалидна количка и през лятото Симеонов може да бъде видян как я разхожда в Морската градина. Именно затова и много от поддръжниците му обясняват, че думите му към майките на деца с увреждания не са казани с умисъл.

Малко известен факт е и че Симеонов изгради църква в бургаския квартал “Победа”, където никога преди това не е имало православен храм.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

СНИМКА: Ройтерс

Коронавирус: Трагедията в Италия не е случайна. Защо се стигна дотук?

Трагедията в Италия е отражение на катастрофата в италианското здравеопазване. Парите за него не са малко, но изтичат по незнайни канали. А болниците неслучайно се превърнаха в развъдници на заразата. Над 15 000 болни от коронавирус починаха в Италия. Насред трагедията започва и търсенето на причините

Швеция първоначално заложи на по-различен подход и не въведе строги ограничения СНИМКА: Ройтерс

Коронавирус: Нали в Швеция всичко беше наред?

Още в средата на март почти цяла Европа предприе извънредни мерки в битката срещу коронавируса. Швеция обаче първоначално заложи на по-различен подход и не въведе строги ограничения. Броят на засегнатите обаче продължава да нараства: потвърдените случаи на болни от Ковид-19 вече са над 7200 души, а жертвите са близо 500

“Тренд” мери в кризата: Борисов с 53%
одобрение, Радев с 4 пункта под него

“Тренд” мери в кризата: Борисов с 53% одобрение, Радев с 4 пункта под него

- Най-високо продължава да е доверието към ген. Мутафчийски - 66%, показва проучване на изследователския център по поръчка на "24 часа" - 70% от българите убедени, че държавата е действала навреме, без да закъснее за мерките - 51% “за” забраната за разхождане в паркове, 46% против 52% от хората у нас одобряват действията на правителството в

Защо точно САЩ имат най-големи проблеми с пандемията? И 10 поуки за България

Защо точно САЩ имат най-големи проблеми с пандемията? И 10 поуки за България

„Помнете: това, което искам, е факти. Учете тези момчета и момичета само на факти. В живота са необходими единствено факти. Не насаждайте нищо друго и изкоренявайте всичко друго. Умът на разумни животни може да се оформи само с факти; нищо друго никога не ще им бъде полезно. Едничкото нещо потребно“ - из: Чарлс Дикенс „Тежки времена“

Ще лекувамe вируса с нумерология

Ще лекувамe вируса с нумерология

По-добре Борисов да заколи коза. Или кокошка Онзиден проф. Михаил Константинов съобщи по телевизията, че по неговите сметки на Албиона смъртността от коронавируса била 97 процента! Треперете! Това се задава! Така се стреснах, че изтървах чашата с кафето! Тъкмо се канех да ходя да бера там ягоди… Пих една вода

Броят на новите случаи на заразени с коронавирус всеки ден за света. Вижда се намалението след 3 април.
Източник worldometers.info

Михаил Константинов: Светът и България сега преминават пика на заразата, отпуснем ли се, идват афтършокове

Данните за Европа и Съединените щати показват, че сме минали пика на пандемията между 2 и 5 април, каза за "24 часа" математикът проф. Михаил Константинов. Изводът му е базиран на данни за всекидневните нови случаи на коронавирус на сайта worldometers.info, а за България - от съобщенията на оперативния щаб за заболелите. Проф

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Киър Стармър СНИМКА: Ройтерс

Киър Стармър: Бивш адвокат правозащитник с цел да излекува Лейбъристката партия

Новият лидер на главната опозиционна партия във Великобритания се надява да подобри разклатените й позиции сред избирателите след няколко травматични години на идеологически препирни, дрязги около Брекзит и открита враждебност от страна на някои лейбъристки депутати към досегашния лидер на партията Джереми Корбин

Новият коронавирус изостря още повече неравенствата в САЩ СНИМКА: Pixabay

Новият коронавирус изостря още повече неравенствата в САЩ

Само преди три седмици Мигел Родригес се радвал на хубав живот. Работел като сервитьор в ресторант в Мериленд от 20 години и имал вяра в бъдещето. Американската икономика вървяла добре, клиентите идвали редовно и доходите му били сравнително високи. Всичко се обърнало нагоре с краката един ден, когато неговият работодател затворил по заповед на

4 отрасъла със 117 000 заети са ударени най-силно от 3-те вълни на кризата

4 отрасъла със 117 000 заети са ударени най-силно от 3-те вълни на кризата

В 16 сектора работните места са в най-голям риск заради карантината, в 14 - заради кризата на външните пазари Мерките за борба с пандемията ще доведат до значителни стопански загуби, като макроикономическите измерения почти сигурно ще надхвърлят спада след финансовата криза от 2008 г. Тук правим начален опит да очертаем различния тип негативни

Да доживеем до другия Великден

Да доживеем до другия Великден

Какво да направим всички заедно, за да не стане твърде късно и за да оцелеем в историческия водовъртеж на света   Исторически водовъртеж за човечеството и света. Така нарече сегашната ситуация с пандемията от коронавируса нашумелият тези дни израелски философ Ювал Ноа Харари, професор в университета в Йерусалим

Не губете вяра в капитализма и умните хора

Не губете вяра в капитализма и умните хора

Предприемчивите и мислещи хора са единственият ни шанс да се измъкнем от този ужас Заради епидемията светът е задръстен от мнения, които зоват за някакъв военен комунизъм, ала Троцки, и вопли какво ще бъде, като се завърнем в досегашния си живот. Истината е, че няма да се завърнем в досегашния живот

Историята прави втори обрат след Черната смърт

Историята прави втори обрат след Черната смърт

Благодарение на чумата можем да разпознаем бъдещето си след коронавируса Европа е патила от бедствия и преди да я връхлети чумата, наричана Черната смърт, пише американският изследовател Стив Левин в сайта "Медиум".  В началото на XIV в. настъпва истинска ледена епоха и валят продължителни и проливни дъждове

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber