Кой и кога да образова децата сексуално вместо улицата и сайтове

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8216513 Кой и кога да образова децата сексуално вместо улицата и сайтове Кой и кога да образова децата сексуално вместо улицата и сайтове www.24chasa.bg
Социалистическата сексбиблия "Мъжът и жената интимно" на Зигфрид Шнабл с илюстрация на Филип Малеев
Социалистическата сексбиблия "Мъжът и жената интимно" на Зигфрид Шнабл с илюстрация на Филип Малеев

Там, където училището дава добра здравна и сексуална култура, младите започват полов живот по-късно. У нас това става рано

Кой и кога да образова децата сексуално вместо улицата и сайтове

Отис Милбрън е непохватен тийнейджър, който има предпазливо отношение към секса. Което е малко изненадващо, тъй като майка му Джий е секстерапевт и няма проблем да говори откровено за всички аспекти на сексуалността. Освен това след развода с баща му доста често сменя партньорите си, тъй като не търси романтични отношения. Така че Отис

знае много, но не

бърза да опитва

Когато обаче помага на училищния хулиган да се справи със страха си от секса, темата изведнъж става ключова в живота му. Заедно със съученичката си Мейв - бунтарка със слава на лошо момиче, подхващат доста странен бизнес. Обучават други тийнейджъри как да се справят със сексуалните си проблеми.

Отис е главният герой на английския сериал “Сексуално образование”, който миналата година тръгна по “Нетфликс”. Първият му сезон достигна 40 млн. гледания и това само потвърди очакванията на създателите му, че тийнейджърите имат нужда някой да говори за секс на техния език. Втората му част бе пусната през януари и също се радва на успех. В нея Отис се бори със собствената си любовна връзка и с епидемията от хламидия в училището си. Затова зрителитеса нетърпеливи да разберат какво ще има в третата.

Но докато в социалните мрежи по света трескаво се разисква продължението на “Сексуално образование”, у нас пак се вихри

скандал, че някой е

дръзнал да обучава

по полови въпроси

Тъжно и смешно, издава, че нашето общество сякаш е проспало редица големи промени през последния век, като например сексуалната революция и появата на интернет. Два много сериозни фактора, които накараха редица държави по света да въведат ранно сексуално обучение, за да предпазят подрастващите от бума на неподходяща информация.

У нас по въпроса също се говори над 20 г., но не се предприема нищо. Малка група неправителствени организации опитват да извършват апостолска дейност за сексуалната грамотност на подрастващите, но обикновено това е свързано с кратки беседи, раздаване на брошури и презервативи. И макар проектите, които изпълняват, да са заимствани и финансирани от чужбина, никога не се смятат за достатъчно добри за българските деца.

Последният случай в Перник не прави изключение. Там една майка успя да вдигне такава олелия, че за малко да провали обучението - сякаш се извършва нещо опасно и граничещо с престъпление. Наложи се други родители да направят подписка с искане семинарите да продължат.

Така беше и през миналия февруари, когато брошура за сексуално ограмотяване, финансирана от Глобалния фонд на ООН, стигна до гимназисти в Ямбол и предизвика възмущение, защото в нея имало гей снимки. През 2012 г. пък

на прицел бе

презервативът Кънчо,

който трябваше да научи децата как да го използват. Той бе създаден по немски проект и казваше следното стихче: “Кънчо се събуди, готов да се труди. Известен щурмовак съм аз. Изпълнен съм с енергия и страст.”

Вероятно това ще продължи да се случва, докато ранното сексуално обучение не стане задължителна част от учебната програма, както е в много европейски страни. И то такава, по която работят не само учители, а и родители и всички имащи отношение обществени организации.

Защото последиците от дългото отлагане вече са налице.

По данни на Евростат българките и румънките раждат най-млади в ЕС, като 14 на сто от тях го правят дори в тийнейджърска възраст или до 20 г. Което не е изненадващо, тъй като изследване на Световната здравна организация (СЗО) нареди

България на първо място

сред 43 държави, в които

15-годишните са с

най-голяма сексуална

активност

На тази възраст 40% от момчетата и 21% от момичетата у нас вече са имали полов контакт, като за една трета от тях това се е случило на 13 г. или по-рано.

Според експертите на организацията, след които е и доктор Михаил Околийски, основната причина за снижаване на възрастта у нас е ниската сексуална култура и по-ранното съзряване на българчетата. По думите му празнините в познанията за интимния контакт у нас са сериозни и през последните 20 г. почти нищо не се е променило по въпроса. Свидетели сме на продължаващо невежество, което само привидно е покрито от уж голямо количество полезна информация в интернет, обяснява Околийски. Експертите на СЗО са установили, че

в страните със сексуално

и здравно обучение в

училищата възрастта на

първия интимент контакт

се повишава

В Ирландия например вече е твърдо над 17 г.

Няма обаче еднозначен отговор на въпроса кой е най-добре да говори с децата за секс. Общо взето всяка държава сама достига до това решение и почти никъде не става лесно. В Германия, където сексуално образование има още от 1970 г., а от 1992 г. официално е обявено за задължение на държавата, баптисти стигнаха чак до Европейския съд по правата на човека през 2011 г., след като отказаха децата им да посещават такива часове, защото ги развращават. Жалбата им обаче бе отхвърлена. Имаше и множество протести срещу книга с рисунка на еректирал пенис, използвана в предучилищна група, но германските власти не я забраниха.

Нидерландия също прави сексуалното обучение задължителна част от учебната програма през 2012 г., след като още в края на 80-те години на миналия век са включени уроци за сексуалността и личното здраве.

През последните години на холандските деца вече се преподава, че мастурбация, хомосексуалност и сексуално удоволствие са естествени неща. И това се приема от родителите за нормално и не се притесняват да обсъждат подобни въпроси с тях. Освен това личните лекари им предоставят информация какво е добре да се говори на всяка възраст. Така родителите се научават кога да поощрят децата да изучават телата си, да ги приемат за неприкосновени и да разпознават сексуална принуда.

Обществените медии също съдействат с образователни програми. Дори природонаучният музей на Амстердам разполага със специална секция, в която може да се разбере
как се произвежда семенна
течност, какво е оргазъм,
акне и хормони
Затова не е изненадващо, че холандците правят първия си полов контакт над 18 г.
Макар във Франция сексуалното образование да е част от училищната програма още от 1973 г. и на него в гимназиалния курс да се отделят 30-40 часа годишно и да се раздават презервативи, френското правителство периодично прави шумни кампании по въпроса с пускане на милиони листовки и образователи клипове в медиите. В тях освен безопасен секс се рекламира и ранно взаимно уважение между момичетата и момчетата.

Великобритания, която подобно на България има сериозни проблеми с ранната бременност, се принуди да въведе здравно възпитание още в началното училище.
     

Така от следващата учебна година децата от 5 до 11 г. ще бъдат обучавани как да се грижат за собственото си психично здраве, как да разпознават кога съучениците им имат проблем и колко важно е да уважаваш другите, дори когато пишеш анонимно в интернет.
Учениците от 11- до 16-годишна възраст пък ще получават съвети как да поддържат сексуални отношения и защо интернет може да насърчи нездравословни възгледи за секса и човешките взаимоотношения. Ще им бъде обяснявано, че някои хора имат различна сексуална ориентация, техните взаимоотношения са законодателно признати и защитени и трябва да се уважават в британското общество, пише в указанията за новите часове. Точно тази разпоредба впрочем предизвика протести на родители – мюсюлмани, които обявиха, че религията им не позволява признаване на едполови връзки.

Това накара британското просветно министерство да възложи на директорите на училища да преценяват как да провеждат въпросните часове според възрастта, социалната зрялост и религиозните убеждения на учениците. Освен това родителите ще имат право да оттеглят децата си от такива уроци, докато навършат 15 г., но след като бъдат консултирани от учителите какви са рисковете от такова решение. Училищните съвети ще избират и кой да преподава сексуално обучение.

Различни анкети са показали, че децата говорят много по-спокойно по такива проблеми с непознати, а не с човек, когото срещат всеки ден и от когото зависят оценките им по други предмети.
Установено е също, че по-открити беседи се получават, ако момичетата и момчетата са разделени по време на някои лекции.
Подобна свобода обаче създаде доста проблеми в Канада. През 1998 г. там е решено да има сексуално образование, но всяка провинция да определи каква форма. В резултат някои го въвеждат като факултативен предмет и заради скандали го спират след няколко години. След като това съвпадна с рязко увеличение на някои полово предавани болести, бе върнато вече като задължителен предмет от учебната 2017/2018 г.


      На другия полюс е Полша. Заради силното влияние на католическата църква в полските училища няма сексуално обучение, а “подготовка за семеен живот”. В края на миналата година даже започна обсъждане на проектозакон, който предвижда до 3 г.
затвор за лица, които си
позволят да образоват
сексуално деца
под някаква форма. Наложи се Европарламентът да излезе с резолюция, в която призова Варшава да не приема такова законодателство, тъй като то ще блокира работата на психолози, лекари и неправителствени организации, работещи с уязвими групи. Освен това е доказано, че липсата на сексуално възпитание прави подрастващите много по-уязвими към експлоатация и насилие.
       Така че за масово въвеждане на сексуалното образование трябват яки гърбини. Трябват и политици, които не се срамуват да говорят в детайли по проблема и са готови да спорят дори с църквата. Защото сексуалното обучение не е само как да си слагаш презерватив, за да се предпазиш от нежелана бременност или болест, а и как да зачиташ чувствата на другите, да търсиш взаимност в любовта. А не да я получаваш чрез насилие или пари - случаи, с които обществото ни определено има проблем през последните години, ако съдим от криминалните хроники.
       Затова трябва много системна и последователна програма през целия образователен курс, а не еднократна здравна беседа в часа на класния, както е в момента.
       Нужни са запомнящи се национални кампании и образователни предавания в медиите.
       Само така обществото може да постигне резултатпо този толкова наболял проблем.

ДЕЦАТА СА ПОД СЕРИОЗЕН НАТИСК ДА ИМАТ РАНО ПОЛОВ КОНТАКТ

Лесният достъп до сексуално съдържание в интернет и различните шоу програми, които внушават колко приятно нещо е сексът, подтикват подрастващите все по-рано да пристъпват към него. Отделно социалните медии ги насърчават да пускат все по-предизвикателни снимки, които ги превръщат в обект на сексуално желание, без въобще да са готови емоционално за интимни отношения. Изводите са от британско проучване за сексуалното съзряване на подрастващите. Според данните от него младите жени са под по-голям натиск да станат сексуално активни по- рано, отколкото младите мъже. Но, от друга страна, ако си момиче и правиш секс без стабилна връзка, обикновено те сочат с пръст като неморална. За същото поведение на момчетата обаче обикновено се казва браво.

Според същото проучване 9 от всеки 10 младежи използват надежни предпазни средства по време на първия си секс, но не знаят как да се справят с натиска на връстниците си да станат сексуално активни, колкото може по-рано.

Изследването установява ръст на случаите при младежи от богати семейства, в които те получават некотролиран достъп до сексуално съдържание, което влияе върху техните желания, без да са достатъчно емоционално подготвени да ги реализират по подходящ начин.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

СНИМКА: Ройтерс

Коронавирус: Трагедията в Италия не е случайна. Защо се стигна дотук?

Трагедията в Италия е отражение на катастрофата в италианското здравеопазване. Парите за него не са малко, но изтичат по незнайни канали. А болниците неслучайно се превърнаха в развъдници на заразата. Над 15 000 болни от коронавирус починаха в Италия. Насред трагедията започва и търсенето на причините

Швеция първоначално заложи на по-различен подход и не въведе строги ограничения СНИМКА: Ройтерс

Коронавирус: Нали в Швеция всичко беше наред?

Още в средата на март почти цяла Европа предприе извънредни мерки в битката срещу коронавируса. Швеция обаче първоначално заложи на по-различен подход и не въведе строги ограничения. Броят на засегнатите обаче продължава да нараства: потвърдените случаи на болни от Ковид-19 вече са над 7200 души, а жертвите са близо 500

“Тренд” мери в кризата: Борисов с 53%
одобрение, Радев с 4 пункта под него

“Тренд” мери в кризата: Борисов с 53% одобрение, Радев с 4 пункта под него

- Най-високо продължава да е доверието към ген. Мутафчийски - 66%, показва проучване на изследователския център по поръчка на "24 часа" - 70% от българите убедени, че държавата е действала навреме, без да закъснее за мерките - 51% “за” забраната за разхождане в паркове, 46% против 52% от хората у нас одобряват действията на правителството в

Защо точно САЩ имат най-големи проблеми с пандемията? И 10 поуки за България

Защо точно САЩ имат най-големи проблеми с пандемията? И 10 поуки за България

„Помнете: това, което искам, е факти. Учете тези момчета и момичета само на факти. В живота са необходими единствено факти. Не насаждайте нищо друго и изкоренявайте всичко друго. Умът на разумни животни може да се оформи само с факти; нищо друго никога не ще им бъде полезно. Едничкото нещо потребно“ - из: Чарлс Дикенс „Тежки времена“

Ще лекувамe вируса с нумерология

Ще лекувамe вируса с нумерология

По-добре Борисов да заколи коза. Или кокошка Онзиден проф. Михаил Константинов съобщи по телевизията, че по неговите сметки на Албиона смъртността от коронавируса била 97 процента! Треперете! Това се задава! Така се стреснах, че изтървах чашата с кафето! Тъкмо се канех да ходя да бера там ягоди… Пих една вода

Броят на новите случаи на заразени с коронавирус всеки ден за света. Вижда се намалението след 3 април.
Източник worldometers.info

Михаил Константинов: Светът и България сега преминават пика на заразата, отпуснем ли се, идват афтършокове

Данните за Европа и Съединените щати показват, че сме минали пика на пандемията между 2 и 5 април, каза за "24 часа" математикът проф. Михаил Константинов. Изводът му е базиран на данни за всекидневните нови случаи на коронавирус на сайта worldometers.info, а за България - от съобщенията на оперативния щаб за заболелите. Проф

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Киър Стармър СНИМКА: Ройтерс

Киър Стармър: Бивш адвокат правозащитник с цел да излекува Лейбъристката партия

Новият лидер на главната опозиционна партия във Великобритания се надява да подобри разклатените й позиции сред избирателите след няколко травматични години на идеологически препирни, дрязги около Брекзит и открита враждебност от страна на някои лейбъристки депутати към досегашния лидер на партията Джереми Корбин

Новият коронавирус изостря още повече неравенствата в САЩ СНИМКА: Pixabay

Новият коронавирус изостря още повече неравенствата в САЩ

Само преди три седмици Мигел Родригес се радвал на хубав живот. Работел като сервитьор в ресторант в Мериленд от 20 години и имал вяра в бъдещето. Американската икономика вървяла добре, клиентите идвали редовно и доходите му били сравнително високи. Всичко се обърнало нагоре с краката един ден, когато неговият работодател затворил по заповед на

4 отрасъла със 117 000 заети са ударени най-силно от 3-те вълни на кризата

4 отрасъла със 117 000 заети са ударени най-силно от 3-те вълни на кризата

В 16 сектора работните места са в най-голям риск заради карантината, в 14 - заради кризата на външните пазари Мерките за борба с пандемията ще доведат до значителни стопански загуби, като макроикономическите измерения почти сигурно ще надхвърлят спада след финансовата криза от 2008 г. Тук правим начален опит да очертаем различния тип негативни

Да доживеем до другия Великден

Да доживеем до другия Великден

Какво да направим всички заедно, за да не стане твърде късно и за да оцелеем в историческия водовъртеж на света   Исторически водовъртеж за човечеството и света. Така нарече сегашната ситуация с пандемията от коронавируса нашумелият тези дни израелски философ Ювал Ноа Харари, професор в университета в Йерусалим

Не губете вяра в капитализма и умните хора

Не губете вяра в капитализма и умните хора

Предприемчивите и мислещи хора са единственият ни шанс да се измъкнем от този ужас Заради епидемията светът е задръстен от мнения, които зоват за някакъв военен комунизъм, ала Троцки, и вопли какво ще бъде, като се завърнем в досегашния си живот. Истината е, че няма да се завърнем в досегашния живот

Историята прави втори обрат след Черната смърт

Историята прави втори обрат след Черната смърт

Благодарение на чумата можем да разпознаем бъдещето си след коронавируса Европа е патила от бедствия и преди да я връхлети чумата, наричана Черната смърт, пише американският изследовател Стив Левин в сайта "Медиум".  В началото на XIV в. настъпва истинска ледена епоха и валят продължителни и проливни дъждове

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber