Фонд от 2 млрд. в чакалнята ЕРМ 2 - да не я изтървем сред истерии и фалшиви новини

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8216317 Фонд от 2 млрд. в чакалнята ЕРМ 2 - да не я изтървем сред истерии и фалшиви новини Фонд от 2 млрд. в чакалнята ЕРМ 2 - да не я изтървем сред истерии и фалшиви новини www.24chasa.bg
Фонд от 2 млрд. в чакалнята ЕРМ 2  - да не я изтървем сред истерии и фалшиви новини

Дания от 20 г. е там, но не продължава към еврото. Това е зоната, където и автомобилен гигант по-лесно би решил за инвестиция

В последните седмици в България се водят настървени дебати за и против еврозоната, сякаш всеки момент страната ни ще влезе там и ще приеме еврото. В това няма нищо лошо – задълбочен дебат за еврото трябва да се проведе у нас. Проблемът е, че България в момента нито е на прага на приемане на еврото, нито дори кандидатства за приемане на еврото. Тя се подготвя за влизане във валутния механизъм ЕРМ 2, по-известен като чакалнята на еврозоната. И точно тази стъпка е най-логично да се дебатира в момента. А това не се случва.

Сегашният дебат е

сякаш

седмокласници

разсъждават над

въпроса дали

има смисъл

да се учи в

университет

По принцип е важен въпрос, но седмокласниците по-скоро трябва да се съсредоточат върху външното оценяване, което им предстои след няколко месеца, и да се подготвят за изпитите за влизане в гимназия. Ако не успееш да влезеш в гимназия, няма смисъл да мислиш за университета.

Та така и ние – вместо да мислим за предстоящото влизане в ЕРМ 2, говорим за отвлечени теми за бъдещето като приемането на еврото. Те са интересни, но нямат особена връзка с решенията, които трябва да вземем днес.

Защо казвам, че еврото е тема на бъдещето? Защото приемането на еврото изисква страната да е във валутния механизъм ЕРМ 2 години наред, да покрива успешно и устойчиво Маастрихтските критерии, да е напълно подготвена за влизане в еврозоната, да заслужи положителна оценка в конвергентните доклади на Европейската комисия и Европейската централна банка и да получи единодушно одобрение на всички страни членки от еврозоната.

Последните страни, които приеха еврото,

изкараха около

десетилетие

в “чакалнята”

От балтийските страни Естония прекара най-малко време в ЕРМ 2 – близо 7 г., докато Латвия се подготвяше за еврото около 9 г., а Литва – почти 11 г. Разбира се, част от този период беше по време на световната финансова криза, която разтърси цяла Европа и обективно забави процесите на присъединяване към еврото. В другата крайност са Словения и Словакия, които се присъединиха към еврото още преди кризата и успяха да го направят за около 3 г., но тогава всичко беше по-лесно и по-бързо.

Нещо повече, влизането във валутния механизъм ЕРМ 2 нито е задължение за приемане на еврото, нито е гаранция, че ще ни приемат в еврозоната. Например Дания е в ЕРМ 2 още от 1999 г. и продължава да си стои в ЕРМ 2.

На този етап тя не смята да приема еврото, но продължава да е в “чакалнята”, защото това носи редица предимства само по себе си. Датският пример показва, че една страна има полза от ЕРМ 2, независимо дали иска да приеме еврото, или не. ЕРМ 2 е от полза дори за богати страни като Дания, ще е от още по-голяма полза за настигащи страни като България. Затова влизането в ЕРМ 2 трябва да се разглежда и дебатира отделно от приемането на еврото.

Влизането в ЕРМ 2 може да бъде подкрепено консенсусно и от привърженици, и от противници на еврото. Когато влезем в ЕРМ 2, можем да проведем един спокоен и задълбочен дебат “за” или “против” приемането на еврото, и то с аргументи, а
не само с
истерии и
фалшиви новини

Ще има достатъчно време, ще има и редица избори – парламентарни, президентски, европейски, на които избирателите ще могат да си кажат тежката дума. И не е нужно да слушаме спекулации от американски професори какво ще стане, като приемем еврото – можем просто да разгледаме реални примери на други страни, които вече са се присъединили.

Пет страни от Източна Европа са приели еврото и там европейската валута се ползва с високо доверие, а икономиките им се развиват с отлични темпове, заплатите са далеч по-високи, и дори емигрантите се завръщат. Да, точно така – в Естония след 25 г. постоянна емиграция вече има процес на завръщане и населението се увеличава.
Не искаме ли и
ние да обърнем
процеса на
емиграция?

Не искаме ли да привличаме автомобилни заводи като Словакия, която е част от еврозоната?

Но това, както казах, е друг дебат. След влизането в ЕРМ 2. А сега въпросът е в самото влизане, за което никой нищо не казва. Причината е много проста – дори най-големите критици не могат да измислят някакви особени вреди от влизането в ЕРМ 2. От него практически има само ползи, без да произтичат някакви сериозни задължения.

Например рейтинговите агенции обявиха, че ще ни дадат по-висок рейтинг, когато влезем в ЕРМ 2. Същото се случи и с други страни, които направиха тази стъпка. Това, естествено, ще подобри привлекателността на страната за инвеститорите - и чужди, и местни.

Отделно, че самото влизане в ЕРМ 2 е страхотна реклама за страната и ще постави България на съвсем друго ниво сред инвеститорите. Няма да бъдем постоянно асоциирани с проблемите на Балканите, а ще бъдем в една група с Дания и Хърватия (която също иска да се присъедини към ЕРМ 2 заедно с България).

Това помага много. Словакия увеличи 5 пъти производството на автомобили, откакто влезе в ЕРМ 2 и в еврото. Разбира се, че притокът на инвестиции води и до бързо увеличение на работните места и заплатите. България има нужда от инвестиции и не трябва с лека ръка да се отказва от възможностите да ги привлече. Още повече че години наред са полагани усилия за подготовка за ЕРМ 2. Сега да се откажем от наградата точно на финалната линия, е абсурдно.

В ЕРМ 2 България ще бъде насърчена и стимулирана да продължи и ускори реформите в икономиката. Това показва опитът на страните от Източна Европа. При това с новия европейски бюджет до 2027 г. се предвижда специален фонд за реформи за страните от еврозоната, до който достъп ще имат и страните от ЕРМ 2.
България ще
получи достъп
до вътрешния
бюджет на
еврозоната,
а той ще действа на принципа пари срещу реформи. Отделно ЕК подготвя двумилиарден фонд специално и само за страните от ЕРМ 2 отново за финансиране на реформи.

Но най-важното е, че ЕРМ 2 е застраховка срещу бъдещи кризи. Спомняме си колко тежко беше ударена България от кризата през 2009 г. и колко време продължиха рецесията и стагнацията. В ЕРМ 2 България няма да е сама, ако в бъдеще има световни финансови кризи (а такива вероятно ще има) – страната ни ще бъде защитена от Европейската централна банка чрез инструменти за валутни интервенции, краткосрочно финансиране и въобще, пазарите третират страните в ЕРМ 2 по съвсем различен начин в сравнение с тези отвън. Криза още няма, но не е лошо да сме подготвени.

Всички аргументи са в полза на бързо влизане на България в ЕРМ 2. Има и още един. От 14 г. нито една страна не е влязла в ЕРМ 2, защото вратата беше затворена. Сега вратата леко се открехва, вероятно временно – открехва се именно заради усилията на България. Ще бъде жалко да се откажем в последния момент и да останем отвън, а напористата Хърватия да влезе сама в ЕРМ 2.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Румънската агенция Медиафакс: Защо България овладява епидемията по-успешно от Румъния СНИМКА: Ройтерс

Румънската агенция Медиафакс: Защо България овладява епидемията по-успешно от Румъния?

България е регистрирала през последните 24 часа 19 нови случая на заразяване с коронавирус и само един смъртен случай, докато в Румъния са установени 344 новозаразени и 12 смъртни случая, пише румънската агенция Медиафакс в материал, озаглавен "Как успяват българите да държат под контрол епидемията", предава БТА

СНИМКА: Pixabay

Защо свиването на икономиката е безумие

Някои еколози от дълго време призовават за свиване на икономиката, за да бъде спасена планетата. Тази мечта, сбъдната от коронавируса, се превърна в планетарен кошмар. Съществуват други решения за намаляването на въглеродните емисии на нашата икономика, по-конкретно в транспорта. Здравната криза, предизвикана от COVID-19

СНИМКА: Pixabay

Редът като оръжие срещу вируса

Броят инфектирани с коронавируса в Германия прескочи вчера летвата от 100 000 души. Така страната зае четвърто място в света по потвърдени случаи на заболяване. Но там не виждат повод за паника - засега изглежда, че германските лекари и обществото са посрещнали епидемията по-добре подготвени от останалите

Над 75 сметки за дарения - прекалено! Защо важни сега са хората с доверие

Над 75 сметки за дарения - прекалено! Защо важни сега са хората с доверие

Когато даряваш и помагаш, не се хвали с жеста. Този принцип се знае и се предава от поколение на поколение. Сигурно и 80-годишната баба Надие от разградското село Печеница, когато е изпратила пенсията си за лекарите от болницата в Исперих, го е направила от сърце и съвсем не е искала да става медийна звезда

Невиждано: Хората казват, че държавата ни се справя по-добре от другите в Европа

Невиждано: Хората казват, че държавата ни се справя по-добре от другите в Европа

Коронавирусът е възбудил силно конспиративното ни мислене Външната заплаха води до вътрешна консолидация. Този железен закон проработи безотказно при кризата с COVID-19. Данните от проучване на “Тренд” по поръчка на вестник “24 часа” недвусмислено сочат именно това. Притесненията около разпространението на коронавируса в България водят до

Швеция първоначално заложи на по-различен подход и не въведе строги ограничения СНИМКА: Ройтерс

Коронавирус: Нали в Швеция всичко беше наред?

Още в средата на март почти цяла Европа предприе извънредни мерки в битката срещу коронавируса. Швеция обаче първоначално заложи на по-различен подход и не въведе строги ограничения. Броят на засегнатите обаче продължава да нараства: потвърдените случаи на болни от Ковид-19 вече са над 7200 души, а жертвите са близо 500

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

“Тренд” мери в кризата: Борисов с 53%
одобрение, Радев с 4 пункта под него

“Тренд” мери в кризата: Борисов с 53% одобрение, Радев с 4 пункта под него

- Най-високо продължава да е доверието към ген. Мутафчийски - 66%, показва проучване на изследователския център по поръчка на "24 часа" - 70% от българите убедени, че държавата е действала навреме, без да закъснее за мерките - 51% “за” забраната за разхождане в паркове, 46% против 52% от хората у нас одобряват действията на правителството в

Защо точно САЩ имат най-големи проблеми с пандемията? И 10 поуки за България

Защо точно САЩ имат най-големи проблеми с пандемията? И 10 поуки за България

„Помнете: това, което искам, е факти. Учете тези момчета и момичета само на факти. В живота са необходими единствено факти. Не насаждайте нищо друго и изкоренявайте всичко друго. Умът на разумни животни може да се оформи само с факти; нищо друго никога не ще им бъде полезно. Едничкото нещо потребно“ - из: Чарлс Дикенс „Тежки времена“

Ще лекувамe вируса с нумерология

Ще лекувамe вируса с нумерология

По-добре Борисов да заколи коза. Или кокошка Онзиден проф. Михаил Константинов съобщи по телевизията, че по неговите сметки на Албиона смъртността от коронавируса била 97 процента! Треперете! Това се задава! Така се стреснах, че изтървах чашата с кафето! Тъкмо се канех да ходя да бера там ягоди… Пих една вода

СНИМКА: Ройтерс

Коронавирус и грип: сравнението е като между акула и цаца

"Да, вируси има всяка зима. Но новият коронавирус изобщо не може да се сравнява с другите вируси. Това сравнение е като между акула и цаца", казва германски вирусолог в отговор на теориите за безобидността на КОВИД-19, пише "Дойче веле" В социалните мрежи, на опашката пред супермаркета, в телевизионното студио, в Ютюб и по медиите

Броят на новите случаи на заразени с коронавирус всеки ден за света. Вижда се намалението след 3 април.
Източник worldometers.info

Михаил Константинов: Светът и България сега преминават пика на заразата, отпуснем ли се, идват афтършокове

Данните за Европа и Съединените щати показват, че сме минали пика на пандемията между 2 и 5 април, каза за "24 часа" математикът проф. Михаил Константинов. Изводът му е базиран на данни за всекидневните нови случаи на коронавирус на сайта worldometers.info, а за България - от съобщенията на оперативния щаб за заболелите. Проф

Киър Стармър СНИМКА: Ройтерс

Киър Стармър: Бивш адвокат правозащитник с цел да излекува Лейбъристката партия

Новият лидер на главната опозиционна партия във Великобритания се надява да подобри разклатените й позиции сред избирателите след няколко травматични години на идеологически препирни, дрязги около Брекзит и открита враждебност от страна на някои лейбъристки депутати към досегашния лидер на партията Джереми Корбин

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber