Валентин Николов: Богатите домакинства ще могат да избират оферти за ток от платформа за търговия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8212402 Валентин Николов: Богатите домакинства ще могат да избират оферти за ток от платформа за търговия Валентин Николов: Богатите домакинства ще могат да избират оферти за ток от платформа за търговия www.24chasa.bg
Валентин Николов: Богатите домакинства ще могат да избират оферти за ток от платформа за търговия

 От 1 юли изваждаме на свободния пазар големите къщи, както и част от бизнеса, и ще тестваме модела, казва председателят на енергийната комисия в парламента

Това няма да повлияе на цените на тока за бита

Още акценти

Всички потребители, които трябва да са защитени, ще останат на регулирания пазар

Ще задължим със закона КЕВР да направи платформа, от която лесно да преминаваш от един към друг търговец

- Г-н Николов, предвиждате част от бизнеса и от битовите потребители да излязат на свободния пазар от 1 юли, въпреки че не е изработен механизъм за защита на енергийно бедните и уязвимите потребители.

- Точно така. Първо, сме задължени от Европейската комисия да либерализираме пазара и второ - ако искаме да влезем в механизма за капацитет, трябва да направим план и да го представим в Брюксел. Разработвахме няколко плана за либерализация, но всички те включваха енергийно бедните и уязвимите да бъдат идентифицирани, да бъдат защитени. Понеже времето ни притиска, измислихме вариант, който смятаме, че е щадящ, и него предлагаме като текстове в Закона за енергетиката. Всички тези потребители, които трябва да са защитени, ще останат на регулирания пазар. Правим първа стъпка, като изваждаме от него богатите с големите къщи, за да видим как се държат на свободния пазар. Ще задължим двете министерства - на енергетиката и на труда и социалната политика, да изработят механизъм за идентификацията им и за защитата на енергийно бедните и на уязвимите.

- Писахме вече за модела, чийто автор сте вие, за изпращане на свободния пазар на по-големите потребители, които в момента са на регулирания. Ще уточните ли кои точно изваждате от 1 юли?

- Да кажем, че вече авторите на промените са експерти от КЕВР, електроразпределителните дружества, работодатели, Министерството на енергетиката. Стигнахме до следния щадящ план за либерализация: от 1 юли всички небитови потребители, които са присъединени към разпределителната мрежа на 30 и над 30 киловата инсталирана мощност, излизат на свободния пазар.

- А кои битови потребители ще изпратите на свободния пазар?

- Тези, които са присъединени на 50 и над 50 киловата. Това са големите къщи с басейни и сауни, за които вече писахте. Притесняваме се, че ако изкараме и битовите потребители, чиито жилища са присъединени на 30 киловата, ще са прекалено много и може да няма търговци, които да ги поемат, и ще трябва да купуват от доставчика от последна инстанция, чийто ток е скъп. Затова решихме да изкарваме присъединените над 50 киловата, както се казва, богатите, да видим как ще се държат.

- Казахте, че това са между 2000 и 3000 къщи.

- Минимум, вероятно има и още, за които не се знае.

- Бизнесът доволен ли е от прехвърлянето на 2,2 млн. мегаватчаса от регулирания на свободния пазар?

- Тези 2,2 млн. мегаватчаса са толкова, колкото доставя за регулирания пазар ТЕЦ “Марица-изток 2”, за което има заповед на министъра на енергетиката. По този начин количествата електроенергия, която не е разчетена от Комисията за енергийно и водно регулиране и не достига в момента, ще бъде прехвърлена на свободния пазар.

- Каква ще е ползата на бизнеса, че ще отидат още клиенти на свободния пазар?

- Тази електроенергия, която сега е за регулирания пазар, ще отиде за свободния. Въпросът е, че със заповедта на енергийния министър ТЕЦ “Марица-изток 2” да произвежда ток за регулирания пазар, за следващия регулаторен период се получава увеличение на цената на добавката “задължения към обществото” с няколко лева. Представих модела по време на срещата, която имахме с работодателите, бизнесът се произнесе на първо четене, че биха желали енергията да е повече и по-бързо да излиза на свободния пазар, но е по-лесно да се управлява този процес, отколкото да изваждаме по 20-30% от потреблението на домакинствата. Бизнес потребителите би трябвало да се ориентират по-бързо на свободния пазар и да си намират по-лесно доставчик, както и богатите.

- Как собственик на една къща ще пазарува тока си, как ще си намери търговец?

- Ние ще задължим със закона КЕВР да направи платформа, от която лесно да преминаваш от един към друг търговец.

- Как ще става това?

- В Англия и в Германия можеш да разгледаш офертите на различните търговци в реално време и когато ти свърши ценовият период, имам предвид месеца, можеш веднага да си избереш друг търговец, много лесно минаваш, без да подготвяш документи.

- През тази платформа?

- Точно така. Примерно няколко дни преди да свърши краят на периода, вече си избрал друг търговец и той те снабдява от следващия месец или за следващите няколко.

- Няма ли да станат много задълженията на КЕВР?

- Дали сме достатъчно финансиране, така че може да си увеличи щата, а и не е задължително регулаторът да го прави, но ще трябва да го администрира.

- А какъв срок ще дадете за тази платформа?

- Три месеца, трябва да е готова до 1 юли. Пак ще го разискваме, но по директива сме задължени клиентите да бъдат достатъчно защитени откъм информираност. Трябва да имат достатъчно информация за свободния пазар, иначе ще бъдат закотвени към този, който ги е привлякъл.

- Собственикът на една голяма къща ще може ли да остане при сегашния си снабдител?

- Не, не може. Но може да отиде при търговското дружество на ЧЕЗ, “Енерго-Про”, ЕВН. Сигурен съм, че търговците ще бъдат проактивни, и то доста, и ще се опитат да привличат клиенти, за да си направят портфолио.

- Знаете ли колко от бизнеса, който сега е на регулирания, ще излезе след законовите промени на свободния?

- Знаем. Общо ще излязат 54 998 клиенти, или 12% от регулирания пазар.

- А като потребление?

- Ако потреблението на електроенергия на регулирания пазар е 13 млн. мегаватчаса, 2,2 млн. са към 16,9%.

- Какъв тип бизнес ще остане на регулирания пазар?

- Не влизат баничарници, фризьорски салон няма да влезе, адвокатски кантори, всякакви офиси. Дори тези, които се топлят на климатици, няма да влязат, малки шивашки цехове.

- Докога фирмите ще стоят на регулиран пазар? Твърде голяма част остава в него.

- Идеята е да не го изкарваме целия бизнес през тази година, защото работодателските организации, в които членува този съвсем малък бизнес, казват, че той не може да се оправя, а и търговците не се интересуват толкова от тях. Така че те ще отидат при доставчик последна инстанция и ще им се качи цената на електроенергията.

- Да кажем на хората, че цената на тока на доставчика от последна инстанция се определя по методика на КЕВР и тя е висока, за да не стоят хората и бизнесът дълго време при него.

- Затова решихме на първия етап да го защитим, за да може да се подготви, да види, че е неизбежно. Ще запишем в закона какви са етапите.

- Какви са етапите?

- Още се обсъжда, но да кажем следващият етап ще бъде за присъединените на 15 киловата, а третият етап е всички. А уязвимите потребители и енергийно бедните ще бъдат в отделна група.

- От 1 юли догодина на свободния пазар отиват...

- Всички, които са присъединени на 15 и над 15 киловата, независимо дали са бизнес или домакинства. Даваме година да се подготвят за това, което ще се случи, както и КЕВР да подготви всичките платформи, ще направим и разяснителни кампании. За тази една година трябва да обучим хората.

- Излиза, че с богатите къщи, които изваждате на свободния пазар на ток, вие тествате модела?

- Точно така.

- Горките богати.

- Би трябвало да нямат проблем. След като са изкарали пари да си купят такива къщи, ще могат да управляват и енергопотреблението си.

- Те още не са скочили.

- Може би защото още се съмняват, че ще стане. Други пък, ето г-н Домусчиев (Кирил Домусчиев, председател на КРИБ - б.а.) например, казва - искам да изляза на свободен пазар. Не че и сега не може да излезе, но друго е да те задължат. Това ще провокира и добър бизнес, защото, когато излезеш на свободния пазар, се замисляш дали не трябва да използваш еврофондове, да си сложиш панели на къщата или да вземеш някое енергийно ефективно отоплително тяло и т.н.

- Колко домакинства ще излязат на втория етап?

- Ако се приеме това да са присъединените на 15 и над 15 киловата, то те ще бъдат над 100 000 домакинства на свободния пазар. Общо с бизнеса ще са 172 000 потребители.

- Какво трябва да има в жилището, за да е такава мощността? Какъв тип са тези потребители?

- Примерно да се отопляват с термопомпи или с парно с електрически котел, или да е голям апартамент, който е изцяло на ток.

- Проиграван ли е моделът на либерализация и как ще се отрази на цените на електроенергията?

- Правен е анализ за тази година. Излизането на част от бизнеса и домакинствата и освобождаването на част от електроенергията, която се ползва на регулирания, по никакъв начин да се отрази на цената на тока за домакинствата.

- А защо законодателната инициатива е на парламента, а не на изпълнителната власт през Министерския съвет?

- Защото се забавихме и няма много време.

- А това забавяне и сега бързане няма ли да направи бели на пазара?

- Не виждам какви бели може да направи на пазара.

- Вие давате към две години време на социалното министерство да направи критерии и идентификация на енергийно бедните и на уязвимите потребители. Защо?

- О, не, не. Догодина трябва да са готови. Даже до края на тази година трябва да са готови, за да може да се включи сумата в бюджета. Моделът за защита на тези потребители ще влезе от 1 януари, а ще я получат защитата, когато се отвори пазарът.

- Може ли по-подробно да обясните.

- Имаме енергийно бедни и уязвими потребители. Първите са тези, които не могат да си позволят повишаване на цената на тока и ако това се случи на свободния пазар, няма да могат да платят. Уязвимите са тези, които зависят от различни обстоятелства, да кажем, падне сняг, не може да отиде да си плати, но не трябва да му спират тока. Тези потребители трябва да имат постоянно електроенергия, защото немалко от тях са зависими от медицинска апаратура, примерно на командно дишане са. Те може да са богати, но са уязвими. И в двата случая трябва да се изготвят критерии, за да бъдат идентифицирани. След това трябва да има бюджет и да се знае по какъв начин да се компенсират флуктуациите на цените и да бъдат защитени. Примерно цената на тока за тях да е една и съща, а държавата да доплаща разликата.

- В закона какво ще запишете като срокове?

- Ще запишем срок до една година, до следващия ценови период, министерствата на енергетиката и на труда и социалната политика да изработят механизъм за идентифициране и бюджет за компенсиране на енергийно бедните и уязвимите. Когато дойде следващата вълна на либерализация, да знаем те ще излязат ли, или няма да излязат. Или да предвидим те да не бъдат изваждани от регулирания пазар.

- Ако направим рекапитулация на сроковете, какво ще излезе?

- От 1 юли излизат 12% от потребителите на регулирания пазар, от юли 2021 г. този процент ще стане 37, а от средата на 2022 г. на свободния пазар ще са всички, като енергийно бедните и уязвимите ще бъдат защитени. Но пак да повторя, промените, които предвиждаме за тази година, по никакъв начин няма да се отразят на цените за домакинствата.

     CV

Роден на 9 август 1971 г. в Габрово

Магистър е от Техническия университет в София и от Стопанската академия в Свищов

Депутат от ГЕРБ в 41-ото и 43-ото народно събрание

На 23 март 2012 г. е назначен за зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма

Бил е председател на борда на БЕХ

През 2012 г. е назначен за директор на АЕЦ “Козлодуй”

Бил е зам.-председател на енергийната комисия в 43-ото и 44-ото народно събрание

В момента е председател на тази комисия

Женен, има дъщеря

Владее английски и руски

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Храбрин Иванчев: Новите автомобили с онлайн регистрация в КАТ догодина

Храбрин Иванчев: Новите автомобили с онлайн регистрация в КАТ догодина

Асоциацията на вносителите предлага скрапинг програма за замяна на колите над 15 г. чрез държавен екобонус при покупка на нова кола От началото на годината автомобилите над 20 години у нас са се повишили с над 150 хиляди бройки Предлагаме единен регистър на МПС и първоначален преглед за техническа и екологична годност на всички нововнесени

Георги Свиленски: Партия на Радев ще е грешка - не може да е по-добра алтернатива от БСП

Георги Свиленски: Партия на Радев ще е грешка - не може да е по-добра алтернатива от БСП

Още акценти от интервюто с председателя на предизборния щаб на социалистическата партия: Левицата претендира, че може да даде честно, некорумпирано, некрадливо управление, което да работи в интерес единствено на хората Целта ни не е да дойдем на власт, а да дадем управление, което да изведе България от тази тежка ситуация Не мога да коментирам как

Калина Андролова: Отрицателният тест на Радев не означава нищо

Калина Андролова: Отрицателният тест на Радев не означава нищо

Ден-два след контакта проверките често не са достоверни, твърди журналистката Заради президента кабинетът няма полезен ход с мерките срещу COVID - Президентът Радев замина за форума в Естония, без да обяви контакт със заразения с коронавирус ген. Димитър Петров, макар и предупреден още преди визитата си, прекратена от Естония предсрочно

Николай Димитров: Въпреки кризата поддържаме Несебър с безупречна визия

Николай Димитров: Въпреки кризата поддържаме Несебър с безупречна визия

Налага се да намалим някои харчове - трябва да се степенуват по важност в тези трудни времена, казва кметът на града Сега приоритет е да осигурим отопление за детските градини и училищата, както и пари за зимно поддържане на пътищата и да подпомогнем социално слабите С рибния фестивал “Есенни пасажи” се стремим да удължим сезона и да развием

Проф. Богов: Ще търся баланса да са добре и лекари, и пациенти – в COVID кризата всички са потърпевши

Проф. Богов: Ще търся баланса да са добре и лекари, и пациенти – в COVID кризата всички са потърпевши

Създаваме COVID отделение с 21 легла в кардиологията, като втора стъпка ще открием класическо инфекциозно отделение Ще работя и за реновирането на старите сгради и навлизането на високите технологии за диагностика и лечение Абсурд е заради директорския стол да си изоставя пациентите - постът е нещо временно в живота на лекаря

Милен Марков

Милен Марков: Имаме възрастта на колите, искаме и звезди за безопасност

При шофиране трябва да се почива на всеки три часа, а когато возим деца - на два, казва експертът в Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" Още акценти В петък има най-много катастрофи, в интервала от 16 до 20 часа При техническите прегледи да се записват не само годините на автомобила, но и километрите

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Ая Таха и Сезен Хабилов: Разбрахме, че ще имаме дете, след изолатора и карантината

Ая Таха и Сезен Хабилов: Разбрахме, че ще имаме дете, след изолатора и карантината

За нас е чест и привилегия да сме част от достойните българи “Пирогов” ни научи на смирение и на това да си готов във всеки следващ момент за всичко. В нашия случай учи и на любов Преди 7 месеца не знаехме нито с какво се сблъскваме, нито резултата от евентуална среща с вируса, което беше най-лошото Първо Сезен

Почти невъзможен е кабинет след вота без ГЕРБ или БСП с подкрепа от Трифонов

Почти невъзможен е кабинет след вота без ГЕРБ или БСП с подкрепа от Трифонов

Задава се фотофиниш на изборите и най-трудното съставяне на правителство след промените. Може да се стигне до нови избори, казва политологът Димитър Ганев   Вътрешната опозиция в БСП вече се олицетворява само от Кирил Добрев и неговите 40-50 души - Г-н Ганев, в трети месец на протести сме. Можем ли вече да кажем кой спечели и кой загуби

Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров

Проф. Димитър Димитров: Студенти се обучават във фирми с преподавателите си - накрая оценка дава и бизнесът

l Университетите не трябва да се делят на изследователски и преподавателски - всички и образоват, и правят наука, казва ректорът на УНСС l Държавата търси експертното ни мнение - Проф. Димитров, как ще се отрази на университетите и конкретно на вашия увеличението на бюджета за висше образование за догодина с 50 млн. лв.

Васко Василев

СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Васко Василев: Когато заминах за Москва на 8 г., трябваше да забравя, че съм детето чудо

Много музиканти сега ще загубят работата си, но ще останат най-добрите Популярният по цял свят цигулар Васко Василев отпразнува своя 50-годишен юбилей. Той избра да отбележи повода с българските си фенове и направи концерт навръх рождения си ден - 14 октомври, в София. На следващия ден в ранни зори отпътува от страната ни за поредните си музикални

Деси Банова-Плевнелиева

Деси Банова-Плевнелиева: Лъжа е, че се развеждаме. Ще заведем дело за клевета

Тя е известна още преди да срещне съпруга си - президента Росен Плевнелиев (2012-2017). Влиза в телевизията в средата на 90-те години, минава през няколко предавания и телевизии, преди да попадне на мястото си като водеща на времето по Нова телевизия. Деси Банова истински се вълнува от темата за климата, прави филми за това, участва в конференции

Снимка РУМЯНА ТОНЕВА

Проф. Греди Асса: Лекарите днес дирижират времето и това е голямата промяна, дошла с COVID-19

Всичко е политизирано и като художник е важно да вмъкна зрителя в нов свят, в който той да се чувства щастлив, свободен и независим от внушения на телевизия, социални мрежи, радио, преса Лекарите са новите възрожденци. Виждам у всеки един от тях безусловна всеотдайност Най-големият дял от натрупаните с усилията на всички постъпления трябва да

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber