Проф. Асен Балтов: Увеличихме доверието на пациентите и приходите

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8194542 Проф. Асен Балтов: Увеличихме доверието на пациентите и приходите Проф. Асен Балтов: Увеличихме доверието на пациентите и приходите www.24chasa.bg
Асен Балтов СНИМКА: Десислава Кулелиева
Асен Балтов СНИМКА: Десислава Кулелиева

Гордея се, че постигнахме двата приоритета без съкращения в екипа - променихме организацията и преразпределихме справедливо работата. 

Веруюто ми като лекар е, че не може първо да си гарантираш парите от болния и тогава чак да му помогнеш. 

Купихме модерна апарaтура, обновяваме базата, създаваме клиники - “Пирогов” се върна на мястото си като №1 в спешната медицина, казва проф. д-р Асен Балтов, директор на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина “Пирогов”.

 

- Проф. Балтов, навършвате 3 години като директор на “Пирогов”, какво се вижда от тази дистанция?

- Съвсем в началото са опитите “Пирогов” да бъде сринат и доведен до ниво на една обикновена болница благодарение на тогавашния здравен министър Петър Москов. Той не беше направил нищо за “Пирогов”, а всички средства беше пренасочвал безпринципно към болницата, в която той е работил, преди да влезе в правителството.

Много време отне да преодолеем този план и неговите инструменти вътре в колектива на болницата и да я върнем на мястото, което ѝ се полага като най-голямата университетска спешна болница в България. 

Въпреки неравностойната позиция, в която бяхме натикани, с работата си защитихме авторитета и стабилността на болницата като място, на което всеки потърсил помощ пациент е получил очакваното внимание и лечение. Благодарение на усилията на мениджърския екип и с подкрепата и работата на голямата част от колектива “Пирогов” днес е най-близо до представата за модерна спешна болница. Професионалните умения на лекарите категорично са на световно ниво. С по-малки, но максимално възможните крачки напредваме и с обновяването на апаратурата и условията.

- Как изглеждат промените и оценките, които получавате за тях?

- Признанието има много измерения. Смятам за основополагащо продължаването на статута на “Пирогов” като университетска болница и за следващите 5 години. Акредитираха ни за всичките ни специалности, в които имаме докторанти. 

Направихме и много реформи в структурно и организационно отношение, преосмислихме екипите и работата им така, че оттласнахме ефективността на болницата напред.

Когато спечелих конкурса за директор на “Пирогов”, в първото си интервю за вас казах, че ще работя да повишим приходите на болницата с 6 милиона годишно. Приключихме 2019 г. с 90 милиона оборот, всяка година е бил с 6 милиона нагоре.

Най-ценното в този процес е, че го направихме без съкращения, амбициозната ни програма не засегна работещите в болницата по никакъв начин. В първия момент може да е имало съмнения в персонала, но бързо се видя, че организацията е по-рационална и справедливо преразпределя работата между всички. 

- Как се случва практически?

- За да не пропусна неволно усилията на някоя от структурите на болницата, ще започна от входа. Промяната не е само козметична, зад новата организация на пространството и подменената мебелировка стои модерният принцип за управление на времето на високоспециализираните екипи. Пряката последица е възможност да се обслужат повече пациенти по реда на спешност и те да са по-удовлетворени.

Обособихме спешно отделение със собствена регистратура и каса, в което взаимодействат 420 лекари, сестри и технически персонал. Заработи и триажна зала, която преразпределя пациентите в зависимост от степента на спешност на случаите, така че да се преодолее старата нелогична система пациентите да влизат в конфликти помежду си да се преглеждат по реда на идване. Това помогна да се обособи в отделна структура многофоункционално спешно отделение, което работи на максимално високи обороти. Там са ангажирани лекари от 34 специалности и на ден минават към 800-900 пациенти.

Едновременно с това окрупнихме болничните структури, което доведе до по-големи възможности за преразпределяне на силите на екипите и леглата между отделните поднаправления. Например, ако преди 4 клиники са работили самостоятелно и всяка си е пазела някакъв резерв от легла, в по-голямата структура необходимостта от презастраховане отпада и се поддържа два пъти по-малък резерв.

При нужда леглата се преразпределят вътрешно в зависимост от конкретната ситуация. Това дава възможност да се лекуват повече пациенти, без да се отразява на качеството на медицинската помощ. 

В интерес на пациентите създадохме нови клиники и отделения. Такава е гастроентерологията, за която отделихме цял етаж и закупихме специфичната апаратура, очното отделение. Отделението по неврология, което беше към неврохирургията, прерасна в клиника. Целта беше да увеличим достъпа до модерно лечение на инсулта. Както и да се затвори кръгът при патология, която изисква съчетаването на различни терапии. Например консервативното лечение на дисковата херния понякога не дава задоволителен резултат и се налага да се предприеме операция.  И обратно – случаи от неврохиругията в даден момент преминават към неврологията.

- Реализира ли се амбицията ви за затваряне на кръга в детското лечение? 

- Създадохме спешно педиатрично, с което попълнихме единствената ниша в иначе най-всеобхватното за България лечение на детски заболявания. Няма друга болница освен “Пирогов”  с  толкова разгърната медицина за деца – детска реанимация, коремна хирургия, гръдна хирургия, хирургия на новороденото, изгаряния, неврохирургия, урология, токсикология,  травматология. А с педиатричното спешно отделение и спешния педиатричен кабинет осигуряваме и лечението на нехирургическите заболявания. Оказа се, че попълваме голяма празнина. През кабинета по време на грипните епидемии  преминават 150-180 деца, а в “обикновени” дни – по 60-80.

Създадохме модерен диагностично-консултативен център и разширихме възможностите за планово лечение в болницата.

Друго завоевание е вливането в “Пирогов” на Болницата по лицево-челюстна хирургия с нейните 44 лекари и сестри. Осигурили сме им две самостоятелни чисто нови операционни зали и болничен сектор с 28 легла. При нас те имат възможност да правят и най-сложните травматологични и онкологични операции, които изискват съвременно оборудване и реанимация. 

Напълно обновихме сектора по изгаряния и пластична хирургия на деца и възрастни, който е разположен на 5 етажа в една от старите сгради. Там не е правен ремонт от създаването – повече от 40 г.  Кандидатствахме за финансиране от Фонда за устойчиво градско развитие по инициативата “Джесика” и от Министерския съвет и в тези уникални за страната клиники вече има съвременни условия, каквито заслужават най-добрите български специалисти по изгаряния и техните пациенти.

До края на месеца ще приключи ремонтът за енергийна ефективност на сградата на неврохирургията и предстои да съберем под един покрив всички клиники, свързани с лечението на болестите на главата и шията. Изтеглили сме кредит 13,5 млн. лв. и до края на годината предстоят още такива ремонти. Прогнозите ни са за 30% енергийна ефективност.

Планирали сме ремонти на още 5 сгради, сред които е и на най-старата, построена още преди 120 г. от Червения кръст.

Радвам се, че задвижихме и подмяната на асансьорите пенсионери. Девет от общо 24 са вече нови, до края на годината очаквам да модернизираме всички. 

- Какво се посрещна с най-голямо одобрение от пациентите?

- Може би правилото да не се връщат пациенти. По никакъв повод. Щом пациентът търси спешна помощ, независимо че някой може да не отговаря 100% на тясната дефиниция за това, значи се чувства достатъчно зле или е разтревожен от промяна в състоянието си, за да дойде в “Пирогов”. Това е личното ми верую, обявил съм официално на колегите, че трябва да направят всичко възможно да помагат на хората, които са дошли да търсят медицинска помощ при нас.

- Кога са пиковете в спешната медицина?

- По време на грипни епидемии, при извънредни ситуации, при неблагоприятни метеорологични условия със заледявания като в края на първата десетдневка на февруари, когато за 3 дни от петък до понеделник през травматологичния спешен кабинет преминаха около 450 паднали пациенти. За 20-ина хирургичното лечение беше неотложно. Оперирахме дори в почивните дни, и аз се включих. Близо 90 души приехме за лечение, възможно е част от пациентите, които ще се явят на контролен преглед, също да постъпят в травматологичните клиники, ако се окаже, че са възникнали размествания.

Пиковете увеличават потока моментно, но в “Пирогов” няма нито ден, в който екипите “скучаят”. През нашата болница преминават най-много пациенти и те не са само от София, около 35% са тежки случаи от страната.

- Колко са пациентите ви?

- През годината, която изпратихме, сме приели на легло над 50 хил. – с 3 хиляди повече от предишната година. Общо преминалите са над 270 хил., с 20 хил. повече от 2018 г.  Отдавам го на по-стройната организация и на разширяването на лечебните дейности с новооткритите отделения и клиники. С пълно натоварване работи от 1 януари голямата ни придобивка - ядрено-магнитният резонанс. От миналата година имаме и втори ангиограф, за да може два екипа да работят едновременно, защото при инсулт и инфаркт всяка минута закъснение се “плаща” със сърдечни и мозъчни клетки.

- Болница като “Пирогов” не може да е на печалба, как се справяте?

- На първо място сме по приходи сред болниците в София. Постепенно повишаваме бюджета си, въпреки че се стараем да обновяваме апаратурата и с възможностите, с които разполагаме, да увеличаваме възнагражденията според приноса на работещите в болницата. Работим много, никъде няма натоварване като в “Пирогов”.

- Каква е рецептата?

- Имаме 828 легла и в повечето уникални за страната клиники и отделения тяхното използване е 90-95%.

Новите структури, които създадохме, привличат и повече пациенти, а с това растат и плащанията за извършена дейност от здравната каса.

Повиши се и  субсидията за преминал спешен пациент, която получаваме от  Министерството на здравеопазването. Преди беше около 20 лв., после 33 лв. за пациент, а вече е 44 лв., което невинаги покрива всички изследвания и манипулации, които се налагат, но е съществена помощ.  От министерството ни субсидираха за медицинско оборудване и модернизация в реновираните клиники. По проекти също привличаме средства. 

Около 300 хил. лв. за лечението на пациенти, които се оказват неосигурени и по различни причини не заплащат направените за тях разходи, остават за сметка на болницата. Но като лекар съм убеден, че не може първо да си гарантираш внасянето на парите и тогава да помогнеш на болен.

С всички възможности за оптимизация, приходите от дейност и субсидиите успяваме да намаляваме с 2 млн. на година и просрочените задължения. 

- Усеща ли се в “Пирогов” медицинският “туризъм” на българи, които живеят в чужбина, но си идват в България за скъпи в Европа и САЩ терапии?

- Това първоначално беше тенденция главно в стоматологията и естетичните процедури, но с годините навлиза и в медицинските области, в които нашата болница е лидер.

На мен лично ми се обаждат българи от целия свят с ортопедични проблеми и травми, има търсене и в другите специалности.

Отделно почти всеки трети пациент на болницата е от страната.

Уменията на лекарите са на световно ниво. Косвено доказателство е, че български лекари, които дълги години работят в престижни клиники в Европа, вече са част от екипа на “Пирогов”.

- Оперирате наравно с другите ортопеди и отговаряте за болница с роля в националната сигурност и над 2300 персонал. Каква е цената?

- Знаех предварително, че ще е трудно, но и удовлетворението от успехите е невероятно. Разбира се, това е за сметка на личния живот, времето за децата, в болницата съм през голямата част от денонощието. Стимулира ме очевидната оценка на пациентите – те се увеличават не защото някой ги води тук приоритетно, а по техен избор. Чувствам се също толкова отговорен за професионалното развитие на всички над 2300 лекари, сестри, санитари, технически персонал и справедливо оценяване на приноса им “Пирогов” да е емблема на спешната медицина.

 

CV

Роден е на 19. IX. 1966 г. в София

През 1994 г. завършва МУ - София. Специализира ортопедия и травматология в “Пирогов”, където работи до декември 2006 г. До февруари 2013 г. е лекар във ВМА, след което се връща в “Пирогов”. До назначаването му за директор на университетската болница по спешна медицина през февруари 2017 г. е началник на I травматологична клиника.

Член е на наши и международни професионални организации. Участвал е в над 100 международни конгреси

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

 СНИМКА: Pixabay

Оксфордската ваксина действала идеално, ще бъде пазара след Коледа

Ваксината срещу коронавирус, разработвана от Университета в Оксфорд и фирмата AstraZeneca, за която Европейската комисия е сключила договор за доставка на 300 млн. дози, „действа идеално“ и изгражда силен имунитет, констатира проучване, цитирано във в. „Сън“, съобщава DarikNews. Екипът от престижния университет е считан за най-напреднал в

COVID-19

Епидемиолог: COVID-19 се разпространява по-бързо, отколкото през пролетта

COVID-19 се разпространява по-бързо, отколкото през пролетта, заяви днес френският епидемиолог и съветник на френското правителство Арно Фонтане, предаде Ройтерс. "Вирусът циркулира по-бързо. . . Повторното засилване на пандемията започна през август", заяви Фонтане пред телевизия Бе Еф Ем, който смята

СНИМКА: pixabay

Ограничена е ефикасността на плазмата, взета от оздравели пациенти с COVID-19

Преливането на кръвна плазма от излекувани от Ковид-19 на новозаразени пациенти с патогена не гарантира на последните, че няма да изкарат заболяването в тежка форма и няма да умрат от него, предава Франс прес, цитирана от БТА.  Този метод е официално разрешен в някои държави, сред които фигурират Индия и САЩ

СНИМКА: pixabay

Британско изследване потвърди ефективността на механизма в работата на ваксината АстраЗенека

Британско изследване потвърди ефективността на генетичния механизъм, при който действа ваксината срещу Ковид-19, разработена от Оксфордския университет съвместно с фармацевтичната компания АстраЗенека, съобщава сайтът на Бристолския университет, цитиран от ТАСС и БТА.  "Нашето проучване има важно значение, защото успяхме да потвърдим

Какви са последствията от недобрия контрол на рисковите фактори при сърдечно съдови заболявания

Какви са последствията от недобрия контрол на рисковите фактори при сърдечно съдови заболявания

Българският профил: надхвърляме процентите за света по обхванати от лечение, но и по рискове - над 20% са пушачи, над 30% пият алкохол поне веднъж седмично, 38% са пълни, 27% затлъстели. Това са част от рисковите фактори, които определят нашият риск от възникване на сърдечносъдови инциденти. Една част от хората у нас знаят за риска, с който живеят

Засегнатите от паник атаки често са укорявани, че се преструват или си измислят

Засегнатите от паник атаки често са укорявани, че се преструват или си измислят

Интервю с д-р Десислава Безинска-Шеинкова, доктор по психология и Шуслеров терапевт - Страхът от заразяване с COVID-19 отключи посттравматични разстройства и паник атаки сред част от хората. Какво се случва при паник атака – какви са симптомите? - Симптомите на паник атаката всъщност са подобни на тези на инфаркта: чувство на стягане в гърдите

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

СНИМКА: Pixabay

Япония започна клинични тестове на терапия срещу рак с вид стволови клетки

В Япония започнаха първи клинични изпитания на лечение на онкологични заболявания с клетки, създадени от индуцирани стволови клетки iPS, съобщи ТАСС, като цитира информация на агенция Киодо. Тестовете се провеждат от специалистите от университета Чиба и института по природни науки Рикен. В експеримента участват десет пациенти

Николай Костов Кадър: Нова тв

За тази година повече доставки на противогрипни ваксини няма да има

Противогрипните ваксини в търговската мрежа свършиха за часове. За тази година повече доставки няма да се извършват. „Всяка година, обикновено по това време получаваме доставки на противогрипни ваксини от двете фирми доставчици”, заяви Николай Костов от Асоциация на собствениците на аптеки пред Нова тв

СНИМКА: Pixabay

Японско изследване: Маските блокират коронавируса, но не напълно

Японски изследователи са провели уникален експеримент, който показва, че маските могат да предложат защита от частици на коронавируса, пренасяни по въздуха, но дори професионалните защитни покрития не премахват изцяло риска от заразяване, съобщават Ройтерс и ТАСС. Учени от Токийския университет са конструирали обезопасена камера с глави на

Силните нива на шум увеличават риска от деменция

Силните нива на шум увеличават риска от деменция

Ако нивото на шум надхвърля допустимите норми с 10 децибела, рискът от деменция се увеличава с една трета, предаде БГНЕС. Изследване на повече от 5 000 американци на възраст над 65 години показва, че повишеното ниво на градски шум увеличава вероятността тези хора да бъдат засегнати от деменция. До такъв извод достигнаха авторите на проучване

СНИМКА: pixabay

Лекарство срещу ревматоиден артрит помага при тежки случаи на COVID-19

Лекарство срещу възпаления на швейцарската компания "Рош" намалява необходимостта от лечение в интензивни отделения на пациенти с умерени до тежки симптоми на причинена от Ковид-19 пневмония, съобщиха от парижката болнична организация А Пе-Аш Пе, предаде Ройтерс. Препаратът актемра, наричан още роактемра е лекарство за ревматоиден артрит

УМБАЛ „Св. Екатерина“ СНИМКА: Архив

За първи път у нас с рядка интервенция спасиха дете от трайна инвалидизация

За първи път у нас в УМБАЛ „Св. Екатерина“ съдови хирурзи от екипа на проф. Валентин Говедарски извършиха рядка миниинвазивна интервенция на периферна съдова малформация, чрез което спасиха 16-годишно момиче от трайна инвалидност, съобщиха от пресцентъра на болницата. Досега в страната ни е имало два подобни случая при деца на 10 и 15 г

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber