Проф. Асен Балтов: Увеличихме доверието на пациентите и приходите

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8194542 Проф. Асен Балтов: Увеличихме доверието на пациентите и приходите Проф. Асен Балтов: Увеличихме доверието на пациентите и приходите www.24chasa.bg
Асен Балтов СНИМКА: Десислава Кулелиева
Асен Балтов СНИМКА: Десислава Кулелиева

Гордея се, че постигнахме двата приоритета без съкращения в екипа - променихме организацията и преразпределихме справедливо работата. 

Веруюто ми като лекар е, че не може първо да си гарантираш парите от болния и тогава чак да му помогнеш. 

Купихме модерна апарaтура, обновяваме базата, създаваме клиники - “Пирогов” се върна на мястото си като №1 в спешната медицина, казва проф. д-р Асен Балтов, директор на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина “Пирогов”.

 

- Проф. Балтов, навършвате 3 години като директор на “Пирогов”, какво се вижда от тази дистанция?

- Съвсем в началото са опитите “Пирогов” да бъде сринат и доведен до ниво на една обикновена болница благодарение на тогавашния здравен министър Петър Москов. Той не беше направил нищо за “Пирогов”, а всички средства беше пренасочвал безпринципно към болницата, в която той е работил, преди да влезе в правителството.

Много време отне да преодолеем този план и неговите инструменти вътре в колектива на болницата и да я върнем на мястото, което ѝ се полага като най-голямата университетска спешна болница в България. 

Въпреки неравностойната позиция, в която бяхме натикани, с работата си защитихме авторитета и стабилността на болницата като място, на което всеки потърсил помощ пациент е получил очакваното внимание и лечение. Благодарение на усилията на мениджърския екип и с подкрепата и работата на голямата част от колектива “Пирогов” днес е най-близо до представата за модерна спешна болница. Професионалните умения на лекарите категорично са на световно ниво. С по-малки, но максимално възможните крачки напредваме и с обновяването на апаратурата и условията.

- Как изглеждат промените и оценките, които получавате за тях?

- Признанието има много измерения. Смятам за основополагащо продължаването на статута на “Пирогов” като университетска болница и за следващите 5 години. Акредитираха ни за всичките ни специалности, в които имаме докторанти. 

Направихме и много реформи в структурно и организационно отношение, преосмислихме екипите и работата им така, че оттласнахме ефективността на болницата напред.

Когато спечелих конкурса за директор на “Пирогов”, в първото си интервю за вас казах, че ще работя да повишим приходите на болницата с 6 милиона годишно. Приключихме 2019 г. с 90 милиона оборот, всяка година е бил с 6 милиона нагоре.

Най-ценното в този процес е, че го направихме без съкращения, амбициозната ни програма не засегна работещите в болницата по никакъв начин. В първия момент може да е имало съмнения в персонала, но бързо се видя, че организацията е по-рационална и справедливо преразпределя работата между всички. 

- Как се случва практически?

- За да не пропусна неволно усилията на някоя от структурите на болницата, ще започна от входа. Промяната не е само козметична, зад новата организация на пространството и подменената мебелировка стои модерният принцип за управление на времето на високоспециализираните екипи. Пряката последица е възможност да се обслужат повече пациенти по реда на спешност и те да са по-удовлетворени.

Обособихме спешно отделение със собствена регистратура и каса, в което взаимодействат 420 лекари, сестри и технически персонал. Заработи и триажна зала, която преразпределя пациентите в зависимост от степента на спешност на случаите, така че да се преодолее старата нелогична система пациентите да влизат в конфликти помежду си да се преглеждат по реда на идване. Това помогна да се обособи в отделна структура многофоункционално спешно отделение, което работи на максимално високи обороти. Там са ангажирани лекари от 34 специалности и на ден минават към 800-900 пациенти.

Едновременно с това окрупнихме болничните структури, което доведе до по-големи възможности за преразпределяне на силите на екипите и леглата между отделните поднаправления. Например, ако преди 4 клиники са работили самостоятелно и всяка си е пазела някакъв резерв от легла, в по-голямата структура необходимостта от презастраховане отпада и се поддържа два пъти по-малък резерв.

При нужда леглата се преразпределят вътрешно в зависимост от конкретната ситуация. Това дава възможност да се лекуват повече пациенти, без да се отразява на качеството на медицинската помощ. 

В интерес на пациентите създадохме нови клиники и отделения. Такава е гастроентерологията, за която отделихме цял етаж и закупихме специфичната апаратура, очното отделение. Отделението по неврология, което беше към неврохирургията, прерасна в клиника. Целта беше да увеличим достъпа до модерно лечение на инсулта. Както и да се затвори кръгът при патология, която изисква съчетаването на различни терапии. Например консервативното лечение на дисковата херния понякога не дава задоволителен резултат и се налага да се предприеме операция.  И обратно – случаи от неврохиругията в даден момент преминават към неврологията.

- Реализира ли се амбицията ви за затваряне на кръга в детското лечение? 

- Създадохме спешно педиатрично, с което попълнихме единствената ниша в иначе най-всеобхватното за България лечение на детски заболявания. Няма друга болница освен “Пирогов”  с  толкова разгърната медицина за деца – детска реанимация, коремна хирургия, гръдна хирургия, хирургия на новороденото, изгаряния, неврохирургия, урология, токсикология,  травматология. А с педиатричното спешно отделение и спешния педиатричен кабинет осигуряваме и лечението на нехирургическите заболявания. Оказа се, че попълваме голяма празнина. През кабинета по време на грипните епидемии  преминават 150-180 деца, а в “обикновени” дни – по 60-80.

Създадохме модерен диагностично-консултативен център и разширихме възможностите за планово лечение в болницата.

Друго завоевание е вливането в “Пирогов” на Болницата по лицево-челюстна хирургия с нейните 44 лекари и сестри. Осигурили сме им две самостоятелни чисто нови операционни зали и болничен сектор с 28 легла. При нас те имат възможност да правят и най-сложните травматологични и онкологични операции, които изискват съвременно оборудване и реанимация. 

Напълно обновихме сектора по изгаряния и пластична хирургия на деца и възрастни, който е разположен на 5 етажа в една от старите сгради. Там не е правен ремонт от създаването – повече от 40 г.  Кандидатствахме за финансиране от Фонда за устойчиво градско развитие по инициативата “Джесика” и от Министерския съвет и в тези уникални за страната клиники вече има съвременни условия, каквито заслужават най-добрите български специалисти по изгаряния и техните пациенти.

До края на месеца ще приключи ремонтът за енергийна ефективност на сградата на неврохирургията и предстои да съберем под един покрив всички клиники, свързани с лечението на болестите на главата и шията. Изтеглили сме кредит 13,5 млн. лв. и до края на годината предстоят още такива ремонти. Прогнозите ни са за 30% енергийна ефективност.

Планирали сме ремонти на още 5 сгради, сред които е и на най-старата, построена още преди 120 г. от Червения кръст.

Радвам се, че задвижихме и подмяната на асансьорите пенсионери. Девет от общо 24 са вече нови, до края на годината очаквам да модернизираме всички. 

- Какво се посрещна с най-голямо одобрение от пациентите?

- Може би правилото да не се връщат пациенти. По никакъв повод. Щом пациентът търси спешна помощ, независимо че някой може да не отговаря 100% на тясната дефиниция за това, значи се чувства достатъчно зле или е разтревожен от промяна в състоянието си, за да дойде в “Пирогов”. Това е личното ми верую, обявил съм официално на колегите, че трябва да направят всичко възможно да помагат на хората, които са дошли да търсят медицинска помощ при нас.

- Кога са пиковете в спешната медицина?

- По време на грипни епидемии, при извънредни ситуации, при неблагоприятни метеорологични условия със заледявания като в края на първата десетдневка на февруари, когато за 3 дни от петък до понеделник през травматологичния спешен кабинет преминаха около 450 паднали пациенти. За 20-ина хирургичното лечение беше неотложно. Оперирахме дори в почивните дни, и аз се включих. Близо 90 души приехме за лечение, възможно е част от пациентите, които ще се явят на контролен преглед, също да постъпят в травматологичните клиники, ако се окаже, че са възникнали размествания.

Пиковете увеличават потока моментно, но в “Пирогов” няма нито ден, в който екипите “скучаят”. През нашата болница преминават най-много пациенти и те не са само от София, около 35% са тежки случаи от страната.

- Колко са пациентите ви?

- През годината, която изпратихме, сме приели на легло над 50 хил. – с 3 хиляди повече от предишната година. Общо преминалите са над 270 хил., с 20 хил. повече от 2018 г.  Отдавам го на по-стройната организация и на разширяването на лечебните дейности с новооткритите отделения и клиники. С пълно натоварване работи от 1 януари голямата ни придобивка - ядрено-магнитният резонанс. От миналата година имаме и втори ангиограф, за да може два екипа да работят едновременно, защото при инсулт и инфаркт всяка минута закъснение се “плаща” със сърдечни и мозъчни клетки.

- Болница като “Пирогов” не може да е на печалба, как се справяте?

- На първо място сме по приходи сред болниците в София. Постепенно повишаваме бюджета си, въпреки че се стараем да обновяваме апаратурата и с възможностите, с които разполагаме, да увеличаваме възнагражденията според приноса на работещите в болницата. Работим много, никъде няма натоварване като в “Пирогов”.

- Каква е рецептата?

- Имаме 828 легла и в повечето уникални за страната клиники и отделения тяхното използване е 90-95%.

Новите структури, които създадохме, привличат и повече пациенти, а с това растат и плащанията за извършена дейност от здравната каса.

Повиши се и  субсидията за преминал спешен пациент, която получаваме от  Министерството на здравеопазването. Преди беше около 20 лв., после 33 лв. за пациент, а вече е 44 лв., което невинаги покрива всички изследвания и манипулации, които се налагат, но е съществена помощ.  От министерството ни субсидираха за медицинско оборудване и модернизация в реновираните клиники. По проекти също привличаме средства. 

Около 300 хил. лв. за лечението на пациенти, които се оказват неосигурени и по различни причини не заплащат направените за тях разходи, остават за сметка на болницата. Но като лекар съм убеден, че не може първо да си гарантираш внасянето на парите и тогава да помогнеш на болен.

С всички възможности за оптимизация, приходите от дейност и субсидиите успяваме да намаляваме с 2 млн. на година и просрочените задължения. 

- Усеща ли се в “Пирогов” медицинският “туризъм” на българи, които живеят в чужбина, но си идват в България за скъпи в Европа и САЩ терапии?

- Това първоначално беше тенденция главно в стоматологията и естетичните процедури, но с годините навлиза и в медицинските области, в които нашата болница е лидер.

На мен лично ми се обаждат българи от целия свят с ортопедични проблеми и травми, има търсене и в другите специалности.

Отделно почти всеки трети пациент на болницата е от страната.

Уменията на лекарите са на световно ниво. Косвено доказателство е, че български лекари, които дълги години работят в престижни клиники в Европа, вече са част от екипа на “Пирогов”.

- Оперирате наравно с другите ортопеди и отговаряте за болница с роля в националната сигурност и над 2300 персонал. Каква е цената?

- Знаех предварително, че ще е трудно, но и удовлетворението от успехите е невероятно. Разбира се, това е за сметка на личния живот, времето за децата, в болницата съм през голямата част от денонощието. Стимулира ме очевидната оценка на пациентите – те се увеличават не защото някой ги води тук приоритетно, а по техен избор. Чувствам се също толкова отговорен за професионалното развитие на всички над 2300 лекари, сестри, санитари, технически персонал и справедливо оценяване на приноса им “Пирогов” да е емблема на спешната медицина.

 

CV

Роден е на 19. IX. 1966 г. в София

През 1994 г. завършва МУ - София. Специализира ортопедия и травматология в “Пирогов”, където работи до декември 2006 г. До февруари 2013 г. е лекар във ВМА, след което се връща в “Пирогов”. До назначаването му за директор на университетската болница по спешна медицина през февруари 2017 г. е началник на I травматологична клиника.

Член е на наши и международни професионални организации. Участвал е в над 100 международни конгреси

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Двама възрастни южнокорейци, заразени с новия коронавирус, се възстановиха след терапия с кръвна плазма СНИМКА: Pixabay

2-ма южнокорейци с коронавирус се подобриха след лечение с кръвна плазма

Двама възрастни южнокорейци, заразени с новия коронавирус, се възстановиха след терапия с кръвна плазма от излекувани от заболяването пациенти, оповестиха учени, цитирани от Франс прес. Един от методите за лечение на засегнати от COVID-19 пациенти е да им бъде инжектирана кръвна плазма от излекувани от болестта хора

Вариации на ген определят колко ще са сериозни симптомите на COVID-19

Вариации на ген определят колко ще са сериозни симптомите на COVID-19

Различията в сериозността на симптомите на болестта COVID-19 и скоростта на разпространението й в отделни страни може да са свързани с преобладаване или отсъствие на дадени вариации на гена АСЕ2 в генофонда на населението. Около това становище се обединиха италиански специалисти по молекулярна биология

Британски учени оспориха ползата от затварянето на училищата, за да бъде спряно разпространението на новия коронавирус.

Изследване оспори ползата от затварянето на училищата заради коронавируса

Британски учени оспориха ползата от затварянето на училищата, за да бъде спряно разпространението на новия коронавирус. Те заявиха, че въздействието на тази мярка е твърде малко, съобщи ДПА. "Понастоящем доказателствата в подкрепа на затварянето на училищата заради COVID-19 са много слаби" - казаха учените от лондонския Юнивърсити колидж

Към момента знаем, че този вирус /SARS-CoV-2 - б.р./ не засяга новородените, не засяга плода. Снимка: Пиксабей

Коронавирусът не засяга плода и новороденото, не преминава през кърмата

"Към момента знаем, че този вирус /SARS-CoV-2 - б.р./ не засяга новородените, не засяга плода, не преминава през плацентата и не преминава през кърмата", заяви пред БНР д-р Анета Попиванова. Тя е отдала живота си в грижата за най-малките пациенти - новородените. Педиатър-неонатолог е в Университетската акушеро-гинекологична болница "Майчин дом" и

Япония дава противогрипно лекарство на България за борба с коронавируса СНИМКА: Pixabay

Япония дава противогрипно лекарство на България за борба с коронавируса

Япония планира да даде безплатно на 20 страни, сред които и България, противогрипното лекарство Авиган (Avigan), известно още като Фавипиравир (Favipiravir) за да го използват за лекуване на пациенти, заразени с новия коронавирус. Това обяви днес японският министър на външните работи Тошимицу Мотеги

Билкова формула по канадска рецепта в помощ на онкоболните

Билкова формула по канадска рецепта в помощ на онкоболните

Triactal е изцяло натурална хранителна добавка с терапевтично и профилактично въздействие върху човешкия организъм. Благодарение на билковия си състав, тази хранителна добавка спомага в борбата с онкологичните заболявания и тяхната превенция. Създаден е като съпътстващ терапевтичен продукт на установените конвенционални онкологични лечения и

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Невротоксин от водорасли може да е свързан с развитието на Паркинсон

Невротоксин от водорасли може да е свързан с развитието на Паркинсон

Учените смятат, че развитието на болестта на Паркинсон вероятно има връзка с отлагането на токсин в околната среда, който може да увеличи риска от невродегенеративно заболяване. Д-р Джейкъб Гратен от Университета на Куинсланд и генетикът професор Питър Вишер от Института за молекулярна биология са на мнение, че ген

Проф. Иво Петров

Проф. Петров: Дали лекарството срещу краста лекува COVID-19 ще е ясно до 6 месеца

„Още нямаме сензация. Има начални данни за утвърдено лекарство срещу краста, което е познато от повече от 50 години и е утвърдено от Американската агенция по лекарствата (FDA). Това, което се вижда от научната литература е, че наистина има изключително добро действие in vitro върху вирус, но това не е достатъчно

Камъните в жлъчката са като бомба със закъснител

Камъните в жлъчката са като бомба със закъснител

Камъните, които се образуват в жлъчката, може да са твърди и меки като глина, с размера на песъчинка или до няколко сантиметра в диаметър. Броят им варира от един до десетки и дори стотици! До опасни последствия би могла да доведе дори и песъчинка в жлъчния мехур, убедили са се специалистите. По тази причина

СНИМКА: Ройтерс

Турция започна да лекува с кръвна плазма заболели от COVID-19

Университет в Източна Турция започна да използва кръвна плазма за пасивна имунизация на пациенти, заразени с новия коронавирус, съобщава Анадолската агенция. Лечението се извършва, като се взима плазма от възстановил се от COVID-19 пациент, който е вече с негативен резултат за коронавирус, обясни ректорът на Университета "Иньоню" в окръг Малатия

Столичните магистър-фармацевти призовават да бъдем отговорни

Столичните магистър-фармацевти призовават да бъдем отговорни

В Световния ден на фармацевтите и Деня на здравния работник в България столичните магистър-фармацевти призовават да бъдем отговорни и да спазваме препоръките на специалистите На 7 април по инициатива на Световната здравна организация отбелязваме Световния ден на здравето, а в България - Деня на здравния работник

Кирил Ананиев към медиците в Деня на здравето: Имате подкрепата ни

Кирил Ананиев към медиците в Деня на здравето: Имате подкрепата ни

От Министерството на здравеопазването разпространиха обръщение на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев към работещите в системата на българското здравеопазване по повод Световния ден на здравето. В поздравлението си министър Ананиев посочва, че България и светът са изправени пред предизвикателството да се справят с пандемията от COVID-19

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber