Кога престъпникът ще усети, че няма безнаказаност

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8194266 Кога престъпникът ще усети, че няма безнаказаност Кога престъпникът ще усети, че няма безнаказаност www.24chasa.bg
Кога престъпникът ще усети, че няма безнаказаност

Задържаните да си плащат “престоя” и още промени

Кога престъпникът ще усети, че няма безнаказаност

Аз поне нямам познати, които да не са пострадали по един или друг начин от битовата престъпност. На едни нахлуваха в къщите нощем в тяхно присъствие. А почти всички са потърпевши от тараши или опити за проникване в домовете им, когато ги няма. Поне една трета от хората, с които съм говорил, са с откраднати колела. За мен битова престъпност е и грабежът на чантата или портфейла и телефона на улицата. Битова престъпност са и дребните кражби от магазини, които стават всеки ден – при това съвсем не само от пропаднали крадци на дребно, но и от обикновени тийнейджъри, които знаят, че няма да бъдат наказани.

Статистиката за регистрираните в полицията битови престъпления все пак показва, че намаляват. Да, вярно е, че част от сигналите в полицията не се завеждат като извършено престъпление и съответно не участват в статистиката, а просто им се слага входящ номер. Ако престъплението случайно се разкрие, едва тогава сигналът се преквалифицира като сигнал за престъпление и то се отчита като разкрито. Следователно би могло да се вярва на статистиката, че има намаление на регистрираните престъпления. Отделен е въпросът, че тези, които са тарашени повече от един път, просто не си правят труда да подават сигнали. При кражбите от къщите често много трудно могат да се идентифицират откраднатите предмети, ако са купени преди години. Как да подадеш сигнал за вещ, която трудно можеш да опишеш?

Има и още нещо – сега всеки пострадал се оплаква в социалните мрежи от посегателства и съответно информацията за кражби е много по-голяма, което обаче не означава, че кражбите са се увеличили. Връзката между медиите и социалните мрежи вече е такава, че телевизиите и другите медии получават бързо информация за всичко и много по-лесно я отразяват. Така у хората се създава представа,че страната е засипана от престъпления. Подобно е положението с природните бедствия - в последните години светът живее с бури, земетресения, наводнения, урагани, цунамита, а всъщност само информацията за тях съществено се е увеличила.

П

ритежателите на магазини отдавна знаят, че полицията не се занимава с разследване на кражби до размера на минималната работна заплата. Това никъде не е регламентирано, но очевидно го има като устно указание. И правилно – иначе работата на полицията ще се задръсти от стотици дребни кражби на ден. Какво прави охраната на магазините или моловете или собствениците на по-малки магазини, ако са яки мъже – задържат крадеца, заплашват го, че ще му се стъжни животът, и го пускат. Просто защото нямат право да го задържат. И съответно той продължава да си краде. Полицията вече даже не получава сигнал за престъпление.

Пикът на регистрираните престъпления е през 2010 г. - 147 025. През 2018 г. регистрираните престъпления са 96 753. Това е спад с 34% при намаляване на населението в активна възраст в страната с около 8% за същия период. Не е само въпрос на регистрирани престъпления – има реален спад на престъпността, защото намаляват и тези, които няма как да не бъдат регистрирани - като например убийствата и кражбите на коли. Така например през първите 9 месеца на 2019 г. има с над 20% намаление на кражбите на коли спрямо същия период през 2018 г.

Разкриваемостта на престъпленията за периода 2010-2018 г. се е увеличила с над 3%.

К

азано с други думи – няма увеличение на битовата престъпност, но тя продължава да бъде бич за обществото. И няма кардинални мерки, предприети срещу нея. Поради това трябва да се приветства инициативата на главния прокурор битовата престъпност да е приоритет за държавата и още до края на годината хората да почувстват осезаеми резултати. Предприетите масирани акции на прокуратурата и полицията срещу контингента несъмнено ще имат такъв ефект.

Но би следвало да се помисли и за промени в законодателството. На първо място следва да се даде право на охранителите в магазини не само да задържат крадците, но да свалят личните им данни и да ги изпращат за регистриране в полицията. Би следвало охранителните фирми да имат право да пускат в социалните мрежи записи на извършените кражби – това всъщност ще е наказанието. В магазините всеки следва да предполага, че има камери, които снимат, така че записите може да бъдат направени публично достояние, освен ако не става въпрос за дете.

Крайно време е държавата да постави изисквания при строежа на жилищни сгради какви да са вратите и защитата на прозорците на приземните и първите етажи, така че през тях трудно да се прониква. В общите части на сградите задължително трябва да има алармена система. Трябва да се постави срок за въвеждането на мерки за сигурност и на съществуващите сгради. Следва да се даде право на домоуправителя или на посочено от него лице да задържа проникнали в сградите крадци, дори да не са влезли в жилище, за да свали личните им данни и да уведоми полицията.

Крайно време е да се направи много по-широка и автоматизирана мрежа от камери за наблюдение в населените места, както и да се премине към камери и софтуер за лицево разпознаване.

Масовата битова престъпност няма как да се пребори без всеобхватна мрежа за наблюдение и автоматична идентификация, когато има възможност. Това изисква разходи и няма как да стане веднага, но следва да се започне и да се изгради за определен срок.

В повечето щати на САЩ за първи дребни кражби и за първо хващане за шофиране при употреба на алкохол над разрешеното съдия налага административно задържане в полицията от един до няколко дни, като задържаният си заплаща престоя.

Естествено, трябва да се предвидят средства и да се изградят помещения за индивидуално задържане, което обаче не е най-скъпото нещо, ако разходите ще се покриват. Даже може да се използват и европейски фондове или заемни средства. По никакъв начин не бива да се подценява пробацията, особено безвъзмездния труд в полза на обществото, но пробацията не се контролира лесно и в повечето случаи няма въздействащия ефект на едно примерно 24-часово задържане. По-скоро комбинацията между кратко задържане с поемане на разходите и общественополезен труд в почивните дни е доста по-оптимален вариант. В цял свят при първи малки престъпления се отива към въздействащо и неизбежно административно наказание, което струва много по-малко от един съдебен процес, да не говорим за сравнение с лишаването от свобода. При повторно дребно престъпление следва да се отива към ефективно лишаване от свобода, независимо че първото наказание е административно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

СНИМКА: Ройтерс

Коронавирус: Трагедията в Италия не е случайна. Защо се стигна дотук?

Трагедията в Италия е отражение на катастрофата в италианското здравеопазване. Парите за него не са малко, но изтичат по незнайни канали. А болниците неслучайно се превърнаха в развъдници на заразата. Над 15 000 болни от коронавирус починаха в Италия. Насред трагедията започва и търсенето на причините

Швеция първоначално заложи на по-различен подход и не въведе строги ограничения СНИМКА: Ройтерс

Коронавирус: Нали в Швеция всичко беше наред?

Още в средата на март почти цяла Европа предприе извънредни мерки в битката срещу коронавируса. Швеция обаче първоначално заложи на по-различен подход и не въведе строги ограничения. Броят на засегнатите обаче продължава да нараства: потвърдените случаи на болни от Ковид-19 вече са над 7200 души, а жертвите са близо 500

“Тренд” мери в кризата: Борисов с 53%
одобрение, Радев с 4 пункта под него

“Тренд” мери в кризата: Борисов с 53% одобрение, Радев с 4 пункта под него

- Най-високо продължава да е доверието към ген. Мутафчийски - 66%, показва проучване на изследователския център по поръчка на "24 часа" - 70% от българите убедени, че държавата е действала навреме, без да закъснее за мерките - 51% “за” забраната за разхождане в паркове, 46% против 52% от хората у нас одобряват действията на правителството в

Защо точно САЩ имат най-големи проблеми с пандемията? И 10 поуки за България

Защо точно САЩ имат най-големи проблеми с пандемията? И 10 поуки за България

„Помнете: това, което искам, е факти. Учете тези момчета и момичета само на факти. В живота са необходими единствено факти. Не насаждайте нищо друго и изкоренявайте всичко друго. Умът на разумни животни може да се оформи само с факти; нищо друго никога не ще им бъде полезно. Едничкото нещо потребно“ - из: Чарлс Дикенс „Тежки времена“

Ще лекувамe вируса с нумерология

Ще лекувамe вируса с нумерология

По-добре Борисов да заколи коза. Или кокошка Онзиден проф. Михаил Константинов съобщи по телевизията, че по неговите сметки на Албиона смъртността от коронавируса била 97 процента! Треперете! Това се задава! Така се стреснах, че изтървах чашата с кафето! Тъкмо се канех да ходя да бера там ягоди… Пих една вода

Броят на новите случаи на заразени с коронавирус всеки ден за света. Вижда се намалението след 3 април.
Източник worldometers.info

Михаил Константинов: Светът и България сега преминават пика на заразата, отпуснем ли се, идват афтършокове

Данните за Европа и Съединените щати показват, че сме минали пика на пандемията между 2 и 5 април, каза за "24 часа" математикът проф. Михаил Константинов. Изводът му е базиран на данни за всекидневните нови случаи на коронавирус на сайта worldometers.info, а за България - от съобщенията на оперативния щаб за заболелите. Проф

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Киър Стармър СНИМКА: Ройтерс

Киър Стармър: Бивш адвокат правозащитник с цел да излекува Лейбъристката партия

Новият лидер на главната опозиционна партия във Великобритания се надява да подобри разклатените й позиции сред избирателите след няколко травматични години на идеологически препирни, дрязги около Брекзит и открита враждебност от страна на някои лейбъристки депутати към досегашния лидер на партията Джереми Корбин

Новият коронавирус изостря още повече неравенствата в САЩ СНИМКА: Pixabay

Новият коронавирус изостря още повече неравенствата в САЩ

Само преди три седмици Мигел Родригес се радвал на хубав живот. Работел като сервитьор в ресторант в Мериленд от 20 години и имал вяра в бъдещето. Американската икономика вървяла добре, клиентите идвали редовно и доходите му били сравнително високи. Всичко се обърнало нагоре с краката един ден, когато неговият работодател затворил по заповед на

4 отрасъла със 117 000 заети са ударени най-силно от 3-те вълни на кризата

4 отрасъла със 117 000 заети са ударени най-силно от 3-те вълни на кризата

В 16 сектора работните места са в най-голям риск заради карантината, в 14 - заради кризата на външните пазари Мерките за борба с пандемията ще доведат до значителни стопански загуби, като макроикономическите измерения почти сигурно ще надхвърлят спада след финансовата криза от 2008 г. Тук правим начален опит да очертаем различния тип негативни

Да доживеем до другия Великден

Да доживеем до другия Великден

Какво да направим всички заедно, за да не стане твърде късно и за да оцелеем в историческия водовъртеж на света   Исторически водовъртеж за човечеството и света. Така нарече сегашната ситуация с пандемията от коронавируса нашумелият тези дни израелски философ Ювал Ноа Харари, професор в университета в Йерусалим

Не губете вяра в капитализма и умните хора

Не губете вяра в капитализма и умните хора

Предприемчивите и мислещи хора са единственият ни шанс да се измъкнем от този ужас Заради епидемията светът е задръстен от мнения, които зоват за някакъв военен комунизъм, ала Троцки, и вопли какво ще бъде, като се завърнем в досегашния си живот. Истината е, че няма да се завърнем в досегашния живот

Историята прави втори обрат след Черната смърт

Историята прави втори обрат след Черната смърт

Благодарение на чумата можем да разпознаем бъдещето си след коронавируса Европа е патила от бедствия и преди да я връхлети чумата, наричана Черната смърт, пише американският изследовател Стив Левин в сайта "Медиум".  В началото на XIV в. настъпва истинска ледена епоха и валят продължителни и проливни дъждове

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber