Кога престъпникът ще усети, че няма безнаказаност

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8194266 Кога престъпникът ще усети, че няма безнаказаност Кога престъпникът ще усети, че няма безнаказаност www.24chasa.bg
Кога престъпникът ще усети, че няма безнаказаност

Задържаните да си плащат “престоя” и още промени

Кога престъпникът ще усети, че няма безнаказаност

Аз поне нямам познати, които да не са пострадали по един или друг начин от битовата престъпност. На едни нахлуваха в къщите нощем в тяхно присъствие. А почти всички са потърпевши от тараши или опити за проникване в домовете им, когато ги няма. Поне една трета от хората, с които съм говорил, са с откраднати колела. За мен битова престъпност е и грабежът на чантата или портфейла и телефона на улицата. Битова престъпност са и дребните кражби от магазини, които стават всеки ден – при това съвсем не само от пропаднали крадци на дребно, но и от обикновени тийнейджъри, които знаят, че няма да бъдат наказани.

Статистиката за регистрираните в полицията битови престъпления все пак показва, че намаляват. Да, вярно е, че част от сигналите в полицията не се завеждат като извършено престъпление и съответно не участват в статистиката, а просто им се слага входящ номер. Ако престъплението случайно се разкрие, едва тогава сигналът се преквалифицира като сигнал за престъпление и то се отчита като разкрито. Следователно би могло да се вярва на статистиката, че има намаление на регистрираните престъпления. Отделен е въпросът, че тези, които са тарашени повече от един път, просто не си правят труда да подават сигнали. При кражбите от къщите често много трудно могат да се идентифицират откраднатите предмети, ако са купени преди години. Как да подадеш сигнал за вещ, която трудно можеш да опишеш?

Има и още нещо – сега всеки пострадал се оплаква в социалните мрежи от посегателства и съответно информацията за кражби е много по-голяма, което обаче не означава, че кражбите са се увеличили. Връзката между медиите и социалните мрежи вече е такава, че телевизиите и другите медии получават бързо информация за всичко и много по-лесно я отразяват. Така у хората се създава представа,че страната е засипана от престъпления. Подобно е положението с природните бедствия - в последните години светът живее с бури, земетресения, наводнения, урагани, цунамита, а всъщност само информацията за тях съществено се е увеличила.

П

ритежателите на магазини отдавна знаят, че полицията не се занимава с разследване на кражби до размера на минималната работна заплата. Това никъде не е регламентирано, но очевидно го има като устно указание. И правилно – иначе работата на полицията ще се задръсти от стотици дребни кражби на ден. Какво прави охраната на магазините или моловете или собствениците на по-малки магазини, ако са яки мъже – задържат крадеца, заплашват го, че ще му се стъжни животът, и го пускат. Просто защото нямат право да го задържат. И съответно той продължава да си краде. Полицията вече даже не получава сигнал за престъпление.

Пикът на регистрираните престъпления е през 2010 г. - 147 025. През 2018 г. регистрираните престъпления са 96 753. Това е спад с 34% при намаляване на населението в активна възраст в страната с около 8% за същия период. Не е само въпрос на регистрирани престъпления – има реален спад на престъпността, защото намаляват и тези, които няма как да не бъдат регистрирани - като например убийствата и кражбите на коли. Така например през първите 9 месеца на 2019 г. има с над 20% намаление на кражбите на коли спрямо същия период през 2018 г.

Разкриваемостта на престъпленията за периода 2010-2018 г. се е увеличила с над 3%.

К

азано с други думи – няма увеличение на битовата престъпност, но тя продължава да бъде бич за обществото. И няма кардинални мерки, предприети срещу нея. Поради това трябва да се приветства инициативата на главния прокурор битовата престъпност да е приоритет за държавата и още до края на годината хората да почувстват осезаеми резултати. Предприетите масирани акции на прокуратурата и полицията срещу контингента несъмнено ще имат такъв ефект.

Но би следвало да се помисли и за промени в законодателството. На първо място следва да се даде право на охранителите в магазини не само да задържат крадците, но да свалят личните им данни и да ги изпращат за регистриране в полицията. Би следвало охранителните фирми да имат право да пускат в социалните мрежи записи на извършените кражби – това всъщност ще е наказанието. В магазините всеки следва да предполага, че има камери, които снимат, така че записите може да бъдат направени публично достояние, освен ако не става въпрос за дете.

Крайно време е държавата да постави изисквания при строежа на жилищни сгради какви да са вратите и защитата на прозорците на приземните и първите етажи, така че през тях трудно да се прониква. В общите части на сградите задължително трябва да има алармена система. Трябва да се постави срок за въвеждането на мерки за сигурност и на съществуващите сгради. Следва да се даде право на домоуправителя или на посочено от него лице да задържа проникнали в сградите крадци, дори да не са влезли в жилище, за да свали личните им данни и да уведоми полицията.

Крайно време е да се направи много по-широка и автоматизирана мрежа от камери за наблюдение в населените места, както и да се премине към камери и софтуер за лицево разпознаване.

Масовата битова престъпност няма как да се пребори без всеобхватна мрежа за наблюдение и автоматична идентификация, когато има възможност. Това изисква разходи и няма как да стане веднага, но следва да се започне и да се изгради за определен срок.

В повечето щати на САЩ за първи дребни кражби и за първо хващане за шофиране при употреба на алкохол над разрешеното съдия налага административно задържане в полицията от един до няколко дни, като задържаният си заплаща престоя.

Естествено, трябва да се предвидят средства и да се изградят помещения за индивидуално задържане, което обаче не е най-скъпото нещо, ако разходите ще се покриват. Даже може да се използват и европейски фондове или заемни средства. По никакъв начин не бива да се подценява пробацията, особено безвъзмездния труд в полза на обществото, но пробацията не се контролира лесно и в повечето случаи няма въздействащия ефект на едно примерно 24-часово задържане. По-скоро комбинацията между кратко задържане с поемане на разходите и общественополезен труд в почивните дни е доста по-оптимален вариант. В цял свят при първи малки престъпления се отива към въздействащо и неизбежно административно наказание, което струва много по-малко от един съдебен процес, да не говорим за сравнение с лишаването от свобода. При повторно дребно престъпление следва да се отива към ефективно лишаване от свобода, независимо че първото наказание е административно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

СНИМКА: Pixabay

Защо ЕС мълчи пред турските провокации спрямо Гърция?

Много пъти сме чели изявления на лидерите на Европейския съюз за сплотеността и силата на съюза и за желанието им Европа да има международния статут, който й подхожда. Не знам защо ЕС мълчи пред турските провокации спрямо Гърция - една от членките на съюза, при условие, че най-влиятелното трио в съюза се изправи миналия август срещу твърдата

Как бюджет 2021 се бори с двете кризи, докато разходите растат

Как бюджет 2021 се бори с двете кризи, докато разходите растат

Ще останем сред отличниците в ЕС по ниска задлъжнялост, но това не бива да ни успокоява След избухването на първата вълна на COVID-19 правителствата по целия свят въведоха крути мерки за ограничаване на заразата. Това създаде сериозни икономически дисбаланси и даде картбланш на правителствата и централните банки да действат по-агресивно от

Статията в "Ню Йорк таймс"

"Видеото Борат", българката Мария и "адския хард диск" на Байдън

Рядкост е българин да е във фокуса на най-големите световни медии, но точно това се случва в момента с 24-годишната актриса Мария Бакалова. Първо, когато се разбра, че тя е звездата заедно със Саша Барон Коен в "Борат 2" - играе Тутар, дъщерята на Борат в продължението на култовия филм, издания като "Венити феър", "Слейт"

3 въздействащи корона конспирации

3 въздействащи корона конспирации

Кой определя края на пандемията, лъжат ли PCR тестовете и има ли лабораторна намеса във вируса По отношение на конспиративните теории има няколко типа съзнания. Необременените от политически пристрастия и комплекси като цяло не вярват, че “Матрицата” е създадена по действителен случай, но все пак допускат, че са неведоми пътищата божии

Провалихме се с маските на закрито. И за капак - задължителни и на открито

Провалихме се с маските на закрито. И за капак - задължителни и на открито

Битката на държавата за носене на маски срещу COVID-19 е точно толкова неуспешна, колкото борбата да бъдат намалени катастрофите по пътищата и убитите и ранените в тях. Дори може да се каже, че в битката за маските сме много по-назад, защото жертвите по пътищата все пак са намалели с 20 процента в последните 10 години

Ако Байдън бие, Камала ще е президент

Ако Байдън бие, Камала ще е президент

Световният феминизъм тръпне в очакване на исторически триумф Ако не стане пак чудото, след има-няма 2 седмици бившият вицепрезидент Джо Байдън ще спечели изборите за президент на САЩ и с това ще бъде коронясан за лидер на свободния свят. Ще го коронясат, но едва ли ще царства дълго. Месец-два след встъпването в длъжност вероятно ще му се наложи

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Светослав Терзиев, Елена Йончева, Стояна Георгиева, Галя Прокопиева, Къдринка Къдринова и Силвия Великова (от ляво на дясно) са участниците в състоялата се дискусия за свободата на медиите.

СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Ако медиите изчезнат, за каква свобода ще говорим тогава

0 лв. е помощта за тях заради коронавируса, никой - нито у нас, нито в Европа, не се интересува как те оцеляват През далечната 2003 г. царят събра на паметна среща всички издатели на медии по онова време. Буквално всички, затова и срещата беше историческа. През трите часа, отделил от всекидневието си на министър-председател

Бенефициенти

Бенефициенти

Време е и за “умни” мерки за коронавирусната инфекция

Време е и за “умни” мерки за коронавирусната инфекция

Епидемията от коронавирус раздели населението на две - такива, които подценяват инфекцията, и такива, които изпитват панически страх. През март мерките, които взеха властите у нас, бяха на принципа - “готви се за най-лошото, очаквай най-доброто”. Те свършиха работа, за да предпазят от масово дезертиране на лекари, но тъй като бяха прекалено строги

ИВАН ТОДОРОВ

Когато обвинителите са прекалено тромави по закон, страдат и обвиняемите

Прокуратурата предлага съществени промени в НПК Пътят до истината за престъпленията у нас е по-усложнен, отколкото във Франция и САЩ Има логика да се променят правилата за СРС при отвличане Обсъдихме предлаганите от прокуратурата промени в Наказателно-процесуалния кодекс с различни специалисти по наказателно право

“Тренд”: ГЕРБ спря ерозията  - 24,1%, БСП - 23,6%

“Тренд”: ГЕРБ спря ерозията - 24,1%, БСП - 23,6%

5+2 партии в следващия парламент, сочи проучването на изследователския център по поръчка на "24 часа" Повишава се тревожността от COVID, но 50% не искат връщане на строги мерки През октомври подкрепата за основните политически сили е стабилизирана след два месеца резки промени в електоралните нагласи

Петър Ганев, Институт за пазарна икономика.
Снимка: Архив

Доведе ли пандемията хора в селата?

Малко след края на извънредното положение в страната екип на ИПИ проведе работна среща с над 20 кметове на кметства и кметски наместници от селата на територията на община Габрово. По време на разговора на няколко пъти беше коментирано, че пандемията е довела до оживление в селата и до ръст на регистрациите по настоящ адрес

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber