Коментар на седмицата №1: Властта изръмжа на журналистиката? Това е успех!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8193908 Коментар на седмицата №1: Властта изръмжа на журналистиката? Това е успех! Коментар на седмицата №1: Властта изръмжа на журналистиката? Това е успех! www.24chasa.bg
Коментар на седмицата №1: Властта изръмжа на журналистиката? Това е успех!

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е номер 1 почти 71 хил. прочитания.

При Бай Тошо мисирките танцуваха танго

Това бе една много добра седмица за българската журналистика – щом властите я обиждат, значи е показала характер. Не е съвсем умряла. Бойко Борисов бил нарекъл репортерките „мисирки“? Пак не са го информирали правилно.

Трябва да му се напомни, че символ на журналистиката не е мисирката, а гъската.

Зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов обидил Антон Хекимян от БТВ, че е корумпиран? Ами това си е висока чест за журналиста!

По-добре ли е Симеонов

да те хвали?

Виж, да те наругае точно той е по-високо държавно отличие от орден “Кирил и Методий” – награда, изпълнена с двусмислени конотации.

Какво е двусмисленото на ордена ли? Ако е на гърдите на заслужил учител – няма нищо двусмислено. Но на гърдите на журналист?

Сещам се за един анекдот, който чух от Йордан Радичков преди доста години.

Ловец един се заблудил в Балкана, лутал се дълго гладен и изнемощял, докато стигнал накрая до овчарска колиба. Овчарят му казал – ще ти покажа пътя, но нали виждаш, че живея тук самотен, копнея за човешка топлина, та ако ми дадеш малко любов, после веднага ще ти покажа пътя.

Какво да прави човекът, съгласил се. Свършили работата, пътят бил показан, ловецът тръгнал надолу към цивилизацията, но не минал дори 10 метра и овчарят извикал:

“Чакай, спри! Чакай да ти сложа това перо на шапката!”

“Не ми трябва перо!” – възразил ловецът. “Трябва ти, трябва ти! – казал овчарят. По-надолу ще срещнеш и други овчари, те трябва да знаят, че си мое гадже!”

Та и орденът на гърдите на журналист е като онова овчарско перо, особено ако му го връчва Валери Симеонов - единственият политик в българската история, който бе свален от поста заради елегантно домашно възпитание.

Ако си журналист и точно този политик те ругае, той всъщност те хвали. И ако хвали, ругае. Той влезе в парламента яхнал телевизионната журналистика и

затова сега я пришпорва като уморена кранта

Повод за гордост е и новината, че факултетът по журналистика към СУ ще бъде лишен от софийско жителство и изселен в Стара Загора, вероятно за да се разшири теренът на политологията – любимото внуче на научния комунизъм. Едно време така изселваха неблагонадеждните граждани, както и девойките, които дружаха с чужденци. То пък едни чужденци, главно прогресивни другари от арабския свят и черна Африка, дошли да учат пропаганда и агитация.

Нормално е, след като преди 10 ноември изселваха най-старата професия, днес да дойде ред и на втората най-стара професия. Даже много късно се сетиха. Първият журналист, известен на историята, е изял и

първия голям бой

от властта

Това е Терсит от “Илиада”, който освен с глупавото си влечение да критикува началството, е бил и най-грозният грък под стените на Троя. Така е и до днес, ако случайно някой дръзновен журналист е и красив, винаги има кой да му смени физиономията.

Както е известно, Терсит си позволил да разобличи Агамемнон за корупция, след което Одисей го пребил от бой с царския жезъл, защото бил хитроумен и знаел как да бъде в услуга на властта. Според Платон след смъртта душата на Терсит се превъплътила в маймуна, тъй като никой журналист не заслужава човешки облик.

В идеалната държава според Платон изобщо не трябва да се допускат никакви журналисти и не само журналисти, но и епични поети като Омир, защото си позволяват да описват боговете журналистически.

Ако си представим, че днешната идеална държава е София, то в нея трябва да се допускат само пиари, и то

всичките с орден “Кирил и Методий” на гърдите и

перце на шапката

Тези без орден и без перце да изчакат в Перник. Затова изселването на факултета в Стара Загора е правилен ход, и още по-правилно е там да бъде настанен в сградата на Ветеринарния институт, където разбират и от гъски, и от мисирки.

Може ли властта

да харесва и да уважава журналята?

Може, но при социализма.

Едно време Бай Тошо винаги се явяваше на големия бал на Комитета по радиото и телевизията, където изкарваше по едно танго с най-напористата мисирка.

Твърдеше се, че понякога давал апартамент.

Да сте чули днес Бойко Борисов да раздава апартаменти на мисирките заради едно танго? Не? Това означава, че вече имаме свобода на словото.

Днес в тази световна класация не сме първенци, тъй като

един бил

изкупил всички медии

и наложил монопол. Според мен това е необмислен ход, защото сега поема прекалено много отговорност за твърде много журналисти и неспирните им изцепки.

Всяка медия създава на собственика си средно по 10 неприятности на ден. 10 медии – 100 неприятности. 100 медии – и завършваш като Робърт Максуел (паднаха го от яхтата му посред нощ в открито море). Представям си как е проклинал мисирките, докато са го интервюирали рибите. Според мен на 1 олигарх 1 медия му стига и да внимава с яхтата, да не сваля спасителния пояс дори когато спи.

В този свят всички прослойки и професии мразят и получават омраза еднопосочно, само откъм едната страна. Например простолюдието мрази елита защото му завижда за блондинките, а елитът мрази простолюдието, без да му завижда за брюнетките.

Само журналистът е застрашен и от двете страни

Народът го схваща като част от елита, а елитът го смята за неканен гост, натрапник някакъв, който може да се окаже нежелан и незаконен син.

Ако това ти харесва и ако си млад, бягай в Стара Загора, запиши се във Факултета по журналистика и залегни сериозно над учебника по научен мазохизъм.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Румънската агенция Медиафакс: Защо България овладява епидемията по-успешно от Румъния СНИМКА: Ройтерс

Румънската агенция Медиафакс: Защо България овладява епидемията по-успешно от Румъния?

България е регистрирала през последните 24 часа 19 нови случая на заразяване с коронавирус и само един смъртен случай, докато в Румъния са установени 344 новозаразени и 12 смъртни случая, пише румънската агенция Медиафакс в материал, озаглавен "Как успяват българите да държат под контрол епидемията", предава БТА

СНИМКА: Pixabay

Защо свиването на икономиката е безумие

Някои еколози от дълго време призовават за свиване на икономиката, за да бъде спасена планетата. Тази мечта, сбъдната от коронавируса, се превърна в планетарен кошмар. Съществуват други решения за намаляването на въглеродните емисии на нашата икономика, по-конкретно в транспорта. Здравната криза, предизвикана от COVID-19

СНИМКА: Pixabay

Редът като оръжие срещу вируса

Броят инфектирани с коронавируса в Германия прескочи вчера летвата от 100 000 души. Така страната зае четвърто място в света по потвърдени случаи на заболяване. Но там не виждат повод за паника - засега изглежда, че германските лекари и обществото са посрещнали епидемията по-добре подготвени от останалите

Над 75 сметки за дарения - прекалено! Защо важни сега са хората с доверие

Над 75 сметки за дарения - прекалено! Защо важни сега са хората с доверие

Когато даряваш и помагаш, не се хвали с жеста. Този принцип се знае и се предава от поколение на поколение. Сигурно и 80-годишната баба Надие от разградското село Печеница, когато е изпратила пенсията си за лекарите от болницата в Исперих, го е направила от сърце и съвсем не е искала да става медийна звезда

Невиждано: Хората казват, че държавата ни се справя по-добре от другите в Европа

Невиждано: Хората казват, че държавата ни се справя по-добре от другите в Европа

Коронавирусът е възбудил силно конспиративното ни мислене Външната заплаха води до вътрешна консолидация. Този железен закон проработи безотказно при кризата с COVID-19. Данните от проучване на “Тренд” по поръчка на вестник “24 часа” недвусмислено сочат именно това. Притесненията около разпространението на коронавируса в България водят до

Швеция първоначално заложи на по-различен подход и не въведе строги ограничения СНИМКА: Ройтерс

Коронавирус: Нали в Швеция всичко беше наред?

Още в средата на март почти цяла Европа предприе извънредни мерки в битката срещу коронавируса. Швеция обаче първоначално заложи на по-различен подход и не въведе строги ограничения. Броят на засегнатите обаче продължава да нараства: потвърдените случаи на болни от Ковид-19 вече са над 7200 души, а жертвите са близо 500

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

“Тренд” мери в кризата: Борисов с 53%
одобрение, Радев с 4 пункта под него

“Тренд” мери в кризата: Борисов с 53% одобрение, Радев с 4 пункта под него

- Най-високо продължава да е доверието към ген. Мутафчийски - 66%, показва проучване на изследователския център по поръчка на "24 часа" - 70% от българите убедени, че държавата е действала навреме, без да закъснее за мерките - 51% “за” забраната за разхождане в паркове, 46% против 52% от хората у нас одобряват действията на правителството в

Защо точно САЩ имат най-големи проблеми с пандемията? И 10 поуки за България

Защо точно САЩ имат най-големи проблеми с пандемията? И 10 поуки за България

„Помнете: това, което искам, е факти. Учете тези момчета и момичета само на факти. В живота са необходими единствено факти. Не насаждайте нищо друго и изкоренявайте всичко друго. Умът на разумни животни може да се оформи само с факти; нищо друго никога не ще им бъде полезно. Едничкото нещо потребно“ - из: Чарлс Дикенс „Тежки времена“

Ще лекувамe вируса с нумерология

Ще лекувамe вируса с нумерология

По-добре Борисов да заколи коза. Или кокошка Онзиден проф. Михаил Константинов съобщи по телевизията, че по неговите сметки на Албиона смъртността от коронавируса била 97 процента! Треперете! Това се задава! Така се стреснах, че изтървах чашата с кафето! Тъкмо се канех да ходя да бера там ягоди… Пих една вода

СНИМКА: Ройтерс

Коронавирус и грип: сравнението е като между акула и цаца

"Да, вируси има всяка зима. Но новият коронавирус изобщо не може да се сравнява с другите вируси. Това сравнение е като между акула и цаца", казва германски вирусолог в отговор на теориите за безобидността на КОВИД-19, пише "Дойче веле" В социалните мрежи, на опашката пред супермаркета, в телевизионното студио, в Ютюб и по медиите

Броят на новите случаи на заразени с коронавирус всеки ден за света. Вижда се намалението след 3 април.
Източник worldometers.info

Михаил Константинов: Светът и България сега преминават пика на заразата, отпуснем ли се, идват афтършокове

Данните за Европа и Съединените щати показват, че сме минали пика на пандемията между 2 и 5 април, каза за "24 часа" математикът проф. Михаил Константинов. Изводът му е базиран на данни за всекидневните нови случаи на коронавирус на сайта worldometers.info, а за България - от съобщенията на оперативния щаб за заболелите. Проф

Киър Стармър СНИМКА: Ройтерс

Киър Стармър: Бивш адвокат правозащитник с цел да излекува Лейбъристката партия

Новият лидер на главната опозиционна партия във Великобритания се надява да подобри разклатените й позиции сред избирателите след няколко травматични години на идеологически препирни, дрязги около Брекзит и открита враждебност от страна на някои лейбъристки депутати към досегашния лидер на партията Джереми Корбин

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber