Герджиков: Изтекла е давността за приватизацията, ревизията ще е само морална дамга

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8185975 Герджиков: Изтекла е давността за приватизацията, ревизията ще е само морална дамга Герджиков: Изтекла е давността за приватизацията, ревизията ще е само морална дамга www.24chasa.bg
Герджиков: Изтекла е давността за приватизацията, ревизията ще е само морална дамга

Още акценти от интервюто с професора юрист:

Положително е, че Гешев е толкова активен, това има превантивно действие към хората с престъпни нагласи

С въвеждането на машините неграмотните ще срещнат големи затруднения в гласуването. Което за мен е положителен факт, тъй като винаги съм изповядвал разбирането, че те не бива да се допускат до урните

Народното събрание погази конституцията с национализацията на хазарта

- Проф. Герджиков, главният прокурор възложи пълна ревизия на приватизацията, какви са вашите очаквания?

- От морална гледна точка този акт има много позитиви. Хубаво е да се чуе добре още веднъж какво точно е ставало в последните 30 г. и най-вече в приватизацията, за която много хора смятат, че е била не по правилата.

Разбира се,

трябва да се

признае, че има

и успешни

приватизационни

сделки

- “Минстрой холдинг”, “Елаците”, “Асарел Медет”, “Солвей Соди” - Девня... Има такива, не всичко е криминално. Но, за съжаление, много приватизационни сделки са, меко казано, съмнителни. И е хубаво това да се чуе отново, за да бъде морална дамга върху тези, които направиха тези безобразия с приватизацията.

Чисто юридически обаче не съм оптимист. Вероятно и главният прокурор си дава сметка за това. Причините са две. Първата са трудностите при доказването. Но по-съществената е изтеклата погасителна давност на огромна част от приватизационните сделки.

- Преди 2 г. имаше такъв дебат. Тогава ДАНС изпрати в прокуратурата 28 проблемни сделки и имаше дебат дали да отпадне давността за престъпления, свързани с приватизацията, но стана ясно, че е нужна промяна в конституцията.

- И двете неща са абсурди. Нито може да стане промяна в закона за отпадане на давността, нито чрез промяна в конституцията. Това трябва да е пределно ясно.

- Защо?

- Не е възможно. Това значи да станем аборигенска държава. Нещо, което е изтекло, приключен в правната действителност факт, не може да го възродим. Не може умрял човек да го извадим от гроба, да го съживим и да му кажем: Стани и ходи.

- Става въпрос за сделки, чрез които държавата е ощетена с милиарди, защо да не може да се промени конституцията?

- Една правова държава не може и да си помисли да го прави. И се чудя как хора, които не са глупави, го мислят. Но очевидно човек трябва да е юрист, за да е наясно. Не може да се приема закон, с който да отпадне давността. Тя е изтекла, мачът е свирен, край. Няма значение дали е морално, или не.

- Депутати обаче казаха, че ще помислят за подобни законови промени?

- Много моля подобни идеи да не се тиражират, тъй като показват пълно невежество. На депутатите не за първи път им идват абсурдни неща на акъла, а и ги правят! Лошото е, че експертността у нас е натикана в ъгъла, а се търси популизъм.

- Е, какъв ще е тогава резултатът от ревизията?

- Може да има само морален резултат. Вероятно има и някои сделки от последните години, за които не е изтекла давността, която е различна в зависимост от тежестта на престъплението. Но те вероятно се броят на пръстите на едната ръка. Големите проблеми са от края на миналия век, тогава бяха най-многото приватизационни сделки. А оттогава са минали 20 г.

- Възможно ли е държавата да иска разваляне на сделки, защото следприватизационните им договори не са изпълнени?

- Теоретично може да се търсят подобни компенсационни действия там, където правоотношенията са висящи и не са приключили окончателно. Но трябва всеки случай да се разглежда поотделно, да се говори ангро, е твърде рисково.

- А очаквате ли да се търси наказателна отговорност от чиновници за безстопанственост например? Да бъдат осъдени премиери, министри...

- Да има, стига да се спази законът и да не е изтекла давността. Защо държавата е спала толкова години? Още Филчев беше тръгнал на битка с тези неща в приватизацията, но тогава тези, които отидоха на съд, бяха оправдани, по спомени.

- Има ли гаранции, че това няма да се превърне в лов на вещици?

- Лов на вещици едва ли. Просто да се осветли този процес още веднъж с ярка светлина и да бъде сложена дамга върху тези, които са използвали този период, за да се облагодетелстват неправомерно.

Но е важно да се знае, че и в бившите соцстрани, в които се е извършвала приватизация, е имало подобни проблеми.

Дори в

най-уредената

страна в Европа -

Германия, са се

вършили огромни

безобразия

и е имало скандали за злоупотреби за милиарди при приватизацията. Тоест това са процеси, които не са български патент. Това е област, в която почвата е подходяща за злоупотреби от тези, които имат такава нагласа.

- Вие подкрепяхте Иван Гешев за главен прокурор, каква е оценката ви за първите му действия?

- Той е много активен, което е положително. Даже и някъде да бърка, безгрешни хора няма, тази активност е много важна. Това най-малкото има превантивно действие по отношение на хората с престъпни нагласи. И поздравявам Гешев за тази му активност.

- Той сезира КС за имунитета на президента и държавна измяна, как ще го коментирате?

- Тук имам известни резерви - малко ми е странно и не съм много хепи с това, така че не желая да го коментирам.

- Бяха извадени СРС-та, в които е записван и държавният глава...

- Това са неща, които ме смущават и не бих ги приветствал.

- Президентът свали доверието си от правителството - какво следва? Очаквате ли Радев да направи партия?

- Лично нямам очаквания, но не го изключвам.

- Много от известните лица на НДСВ бяхте в началото около президента, вие бяхте назначен от него за служебен премиер. Ако Радев направи партия, дали хора от НДСВ биха преминали към нея?

- Аз лично нямам никакво намерение. Но при евентуална такава партия може да привлече симпатизанти от целия спектър.

- А какво мислите за решението да се купят 15 хил. машини за гласуване като гаранция за честността на изборите?

- Не съм специалист, но имам известни съмнения дали това е най-точният ход. Доколкото знам от тези, които разбират, машинното гласуване не се е наложило в ЕС, защото и при него има злоупотреби, гаранциите не са 100%. Но пък би ме зарадвало, че с въвеждането на машините неграмотните ще срещнат големи затруднения. Което е положителен факт, тъй като винаги съм смятал, че неграмотните не бива да се допускат до гласуване. Разбирам, че мнението ми се счита за недемократично...

- И противоречи на конституцията...

- Може и да противоречи, но моето дълбоко вътрешно убеждение е, че тези хора, след като не изпълняват основно свое конституционно задължение - да се образоват до 16 г., не трябва да гласуват. Но това не прави никому впечатление - нека не им отнемаме правата, въпреки че нарушават задълженията си?!

Това няма да го разбера, докато съм жив!

- Ще ви питам и по темата за хазарта - преди време предупредихте, че промените в закона са противоконституционни, но депутатите все пак ги приеха. Какво следва?

- Държавата направи много грешен ход. Не съм фен на Божков, още по-малко - на хазарта. Това го заявявам тържествено и категорично! Обаче не мога да преглътна това, което направи Народното събрание - погази чл. 18, ал. 4 на конституцията, където са изброени дейностите с държавен монопол. И стана национализация на една дейност, която не е държавен монопол. Нещо като национализацията от декември 1947 г. на индустриалните и минните предприятия, но тук - само в една определена област - хазарта. И съм изненадан как продължаваме да приемаме закони, които нарушават конституцията. Но поради деликатността на въпроса това най-вероятно няма да стигне и до КС, за да бъде отменено.

Визитка

Роден на 19 март 1946 г. в София

Завършил е Юридическия факултет на СУ “Св. Кл. Охридски”. Специализира във Виенския университет и в хамбургския институт “Макс Планк”

Професор по търговско право и преподавател в СУ

Председател на 39-ото НС (2001-2005). Депутат в 39-ото и 40-ото НС

Член на НДСВ

Носител на орден “Стара планина”

Премиер в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Иван Кръстев

Иван Кръстев: Светът вече никога няма да бъде същият

"Кризата с коронавируса е най-големият експеримент, който ще се случи в нашия живот. Този път светът наистина вече няма да бъде същият", казва пред "Дойче веле" световноизвестният български политолог Иван Кръстев. ДВ: Какъв е Вашият прочит на случващото се в кризата с коронавируса? Иван Кръстев: Ние сме в един много ранен етап и опитите да

Петър Кънев: Като политик и бизнесмен имам 2 варианта за бизнеса в пандемията

Петър Кънев: Като политик и бизнесмен имам 2 варианта за бизнеса в пандемията

Надявам се този път, за разлика от 2008 г., да не повторим приказката “докато научим магарето да не яде, то взе, че умря”, казва още председателят на икономическата комисия в Народното събрание  Помощта на държавата 60/40 е трудна за администриране и е философски сгрешена Разбирам опасенията на правителството

Адвокат Марин Марковски СНИМКА: Архив

Адв. Марковски: Има затворници, готови да се заразят, само да излязат. Да ги пуснат, е изключено!

Надзирателите да са с бонета и калцуни срещу COVID-19. Това може да предизвика мъжки закачки, но е важно за здравето на всички, казва адвокат Марин Марковски - Адвокат Марковски, властите в няколко американски щата са готови да освободят част от осъдените за по-леки престъпления като мярка срещу разпространението на коронавирус в затворите

Доц. Божидар Финков е началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ “Света Анна” в София.

Доц. Божидар Финков: Мишена на много от сърдечните болести са белите дробове, затова тези пациенти са рискови за коронавирус

Всяка интоксикация може да увеличи кръвното налягане, но е достатъчно хипертониците да продължат с терапията си С началника на Клиниката по кардиология в УМБАЛ “Света Анна” в София разговаря ЙОАНА РУСЕВА - Доц. Финков, хората със сърдечни проблеми и хипертония бяха определени за рискови още с първите изнесени данни за влиянието на новия

Проф. Атанас Тасев: Ако борсовите цени на тока останат ниски, “ТЕЦ Марица Изток 2” ще фалира

Проф. Атанас Тасев: Ако борсовите цени на тока останат ниски, “ТЕЦ Марица Изток 2” ще фалира

Решението е да спре временно работа, а АЕЦ “Козлодуй” да поеме нейното производство, казва енергийният експерт - Цената на тока на борсата се срива. По какъв начин пандемията от коронавирус и последвалото затваряне на предприятия се отразява, проф. Тасев? - Вследствие на глобалната пандемия и мерките за предотвратяване на разпространението на

Деница Сачева: Само 7 бранша не могат да ползват схемата 60/40

Деница Сачева: Само 7 бранша не могат да ползват схемата 60/40

Това са  горско, рибно и селско стопанство, болници, училища, банки и застрахователи За тях ще има специални програми или получават финансиране от еврофондовете Подпомагане ще има дори за частните детски градини Над 4500 потърсиха помощ за пенсии, обезщетения, болнични. Но най-често ни питат колко ще продължи извънредното положение

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов

Бизнесът подкрепя частично държавните мерки, но трябват спешни промени

Бизнесът подкрепя частично държавните мерки, но трябват спешни промени. Това каза изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов в интервю пред "economic.bg". - Г-н Иванов, вчера държавата, бизнесът и синдикатите обсъдиха постановлението, през което държавата ще подкрепи бизнеса и работниците. Можем ли да обобщим какво се включва в него и защо

Антон Андонов

Антон Андонов: БНТ показва реалността, без да подклажда паника

Благодарим на колегите за усилията, които полагат, казва Андонов, който е член на Управителния съвет на обществената телевизия Тези дни е популярна и шегата, че някои завършват елитни гимназии, а други - БНТ2 и БНТ4 Подкастът "Под короната" на БНТ скоро и в най-популярните платформи - Г-н Андонов, как работи БНТ в извънредното положение

Стефан Цанев, поет и драматург: В заразната  болест има нещо обидно

Стефан Цанев, поет и драматург: В заразната болест има нещо обидно

Положението е трагично, но не е безнадеждно - Боите ли се от коронавируса, г-н Цанев? - Аз съм в най-рисковата група по възраст (над 80) и поради хроничните си белодробни проблеми. При заразяване шансът ми да оцелея е съмнителен. Мъча се да се подготвя към този факт философски. Странно, в поемата ми “Първа хирургия”, писана през 1966 година

Красен Станчев: Защо да не отменим данък печалба и не мислим за осигурителна ваканция

Красен Станчев: Защо да не отменим данък печалба и не мислим за осигурителна ваканция

Бюджетът вече трябваше да бъде актуализиран, неизбежно ще се стигне и до нов външен заем, казва още икономистът Струва ми се, че може да се очакват стойности на безработицата, близки до 13%. Ще има увеличение на инфлацията Трябва да се мисли не за съотношения, а за увеличаване на разполагаемия доход и на фирмите и на домакинствата Не е

Илиян Терзиев

Забавените плащания към строителите са за около 220 млн. лева

Спиранията на обекти с несериозни аргументи ще нанесaт големи икономически вреди, казва Илиян Терзиев, председател на управителния съвет на Камарата на строителите в България Трябва механизъм за преразглеждане на сроковете по договорите в сегашната ситуация - Господин Терзиев, вярно ли е, че инспекцията по труда прави засилени проверки по

Стоян Мавродиев

Мерките на правителството през ББР могат да компенсират поне 2% от потенциалния спад на БВП

Редица бизнеси ще получат ликвидност, адекватно преструктуриране на задължения, подходящо пренареждане на вноските и други облекчения, които ще договорят директно със своите банки кредиторки, казва главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев В сряда Министерският съвет прие решение за увеличаване акционерното участие на държавата в

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber