Красимир Станчев: Психолози ще обучават хората в НСО да са по-търпеливи и да не влизат в конфликти с граждани

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8181275 Красимир Станчев: Психолози ще обучават хората в НСО да са по-търпеливи и да не влизат в конфликти с граждани Красимир Станчев: Психолози ще обучават хората в НСО да са по-търпеливи и да не влизат в конфликти с граждани www.24chasa.bg
Красимир Станчев: Психолози ще обучават хората в НСО да са по-търпеливи и да не влизат в конфликти с граждани
СНИМКА: Велислав Николов

Защо при промените в Закона за НСО президентът да не бъде повече овластен?

- Г-н Станчев, заговори се за промяна в Закона за НСО, нужна ли е такава и в каква посока трябва да е тя?

- Има нужда. Пет години след като този закон действа, трябва да се направи преоценка по отношение на това какви обекти имаме за охраняване, по отношение на съгласуване на нормативната база. А защо не заговорим и за това президентът като наш ръководител да бъде повече овластен? Защото към момента той само подписва указите за моето назначаване и за заместниците ми. Той е наш ръководител, а ръководи само тази смяна на ръководния състав на службата и мога да му предложа едно щатно длъжностно разписание, което към момента аз не мога да го направя.

- Защо?

- Защото то е обвързано с правилника за прилагане на закона, а там всичко е казано.

- Споменахте намаляване на обектите, които охранявате. Можете ли да дадете пример за обекти, които НСО охранява ненужно?

- Примерно резиденция “Шабла”. Това не е резиденция и не считам, че нямаме възможност да се справим, ако там отиде някой от охраняваните лица - тогава, разбира се, мога да изпратя авангард и да свършат необходимата работа. Болница “Лозенец” също е такъв обект.

- Появи се предложение МВР да поеме охраната на част от виповете. Може ли да заработи практически такъв механизъм?

- Всичко е възможно. Законодателят по принцип дава рамката и това е негов прерогатив, а съответно службите трябва да го спазват. Но тук ние имаме вече разписани закони, в които е ясно всяка от четирите съществуващи в момента охранителни структури докъде се простира, и правната база е ясна. Ние получихме уверение от страна на МВР, че те нямат идеи да правят второ НСО, но дали така ще се случи, нека изчакаме да видим. Наши представители бяха в комисията и пред тях беше заявено същото, но всичко е въпрос на време.

- Какво пречи и в рамките на сегашния закон НСО да бъде променена и на нея да не се гледа като на свръхлуксозна таксиметрова служба?

- Това са твърдения на една част от обществото, които винаги заклеймяват НСО. Така се случи и напоследък. Имахме случай, веднъж с даден от нас на Народното събрание автомобил бяха стигнали до някакъв конфликт. Съответно по наша инициатива излезе информация в медиите, но все пак на другия ден службата беше виновна. Аз не съм съгласен с това твърдение, че сме таксиметрова служба. Ами не сме. Хората са специално обучавани, спазват правилата и не мога да ги нарека таксиметрова служба. Не защото съм в нея, но и отвън да ги погледнем, няма как да ги нарека така.

- Редно ли е Борисов сам да кара джипката?

- В нашия закон не е разписано ограничение. Въпрос на негово виждане е.

- Тоест, ако президентът поиска, може и той да си кара колата?

- Ами ето това вероятно трябва да влезе като някакъв вид ограничение в закона, за да може евентуално след това да се търсят не мерки спрямо охраняваните лица, а спрямо тези, които са им разрешили те да шофират.

- Колко души извън изрично предвидените в закона охранявате в момента?

- Това не мога да съобщя, защото ще наруша Закона за защита на класифицираната информация. Но НСО охранява общо приблизително около 50 човека - тези по закон, тези по решения на комисията, чуждестранните делегации.

- Какви са разходите на година, които прави НСО за охрана на хора, които не са включени в закона?

- Също не мога да дам отговор, защото мога да бъда подведен под отговорност за нарушение на Закона за класифицираната информация. Ако изпадна в детайли, може по косвени пътища до достигнете до информация за степен на застрашеност, за средствата и способите на охрана, което ще наруши начина, по който си изпълняваме работата.

- Има предложение партиите с държавна субсидия да плащат охраната на техни членове, за които се налага НСО да ги пази. Вашият коментар?

- Веднага след обявяването на тази идея при мен дойде една дама, служител по сигурността в едно посолство. И ме попита какво се случва. Аз пък попитах в тяхната държава има ли такова нещо. Няма, никъде в Европа няма такова нещо - човек да си плаща, че го охранява държавата. Ние сме изцяло на бюджетна издръжка. Ако вземем един депутат от малка партия, откъде ще ги вземе тези средства. Охраната струва пари и е скъпа. Ние сме с отрицателно становище по това предложение.

- Може ли да обясните механизма, по който решавате на кого извън разписаните в закона хора да бъде назначена охрана?

- Първо трябва да има сигнал, ако човек подлежи на такъв вид охрана въобще. Тоест не е сред първите 5-има човека в държавата. Този сигнал достига до нас по два канала - от МВР или от ДАНС. Има начин и до нас да се изпрати, но ние предоставяме сигнала на тези два органа. След това се събира комисията. Извършва се преценка на информацията и се взема решение, като два подписа в подкрепа са достатъчни. Решението на комисията, естествено, върви с материали за обосновката му, но те са тайна и не могат да бъдат разкривани.

- Ако напишем графит, че ще убием депутата Х, вие ще му назначите ли охрана веднага?

- Не. Първо се включват другите две институции, те ще ви издирят, ще видят дали намеренията ви са сериозни. Да, за този период може да ни бъде възложено да назначим някаква охрана, но след това, ако службите разберат, че това е някаква ваша груба шега, охраната ще бъде свалена.

- Успяхте ли да се преборите с един стар проблем на НСО хора от службата да си доработват като частни охрани?

- Честно казано, нямам информация, че има такива хора. Което, разбира се, не означава, че няма такива хора. Но според мен този проблем остана доста назад в миналото. Сега хората, които идват при нас, дори и да имат допълнителна дейност, то тя е преподавателска, което е разрешено от закона.

- Стига ли заплатата на един сержант и може ли да се сравнява с това, което е на пазара извън НСО?

- Точно от сержантите има най-много оплаквания по темата. Но те са в посока, че биха искали да станат офицери. Моята идея в тази служба е да намалявам офицерския състав и да увеличавам сержантския. Няма как в една служба да има равно количество офицери и сержанти. Това е дълъг процес, аз не мога да уволнявам офицери. Но съм го поставил като принцип и резултатът ще е, че всеки един сержант ще получи повече свободно време, в което може да се явява на занятия, да има почивка и пр. В момента сержантите са изключително натоварени. А по отношение на размера на заплатата, скоро бях във Варна да назначавам хора и ги попитах как е според тях заплатата. Отговориха ми, че за Варна е добра. Но за София тази заплата е ниска. Ако приемем да търсим хора в близки до столицата градове, то те трябва да са толкова близо като Перник, за да могат да идват сутрин и да се прибират вечер. Вземат ли си квартира в София, заплатата няма да им стигне.

- Имате ли незаети щатове?

- Имаме трицифрено число, немалък дял от цялата служба. Но финансовите условия не ми позволяват въобще да се погрижа за този недокомплект. Пътят е оттук като излезе офицер, на негово място да влиза сержант, защото това ще даде отражение по отношение на заплатите.

- Имате ли възможност да преговаряте с правителството за увеличаване на заплатите - в МВР и армията в последните години постоянно ги вдигат?

- По постановление заплатите са едни и същи при нас и в армията. Те вероятно имат някакво заплащане на извънреден труд, дежурства и други дейности. Оттам в армията трупат нещо в плюс. Но пък ние имаме случай с една дама от Военна полиция, на която заплатата ѝ падна с около 200 лв., но въпреки всичко дойде при нас.

- Тоест при вас няма заплащане на извънредния труд и екипът, който обикаля примерно 48 часа България с Борисов, не получава нищо допълнително?

- Не, няма. Нито стотинка. Но нямам нищо против това да се промени.

- Автомобилите в какво състояние са?

- Стари. Най-новите бяха закупени през 2015 г. При километрите, които минават, и стандарта, който опитваме да осигурим, това е стар автомобил.

- От няколко години се говори за закупуване на нови бронирани лимузини и все не се получава.

- Не се получава, и миналата не се получи. Направихме обществена поръчка, но свидетелствата за допуск до класифицирана информация бяха издадени на фирмите, след като удължихме срока на поръчката и дори той изтече. В крещяща нужда сме този ресурс да се обнови. И тази година ще имаме мероприятия, които изискват бронирани автомобили. Като не говорим за купуване на 20 такива автомобила, а за 2-3.

- Съществува ли все още практиката други институции да купуват коли и да ви ги предоставят, както бе с джиповете “Тойота”, които ползва премиерът?

- В момента имаме около 20 такива автомобила, които ползваме с договори с различни организации. И аз не намирам нищо нередно в това, че дадена институция притежава автомобил с отпаднала необходимост и ни го предоставя с договор за временно ползване. Тази политика е от 20-30 години.

- А партии? ДПС обявиха, че те ви дават коли.

- 3 автомобила има на ДПС в службата. Други партии не си спомням да са давали автомобили.

- Издигали ли сте на постове в НСО ваши близки, каквито проверки започнаха?

- Не. Аз издигам само хора, които са изявени професионално. Абсолютно ясно ми е какво се случваше през едни изминали години. Имахме хора, които бяха издигани на ръководни длъжности, без да имат дори ръководен стаж по закон, нямаха образователен ценз. Имахме хора, за които се грижеха да ги издигнат в длъжност и понеже те бяха изключително млади, се стигна дотам да се променят коефициентите за кадрово развитие и той от 24 падна на 10. И всичко това преследваше назначаването на един човек на дадена длъжност. Тези неща ги изправих. Но никого не съм махнал от службата, просто тези хора съм ги понижил в длъжности, на които тяхната квалификация отговаря. Ако не са съгласни, нека да напускат. Но аз се стремя само към професионални качества на хората в НСО. Предоставили сме възможността на КПКОНПИ да получи цялата нужна им информация.

- Когато Симеон Сакскобургготски беше премиер, беше забранил на служителите на НСО да минават на червено, да пускат буркани.

- Знам, аз бях част от неговия екип за охрана.

- В момента колите на НСО спазват ли поне в основи правилника за движение по пътищата, за да не тормозят хората? Защото бяхме свидетели от едно клипче във фейсбука на Борисов как колата се носи по двете платна на магистралата.

- Ние изразихме нашето отношение по този случай. Не към премиера, а към нашия водач. Иначе аз съм призовал шофьорите на НСО да спазват всички правила за движение, които важат за всеки на пътя. И на всеки е казано, ако нарушават правилата, да пускат лампите. Но без да създават предпоставки за произшествия.

- А не е ли редно наравно с обучението по стрелба и шофиране вашите служители да получават и нещо като обучение по възпитание, за да не влизат в конфликти с хора?

- Тази година ангажираме повече психолози, които да работят с тях. На мен ми се струва като магия човек, който цял живот е бил агресивен, да стане мил и добър, но идеята ми е нашите служители да бъдат наистина по-търпеливи. Знаете, че ние участваме пряко в много мероприятия на първа линия и съответно хората си изявяват личното отношение към нас. За първа година ще опитаме да вкараме служителите повече в това обучение. Аз лично съм имал такъв случай. Докато ходим заедно с охранявания човек, виждам един друг мъж как върви и пътищата ще им се пресекат, те ще се сблъскат. Но този човек въобще не гледаше напред, а си гледаше в краката, той не виждаше нищо около себе си и си мислеше. В един момент се притичах до него и му казах: “Извинете, може ли?”. Той вдигна очи и спря, аз му се извиних, че съм се припознал и това беше достатъчно да се спре и охраняваният човек да си мине. А мъжът дори не усети, че съм охранител. Заради това и обучението ще е такова, да се избягват конфликтите, ако не са крайно наложителни.

ВИЗИТКА

Роден на 2.02.1966 г. в София.

Завършва военно училище в Шумен с магистърска степен радиоинженер.

Офицер в армията от 1990-1993 г.

От 1993 г. работи в НСО

От май 2014 г. до септември 2016 г. е заместник-началник на НСО

От октомври 2016 г. е началник на сектор в звено “Международно сътрудничество, протокол и връзки с обществеността” на НСО

От 30 септември 2019 г. е назначен от президента Румен Радев за началник на службата

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Стилиян Петров ексклузивно за "24 часа": Дълго живях в изолация. Рецептата за оцеляване е  търпение, разбирателство и подкрепа

Стилиян Петров ексклузивно за "24 часа": Дълго живях в изолация. Рецептата за оцеляване е търпение, разбирателство и подкрепа

В България се действа доста по-бързо и адекватно, отколкото във Великобритания Стилиян Петров е роден на 5 юли 1979 г. в Монтана. Играе в родния “Монтана”, ЦСКА, “Селтик” и “Астън Вила”. Капитан на националния отбор по футбол, рекордьор по изиграни мачове (106) за България . Футболист №1 на страната за 2003 г

Петър Кънев: Като политик и бизнесмен имам 2 варианта за бизнеса в пандемията

Петър Кънев: Като политик и бизнесмен имам 2 варианта за бизнеса в пандемията

Надявам се този път, за разлика от 2008 г., да не повторим приказката “докато научим магарето да не яде, то взе, че умря”, казва още председателят на икономическата комисия в Народното събрание  Помощта на държавата 60/40 е трудна за администриране и е философски сгрешена Разбирам опасенията на правителството

Иван Кръстев

Иван Кръстев: Светът вече никога няма да бъде същият

"Кризата с коронавируса е най-големият експеримент, който ще се случи в нашия живот. Този път светът наистина вече няма да бъде същият", казва пред "Дойче веле" световноизвестният български политолог Иван Кръстев. ДВ: Какъв е Вашият прочит на случващото се в кризата с коронавируса? Иван Кръстев: Ние сме в един много ранен етап и опитите да

Адвокат Марин Марковски СНИМКА: Архив

Адв. Марковски: Има затворници, готови да се заразят, само да излязат. Да ги пуснат, е изключено!

Надзирателите да са с бонета и калцуни срещу COVID-19. Това може да предизвика мъжки закачки, но е важно за здравето на всички, казва адвокат Марин Марковски - Адвокат Марковски, властите в няколко американски щата са готови да освободят част от осъдените за по-леки престъпления като мярка срещу разпространението на коронавирус в затворите

Доц. Божидар Финков е началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ “Света Анна” в София.

Доц. Божидар Финков: Мишена на много от сърдечните болести са белите дробове, затова тези пациенти са рискови за коронавирус

Всяка интоксикация може да увеличи кръвното налягане, но е достатъчно хипертониците да продължат с терапията си С началника на Клиниката по кардиология в УМБАЛ “Света Анна” в София разговаря ЙОАНА РУСЕВА - Доц. Финков, хората със сърдечни проблеми и хипертония бяха определени за рискови още с първите изнесени данни за влиянието на новия

Диян Стаматов e председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България

Диян Стаматов: В дистанционното обучение вече са 97% от училищата и 85% от учениците

Оказа се, че техническите умения на учителите са били подценявани Създадохме виртуални стрес кабинети Проектът “Образование 4.0” на вестник “24 часа” и Vivacom, който стартира през 2018 г., изведе темата за трансформацията на класната стая в синхрон с революцията в дигиталните технологии. Като част от инициативата беше популяризирано

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Деница Сачева: Само 7 бранша не могат да ползват схемата 60/40

Деница Сачева: Само 7 бранша не могат да ползват схемата 60/40

Това са  горско, рибно и селско стопанство, болници, училища, банки и застрахователи За тях ще има специални програми или получават финансиране от еврофондовете Подпомагане ще има дори за частните детски градини Над 4500 потърсиха помощ за пенсии, обезщетения, болнични. Но най-често ни питат колко ще продължи извънредното положение

Изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов

Бизнесът подкрепя частично държавните мерки, но трябват спешни промени

Бизнесът подкрепя частично държавните мерки, но трябват спешни промени. Това каза изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов в интервю пред "economic.bg". - Г-н Иванов, вчера държавата, бизнесът и синдикатите обсъдиха постановлението, през което държавата ще подкрепи бизнеса и работниците. Можем ли да обобщим какво се включва в него и защо

Антон Андонов

Антон Андонов: БНТ показва реалността, без да подклажда паника

Благодарим на колегите за усилията, които полагат, казва Андонов, който е член на Управителния съвет на обществената телевизия Тези дни е популярна и шегата, че някои завършват елитни гимназии, а други - БНТ2 и БНТ4 Подкастът "Под короната" на БНТ скоро и в най-популярните платформи - Г-н Андонов, как работи БНТ в извънредното положение

Стефан Цанев, поет и драматург: В заразната  болест има нещо обидно

Стефан Цанев, поет и драматург: В заразната болест има нещо обидно

Положението е трагично, но не е безнадеждно - Боите ли се от коронавируса, г-н Цанев? - Аз съм в най-рисковата група по възраст (над 80) и поради хроничните си белодробни проблеми. При заразяване шансът ми да оцелея е съмнителен. Мъча се да се подготвя към този факт философски. Странно, в поемата ми “Първа хирургия”, писана през 1966 година

Красен Станчев: Защо да не отменим данък печалба и не мислим за осигурителна ваканция

Красен Станчев: Защо да не отменим данък печалба и не мислим за осигурителна ваканция

Бюджетът вече трябваше да бъде актуализиран, неизбежно ще се стигне и до нов външен заем, казва още икономистът Струва ми се, че може да се очакват стойности на безработицата, близки до 13%. Ще има увеличение на инфлацията Трябва да се мисли не за съотношения, а за увеличаване на разполагаемия доход и на фирмите и на домакинствата Не е

Илиян Терзиев

Забавените плащания към строителите са за около 220 млн. лева

Спиранията на обекти с несериозни аргументи ще нанесaт големи икономически вреди, казва Илиян Терзиев, председател на управителния съвет на Камарата на строителите в България Трябва механизъм за преразглеждане на сроковете по договорите в сегашната ситуация - Господин Терзиев, вярно ли е, че инспекцията по труда прави засилени проверки по

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber