Александър Александров: Постигнахме 12,5% по-ниска цена на газа още при първите сделки на борсата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8176807 Александър Александров: Постигнахме 12,5% по-ниска цена на газа още при първите сделки на борсата Александър Александров: Постигнахме 12,5% по-ниска цена на газа още при първите сделки на борсата www.24chasa.bg
Александър Александров
Александър Александров

От другата седмица ще започнем да купуваме там 10% от нужните ни количества, казва изпълнителният директор на “Топлофикация-София”

- Преди три дни “Топлофикация - София” се регистрира на борсата “Газов хъб Балкан”. Направихте ли вече сделки?

- На 6 февруари получихме одобрение от Столичния общински съвет да търгуваме освен на електрическата и на газовата борса, за което им благодарим. Благодарни сме на кмета Йорданка Фандъкова и на министър Теменужка Петкова за енергията, която вложиха, за да се случи това. На 7 февруари имахме регистрация, а на 10 февруари започнахме да търгуваме активно.

- Защо излизате на газовата борса?

- Единственият правилен индикатор за реалната цена на всяка една стока е пазарът. Борсата е мястото, където може да се постигне истинската цена на газа. При първите ни две сделки - на 10 и 11 февруари, постигнахме цена, с 12,5% по-ниска от тази на “Булгаргаз”, откъдето купуваме газа през този регулаторен период. Дори с обявената прогноза за намаление с 2,52% цената от 1 април, днешната ни сделка е с 10% под нея.

- Искате да купувате доста сериозни количества от борсата.

- Имаме ясна и точна програма и неслучайно започнахме с количества, които са малко – 1000 мегаватчаса, за да направим пазарен тест. И той ни дава добри резултати. До края на тази седмица всеки ден ще търгуваме по 1000 мегаватчаса през платформата “ден напред”. От другата седмица ще започнем да търгуваме седмични количества, приблизително равняващи се на 10% от консумацията ни. Желанието ни е да купим около 100 000 мегаватчаса от нужния ни природен газ за март.

- Започвате с тестването на платформата “ден напред”, а след това минавате към другите продукти на газовата борса?

- Точно така - седмичен, месечен. В зависимост от развитието и изтичането на договорите, желанието ни е

през 2021 г. поне

50% от нужния

ни газ да е

купен от пазара

- 2021 г. се очертава да е интересна за газовия пазар?

- Според мен още сега е много интересно. Още от понеделник, когато топлофикацията се яви на пазара, това предизвика огромен интерес, получи се вълна, която надмина очакванията ни. Имаше колебания, много от участниците не са очаквали да изпълним обещанието си да излезем на газовия пазар.

- Означава ли това, че действително започват сериозни движения?

- Много реален и динамичен пазар, със заявки и сериозни ангажименти. А столичната топлофикация е най-големият ползвател на природен газ у нас. Нормално е появата ни на пазара да предизвика раздвижване. През 2019 г. разходът на дружеството за газ е 370 млн. лв. Разбирате, че 12% разлика, която вземаме от второто ни явяване на борсата, на годишна база прави 50 млн. лв. Това е само начало, нека видим в следващите дни колко по-ниска цена може да поеме пазарът.

- До средата на годината какви количества бихте купили от борсата? Питам ви в контекста на определяне на цената на топлинната енергия от КЕВР от 1 юли.

- Най-вероятно между 200 000 и 250 000 мегаватчаса, но много зависи от температурите и какви ще са потребностите. Как това ще се отрази и каква ще бъде реакцията на КЕВР, не мога да кажа. За нас е важно стабилизирането на дружеството.

Знаете, че в момента услугата, която предлагаме на столичани, е на цена, която е социално поносима и бихме желали да остане такава. Но

на дружеството

му трябват

приходи, за да

може това да

го стабилизира

- Как КЕВР би изчислила цената на топлинната енергия, щом купувате и от пазара, а не само по регулирани цени?

- Би трябвало да включи тези количества като елемент от разходите. По-скоро ще направи микс от двата вида цени на газа.

- И тогава ще се получи намаление на цената на топлинната енергия?

- Прекалено е рано да кажем отсега, защото освен цената на газа влизат и други фактори, примерно инвестиции, разходи за емисии, на които цените растат. Но едно нещо е много важно – имаме пазарен индикатор за реалната цена на газа.

- Кога прогнозирате вие, че ще се либерализира пазарът на природен газ и КЕВР няма да определя цените?

- Струва ми се, че регулаторната цена на газа в близките години ще остане, но ще е съобразена с пазарната.

- “Булгаргаз” съобщи, че води преговори с “Газпром експорт” за намаляване на цената на руския газ, която ще отрази след подписване на споразумение. Очаквате ли още по-сериозно намаление от тези 2,52%?

- Това би било чудесно, още повече, аз чувам, че тези преговори са и за ретроактивен период – от октомври миналата година. Това ще се отрази на текущото ни задължение към “Булгаргаз”, такова облекчение в цената е добро за нас. Не трябва да забравяме, че върху тези пари сме платили 10% лихва. Би трябвало да очакваме още по-голямо подобрение.

- Всички тези неща ли са предпоставка да кажете, че до средата на годината ще погасите текущите си дългове към “Булгаргаз”, които са 200 млн. лв.?

- Тези 200 млн. лв., които са текущи задължения към днешна дата, включват 63 млн. лв. фактури, издадени във вторник. В изминалите месеци

абсолютно

коректно си

плащаме

задълженията

към газовата компания и към БЕХ. Миналия месец сме превели 55 млн. лв. към “Булгаргаз”, което е погасяване на фактурите за декември. Имаме план да изчистим задълженията си към газовия ни доставчик до средата на годината. Това включва подобрената от тях цена, както и други елементи. Надявам се да посрещнем следващия отоплителен сезон в много по-добра кондиция и да бъдем много по-активен играч и на пазара на газ, и на този на електроенергия.

- Свободният пазар като че ви се отразява благотворно?

- Винаги съм харесвал пазара като най-важен индикатор, там наистина се намира точната цена. Отново искам да благодаря на колегите от “Газов хъб Балкан”, на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, на г-жа Фандъкова, на Столичния общински съвет, които ни дадоха възможност в кратък срок да извършим много действия, подкрепиха ни. Въпреки политическите различия в общинския съвет те единодушно ни отвориха вратата да излезем на свободния газов пазар.

- Вие кой поред регистриран участник сте на газовия пазар?

- Ако не ме лъже паметта, мисля, че участниците са 24 компании, ние сме може би 22-и. Но сме най-големият и най-интересният. Ние представляваме между 36 и 40% от пазара на газ в България. Нормално е при появата ни да се получават различни реакции. Засега те са позитивни.

- Как минава зимата, какво е потреблението и плащането на сметките?

- Зимата е топла, потреблението е малко по-ниско. Това е един от елементите, който ни възпира да участваме със заявки за по-големи количества на газовия пазар.

Издължаването

на сметките е в

диапазона

96-97%,

събираемостта

е много добра

Около 70% от хората плащат в рамките на 45 дни.

- Какъв е приоритетът ви в инвестиционната програма за тази година?

- Ще продължим подмяната на топлопреносната мрежа, вероятно между 25 и 30 км, за които вече имаме издадени строителни разрешителни, търговете са приключили.

- А с инсталациите за едновременно производство на топлинна и електроенергия докъде се стигна?

- Това е по-дългосрочна програма. Работим с намерението до края на март да имаме одобрението и договор с ЕБВР като консултант за тръжните процедури, за да се направи избор на независим мениджър, който е склонен да направи инвестициите, както и избор на доставчик на оборудване. Бихме искали до края на 2023 г. когенерациите на всичките ни четири площадки да работят и да носят допълнителни приходи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Шефът на "Пирогов": Екипите, лекуващи коронавирус, 14 дни живеят при пациентите, не излизат

Шефът на "Пирогов": Екипите, лекуващи коронавирус, 14 дни живеят при пациентите, не излизат

Готови сме с третия поред тим - той ще смени сегашните екипи, когато излязат в двуседмична домашна карантина Ако някой се изкушава да нарушава мерките срещу коронавируса, го призовавам да помисли докога ще издържи системата – всеки 5-и ще е за болница Прилагаме комбинация от два или три антибиотика, при нужда се подава кислород

Изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов

Бизнесът подкрепя частично държавните мерки, но трябват спешни промени

Бизнесът подкрепя частично държавните мерки, но трябват спешни промени. Това каза изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов в интервю пред "economic.bg". - Г-н Иванов, вчера държавата, бизнесът и синдикатите обсъдиха постановлението, през което държавата ще подкрепи бизнеса и работниците. Можем ли да обобщим какво се включва в него и защо

Антон Андонов

Антон Андонов: БНТ показва реалността, без да подклажда паника

Благодарим на колегите за усилията, които полагат, казва Андонов, който е член на Управителния съвет на обществената телевизия Тези дни е популярна и шегата, че някои завършват елитни гимназии, а други - БНТ2 и БНТ4 Подкастът "Под короната" на БНТ скоро и в най-популярните платформи - Г-н Андонов, как работи БНТ в извънредното положение

Стефан Цанев, поет и драматург: В заразната  болест има нещо обидно

Стефан Цанев, поет и драматург: В заразната болест има нещо обидно

Положението е трагично, но не е безнадеждно - Боите ли се от коронавируса, г-н Цанев? - Аз съм в най-рисковата група по възраст (над 80) и поради хроничните си белодробни проблеми. При заразяване шансът ми да оцелея е съмнителен. Мъча се да се подготвя към този факт философски. Странно, в поемата ми “Първа хирургия”, писана през 1966 година

Красен Станчев: Защо да не отменим данък печалба и не мислим за осигурителна ваканция

Красен Станчев: Защо да не отменим данък печалба и не мислим за осигурителна ваканция

Бюджетът вече трябваше да бъде актуализиран, неизбежно ще се стигне и до нов външен заем, казва още икономистът Струва ми се, че може да се очакват стойности на безработицата, близки до 13%. Ще има увеличение на инфлацията Трябва да се мисли не за съотношения, а за увеличаване на разполагаемия доход и на фирмите и на домакинствата Не е

Стоян Мавродиев

Мерките на правителството през ББР могат да компенсират поне 2% от потенциалния спад на БВП

Редица бизнеси ще получат ликвидност, адекватно преструктуриране на задължения, подходящо пренареждане на вноските и други облекчения, които ще договорят директно със своите банки кредиторки, казва главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев В сряда Министерският съвет прие решение за увеличаване акционерното участие на държавата в

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Ваня Григорова Кадър: бТВ

Ваня Григорова: Държавата да поеме 100% от заплатите до 800 лв. на заплашените от съкращение

Трябва да се помогне на работниците във всички засегнати сектори, а не да има списък Нужно е да се гарантира поне храната на хората без никакви доходи Да се помисли и за защита на майките, които трябва да си гледат децата вкъщи, казва икономическият съветник на КТ "Подкрепа" - Г-жо Григорова, вече има проект на кои фирми държавата ще изплаща 60%

Кирил Домусчиев: И икономиката ще оздравее, но сега целта ми е да не съкратя нито един работник

Кирил Домусчиев: И икономиката ще оздравее, но сега целта ми е да не съкратя нито един работник

Лекуваха ме с хлорохинов фосфат в комбинация с антибиотика зитромицин - по моя инициатива и със съгласието на лекарския екип. Това се случи за първи път в България и имаше положителен ефект за оздравяването ми, казва председателят на КРИБ На 17 март бизнесменът Кирил Домусчиев написа в профиса си във фейсбук

Цветелина Пенкова е евродепутат първи мандат от БСП.

Цветелина Пенкова: До началото на април България ще получи 210 млн. евро по оперативните програми на ЕС

Още акценти от интервюто с евродепутатката от БСП: България беше сред първите европейски държави, които затегнаха контрола заради коронавируса Във време на подобни безпрецедентни мерки всички гледат към държавата, но се надявам да осъзнаем, че държавата - това сме преди всичко ние. Единствено чрез общи усилия и лична отговорност можем да постигнем

Инж. Павлин Костов е завършил Техникума по електротехника и електроника, а висшето му образование е по специалност “Eлектроинженерство” в Техническия университет София. Почти цялата професионална кариера на инж. Костов е преминала в “Топлофикация Сливен” където работи от 17 години. Бил е на няколко позиции преди да поеме поста на изпълнителен директор.

Павлин Костов: До 2025 г. преминаваме изцяло към екотехнологии

Очакваме и решението на МОСВ за внесеното инвестиционно намерение за внедряване на биогорива, казва директорът на "Топлофикация Сливен" - "Топлофикация Сливен" е едно от дружествата в България, които имат добро име в българската енергетика. вие сте давани за пример като предприятие, което отговаря на всички изисквания за работа

Любомир Спасов: Новата ни инвестиция ще осигури чиста топлинна енергия за Перник

Любомир Спасов: Новата ни инвестиция ще осигури чиста топлинна енергия за Перник

Ще вложим минимум 6,3 млн. лв. в нови мощности, казва изпълнителният директор на "Топлофикация Перник" - Кое наложи внасянето на инвестиционно намерение за преминаване на "Топлофикация Перник" на природен газ през летните месеци? - От години ние работим по подобряване на работата на предприятието чрез нови технологии

Излезе ни името "Три жени", важното е, че заедно можем невероятни неща

Излезе ни името "Три жени", важното е, че заедно можем невероятни неща

Десислава Олованова, Сибина Григорова и Кръстина Стефанова в емоционално интервю как събраха парите за Александровска болница Масовото включване на всякакви хора, които даряваха безусловно, е истинският патриотизъм, а не площадните крясъци, казват те Благодарим ви, “24 часа”! Така озаглавено и емоционално написано писмо пристигна вчера в

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber