Менда Стоянова: Дадохме мандат за еврото: курсът лев - евро само днешният

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8132196 Менда Стоянова: Дадохме мандат за еврото: курсът лев - евро само днешният Менда Стоянова: Дадохме мандат за еврото: курсът лев - евро само днешният www.24chasa.bg
МЕНДА СТОЯНОВА
МЕНДА СТОЯНОВА

- Защо се стигна до отделно решение, гласувано по спешност днес (в четвъртък- б. р.), когато има предложен от вас текст за промяна в закон, г-жо Стоянова?

- За да създадем допълнителни гаранции и да разсеем всякакви спекулации по темата. Гласуваното решение дава мандат и задължава министъра на финансите и управителя на БНБ, които участват в преговорите по присъединяването ни в ЕРМ 2, да предлагат, поддържат и защитават една-единствена позиция - за курс на лева към еврото от 1,95583. Нещо повече - за да бъдем по всякакъв начин гарантирани, че ще влезем с този курс и с никой друг, втора точка на решението гласи, че България няма да участва в този механизъм, ако курсът е различен от този.

- Допускате такава възможност ли?

- За мен няма никакви причини да ни бъде предложен различен курс. Но тъй като тези дни се наслушахме на всякакви абстрактни, теоретични, хипотетични и каквито още искате твърдения от “специалисти”, затова се стигна до създаването на допълнителни гаранции. Решението допуска чисто теоретична, хипотетична възможност да ни бъде предложен друг курс и тогава, според него, ние просто прекратяваме преговорите и няма да участваме във валутния механизъм.

- От изказванията на БСП обаче става ясно, че те не стоят зад такова решение и още на бюджетна комисия няма да подкрепят предложения от вас текст за промяна в закона.

- Това е смешно. Ако ги слушахте внимателно, те изтъкват като довод начина, по който е внесена промяната в Закона за БНБ с въпросната алинея - било станало без дебат, било станало през друг закон.

Възраженията са

основателни - не е

най-добрият начин

важна промяна

в закон да се

внася през друг

Що се отнася до дебата, това са теми, по които текат преговори и се изисква конфиденциалност, така че е трудно намирането на подходяща форма.

При пределна добронамереност бих могла да се съглася с този техен довод, но само след като подчертая, че правната техника, която е използвана, е абсолютно законна. По-важното е, че това не може да бъде причина за неподкрепа по същество на важно решение.

- Виждам, че имате съмнения по истинските причини за това несъгласие от основната опозиционна сила. Какви са те?

- Погледнато по силата на елементарната логика, защото не бих искала да го допускам, но започвам да мисля, че те не искат България да влезе в ЕРМ 2. Започвам да мисля, че това е цел, която споделят само на думи, защото заявката, която дадоха, че на комисия няма да подкрепят промяната и така показват друга воля, води до този извод.

- А защо е това бързане - в петък внесено, днес решение и първо четене в бюджетна комисия. То не оставя ли чувството за нещо не съвсем в реда на нещата?

- Ние сме на финалната права на дълги преговори. С приемането на тази промяна в Закона за БНБ постигаме пълната синхронизация. И очакваме още тази вечер, след 18 часа вероятно, Европейската централна банка да обяви официално, че имаме пълно съответствие с тяхното законодателство. Всяка промяна на това, което сме договорили, уточнили, може да доведе до забавяне, отлагане… Пак казвам, ако това е целта на БСП, така те само показват същността си.

- Ако допуснем, че поканата се забави, мандатът на този парламент изтече и в новия има ново мнозинство, каква е гаранцията, че следващото мнозинство ще остави това решение валидно и този текст в закона непроменен?

- Поели сме ангажимент

да влезем в еврозоната

още с договора си

за членство в ЕС

Водени са преговори за чакалнята и сега за първи път имаме възможност да правим крачката към пълна евроинтеграция. При това поведение на БСП, което видях днес, теоретично е възможно, ако спечелят мнозинство, направят правителство, да потвърдят позицията си от днес. Ако това се случи, те биха се дискредитирали като противници на окончателната ни и необратима евроинтеграция.

- Споделяте ли мнението на бившия финансов министър проф. Христина Вучева, според която най-голямата гаранция всъщност е бързото ни влизане в чакалнята за еврото?

- Така е. Вие вероятно знаете, но много хора не знаят, че правилата за валутнокурсовия механизъм са създадени за държави с плаващи валутни курсове. Престоявайки в него, всъщност те фиксират своя курс. Нещо, което ние сме направили много отдавна. Отклоненията, допустими в този механизъм, са плюс минус 15, което за нашия курс означава, че е допустима по-малко от 3 ст. За нас обаче това не се отнася. Нашият закон не ни позволява никакви плавания, не с плюс минус 15%, а с 0,0015.

- Известна паника обаче така или иначе се създаде. Вече има индикации, че има засилено обръщане на левове в евро. Искате ли да кажете нещо на хората?

- Искам да кажа твърдо на хората да не се притесняват. Валутният ни борд е обезпечен 160% с евро. Което означава, че дори всички хора и всички фирми, тръгнат да обръщат всичките си спестявания в евро, имаме пълни гаранции чрез това обезпечение. Това е смисълът на борда и на златния ни лев, който не е обезпечен със злато, а с евро.

- Въпросът е при какъв курс ще стане това.

- Това решение дава всички гаранции - при днешния!

- А ако друга държава ни каже - навремето сте си надценили лева, искаме корекции, дайте си данни за икономиката и финансите, какво правим? Не е въпросът в това да прекратим преговорите, нали?

- Другите показатели отдавна са изпълнени. Покрити са. Затова казвам, че сме на финалната права и не бива заради популизъм да правим грешна стъпка, и то сега, когато имаме най-голям шанс за еврозоната.

- Кой всъщност написа това предложение, което де факто не създава нова правна норма, а препраща към еврорегламенти, които ще сме длъжни да спазваме - вие ли? БНБ знаеше ли за него?

- Това е текст, който е подготвен от ЕЦБ. И в този смисъл корекции биха ни върнали назад в преговорите. И да, права сте, не създава някакви нови правни норми, а потвърждаваме, че ще спазваме едни регламенти. В интерес на истината при преговорите БНБ всячески се мъчеше да не се приеме този текст, защото предугаждаше настроенията. И те се създадоха. Затова решихме да бъдат дадени допълнителни гаранции с днешното решение на парламента.

- Прави ли са тези експерти, които казват, че решението ни за влизане в ЕРМ 2 ще бъде взето най-вероятно някой петък, да речем, през април, а ще бъде обявено в неделя. За да няма трусове на финансовите пазари.

- Напълно прави са. И ако някой е спал в неделята, може в понеделник дори да не е разбрал, че вече сме в еврозоната. С това искам да кажа, че нищо от всекидневния живот на хората у нас няма да се промени от този факт.

CV

Родена на 28 февруари 1956 г. в София

Завършила УНСС

Депутат в четири парламента

От юни 2009 г. досега е председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Нора Гудев е психотерапевт в Лондон.

Нора Гудев, психотерапевт: На хората им е нужен кураж, а не всяване на страх

Има полза от епидемията - интересуваме се повече от здравето си, казва българката, която преболедува К-19 и помага на бездомни в Лондон Българката Нора Гудев е психотерапевт в Лондон. Идва преди 12 г. в британската столица, за да учи журналистика, но още по време на следването си започва да помага на хора, преминаващи през трудни житейски ситуации

Даме Стойков

Даме Стойков: Преживях ужаса COVID-19, имам антитела, ще давам кръв за серум

Мерките срещу коронавируса бяха взети навреме и това смекчи броя на заразените Председателят на Обединени спортни клубове “Локомотив” (Сф) и вицепрезидент на федерацията по джудо Даме Стойков бе заразен с коронавирус през март. След лечение в болница и карантина той се възстанови. През април бившият национал по джудо и участник на олимпийските

МУРАВЕЙ РАДЕВ

Муравей Радев: Свалянето на ДДС и раздаването на пари може да доведе до Виденова катастрофа

Има по-лесно решение – 150 млн. лв. да постъпят в хазната, а този бизнес да ги получи директно по определени правила и ред веднага, казва бившият финансов министър Още акценти: Когато нещо работи добре, не се пипа. Дори и с благородни на пръв поглед цели Повече държава - да, ако може, двойно повече, но в публичния сектор

Екатерина Тупарева

Екатерина Тупарева: Надявам се българските рекламодатели да подкрепят повече българските медии

Фармацията, финансите и магазините са категориите, чиито инвестиции в реклама нарастват, казва главният изпълнителен директор на комуникационната компания “Огилви груп България” - Г-жо Тупарева, има ли голям спад на рекламния пазар у нас заради пандемията от коронавирус? - Очакваната икономическа криза в световен мащаб, за съжаление

Черният сценарий: наесен силна втора  вълна COVID-19, съчетана с грип и морбили

Черният сценарий: наесен силна втора вълна COVID-19, съчетана с грип и морбили

СЗО оценява, че се справяме с коронавируса, но отпускане може да нанесе такъв удар 3 в 1  Сега е добър момент за малко забавяне на темпото на живот и продължаване на внимателното общуване на ръба на физическата изолация Истината е, че никой не може да “види” ясно в бъдещето как ще се държи пандемията България отрано взе мерки

Проф. Васил Николов: Български език се говори над 10 века, няма македонски

Проф. Васил Николов: Български език се говори над 10 века, няма македонски

В Австрия говорят вариант на немския, но се чувстват австрийци - аналогична ситуация с нас и Северна Македония - БАН издаде книга, според която официалният език на Република Северна Македония е югозападна писмено-регионална норма на българския език. Какво означава тази формулировка, проф. Николов? - Като зам

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Тончо Токмакчиев

Тончо Токмакчиев: Дайте първо да помислим как да работим, а след това - къде ще почиваме

Сякаш забравихме, че живяхме 45 години “с коронавирус”, не искам онова време да се връща, казва известният актьор Да, свободен артист съм. Другото не са артисти, а чиновници Навърших 57 - не върви да съм постоянно същият като в младежките си години, когато разбивахме авторитети и закостенели мисления Театър, телевизионно шоу, кино, дори и политика

Фандъкова: Обмисляме инвестиционен заем за градски рингове и зелено околовръстно

Фандъкова: Обмисляме инвестиционен заем за градски рингове и зелено околовръстно

По-голямо количество битум с по-ниско качество е причината за разтеклия се асфалт в “Подуяне”. Ремонтът за 30 000 лв. ще струва 20 пъти по-скъпо на изпълнителя, казва в интервю кметът на София Още акценти от интервюто: Родителите да са спокойни - децата няма да загубят местата си, ако не тръгнат сега на градина Пускането на първите 8 км от

Диана Ковачева

Диана Ковачева: Внасям промени в НК за по-тежки наказания за насилници у дома

Според данни на СЗО - 7 жени са убити само за двата месеца на извънредно положение, казва омбудсманът в интервю Без нито един глас “против” Диана Ковачева бе избрана в четвъртък от парламента за национален омбудсман за пълен 5-годишен мандат. Тя бе единствената кандидатура, предложена от ГЕРБ, и бе подкрепена със 173 гласа “за”

Здравко Димитров

Кметът Здравко Димитров: Работя през Пловдив да не минават стари камиони и коли - сега въздухът е идеално чист

- Като областен управител удвоих пътя до Асеновград - вече няма жертви, а беше отсечка на смъртта - Няма управник, на когото да са му казали браво, не очаквам и аз - Стадионите на “Ботев” и “Локомотив” са важни обекти, ще ги завършим   - Г-н Димитров, кое ви разтърси като човек най-силно през тези 7 месеца, откакто сте кмет на Пловдив

Арх. Весела Мирянова, изпълнителен директор на АРТЕКС: Качеството няма заместител

Арх. Весела Мирянова, изпълнителен директор на АРТЕКС: Качеството няма заместител

- В целия процес на работа си задаваме един въпрос: “Това ли е най-доброто?” Прост въпрос, който ни държи във форма - Докато не се уверим, че сме направили най-доброто, никакъв ключ не предаваме на никого МАРИАНА КОСТОВА - Арх. Мирянова, защо АРТЕКС оцелява в кризите, които отсяват немалко от конкуренцията ви? - Заради своите здрави основи

Математикът проф. Николай Витанов: Очакваме максимума на активните случаи. Краят на кризата ще е към средата на юни

Математикът проф. Николай Витанов: Очакваме максимума на активните случаи. Краят на кризата ще е към средата на юни

Почти сме минали през медицинската част на кризата, казва шефът на екипа, който прави анализи за Националния оперативен щаб - Професор Витанов, 70 дни минаха от 13 март, когато беше обявено извънредното положение. Моделите, по които изчислявате развитието на епидемията с коронавируса у нас, каква точност ви дават

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber