Нетаняху отново в Москва: "сделката на века" и "голямата игра"

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8124856 Нетаняху отново в Москва: "сделката на века" и "голямата игра" Нетаняху отново в Москва: "сделката на века" и "голямата игра" www.24chasa.bg
Бенямин Нетаняху СНИМКА: Ройтерс
Бенямин Нетаняху СНИМКА: Ройтерс

Израелският премиер Бенямин Нетаняху идва в Москва, за да разговаря с президента на Русия Владимир Путин. Той ще пристигне в руската столица с полет от Вашингтон след среща и преговори с президента на САЩ Доналд Тръмп, който представи т. нар. сделка на века за палестинско-израелско уреждане. Това е план за уреждане на близкоизточния конфликт, разработен от съветника на Тръмп и негов зет Джаред Къшнър.

Задачата е била, както посочи "Ню Йорк таймс", "да се внесе свежа струя в дискусията за съдбата на Близкия изток, непроменена от 70-те". Някои подробности от проекта изтекоха в американски медии, а самият Къшнър се впусна в т. нар. дипломация на совалките, провеждайки консултации и семинари с представители на Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн, Оман и Турция.

Сетне обявиха, че планът е готов, но решиха да задържат нещата до изборите в Израел, което предопредели според нас тактическата уязвимост на проекта. Мнозина израелски политици откриха тук елементи на "политическа игра", а положиха май и усилия, за да я провалят.

Тогава Тръмп заяви, че признава Ерусалим за столица на Израел, призна и юрисдикцията на еврейската държава над Голанските възвишения с явното намерение да подкрепи Нетаняху. Но удари на камък на онзи етап. Нетаняху не успя да спечели изборите, да сформира коалиция и правителство. Сега бе направен опит да се обвърже обърканият израелски пейзаж със "сделката на века", представена в навечерието на предстоящите поредни избори в Израел.

Но вече с известни нюанси. Нетаняху бе поканен в Белия дом не сам, а съвместно с водача на опозиционния блок "Синьо и бяло" Бени Ганц, който, макар на второстепенни роли, не позволи да бъде пренебрегнато евентуалното му включване в "играта" - заради възможността да спечели изборите. Нетаняху обаче направи и друг ход: включи в проекта (безспорно със съгласието на Тръмп) вече и Путин, на когото смята да разкаже за всяка подробност от американския близкоизточен план.

Оттук идва главният ни извод: в днешната ситуация на преден план излизат вътрешнополитическите борби в Израел, а "сделката на века" добива засега свойствата на външен фон. Но как изглежда това конкретно? Проектът за уреждане е развит почти на 90 страници, детайлите се поднасят косвено, чрез коментари. Тук има отделна интрига. "Гласът на Америка" примерно заявява: "Още не се знае каква част от плана е разкрил Тръмп пред Нетаняху и основния му политически съперник Бени Ганц на отделни срещи с тях". Логично следва въпросът какво всъщност ще донесе Нетаняху в Москва.

Колкото до очертанията на "сделката на века" - ако съдим по изявлението на Тръмп, Ерусалим ще остане "неделима столица" на Израел, а планът на американската администрация предвижда и създаване на "палестинска столица в Източен Ерусалим, където Америка с гордост ще открие посолство". Президентът на САЩ спомена, че Вашингтон отпуска 50 милиарда долара за нуждите на бъдещата палестинска държава. Нетаняху маркира още някои подробности. По думите му израелското право ще се прилага в част от Западния бряг на р. Йордан - Йорданската долина, и във всички израелски селища из Юдея и Самария. С това, казва премиерът, САЩ фактически са склонили да признаят долината за израелска. Според експерти това "може би е знак, че Вашингтон подкрепя анексията". Проблемът е, че палестинската страна вече отхвърли тази част от "сделката на века", а премиерът Мохамад Щайе заяви, че планът на Тръмп е само средство "да се приключи с палестинския въпрос".

Нещо повече, ръководството на Палестинската автономна власт не бе поканено във Вашингтон за презентацията на проекта, което на този етап води до безизходица, очевидна от самото начало. В рамките на спрения в момента мирен процес с Израел палестинците настояват бъдещите граници между двете суверенни държави да минават по линиите отпреди Шестдневната война през 1967 г. и да има възможност за размяна на територии. Те се надяват да създадат собствена държава на Западния бряг и в ивицата Газа и да направят нейна столица Източен Ерусалим. Израел отказва да се върне в границите от 1967 г., камо ли да дели с арабите Ерусалим, който вече обяви за своя вечна и неделима столица. Сега "играта" се прехвърля в московското поле и това едва ли е случаен фактор, доколкото се открояват нови контури на формулата за уреждане на палестинско-израелския конфликт с участието на Русия.

В тази връзка ще отбележим изявлението за "сделката на века" на руския външен министър Сергей Лавров, призовал на първо място да се изчака официалната публикация на текста. По думите му "при контактите ни със САЩ те не са ни съобщили някакви подробности" и "ако са верни данните от медиите за съдържанието на документа, позицията на Русия е задължително да се вземе предвид мнението на палестинската страна", защото "сделката ще визира един съвсем различен подход към палестинско-израелското уреждане".

Освен това Русия смята, че "е необходимо също да се изчака реакцията на другите арабски страни, на Арабската лига, чието дело е арабската мирна инициатива, одобрена от световната общност като неразделна съставна част от решението на проблема". Според Лавров трябва още "ситуацията да се анализира от квартета международни посредници - Русия, САЩ, ООН, ЕС, - механизъм, който през последните години всъщност бездействаше и изобщо не се задействаше, за да подпомогне намирането на общоприемливи развръзки". Това означава, че Москва няма да торпилира "сделката на века", а ще положи усилия да стартира широк преговорен процес за уреждане на конфликта.

С други думи, да използва американския проект като база, която впоследствие да се модернизира и променя - макар да е ясно, че Нетаняху би бил напълно доволен от преговори по формулата САЩ, Израел, Русия плюс Палестинската автономна власт. Той навярно разчита, че в такъв формат ще бъде подновен и прекият диалог САЩ - Русия. Но днес, в конкретната ситуация, за него е от значение сполучливо да разиграе "картите" Тръмп и Путин, за да спечели предстоящите избори. Ако не седне пак в премиерското кресло, ще намалеят шансовете му да избегне наказателно преследване чрез закона за имунитет. Засега обаче "схемата на Нетаняху" широко се обсъжда в Израел, където дори върлите му противници избягват да нападат "сделката на века" по съображения за сигурност. "Голямата игра" продължава.

/От БТА/

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Социалистическата сексбиблия "Мъжът и жената интимно" на Зигфрид Шнабл с илюстрация на Филип Малеев

Кой и кога да образова децата сексуално вместо улицата и сайтове

Там, където училището дава добра здравна и сексуална култура, младите започват полов живот по-късно. У нас това става рано Отис Милбрън е непохватен тийнейджър, който има предпазливо отношение към секса. Което е малко изненадващо, тъй като майка му Джий е секстерапевт и няма проблем да говори откровено за всички аспекти на сексуалността

Фонд от 2 млрд. в чакалнята ЕРМ 2  - да не я изтървем сред истерии и фалшиви новини

Фонд от 2 млрд. в чакалнята ЕРМ 2 - да не я изтървем сред истерии и фалшиви новини

Дания от 20 г. е там, но не продължава към еврото. Това е зоната, където и автомобилен гигант по-лесно би решил за инвестиция В последните седмици в България се водят настървени дебати за и против еврозоната, сякаш всеки момент страната ни ще влезе там и ще приеме еврото. В това няма нищо лошо – задълбочен дебат за еврото трябва да се проведе у

Видеозавещание: Кой НЕ предаде "Левски"?

Видеозавещание: Кой НЕ предаде "Левски"?

В рамките на няколко дни станахме свидетели на нещо, за което преди 136 години в моя роден град Пловдив е писал патриархът на модерната българска литература Иван Вазов. “И всякоя възраст, класа, пол, занятье зимаше участье в това предприятье; богатий с парите, сюрмахът с трудът, момите с иглата, учений с умът

Криминалисти оглеждат повредена кола след стрелбата в Ханау   СНИМКА: РОЙТЕРС

Имигрантската общност в Ханау - объркана и шокирана от нападението

Жители на германския град Ханау, където отдавна пристигат имигранти и от десетилетия съжителстват хора от различен произход, от вчера са обхванати от страх, че общността им се е превърнала в мишена, след като въоръжен стреля и уби деветима души от чуждестранен произход. Хората са шокирани от толкова голямото насилие, рядкост за Германия

"Биволъ" и Фрогнюз готвят манджата "къща на Борисов в Барселона" вече 5 г., сега БОЕЦ и руснаци слагат солта

"Биволъ" и Фрогнюз готвят манджата "къща на Борисов в Барселона" вече 5 г., сега БОЕЦ и руснаци слагат солта

През март м.г. финансираното от банкера-беглец Цветан Василев сдружение БОЕЦ подало сигнал на прокуратурата в Барселона "В Банкя показват една къща, която мисля, че е на Емо Кюлев и пишат, че е моя. В Барселона показват къщата на Сашо Чаушев и казват, че е моя. Тя си има нотариален акт, има си всичко"

СИМЕОН ДЯНКОВ

2010 г.: 50% от цигарите - контрабанда 2019 г.: едва 3,4% нелегални

Събитията на тази дата според архива на “24 часа” Всяка втора цигара у нас в момента е контрабанда, сочат данните на хора от цигарения бранш, написа “24 часа” на 20 февруари 2010 г. През 2009 г. сме изпушили над 8,5 млрд. къса цигари, за които не е платен и лев акциз, научи “24 часа” от експерти в бранша. При реален внос на 25,5 млрд

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Светлин Наков за новите 30 години: С технологиите идва време, когато няма да ти трябва лична кола (Видео)

Светлин Наков за новите 30 години: С технологиите идва време, когато няма да ти трябва лична кола (Видео)

Може ли България да постигне ускорено развитие през следващите 30 години? Може, ако формулира дневен ред от силни и работещи каузи. Три десетилетия след началото на демократичните промени е време за поглед към хоризонта на новите 30 години. Национални приоритети, които да привлекат и спечелят интереса и енергията на българите и да служат като

СНИМКА: Pixabay

Ирански "супергерой" се е прицелил в парламента

Биографията на Мохамад Бакер Калибаф като командир на военновъздушните сили на Иранската революционна гвардия, ветеран от войните и началник на националната полиция му спечели благоразположението на върховния лидер на Иран и увеличи шансовете му да стане следващия председател на парламента след утрешните избори

Партията като изход от фалит

Партията като изход от фалит

На трима мълвата вещае славно бъдеще, но само ако излязат на партийната сцена - Мая Манолова, Слави Трифонов и Румен Радев Веднъж, беше отдавна, останах силно изненадана от назначаването на един министър. Дотогава го бях възприемала като мастит бизнесмен с ролекс, шофьор и всички богаташки салтанати, демонстрираше неутралитет

Опасно е масовият зрител да решава на референдум за еврото

Опасно е масовият зрител да решава на референдум за еврото

Нормално е българите да са скептично настроени към всяка по-сериозна промяна в живота, която им се налага от държавата, защото във всичките години на прехода бяха непрестанно прецаквани и ощетявани. Факт е, че обикновените хора платиха от джоба си фалита на банките, катастрофалните финансови последици от управлението на няколко много некадърни

Еврото не е страшно, че Борисов да го е страх

Еврото не е страшно, че Борисов да го е страх

Вече над 10 години България не постига големи цели, защото за властта “стабилност” и “консенсус” е фетиш България за пореден път се отказва да иска настоятелно влизането си в еврозоната. Това стана ясно след близо двегодишни усилия да бъдат постигнати критериите за кандидатстване в чакалнята на еврото

Мистериозен автор подложи бананова кора на БСП

Мистериозен автор подложи бананова кора на БСП

Каква е тайната зад атаката срещу програмистите? Преди дни един гениален автор на в. “Дума” заслужи Нобеловата награда по икономика. Ако сега направи документален филм по темата, гарантирано ще вземе и златен “Оскар”! Става дума за уникалната статия на Танчо Гаргов “Никой не яде компютърни програми”

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber