Защо му е нужна на Путин "Ялта-2"

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8121151 Защо му е нужна на Путин "Ялта-2" Защо му е нужна на Путин "Ялта-2" www.24chasa.bg
Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс
Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

В речта си на възпоменателните прояви за Холокоста в Израел Владимир Путин прикани главите на четирите държави, които наред с Русия са постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Китай, Великобритания и Франция), да се съберат, за да обсъдят основните световни проблеми. Каква бе целта му?

Формално руският президент обясни, че 2020 г. е подходяща за среща на върха заради наближаващата 75-а годишнина от края на Втората световна война. Тук естествено би могло да откроим за пореден път сходството между днешния и сталинско-брежневския стил. И през късните съветски години, и днес властите у нас обичат да насрочват една или друга проява за паметни дати. Но да не бъдем толкова повърхностни. Всъщност знаем, че Путин е прагматичен политик - заради едничкия юбилей не би забъркал току-тъй никаква политическа каша.

Писал съм вече другаде, че през 2020 г. Путин ще иска да се види в тогата на миротворец. Но ще повторя: да не забравяме, че руският лидер не прави символни стъпки просто ей така. А ги използва, за да укрепи позициите си в дадена сфера. В случая - в международната политика.

Защото Путин движи нещата към "втора Ялта". Ще припомня, че през февруари 1945 г., когато де факто се очертава вече победа над Германия, в Ялта пристигат на конференция съюзниците от антихитлеристката коалиция. Лидерите на СССР, САЩ и Великобритания - Сталин, Рузвелт и Чърчил, договарят следвоенното устройство и разграничават сферите си на влияние в Европа. Великите сили решават тогава съдбите на милиони в Европа и света, без да се интересуват много от мнението им. Малките и средните страни и народи стават заложници в тяхната голяма игра.

След тази "Ялта-1" идва онзи лош мир, който според руската поговорка е по-добър от добрата кавга. Почти веднага този лош мир преминава в студена война, която с малки затопляния трае чак до 1989 г. През тази година ялтенската система дълбоко се пропуква заради революциите в ред страни от Източна Европа, излизането им от Варшавския договор, обединението на Германия и разпадането на Съветския съюз и на Югославия през 1991 г. Но доколкото всички тези епохални събития са резултат от ясно изразената воля на народите в Централна и Източна Европа, практически всички нови държави и границите помежду им се затвърждават с двустранни и многостранни международни договори. В повечето случаи - по мирен път, ако не броим Югославия.

Русия като приемник на СССР признава почти всички нови държави и нови граници в Европа с изключение на малко Косово. В крайна сметка променените граници в Европа след 1989-1991 г. не анулират, а по демократичен път (съобразно народната воля) преформатират "Ялта-1".

Всичко обаче тръгва другояче през 2008 г., когато след войната с Грузия Русия признава официално Южна Осетия и Абхазия. През 2014 г. нещата стават коренно различни. Известно е, че присъединяването на Крим към Русия не е признато и до днес от никоя европейска държава. Нито пък от абсолютното мнозинство държави в останалия свят с изключение на Северна Корея, Никарагуа, Венецуела, Афганистан, Сирия, Судан и Куба. Именно след 2014 г. обаче е разрушена не само Ялтенската система, но до голяма степен и цялата следвоенна система на международните отношения.

Какво виждаме всъщност сега и какво иска Путин от международната общност? След 1991 г. спря да съществува двуполюсната система, а след 2014 г. светът фактически стана не многополюсен - за което постоянно зовяха на думи руските политици и техните идеолози - а триполюсен.

Реално погледнато, след 2014 г. на планетата са се оформили три центъра на силата - САЩ, Китай и Русия. А последната, макар и многократно по-слаба от първите две в икономически план (по изчисления на Световната банка през 2019 г. Русия е заемала 11-о място в света по БВП, изоставайки, например, от Канада, Бразилия и Италия), представлява трети силов полюс в световната политика единствено заради ядрените си оръжия плюс своята готовност да прекроява граници и да решава всякакви конфликти със сила.

Великобритания и Франция, нищо че задминават Русия по БВП и притежават официално разрешени ядрени оръжия, разбира се, вече не спадат към световните силови центрове. Путин им отправи покана за "нова Ялта", първо, защото е традиционалист и консерватор. През живота му тези страни винаги са били членове на "ядрения клуб" и постоянни членове на Съвета за сигурност. Ами нека да бъдат и занапред. Второ, иска му се официално да затвърди на международно равнище световното статукво, формирано след 2014 г.

И ако съдим по това как откликна френският президент Еманюел Макрон, руският лидер е бил прав да го покани. Нарекъл Путин доста пламенно "скъпи мой приятелю", Макрон потвърди специалните отношения между двамата. Китай също подкрепи вече тази идея. Останалите постоянни членове на Съвета за сигурност засега обаче не бързат да приемат предложението на Путин, макар Кремъл да изтъкна, че с нетърпение ще чака техния отговор.

С инициативата за такава среща руският лидер постави в трудно положение Вашингтон и Лондон. Поканата за "нова Ялта" до страните победителки във войната, обвързана със 75-ата годишнина от победата над нацистка Германия, е типично путински ход. Откажат ли - руската пропаганда ще ги заклейми като желаещи "да преразгледат резултата от Втората световна". Ако се съгласят - Путин за пореден път ще се покаже с тога на миротворец, продължител на славните антифашистки традиции, незабравил "общата борба с нацизма". И същевременно за дълги години напред ще запази за днешната Руска федерация сферите й на влияние в Европа и света.

Има и друго обяснение за поканата - като политик от 20-и век той си остава по манталитет консерватор и във вътрешната, и във външната политика. Затова използва похвати и методи от миналата епоха, смятайки ги за напълно приемливи и днес.

С тази консервативна нагласа обаче изобщо не си дава сметка за колосалните промени от последните 75 години, за растящото недоволство на редица нови лидери от факта, че едва пет държави управляват световната политика. Неслучайно се изтъква, че същите тези Япония и Германия, които съответно са на трето и четвърто място в света по БВП и вече близо век не претендират за световно господство и чужди територии, имайки развити демократични системи, незнайно защо не са постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН. В привилегирования клуб не влиза и Индия - днес на пета позиция по размер на БВП, нито Бразилия (на 9-о място), нито Канада (на 10-о).

Новите икономически сили повдигат тези въпроси и ще продължат да го правят и в бъдеще. При това положение днешна Русия остава с един-единствен идеологически коз - своята версия за историята на Втората световна война. Тя цели да обоснове правата на Москва върху ролята на водеща държава, която може да се меси във всички работи навсякъде на планетата.

(БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Турция се опитва да балансира политиката си в Сирия след разговори със САЩ

Не е тайна, че влошаването на отношенията на Турция със Съединените щати и други съюзници през последните години доведе до сближаване между Анкара и Москва, особено що се отнася до Сирия. Кризата с пастора Брънсън, случаят с Халкбанк, американските санкции заради покупката на ракетните системи С-400 от Русия и голямата подкрепа от страна на САЩ

БСП не успя да се възползва от скандалите с вода и боклуци

БСП не успя да се възползва от скандалите с вода и боклуци

Избирателят на Слави Трифонов - млад, от по-малките градове и селата, но невинаги гласува Проучването на “Тренд” през февруари не регистрира структурна промяна в електоралните нагласи на българите. Непосредствено след местните избори ежемесечното ни изследване показа увеличаване на дистанцията между първите две партии

5+1 партии в следващия парламент, спад в подкрепата за президента

5+1 партии в следващия парламент, спад в подкрепата за президента

Със 7% повече са положителните оценки за прокуратурата, ГЕРБ с 2% пред БСП, показва проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа" Лек спад на положителните оценки за работата на парламента (20%) и запазване на нивата на доверие към правителството (28%). Това отчита февруарското представително проучване на изследователски

Петър Стоянов  показва Доклад 226 в студиото на  Би Ти Ви, където се провежда
 предизборен  кандидат-президентски
 дебат с Богомил Бонев -  5  ноември 2001 г. 
СНИМКА: ДЕСИСЛАВА  КУЛЕЛИЕВА

Докладът 226 на НСС, куфарчето на Ханке и думите на Стоянов към Костов: Иване, кажи!

Разработката на службите за корумпираните в държавата води до уволнението на 10 министри наведнъж, а после и Петър Стоянов загуби втори президентски мандат Стив Ханке, когото смятат за баща на валутния борд у нас, обясни в неделя пред Би Ти Ви, че като съветник на президента Петър Стоянов му предоставил куфарче с документи за корупция у нас

РУМЕН РАДЕВ

Кабинетът в сянка на Радев пише алтернативи. Какви? Ако ги има, само той ги чете - тайна са

Трети председател поема Стратегическия съвет, който до днес не е произвел публичен документ Повечето от членовете са били свързани с левицата Президентът прави правителство в сянка или събира екип за партия. Това бяха първите реакции, когато преди година Румен Радев лично обяви създаването на Стратегически съвет към президента

190-те см, за които претендира Доналд Тръмп, може да са с два повече от реалното, ако се вярва на паспорта му.. Снимка РОЙТЕРС

Тръмп превърна високия си ръст в предизборен аргумент

Когато Доналд Тръмп буквално принизява враговете си с подигравки за височината им, той превръща ръста си в оръжие и напомня, че в американската политика обикновено печелят по-високите. Президентът на САЩ, който казва, че е 1,90 м, редовно се подиграва на ръста на кандидата демократ Майкъл Блумбърг, който според медицинския си картон е висок 1,70 м

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Кога престъпникът ще усети, че няма безнаказаност

Кога престъпникът ще усети, че няма безнаказаност

Задържаните да си плащат “престоя” и още промени Аз поне нямам познати, които да не са пострадали по един или друг начин от битовата престъпност. На едни нахлуваха в къщите нощем в тяхно присъствие. А почти всички са потърпевши от тараши или опити за проникване в домовете им, когато ги няма. Поне една трета от хората, с които съм говорил

Коментар на седмицата №1: Властта изръмжа на журналистиката? Това е успех!

Коментар на седмицата №1: Властта изръмжа на журналистиката? Това е успех!

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е номер 1 почти 71 хил. прочитания. При Бай Тошо мисирките танцуваха танго Това бе една много добра седмица за българската журналистика – щом властите я обиждат, значи е показала характер. Не е съвсем умряла. Бойко Борисов бил нарекъл репортерките „мисирки“

Бойко Борисов държи реч като министър-председател.

Коментар на седмицата №2: Бойко Борисов задмина Тодор Живков като премиер

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е номер 2 с над 70 хил. прочитания. Уроците на бившия Първи, които сегашният приложи в своите 3152 дни като министър-председател “Борисов, ти имаш редкия късмет да си общувал с него, когато се е очовечил.” Това са думи на Симеон Сакскобургготски към сегашния

Рене Зелуегър държи наградата “Оскар” за най-добра актриса.

Коментар на седмицата №3: “Оскари 2020”: Имало едно време в Холивуд... ама друг път

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е номер 3 с около 53 000 прочитания “Паразит” показва как една много локална история може да бъде много универсална ПА-РА-ЗИТ! ПА-РА-ЗИТ! ПА-РА-ЗИТ! Така ми се иска да скандирам по улиците днес, защото това наистина е феноменът на 2020-а

Здравната каса да не се прави на Господ

Здравната каса да не се прави на Господ

Защо болните от Смолян да не се лекуват в София - да не сме станали крепостни селяни За 20 години здравната каса в България се превърна в нещо като Господ за пациентите - тя казва кой къде и за колко може да се лекува. Откакто я създадоха през 1999 г., периодично се предлагат най-различни варианти, за да работи тя по-добре

Кирил Борисов

Видеозавещание на седмицата: Да борим корупцията и бедността, после крадците

Амбицията на прокуратурата и МВР да смачкат битовата престъпност е похвална, но едва ли ще се случи толкова бързо. Защото не зависи само от тях. Акции за респект на криминалния контингент по села и малки градове са правени много пъти. Ефект има, но е краткотраен. Изгазил съм доста гробища и кал по махалите в страната, ходил съм по всички затвори

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber