Атанас Урджанов: Колбасите поскъпват с 10% заради свинското, вдига се цената и на пилешкото

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8114934 Атанас Урджанов: Колбасите поскъпват с 10% заради свинското, вдига се цената и на пилешкото Атанас Урджанов: Колбасите поскъпват с 10% заради свинското, вдига се цената и на пилешкото www.24chasa.bg
Атанас Урджанов: Колбасите поскъпват с 10% заради свинското, вдига се цената и на пилешкото

Продължаваме да разчитаме основно на вносни суровини, българските стигат едва за консумация в прясно състояние, казва председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България

Средната консумация на месо на човек годишно у нас е 34,3 килограма

Млечните крави намаляват, увеличава се броят на тази, използвани за месо

 

- Какво е състоянието на сектора за производство и преработка на месо в момента, г-н Урджанов?

- Месната индустрия продължава да се развива въпреки затрудненията, произтичащи от различно естество - африканска чума по свинете, птичи грип и т.н.

Водещите тенденции в бранша са иновациите в технологичното оборудване и в производството и опаковането на месните продукти. Предприятията продължават да инвестират в инфраструктура, модерно технологично оборудване, иновативно производство, внедряване на ефективни системи за самоконтрол и инвестиции в обучение на персонала, което повишава тяхната конкурентоспособност.

Месната промишленост все повече търси варианти за развитие на иновационния потенция в дигитализацията и създаването на все по-здравословни месни продукти и техни аналози, за да отговори на нарастващите световни нужди от белтъчни храни и в частност от месо.

За развитието си браншът разчита на собствени средства. На този етап европейско финансиране има само по една линия - подмярка 4.2. “Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти” от ПРСР. За структуроопределящите предприятия от бранша е много трудно, дори невъзможно да се възползват от мярката, тъй като се намират основно в градовете.

Липсата на стратегия за развитие на месната индустрия ни изправя пред сериозни предизвикателства. Продължаваме да разчитаме основно на вносна суровина. Българското месо стига едва за консумация в прясно състояние, а към настоящия момент с африканската чума по свинете положението е още по-тревожно. Няма ясни правила на европейско ниво за търговия с търговските вериги. Няма политика за промоция на българските месни продукти и независимо от високите им качества те не са конкурентоспособни спрямо чуждите.

Необходими са политики в посока създаване на законодателна рамка за браншовите организации и субсидиране на национално и европейско ниво за преработвателната индустрия. Немаловажен е и проблемът с екарисажите.

- Какъв е произходът на суровините, с които работят месопреработвателите?

- През 2018 г. произведеното свинско месо в страната е 82 316,5 тона. Вътрешното потребление е 221 077,8 тона. Разликата се компенсира от внос. Износът е едва 7502 тона.

Най-голям дял от внесеното месо в страната има свинското - 90,8%. Основно идва от 5 страни. 28% е вносът от Испания. Следват Полша, Германия, Нидерландия и Франция.

- На какво ниво са цените на свинското в момента и какви са прогнозите ви за тази година?

- В Европа и у нас цената на свинското месо нарасна със средно 60% през 2019. Ситуацията в бранша е критична. Близо 200 хиляди животни бяха изклани. Това е 20% от свиневъдството у нас.

Експерти в бранша очакват цената на пилешкото месо да се повиши - от една страна, заради покачващата се цена на свинското на международните пазари и зависимостта на страната от външни доставки, а от друга, заради преориентирането на потребителите от свинско месо към пилешко.

Точна прогноза е невъзможно да се даде, защото не се знае докъде ще се задълбочи кризата с африканската чума. Експертите прогнозират спад в общото количество на продукцията и същевременно увеличение на износа. Това неминуемо ще доведе до продължаващ ръст на цените.

- Ще има ли отражение върху колбасите и останалите продукти?

- Очаква се повишение на цените на колбасите с над 10%.

- Наблюдава ли се промяна в потребителските предпочитания у нас относно месото и месните продукти?

- По принцип българинът предпочита да консумира основно свинско месо.

257 хил. тона е годишното потребление на червено месо. Делът на свинското от добива на червени меса в България е 72%, което е 221 хил. тона. Вътрешното потребление на свинско месо е около 86 на сто от общото потребление на месо в страната. По данни на НСИ през 2018 г. средната консумация на месо на човек от домакинство е 34,3 килограма, в т.ч. свинско 10,5 кг, говеждо 1,5 кг, птиче 11,4 кг и агнешко - 1,1 кг. Консумацията на месни произведения на човек от домакинство през 2018 г. е 13,6 кг.

- Китай започва да се ориентира и към говеждо. В България то не присъства така често на трапезата, но има ли опасност да останем изобщо без говеждо у нас?

- Българските потребителите предпочитат да консумират основно два вида месо - свинско и пилешко. Телешкото допълва основните предпочитани видове месо, които попадат в потребителската кошница.

По данни на агростатистиката на Министерството на земеделието и горите към 1 ноември 2018 г. говедата са 526,5 хил. броя. Млечните крави намаляват със 7,1% до 234 хил. броя, а кравите, използвани за производство на месо, се увеличават с 10,5%. В последните години у нас се засилва интересът към отглеждането на месодайни породи говеда, въпреки че по-голяма част от произвежданото говеждо у нас е от млечните стада.

CV

- Роден е през 1972 година.

- Има висше икономическо образование

- Започва да работи в областта на месопреработката на 21-годишна възраст

- От 2010 г. е член на Контролния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България и негов председател, а от 2013 г. е член на управителния съвет на асоциацията

- Член е на управителния съвет на Съюза по хранителна промишленост и директор “Операции” в хранителната компания “Белла България”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Кристиан Кръстев

Кристиан Кръстев: Първите 3 довеждащи линии ще возят от квартала до метрото в “Овча купел”, “Витоша ВЕЦ-Симеоново” и “Люлин”

До 2021 г. София трябва да има нов генерален план за организацията на движението, за да стане градският транспорт по-бърз и удобен за хората, казва в интервю зам.-кметът по транспорт и градска мобилност на София Още акценти от интервюто: Осигуряваме градски транспорт до Витоша по време на ученическите ваканции

Асен Балтов СНИМКА: Десислава Кулелиева

Проф. Асен Балтов: Увеличихме доверието на пациентите и приходите

Гордея се, че постигнахме двата приоритета без съкращения в екипа - променихме организацията и преразпределихме справедливо работата.  Веруюто ми като лекар е, че не може първо да си гарантираш парите от болния и тогава чак да му помогнеш.  Купихме модерна апарaтура, обновяваме базата, създаваме клиники - “Пирогов” се върна на мястото си като №1 в

Със “Секс, наркотици и рокендрол” са на турне из Европа.

СНИМКИ: ИВАН ДОНЧЕВ И ЛИЧЕН АРХИВ

Векилов - Дони: Мен - либералния, обвиниха, че съм хомофоб!

Не исках петното да е върху мен и семейството ми След две издания на предаването си по БНТ Дони обяви, че го спира в този му вид и ако продължи да прави “Събота вечер с Дони”, може би ще е музикално. Причината сам да реши да слезе от ефир стана писмо на правозащитни организации, които протестирали срещу шеговити реплики

Проф. Анастас Герджиков

Проф. Анастас Герджиков: От 15 години за първи път нямаме национална кауза, национален идеал

Професорите в СУ имат по-ниски заплати от средните на завършващите им студенти. Рейтингът подобри качеството на образованието и науката на университетите, казва ректорът на Софийския университет - Проф. Герджиков, Софийският университет отново е №1 в рейтинга на висшите училища, как се постига такъв успех

Герджиков: Изтекла е давността за приватизацията, ревизията ще е само морална дамга

Герджиков: Изтекла е давността за приватизацията, ревизията ще е само морална дамга

Още акценти от интервюто с професора юрист: Положително е, че Гешев е толкова активен, това има превантивно действие към хората с престъпни нагласи С въвеждането на машините неграмотните ще срещнат големи затруднения в гласуването. Което за мен е положителен факт, тъй като винаги съм изповядвал разбирането

Веселин Марешки: Радев е генерал - достойно е да подаде оставка, ако са прикривани документи

Веселин Марешки: Радев е генерал - достойно е да подаде оставка, ако са прикривани документи

Страховете на хората за еврото не може да бъдат загърбени - трябва широка дискусия и референдум Народът трябва да се произнесе и за вноса на отпадъци и как изборите да станат по-прозрачни Никой не е излязъл да обясни защо всички останали са приемливи за коалиционни партньори на управляващите, а “Воля” - не Насън чувах тракане на зъби - това

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Александър Александров

Александър Александров: Постигнахме 12,5% по-ниска цена на газа още при първите сделки на борсата

От другата седмица ще започнем да купуваме там 10% от нужните ни количества, казва изпълнителният директор на “Топлофикация-София” - Преди три дни “Топлофикация - София” се регистрира на борсата “Газов хъб Балкан”. Направихте ли вече сделки? - На 6 февруари получихме одобрение от Столичния общински съвет да търгуваме освен на електрическата и на

д-р Иван Маджаров

Д-р Иван Маджаров: Личните лекари трябва да могат да отписват агресивни пациенти

Още акценти от интервюто с председателя на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров: До два месеца лекарският съюз пуска горещ телефон за медици, жертви на насилие Отмяната на рамковия договор, който въведе надлимитната дейност, може да постави в затруднение здравната каса - Д-р Маджаров, лекарският съюз обяви нови мерки за насилието над медици

Адв. Марин Марковски

Марин Марковски: Президентът наруши конституцията, като по същество призова за нови избори

Всеки е невинен до доказване на противното, но не бива сигналът, който идва от американското правителство, да се отминава с лека ръка. Там не са безотговорни хора, които да клеветят ей така, казва адвокатът - Адвокат Марковски, съдия Андон Миталов е първият българин със забрана да влиза в САЩ заради корупция

Мариус Донкин пред портрета на патрона на Народния театър Иван Вазов, който стои във фоайето на неговия кабинет.

Мариус Донкин: Мечтая за визионери да напишат програма за България 50 г. напред

Театърът е мястото, в което живея, дишам, работя. Основното, което мога да кажа - аз там се усъвършенствам. Това е мисията ни като хора тук Необикновена 70-годишнина ще отбележи директорът на Народния театър Мариус Донкин. На 13 февруари ще излезе на сцената с другия Ибрахим - героя му от “Господин Ибрахим и цветята на Корана” - ролята му донесе

Снимка Румяна Тонева

Хърсев: 18 млрд. евро обезпечение ще се освободят, влезем ли в еврозоната

Ако нямаш разходи в евро, не е необходимо да си купуваш евро само от страх, че нещо ще се случи с лева - този страх струва пари, казва финансистът Още акценти от интервюто: - В Европа трайно се насажда усещането, че каквото и да се промени, все е на зле. - Еврото има минуси, но тях сме ги консумирали още с приемането на валутния борд

Лъчезар Танев Снимки: Архив

Лъчезар Танев: Убеден съм, че мога да се справя в БФС, но не виждам някакво желание за промяна

Моделът “бащица” няма алтернатива в българския футбол Лъчезар Танев е роден на 1 октомври 1963 г. в Плевен. Играл е за отборите на “Спартак” (Плевен), ЦСКА, “Сабадел” (Испания), “Шавеш” (Португалия) и “Локомотив” (София). Има 223 мача и 72 гола в “А” група (166 мача с 63 гола за ЦСКА, 38 мача с 6 гола за “Спартак” (Пл) и 19 мача с 3 гола за

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber