Кристиан Борет: В Брюксел трансформираме цели зони, без да рушим

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8105940 Кристиан Борет: В Брюксел трансформираме цели зони, без да рушим Кристиан Борет: В Брюксел трансформираме цели зони, без да рушим www.24chasa.bg
Кристиан Борет
Кристиан Борет СНИМКА: Велислав Николов

София създава усещане за отворен град - улиците са изпълнени с хора, казва в интервю главният архитект на Брюксел

- Арх. Борет, в София сте по покана на главния архитект Здравко Здравков, за да говорите за градското планиране. На София ѝ предстои през тази година много важна задача - да подготви заданието за промяна на общия устройствен план. Какви съвети бихте дали?

- Освен в Брюксел съм работил и в Антверпен и имам опит по подготовката на мастърпланове. Смятам, че за градското планиране е важно да имате глобалната визия и мастърплана, но това не е достатъчно. Защото често плановете са с добри идеи и обещания. Много важно е да имате и проекти, не просто план. Затова моят съвет е

проектите за

града и

мастърпланът

да са обвързани

и да вървят заедно. Тогава планът ви ще е добър. Защото, ако имате план, но проектите ви не вървят, това не работи. И обратното - може да имате добри проекти, но те да не се вписват в цялостната визия за града.

- Разкажете за големите проекти на Брюксел - например превръщането на офис зоната World Trade Center в мултифункционална и развитието на бившата индустриална зона Kanal в място за живеене, за бизнес и за производство?

- В Брюксел една от зоните за стратегическо планиране, която се развива най-много, с много жилищни сгради и услуги, е Kanal. Там е и музеят за съвременно изкуство Kanal - Center Pompidou. (Той се помещава в стари гаражи на “Ситроен”. Проектът е иницииран от регионалното правителство на Брюксел - б.а.) В тази зона се случват много и различни неща. Искаме да уплътним Брюксел, защото компактният град е добър град. Имаме нарастващо население, трябва да строим и точно това правим в Kanal.

Но от друга страна, не искаме само да застрояваме и проектът за World Trade Center е добър пример за преустройство на зона, без да разрушаваме изградените сгради, а само да ги адаптираме към новите нужди на града.

- Питам ви, понеже София тепърва тръгва по този път - има много части от града, които са само с една функция - само за бизнес или само за жилища. И реално тези места не са активни денонощно, а само в определени часове на деня.

- Мисля, че

монофункционал-

ността е

антиурбанистична

Градското планиране е микс от различни функции. Затова казвам, че проектът за превръщането на офис зоната World Trade Center в мултифункционална е добър - защото използва съществуващите сгради, но ги изпълва с нови функции, включително жилища и хотели. Там строителството вече тече, а проектът ще бъде завършен през 2023 г.

- А каква е ролята на общината в този проект?

- Трудно е да се определи чия е водещата роля в този процес, защото става дума за сътрудничество между много участници. Но мисля, че точно такова сътрудничество е бъдещето на градското планиране. Например имате архитекти, които искат да променят една зона, местната власт, която задава базисна визия за нея, инвеститори, които искат да развият тази зона, и главен архитект, който обявява конкурс, за да стартира процесът по иновация на мястото.

- Как се прави планирането на град, който освен столица на Белгия е и столица на ЕС и заради това е и космополитен, разделен на различни части, с много имигранти?

- Свикнали сме с това разнообразие и то не е проблем. Това е историческо наследство на града. Искаме това разнообразие, работим с него, а не срещу него като нещо, което искаме да премахнем. Малко е

като лазаня,

защото имаме

много пластове

и различни нива -

квартали, градска управа, Брюксел, Белгия, ЕС, френскоговорещи и т.н. Сложно е.

Например в офис зоната, за която споменах, най-лесното решение беше да се разруши всичко и да се построи наново, но ние търсим комплексност, а не най-лесният вариант.

- Брюксел има главен архитект от 2009 г. и вие всъщност сте вторият. Кое наложи столицата на Белгия да има такава фигура в градската управа?

- Да, така е. Брюксел има главен архитект от 2009 г. А в Антверпен например, на който също съм бил главен архитект, е от малко по-дълго - от 2000 г. Така че като цяло тази длъжност е нова за Белгия.

Причината Брюксел да реши да има главен архитект е, че общината е осъзнала, че за да повиши качеството на архитектурата и средата за живот, трябва да има независима и обективна институция, която да прави връзката между политическото ниво и архитектите. Позицията е малко хибридна - главният архитект е назначен от общината, но не ѝ е подчинен, тоест плаща му се, за да критикува.

- За първи път ли сте в София и какви са впечатленията ви от града?

- Да, за първи път съм в София. Градът създава усещане за отвореност и равенство. Повечето градове например имат богати центрове и покрайнини, тук не се усеща такова разделение.

- Разбрах, че сте поискали да пътувате с градски транспорт из София и сте отказали да се придвижвате с кола. Защо?

- За да усетя наистина София и да я опозная по-добре, защото в противен случай с кола си като в балон. Впечатли ме, че виждам много хора по улиците, и искам да се насладя на тази атмосфера.

- Макар все още да нямате много впечатления от София, смятате ли, че с Брюксел си приличат по нещо. Имат ли общи предизвикателства двете европейски столици, за които биха могли да си сътрудничат?

- Брюксел е известен, защото е столица на ЕС. Ако не беше така, може би той щеше да е средностатистическа европейска столица като София. Мисля, че това е общото между двете столици. Другото е свързано с имиджа. Брюксел не е град, който да заобичаш лесно и бързо като например романтична Прага. Тоест нито София, нито Брюксел имат ясен имидж. Но пък точно такива градове могат да бъдат приятно място, в което да живееш.

CV

Кристиаан Борет е главен архитект на регион Брюксел от 2015 г. Той е гостуващ професор по градски проекти в катедра „Архитектура и градоустройство“ на университета в Гент, Белгия. От 2006 до 2014 г. е бил главен архитект на Антверпен. Бил е член на борда на Фламандския архитектурен институт и на белгийското архитектурно списание A +. Член е и на Международния научен комитет на Европан. Награден е с Фламандската културна награда за архитектура.

Той е в София по покана на Здравко Здравков като гост на поредицата форуми “Разговори за града”, която главният архитект на София отганизира.

444 ха производствени зони са потенциалът на София

Потенциалът за развитие на София е в 444 хектара бивши производствени зони и стари жп ареали. Става дума за зоната около Централна гара, “Захарна фабрика”, местността Къро, НПЗ “Хладилника” и др. Общината трябва да стане оператор в този процес, да насочва правилно инвестициите за съживяване на тези зони. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков на форума “Разговори за града”.

Темата за компактния град той обсъди с главния архитект на Брюксел Кристиан Борет.

Здравков даде пример с оформилата се офис зона на бул. “Цариградско шосе”. Там имало 20 000 работещи и едва 1/10 от тях били и обитатели. Тоест зоната е монофункционална и не е активна 24/7. Подобна ситуация не бивало да се допуска с НПЗ “Хладилника”, която трябвало да се развива като мултифункционална зона.

“Трябва да използваме потенциала на бившите индустриални зони. Това са места с изградена цялата нужна подземна и надземна комуникация”, подчерта арх. Здравков. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Асен Балтов СНИМКА: Десислава Кулелиева

Проф. Асен Балтов: Увеличихме доверието на пациентите и приходите

Гордея се, че постигнахме двата приоритета без съкращения в екипа - променихме организацията и преразпределихме справедливо работата.  Веруюто ми като лекар е, че не може първо да си гарантираш парите от болния и тогава чак да му помогнеш.  Купихме модерна апарaтура, обновяваме базата, създаваме клиники - “Пирогов” се върна на мястото си като №1 в

Със “Секс, наркотици и рокендрол” са на турне из Европа.

СНИМКИ: ИВАН ДОНЧЕВ И ЛИЧЕН АРХИВ

Векилов - Дони: Мен - либералния, обвиниха, че съм хомофоб!

Не исках петното да е върху мен и семейството ми След две издания на предаването си по БНТ Дони обяви, че го спира в този му вид и ако продължи да прави “Събота вечер с Дони”, може би ще е музикално. Причината сам да реши да слезе от ефир стана писмо на правозащитни организации, които протестирали срещу шеговити реплики

Проф. Анастас Герджиков

Проф. Анастас Герджиков: От 15 години за първи път нямаме национална кауза, национален идеал

Професорите в СУ имат по-ниски заплати от средните на завършващите им студенти. Рейтингът подобри качеството на образованието и науката на университетите, казва ректорът на Софийския университет - Проф. Герджиков, Софийският университет отново е №1 в рейтинга на висшите училища, как се постига такъв успех

Герджиков: Изтекла е давността за приватизацията, ревизията ще е само морална дамга

Герджиков: Изтекла е давността за приватизацията, ревизията ще е само морална дамга

Още акценти от интервюто с професора юрист: Положително е, че Гешев е толкова активен, това има превантивно действие към хората с престъпни нагласи С въвеждането на машините неграмотните ще срещнат големи затруднения в гласуването. Което за мен е положителен факт, тъй като винаги съм изповядвал разбирането

Красимир Станчев: Психолози ще обучават хората в НСО да са по-търпеливи и да не влизат в конфликти с граждани

Красимир Станчев: Психолози ще обучават хората в НСО да са по-търпеливи и да не влизат в конфликти с граждани

Защо при промените в Закона за НСО президентът да не бъде повече овластен? - Г-н Станчев, заговори се за промяна в Закона за НСО, нужна ли е такава и в каква посока трябва да е тя? - Има нужда. Пет години след като този закон действа, трябва да се направи преоценка по отношение на това какви обекти имаме за охраняване

Александър Александров

Александър Александров: Постигнахме 12,5% по-ниска цена на газа още при първите сделки на борсата

От другата седмица ще започнем да купуваме там 10% от нужните ни количества, казва изпълнителният директор на “Топлофикация-София” - Преди три дни “Топлофикация - София” се регистрира на борсата “Газов хъб Балкан”. Направихте ли вече сделки? - На 6 февруари получихме одобрение от Столичния общински съвет да търгуваме освен на електрическата и на

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

д-р Иван Маджаров

Д-р Иван Маджаров: Личните лекари трябва да могат да отписват агресивни пациенти

Още акценти от интервюто с председателя на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров: До два месеца лекарският съюз пуска горещ телефон за медици, жертви на насилие Отмяната на рамковия договор, който въведе надлимитната дейност, може да постави в затруднение здравната каса - Д-р Маджаров, лекарският съюз обяви нови мерки за насилието над медици

Адв. Марин Марковски

Марин Марковски: Президентът наруши конституцията, като по същество призова за нови избори

Всеки е невинен до доказване на противното, но не бива сигналът, който идва от американското правителство, да се отминава с лека ръка. Там не са безотговорни хора, които да клеветят ей така, казва адвокатът - Адвокат Марковски, съдия Андон Миталов е първият българин със забрана да влиза в САЩ заради корупция

Мариус Донкин пред портрета на патрона на Народния театър Иван Вазов, който стои във фоайето на неговия кабинет.

Мариус Донкин: Мечтая за визионери да напишат програма за България 50 г. напред

Театърът е мястото, в което живея, дишам, работя. Основното, което мога да кажа - аз там се усъвършенствам. Това е мисията ни като хора тук Необикновена 70-годишнина ще отбележи директорът на Народния театър Мариус Донкин. На 13 февруари ще излезе на сцената с другия Ибрахим - героя му от “Господин Ибрахим и цветята на Корана” - ролята му донесе

Снимка Румяна Тонева

Хърсев: 18 млрд. евро обезпечение ще се освободят, влезем ли в еврозоната

Ако нямаш разходи в евро, не е необходимо да си купуваш евро само от страх, че нещо ще се случи с лева - този страх струва пари, казва финансистът Още акценти от интервюто: - В Европа трайно се насажда усещането, че каквото и да се промени, все е на зле. - Еврото има минуси, но тях сме ги консумирали още с приемането на валутния борд

Лъчезар Танев Снимки: Архив

Лъчезар Танев: Убеден съм, че мога да се справя в БФС, но не виждам някакво желание за промяна

Моделът “бащица” няма алтернатива в българския футбол Лъчезар Танев е роден на 1 октомври 1963 г. в Плевен. Играл е за отборите на “Спартак” (Плевен), ЦСКА, “Сабадел” (Испания), “Шавеш” (Португалия) и “Локомотив” (София). Има 223 мача и 72 гола в “А” група (166 мача с 63 гола за ЦСКА, 38 мача с 6 гола за “Спартак” (Пл) и 19 мача с 3 гола за

Масимилиано Фуксас

Масимилиано Фуксас: Имам над 600 проекта в цял свят, но дълго търсих задача като тук

В много европейски градове хората бягат от центъра, но той не е само паметници и стари сгради, направен е за тях, казва в интервю световноизвестният архитект Още акценти от интервюто: Ще се съобразя 100% с препоръките на журито за новата визия на площада Не правя проекти само заради добрите пари, които ще получа

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber