Новият шеф на БНР Андон Балтаков: Не бях сигурен в изхода от конкурса, имах обратен билет

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8102233 Новият шеф на БНР Андон Балтаков: Не бях сигурен в изхода от конкурса, имах обратен билет Новият шеф на БНР Андон Балтаков: Не бях сигурен в изхода от конкурса, имах обратен билет www.24chasa.bg
Андон Балтаков

Започвам със срещи с хората - на местата, където са те, а не в кабинета ми

СЕМ в пълен състав - София Владимирова, Ивелина Димитрова, Розита Еленова, Галина Георгиева и Бетина Жотева (от ляво на дясно) обсъждат избора на генерален директор на БНР.
СЕМ в пълен състав - София Владимирова, Ивелина Димитрова, Розита Еленова, Галина Георгиева и Бетина Жотева (от ляво на дясно) обсъждат избора на генерален директор на БНР.

Първите документи, които ще изискам от БНР, ще бъдат финансовите

Сайтът на “24 часа” за мен е символ на огромно доверие, което получавате от читателите

- Г-н Балтаков, защо използвахте сайта на “24 часа” в презентацията си пред Съвета за електронни медии?

- Първо, вие сте достоверен източник. Второ, не мога да не се доверя на данни от статистическа и социологическа агенция, които вие публикувате. Не вярвам, че вие ще манипулирате данните просто защото вие сте “24 часа”. За мен “24 часа” винаги е бил източник на информация и затова ви се доверих.

Вие бяхте изключително открити, когато писахте къде се намира “24 часа”. Поздравления! Не е толкова лесно да накарате хората да идват на вашия сайт. Казвам ви го като професионалист, който се е занимавал с дигиталното пространство години наред. Толкова много хора - това са 1 600 000 души, може би една трета от всичките българи, които посещават интернет. Толкова много страници, които те преглеждат от вашата група. За мен това е символ на огромно доверие, което получавате от читателите и от хората, които ползват вашите продукти. Така че запазете добрия дух и добрата работа!

- Какво ще е първото нещо, което ще направите в БНР?

- Първото нещо, което за мен е много важно, е срещата с хората. Няма да са една или две срещи, а поредица. Това ще е моят стил на управление - изключително диалогичен. Очаквам активно участие на персонала, не само на ръководните кадри, но и на хората, които ще изпълняват ръководните решения, да бъдат част от ръководния процес, от информирането и взимането на решения, които ще определят тяхното бъдеще и бъдещето на Българското национално радио. Така че срещите и диалозите с хората на място, където са те, а не в моя кабинет, ще бъдат на първо място.

Първите документи, които ще изискам от БНР, ще бъдат финансовите, счетоводните книги, разплащателните документи за работна заплата. Ще искам да погледна много скоро и обществените поръчки, за

да видя как се разходват

обществените финанси,

парите, които обществото

под някаква форма дава

на БНР да изпълнява

обществената си мисия

Така чисто документално ще мога да се информирам по какъв начин и каква възможност имам да реша в много краткосрочен план и проблемите, които съществуват в регионалните радиостанции.

Може би сте запозната с факта, че “Радио Пловдив” - те ми изпратиха тяхната декларация, са в доста напрегната обстановка заради това, че смятат, че не получават достатъчно възнаграждение за техния труд.

- “Радио Стара Загора” също прати декларация до СЕМ със сходно съдържание.

- Точно така. И “Радио Благоевград”, както разбирам от вътрешни източници.

Тези радиостанции са изключително важни за изпълнението на обществената мисия в регионален план. Така че за мен те са със същата значимост, каквито са двете национални програми - “Хоризонт” и “Христо Ботев”, и радио “България”.

- Само на своята експертиза ли ще разчитате, за да разгледате финансовите и счетоводните документи, или ще се обърнете и към външни експерти?

- Доколкото знам, много скоро трябва да приключи одитът на Сметната палата. Този одит и финансите, които те ще анализират, ще са актуални. Така че ще имам достатъчно добра картина каква е ситуацията със счетоводни дела, с отчета по приходи и разходи и всички останали отчети, които един управител би искал да види и да се запознае.

По отношение на хората, които работят в момента в счетоводния и финансовия отдел, разбира се, че ще разчитам първоначално на тях, тъй като те познават финансовата ситуация най-добре.

По-нататък вече ще преценя докъде и каква нужда бих имал от независима или някаква друга счетоводна услуга. Но в началото

ще разчитам на одита

и на хората, които

са в радиото,

да ми помогнат и да ме насочват към тези документи, от които имам нужда, за да разбера фактическото финансово състояние на радиото.

- Защо решихте да се явите на конкурса? Изборът ви на практика означава връщане в родината, тъй като вие живеете и работите в САЩ.

- Аз съм семеен, с две деца, единият ми син вече ще става кандидат-студент, съпругата ми също е българка. Първото нещо, което бих искал да подчертая, е, че пред мен и моето семейство винаги е стояла опцията да се завърнем в Европа. Чисто професионално виждам растежа си както в България, така и в европейски мащаб.

Аз съм доста амбициозен от професионална гледна точка и това за мен е абсолютно предизвикателство. А аз обичам предизвикателствата. През целия си живот съм поемал професионални рискове, за да раста.

За мен няма нищо лошо

в това, че се връщам

в България,

защото мисля, че е предизвикателство, което ще ми помогне допълнително да развия моите професионални умения. Връщам се и към културата ни. Най-ценното за мен е, че ще дам нещо обратно. Не знам дали разбирате доколко това е важно за мен.

- Доколкото знам, това е част от американския начин на мислене - този, който е получил достатъчно, винаги иска да даде от уменията си и на другите. Така ли е наистина?

- Точно така е. Има и още нещо. За мен радиото винаги е било моята първа любов. Не искам да звучи поетично. Ако питате майка ми, тя ще ви каже, че на 10-годишна възраст съм си представял как съм чел новините по радиото. Говорим за 80-те години. Тогава и телевизия нямаше, в 10 ч започваше Първа програма. Грабвал съм вестника и съм си представял, че чета новините.

След време, когато записах да уча в Икономическия институт в София, моята специалност е “Икономика и управление на социално-културните дейности”, а дипломната ми работа е “Организация и управление на журналистическия и творческия персонал в радиото”.

За мен в момента е някаква поанта и на образователното ми развитие, и на професионалното ми, защото никога не съм се отделял от новинарската си същност.

Вярвам, че ще успея в радиото да капитализирам тази стабилност, от която имат нужда колегите, за да може наистина да се изгражда свободна и независима журналистика.

- Каква е последната ви работа в САЩ?

- Сега в момента я приключвам, тъй като не бях сигурен за изхода от конкурса. Обратният ми билет дори е за неделя. Със съпругата ми ще трябва да видим как точно ще се развият нещата, тъй като и децата са на училище.

Но по отношение на работата ми

последният проект, по

който работих, беше

за информационна

агенция Ройтерс

Бяха няколко продукта. За единия от тях, който наблюдавах, работих с ръководните екипи на агенцията по отношение на навлизането на агенция “Ройтерс” на видеопазара на САЩ.

Другият от проектите е свързан с новите приоритети на агенцията по отношение на изкуствения интелект. Т.е. по какъв начин тя може да го използва, за да се справя с предизвикателствата, които в момента дигиталното пространство и социалните медии в частност, както и еволюиращото потребителско поведение поставят не само пред агенциите, но и пред информационните организации като цяло. Това бяха двата проекта, много интересни. Някои неща за тях не мога да споделя поради принципа на конфиденциалност.

CV

Роден е през 1974 г. в Димитровград, след което родителите му се местят в Сандански

Завършва езиковата гимназия в Благоевград, след което и УНСС в София

Работи в радио “Войс ъв Америка” (по-късно “Витоша”) и в новинарския екип на “Хоризонт”

Прави магистратура в университета “Йейл”, работил е на ръководни позиции в Асошиейтед прес и Си Ен Ен

Последно работи по проекти на агенция Ройтерс

На 22 януари 2020 г. е избран от СЕМ за генерален директор на БНР

Кой е новият директор

ТОНИ МАСКРЪЧКА

47-годишният Андон Балтаков, зодия Рак, е роден в Димитровград, но малко след това родителите му се преместили в Сандански, откъдето всъщност са родом.

Завършил е езиковата гимназия “Акад. Л. Стоянов” в Благоевград и е бил един от отличниците на випуска. Завършва УНСС и още като студент работи в радио “Витоша”, а след това в новинарския екип на “Хоризонт” на БНР.

В края на 1999 г. печели стипендия за 6-месечна специализация в Би Би Си. След това остава в САЩ. Успешно защитава магистратура в университета “Йейл” на тема “Стратегическо управление на световната икономика”. Бил е зам.-директор на икономическия екип на Асошиейтед прес, старши директор в Си Ен Ен, където е отговарял за популяризиране на програмите на агенцията чрез модерните платформи, в големи компании е бил консултант за дигитално и стратегическо планиране.

Като ученик е бил първа мандолина в китаро-мандолинния оркестър в Сандански, който в онези години е бил един от най-добрите в Европа. Близките му го определят като заклет меломан. Слуша всякаква стойностна музика - от българската народна, през джаз, до класика. Обича както творбите на Вивалди, така и сюитите на Петко Стайнов.

Със съпругата си Десислава са заедно още от студентските години в София. Имат двама синове - Ейдън и Самюел. Ейдън в превод е Атанас и носи името на бащата на радиошефа.

Сестра му Байка Браткова е дългогодишен журналист в Благоевград, работила е в телевизия, частно радио, а в момента е водещ на предаване в “Радио Благоевград”.

СЕМ го избра от втория път

Андон Балтаков ще управлява БНР през следващите 3 години, гласува Съветът за електронни медии на заседанието си вчера.

Решението обаче не беше лесно, тъй като бе постигнато след две заседания.

На първото СЕМ не избра генерален директор на БНР, тъй като никой от 6-имата кандидати за поста не събра минимума от 3 гласа. Бетина Жотева и Галина Георгиева подкрепиха Андон Балтаков. Ивелина Димитрова обясни, че е била силно изкушена да даде гласа си за него, но смята, че концепцията му е трудноизпълнима. Затова гласува за Митко Димитров. Розита Еленова и София Владимирова избраха Антон Митов. Александър Велев, Даниела Манолова и Жени Гаджалова не получиха нито един глас.

При липсата на избор по закон СЕМ заседава втори път след един час. Впрочем подобна ситуация се е разигравала в съвета при избора на Александър Велев за втория му мандат, но по различна процедура.

На второто си гласуване СЕМ избра Балтаков с 4 “за”. Ивелина Димитрова промени гласа си, за да не продължава агонията в БНР. София Владимирова също го направи. Още на първото гласуване тя обясни, че за нея концепциите на Балтаков и Антон Митов са равностойни. Единствено Розита Еленова гласува “въздържал се”.

Конкурсът бе организиран едва 6 месеца след избора на злополучния Светослав Костов. Мандатът му бе прекратен предсрочно, след като програма “Хоризонт” спря да излъчва за 5 часа на 13 септември, а журналистката Силвия Великова бе свалена от ефира.

От СЕМ отказаха да коментират вчера какво ще се случи с избора на Балтаков, ако съдът върне Костов в БНР. Бившият вече шеф на радиото заведе дело срещу решението на съвета за отстраняването му от длъжност. Впрочем заседанието на съда беше в първия ден от конкурса - 20 януари, а следващото е насрочено за 16 март.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Николай Урумов

Николай Урумов: Живеем като в казармата на принципа "всяка заповед е предпоследна"!

Хубаво е да се види историята на поп Минчо Кънчев, защото малцина ще седнат да четат 1200 страници - Николай, последният ти моноспектакъл е “Мъжка задушница” от Емил Бонев. Какво внушаваш с него? - Ако героят от “Лалугер” е малък човек, поп Минчо от “Мъжка задушница” е голям човек. В Стара Загора има музей на негово име. Имат улица

Доц. Марчев: Дали ще имаш високо кръвно, зависи и от бактериите в червата

Доц. Марчев: Дали ще имаш високо кръвно, зависи и от бактериите в червата

Трансплантирането на микроорганизми е следващият блокбастър - топмилиардери като Бил Гейтс и Марк Зукърбърг влагат пари в биотехнологични компании, които разработват микробиомни терапии, казва доц. Сотир Марчев - началник на Клиниката по кардиология в Медицинския инстутит на МВР. Почетен член (FESC) е на Европейското кардиологично дружество

Доц. Околийски: Без сексуално образование оставяме децата на захарните чичковци

Доц. Околийски: Без сексуално образование оставяме децата на захарните чичковци

В България за секса или не се говори, или се интерпретира през виц, а баячки, врачки и Кобилкина претендират, че помагат, казва доц. д-р Михаил Околийски. Завършил е социална терапия с профил сексология през 1995 г. в Хумболтовия университет в Берлин, а през 1998 г. получава докторска степен по сексология от същия университет. От 1998 г

Колбер беше в София да представи първата си изложба у нас.
СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Художникът Филип Колбер: В изкуството трябва да има предизвикателство, иначе то ще е само декорация

Наричаният Кръщелник на Анди Уорхол откри за първи път изложба у нас Филип Колбер е роден през 1979 г. в Пърт, Шотландия. Завършва философия в Университета на Сейнт Андрюс - най-стария университет в Шотландия, където сред колегите му е и принц Уилям. Колбер е световноизвестен художник, който работи в областта на живописта, скулптурата

Румен Стоянов: След срещата на кметовете с Иван Гешев полицаи и прокурори питат как да помогнат

Румен Стоянов: След срещата на кметовете с Иван Гешев полицаи и прокурори питат как да помогнат

Запознахме главния прокурор как висш магистрат придобил земя в плевенско село по съмнителен начин, как боклук се извозва веднъж за 70 лв. на тон, друг път по 250 лв., как са откраднати 100 000 лв. от комплекса “Христо Ботев” в Калофер и как Карлово влезе в неизгодна сделка с имоти с бизнесмена Христо Ковачки, казва кметът на Калофер - Г-н Стоянов

Боил Банов

Боил Банов: "Нетфликс" е готова да влезе у нас, ако дадем стимули за снимането на филми

Освен колекцията на Васил Божков ще проверим и частните музеи на Бобокови и Димитър Иванов, казва министърът на културата Преди време имаше огромен спор дали главата на Севт да пътува за Лувъра Дори министър не може да разгледа колекцията на Божков в момента, защото се водят процесуално-следствени действия Участваме във Венецианското биенале

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Неделчо Неделчев

Неделчо Неделчев: Fibank отчете нетна печалба от 129 млн. лв. за 2019 г.

Очакваме всеки момент КФН да потвърди проспекта за публично предлагане на акции на банката, казва главният изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка - На какъв етап е процесът по увеличение на капитала на банката, г-н Неделчев? - Очакваме всеки момент Комисията за финансов надзор (КФН) да потвърди проспекта за публично предлагане на

Лазар Лазаров

Лазар Лазаров: Държавата няма да взима деца от родителите им

Още акценти от интервюто със заместник-министъра на труда и социалната политика: 557 млн. лева са за хората с увреждания, но трябва анализ, за да стигат до всички нуждаещите се Държавата поема и шофьорския курс на хората с увреждания  През март тръгва новата програма, за да не останат хората без асистенти Отпускаме до 3500 лв

Доц. д-р Маргарита Златарева - бивш конституционен съдия и преподавател по граждански процес, наскоро издаде книга с юридически поглед към процеса на Васил Дякон Левски.

Доц. д-р Маргарита Златарева: Процесът на Левски показва респекта на Османската държава към този, който събужда българите

Какъв е статутът на Специалната нарочна комисия, която е провела процеса, с какъв акт е завършил той и какви са съдържанието и тежестта му - Доцент Златарева, знаем, че сте от Карлово, но освен това с какво ви привлече темата за процеса срещу Левски? - Като юрист съм работила и в правораздаването, и в доктрината и очевидно професионалният ми

Кристиан Кръстев

Кристиан Кръстев: Първите 3 довеждащи линии ще возят от квартала до метрото в “Овча купел”, “Витоша ВЕЦ-Симеоново” и “Люлин”

До 2021 г. София трябва да има нов генерален план за организацията на движението, за да стане градският транспорт по-бърз и удобен за хората, казва в интервю зам.-кметът по транспорт и градска мобилност на София Още акценти от интервюто: Осигуряваме градски транспорт до Витоша по време на ученическите ваканции

Асен Балтов СНИМКА: Десислава Кулелиева

Проф. Асен Балтов: Увеличихме доверието на пациентите и приходите

Гордея се, че постигнахме двата приоритета без съкращения в екипа - променихме организацията и преразпределихме справедливо работата.  Веруюто ми като лекар е, че не може първо да си гарантираш парите от болния и тогава чак да му помогнеш.  Купихме модерна апарaтура, обновяваме базата, създаваме клиники - “Пирогов” се върна на мястото си като №1 в

Със “Секс, наркотици и рокендрол” са на турне из Европа.

СНИМКИ: ИВАН ДОНЧЕВ И ЛИЧЕН АРХИВ

Векилов - Дони: Мен - либералния, обвиниха, че съм хомофоб!

Не исках петното да е върху мен и семейството ми След две издания на предаването си по БНТ Дони обяви, че го спира в този му вид и ако продължи да прави “Събота вечер с Дони”, може би ще е музикално. Причината сам да реши да слезе от ефир стана писмо на правозащитни организации, които протестирали срещу шеговити реплики

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber