Юлиан Ангелов: Правителството ще се запази, БСП се правят на борци за зелени идеи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8102033 Юлиан Ангелов: Правителството ще се запази, БСП се правят на борци за зелени идеи Юлиан Ангелов: Правителството ще се запази, БСП се правят на борци за зелени идеи www.24chasa.bg
Юлиан Ангелов: Правителството ще се запази, БСП се правят на борци за зелени идеи

“Атака” все още са в управляващото мнозинство, няма причина да гласуват срещу кабинета, казва организационният секретар на ВМРО

- Г-н Ангелов, поехте комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабанда след назначението на Емил Димитров-Ревизоро за нов екоминистър. Ще променяте ли работата?

- Засега не виждам причина работата на комисията да се променя. Досега - близо 3 г., е работила добре. Виждаме и законопроекта, който е важен за борба с контрабандата и сивата икономика - за горивата, той се прие окончателно от комисията и парламента тази седмица. Трябва да продължим работата си, за да може в България сивата икономика и контрабандата да се намалят в по-голяма степен. Така ще има по-големи приходи. Тези средства влизат в бюджета и се разпределят за инфраструктура, здравеопазване, социални дейности и др. Трябва да се изчистят и проблемите в приходните агенции, които са натрупани в последните 30 г.

- Остава ви близо година до края на мандата. Какво още трябва да се направи в тази сфера?

- Работата по тези въпроси не трябва да спира никога. За съжаление, повече от 3 десетилетия мерките, които са вземали всички правителства, не са били достатъчни. В последните години обаче процентът на контрабанда с акцизни стоки рязко намаля, а приходите в държавата се увеличиха. Когато има желание, всяко правителство може да направи много в тази сфера.

- Има ли трус в управляващата коалиция след ареста на Нено Димов, който бе от квотата на ВМРО? Неведнъж казахте, че той е бил изкупителна жертва и не сте съгласни само той да поема вината.

- Имаше напрежение и то ясно си пролича. Всички коментари, които от ВМРО сме направили, включително и председателят Красимир Каракачанов, са в тази посока. Вярваме, че заради проблемите в държавата от над 30 г,. да не кажа, че са заложени още по време на тоталитарния режим, накрая министър на екологията, който не е човекът, който сам трябва да се справя с тези проблеми, бе жертван за това да се смъкне общественото напрежение. И пое отговорността на всички хиляди служители в тези системи, правителства, които не са си свършили работата, както и общински кметове, областни управители и т.н. Той трябва да бъде разследван и ако е виновен, да понесе отговорност. Но не по този начин. Надяваме се да докаже своята невинност.

Искаме да видим

всички виновници

за проблема в

Перник,

а и не само за там - и на други места. Защо десетилетия наред институциите, ВиК операторите и всички други по веригата не са си вършили работата? Защо не са направили водни цикли, защо не са подменили водопровода, защо не са отстранявали аварии, при положение че има толкова големи загуби? Надяваме се разследващите органи да стигнат до всички виновници.

- Какво очаквате от Емил Димитров като нов екоминистър?

- Неслучайно се спряхме на него. Той е педантичен. Има опита да контролира, проверява, да следи. Заемал е много експертни длъжности, без значение кой е бил на власт. Той е човек, когото обществото одобрява и харесва. Това е важно. В такъв момент на поста трябва да застане човек, на който хората да имат доверие. Надяваме се той наистина да наблюдава всички тези язовири, за които отговаря МОСВ, да направи нужните предписания към институциите - предварително и превантивно да предприема действия, за да не се случи и на други места, както в Перник.

- Притеснява ли ви вотът на недоверие, който тази седмица БСП ще внесе в парламента именно заради кризата с водата, боклука и мръсния въздух?

- Право на опозицията е винаги да търси скандалите, проблемите и съответно да иска вот на недоверие за тях. Не отричаме това, но не е редно в такъв момент, вместо всички партии да намерят решение на проблемите, те да се опитват да печелят политически рейтинг сред хората. Според нас такъв вот няма да мине. Правителството и мнозинството ще се запазят. Вотът ще бъде проформа, за да черпят политически дивиденти пред обществото. Проблемите, които са повдигнали, имат основание от гледна точка на кризата в Перник. Но там нещата са от десетилетия, включително когато и те са управлявали, не са предприели действия.

- А мръсният въздух и боклуците?

- Това са теми, които левицата иска да извади на преден план от гледна точка на това, че в момента и в Европа, и в света зелените идеи набират сила и подкрепа. Може би това е целта - хората да ги припознаят като борци за чистия въздух и срещу боклуците. България обаче не е позволила у нас да влезе нито един битов отпадък като тези, които са в контейнерите. Внасят се суровини от отпадъци. Преработват се и от тях се прави нещо. Друга част са за горене, както се прави в цяла Европа. Там това се насърчава.

При нас проблемът са тези, които незаконно изгарят отпадъци. Законодателството позволява да се изгарят не повече от 50%. В Европа няма такава забрана.

Категорично не

са внасяни и

медицински

отпадъци,

както опозицията твърдеше. За миналата година близо 80 хил. тона такива суровини са внесени у нас, а сме заявили за изнасяне близо 800 хил. тона отпадък. Трябва да гледаме на боклуците като суровина и да мислим как да го разделяме добре и да го използваме, както другите държави, за да има ефект върху икономиката и чистотата. Има проблеми с мръсния въздух във всички големи градове. Те са отдавна, откакто се използва твърдо гориво за отопление, когато са правени комплекси, без да се направят архитектурни решения, за да могат естествените течения, които чистят въздуха и мъглите, да не бъдат спирани. Въпреки това през последните 10 г. в големите градове въздухът става все по-малко мръсен. Все повече хора се отопляват на електрическа енергия, газ, пелети. Дните, в които се повишават нормите на замърсяване, са много по-малко годишно. Но все още има проблеми и трябва да се вземат мерки. Не е добре за здравето на хората дори 5 дни да са над нормата.

- Не останаха ли решаващи гласовете на вече независимите депутати от “Атака” за това дали ще падне правителството?

- Засега не съм чул, че “Атака” са напуснали управлението на страната. Те са част от него, имат свой министър и заместник-министър, областни управители и техни заместници. Не виждам причина те да не подкрепят мнозинството. Не са част от “Обединени патриоти”, но са част от управляващите.

- Водили ли сте разговори по този въпрос?

- Не. Отдавна сме прекратили разговорите с тях. Безсмислено е. За нас те са приключили отдавна. Ако водят разговори, може да са с ГЕРБ.

- Преди дни Васил Божков заяви, че “Левски” ще фалира, ако промените в Закона за хазарта, които вашият коалиционен партньор Валери Симеонов предлага, се приемат. И дори призова феновете да се срещнат с премиера Борисов. Притеснява ли ви това? Симеонов обсъждал ли е промените с вас и от ВМРО готови ли сте да ги подкрепите?

- Всеки има право да протестира и да защитава интереса си. Колегите ни от НФСБ смятат, че с тези промени ще има по-строг контрол върху хазарта. Може би и двете страни са прави, но трябва да се намери някакъв оптимален вариант, за да се защитят интересите на всички. Казали сме и нашите забележки по този законопроект. Предстоят разговори. От ВМРО също сме готови да се срещнем с хора, които представляват този бизнес, да чуем техните искания и да кажем нашите доводи.

- 13 000 души останаха без лични асистенти заради отлагането на Закона за социалните услуги по искане на ВМРО. В същото време вие заявихте, че ще искате промени на текстове. Какви ще са те и няма ли допълнително да бъдат ощетени нуждаещите се от помощ граждани?

- Поискахме отлагането на закона с 6 месеца, за да може да се изяснят двусмислените текстовете. Знаете, че имаше родители, които виждат проблеми в текстовете, които могат да се тълкуват двусмислено, и мислят, че може да им се вземат децата. Министерството казва, че няма такава възможност, но въпреки това е хубаво да се намерят правилните текстове, за да не може нищо да се тълкува различно.

Една част от тези текстове действат още от 2001 - 2003 г. и подобни неща не са се случвали, но по-добре да се реши въпросът. Докато “Обединени патриоти” и ВМРО сме във властта, няма да допуснем да се отнемат деца. Ние бяхме и хората, които скочиха срещу Истанбулската конвенция, както и срещу Стратегията за детето именно заради заложени в тях проблеми.

- Не се ли демонизираха обаче малко социалните работници като хора, които отнемат деца? Неведнъж социалното министерство обясни, че при проблем първото, което се прави, е да се намери начин детето да остане в семейството си. Откъде тръгва това притеснение на хората, че ще им се отнемат децата?

- Случаите на отнемане на деца у нас са много редки. По-често това дори се случва в държави, които даваме като пример за демокрация. Когато обществото започне да усеща, че има проблем, и реагира, трябва да покажем, че няма да допуснем да има нещо подобно.

- Най-силно обаче се чуха гласовете на ромските общности. Един ден те дори изведоха децата си от училище.

- Това е проблемът с фалшивите новини. Когато излезе от сайт, който се представя за медия, хората споделят материала и често се чете само заглавието, без да се вижда това, което има надолу в текста. Това понякога се прави и от партийни централи. Удря се там, където населението е по-малко образовано. И затова се стига до такива случаи.

CV

Роден на 5.5.1975 г. в Русе

Икономист по образование

Организационен секретар на ВМРО - БНД, чийто член е от 1997 г.

Депутат в 43-ото НС от “Патриотичен фронт” и от “Обединени патриоти” в настоящото 44-ото НС

Председател на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабанда

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Николай Урумов

Николай Урумов: Живеем като в казармата на принципа "всяка заповед е предпоследна"!

Хубаво е да се види историята на поп Минчо Кънчев, защото малцина ще седнат да четат 1200 страници - Николай, последният ти моноспектакъл е “Мъжка задушница” от Емил Бонев. Какво внушаваш с него? - Ако героят от “Лалугер” е малък човек, поп Минчо от “Мъжка задушница” е голям човек. В Стара Загора има музей на негово име. Имат улица

Доц. Марчев: Дали ще имаш високо кръвно, зависи и от бактериите в червата

Доц. Марчев: Дали ще имаш високо кръвно, зависи и от бактериите в червата

Трансплантирането на микроорганизми е следващият блокбастър - топмилиардери като Бил Гейтс и Марк Зукърбърг влагат пари в биотехнологични компании, които разработват микробиомни терапии, казва доц. Сотир Марчев - началник на Клиниката по кардиология в Медицинския инстутит на МВР. Почетен член (FESC) е на Европейското кардиологично дружество

Доц. Околийски: Без сексуално образование оставяме децата на захарните чичковци

Доц. Околийски: Без сексуално образование оставяме децата на захарните чичковци

В България за секса или не се говори, или се интерпретира през виц, а баячки, врачки и Кобилкина претендират, че помагат, казва доц. д-р Михаил Околийски. Завършил е социална терапия с профил сексология през 1995 г. в Хумболтовия университет в Берлин, а през 1998 г. получава докторска степен по сексология от същия университет. От 1998 г

Колбер беше в София да представи първата си изложба у нас.
СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Художникът Филип Колбер: В изкуството трябва да има предизвикателство, иначе то ще е само декорация

Наричаният Кръщелник на Анди Уорхол откри за първи път изложба у нас Филип Колбер е роден през 1979 г. в Пърт, Шотландия. Завършва философия в Университета на Сейнт Андрюс - най-стария университет в Шотландия, където сред колегите му е и принц Уилям. Колбер е световноизвестен художник, който работи в областта на живописта, скулптурата

Румен Стоянов: След срещата на кметовете с Иван Гешев полицаи и прокурори питат как да помогнат

Румен Стоянов: След срещата на кметовете с Иван Гешев полицаи и прокурори питат как да помогнат

Запознахме главния прокурор как висш магистрат придобил земя в плевенско село по съмнителен начин, как боклук се извозва веднъж за 70 лв. на тон, друг път по 250 лв., как са откраднати 100 000 лв. от комплекса “Христо Ботев” в Калофер и как Карлово влезе в неизгодна сделка с имоти с бизнесмена Христо Ковачки, казва кметът на Калофер - Г-н Стоянов

Боил Банов

Боил Банов: "Нетфликс" е готова да влезе у нас, ако дадем стимули за снимането на филми

Освен колекцията на Васил Божков ще проверим и частните музеи на Бобокови и Димитър Иванов, казва министърът на културата Преди време имаше огромен спор дали главата на Севт да пътува за Лувъра Дори министър не може да разгледа колекцията на Божков в момента, защото се водят процесуално-следствени действия Участваме във Венецианското биенале

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Неделчо Неделчев

Неделчо Неделчев: Fibank отчете нетна печалба от 129 млн. лв. за 2019 г.

Очакваме всеки момент КФН да потвърди проспекта за публично предлагане на акции на банката, казва главният изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка - На какъв етап е процесът по увеличение на капитала на банката, г-н Неделчев? - Очакваме всеки момент Комисията за финансов надзор (КФН) да потвърди проспекта за публично предлагане на

Лазар Лазаров

Лазар Лазаров: Държавата няма да взима деца от родителите им

Още акценти от интервюто със заместник-министъра на труда и социалната политика: 557 млн. лева са за хората с увреждания, но трябва анализ, за да стигат до всички нуждаещите се Държавата поема и шофьорския курс на хората с увреждания  През март тръгва новата програма, за да не останат хората без асистенти Отпускаме до 3500 лв

Доц. д-р Маргарита Златарева - бивш конституционен съдия и преподавател по граждански процес, наскоро издаде книга с юридически поглед към процеса на Васил Дякон Левски.

Доц. д-р Маргарита Златарева: Процесът на Левски показва респекта на Османската държава към този, който събужда българите

Какъв е статутът на Специалната нарочна комисия, която е провела процеса, с какъв акт е завършил той и какви са съдържанието и тежестта му - Доцент Златарева, знаем, че сте от Карлово, но освен това с какво ви привлече темата за процеса срещу Левски? - Като юрист съм работила и в правораздаването, и в доктрината и очевидно професионалният ми

Кристиан Кръстев

Кристиан Кръстев: Първите 3 довеждащи линии ще возят от квартала до метрото в “Овча купел”, “Витоша ВЕЦ-Симеоново” и “Люлин”

До 2021 г. София трябва да има нов генерален план за организацията на движението, за да стане градският транспорт по-бърз и удобен за хората, казва в интервю зам.-кметът по транспорт и градска мобилност на София Още акценти от интервюто: Осигуряваме градски транспорт до Витоша по време на ученическите ваканции

Асен Балтов СНИМКА: Десислава Кулелиева

Проф. Асен Балтов: Увеличихме доверието на пациентите и приходите

Гордея се, че постигнахме двата приоритета без съкращения в екипа - променихме организацията и преразпределихме справедливо работата.  Веруюто ми като лекар е, че не може първо да си гарантираш парите от болния и тогава чак да му помогнеш.  Купихме модерна апарaтура, обновяваме базата, създаваме клиники - “Пирогов” се върна на мястото си като №1 в

Със “Секс, наркотици и рокендрол” са на турне из Европа.

СНИМКИ: ИВАН ДОНЧЕВ И ЛИЧЕН АРХИВ

Векилов - Дони: Мен - либералния, обвиниха, че съм хомофоб!

Не исках петното да е върху мен и семейството ми След две издания на предаването си по БНТ Дони обяви, че го спира в този му вид и ако продължи да прави “Събота вечер с Дони”, може би ще е музикално. Причината сам да реши да слезе от ефир стана писмо на правозащитни организации, които протестирали срещу шеговити реплики

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber