"Икономист": България е по-демократична от Полша, Унгария, Румъния, Хърватия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8101415 "Икономист": България е по-демократична от Полша, Унгария, Румъния, Хърватия "Икономист": България е по-демократична от Полша, Унгария, Румъния, Хърватия www.24chasa.bg
Колкото по-тъмно синьо е оцветена държавата, толкова по-демократична е. Колкото по-тъмно червена е, толкова по-ниско е нивото на демокрация.
Кликни, за да видиш графиката по-голяма
ГРАФИКА: Economist Intelligence Unit
Колкото по-тъмно синьо е оцветена държавата, толкова по-демократична е. Колкото по-тъмно червена е, толкова по-ниско е нивото на демокрация. Кликни, за да видиш графиката по-голяма ГРАФИКА: Economist Intelligence Unit

Оказва се, че по качество на демокрацията през 2019 г. България изпреварва 4 страни-членки на Европейския съюз. Това се вижда от новия годишен доклад "Индекс на демокрацията 2019" на авторитетното британско звено "Икономист интелиджънс юнит", аналитично звено към "Икономист груп".

Глобалното проучване показва, че обективно отговорът на въпроса "Къде сме ние" не е точно такъв, какъвто често го представят с пропагандна цел у нас. Оценката на България - 7,03 е без промяна в сравнение с миналата година и е по-висока от тази на Унгария (6,63), Полша (6,62), Хърватия (6,57) и Румъния (6,49).
Доста по-назад са Сърбия (6,41), Северна Македония (5,97), Албания (5,89), Турция (4,09). От страните в региона пред нас е Гърция с оценка 7,43.
Оценката се формира от 5 показателя. Най-високо България е оценена по  "електорален процес и плурализъм" - 9,17 (А през 2019 г. у нас имаше два пъти избори).

Не е лош и резултатът ни по "граждански права и свободи" - 7,94. Най-ниска е оценката на България по "политическа култура" - 4,38. Това е показателят, който влошава общата оценка.
В общата класация на 167 страни в света България е на 47-а позиция. С оценка като миналогодишната тя е едно място по-назад, защото Колумбия през 2019 г. се е издигнала с няколко места нагоре и вече е преди нас.

Най-демократични в света са Норвегия, Исландия и Швеция, а най-недемократични - Конго и Северна Корея. Съединените Щати са на 25-а позиция, Русия - на 134-о, Китай - на 153-о.
Проучването на "Икономист" е със заглавие "Година на отстъпление на демокрацията и масови протести". Средната оценка на демокрацията по света през миналата година е паднала до 5,44 от 5,48 предната година. Това е най-лошият резултат от 14 години насам.
В зависимост от цялостните оценки изследователите от "Икономист" разделят страните в света на 4 категории - от "пълна демокрация" (оценки от 8 до 10) до авторитарен режим (от 0 до 4). България е във втората група - "демокрация с недостатъци", в която впрочем са и САЩ, Япония, Южна Корея, Чехия и Италия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

"Тренд":  5 партии сигурни в парламента след изборите, 2 на ръба (Инфографики)

"Тренд": 5 партии сигурни в парламента след изборите, 2 на ръба (Инфографики)

Грешките на Кремъл може и да са преврат

Грешките на Кремъл може и да са преврат

Думите и контекстът ще спечелят народната любов

Думите и контекстът ще спечелят народната любов

Проф. Костадин Ангелов

Министърът, който не плаши с COVID, не иска да е обичан, а да е полезен

КАЛОЯН МЕТОДИЕВ

Коментар на седмицата №1: Калоян Методиев за проекта на стратезите при Радев: Не става за четене

Коментар на седмицата №3: Новите “Кънчовци”* не се хвърлят на амбразурата на партии

Коментар на седмицата №3: Новите “Кънчовци”* не се хвърлят на амбразурата на партии

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber