The Times: Австралийският екологичен фундаментализъм стана на пепел

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8094253 The Times: Австралийският екологичен фундаментализъм стана на пепел The Times: Австралийският екологичен фундаментализъм стана на пепел www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Австралийският екологичен фундаментализъм стана на пепел, пише австралийският журналист Тим Блеър в материал, представен в британския вестник The Times без редакторска намеса, предаде "Фокус".

Според съвременните стандарти, дядо ми вероятно би се считал за екологичен престъпник. За да изчисти земята за фермерската си къща в североизточната част на Виктория и за навесите си за добитък, кошарите за свине, курниците, ковачницата и други стопански постройки, той изсече стотици дървета. И изсече още хиляди за житни ниви, паша за добитък и с други цели.

Старецът Хобс вероятно ще бъде признат за виновен и за присвояване на култура, защото той възприел аборигенския метод за разчистване на земи. Той изгори всички тези дървета. Той също така направи земни полоси, които забавят огъня през околните храмове.

Това беше някога стандартна практика в селските райони на Австралия, където коренното население отдавна провеждаше контролирани изгаряния от обрасла флора - известна като "гориво" в настоящите разговори за управление на пожарите. Те знаеха, че отсъствието на контролирани изгаряния ще покани неконтролираните изгаряния - като гигантските диви пожари, които опустошиха голяма част от тази засегната от суша нация от септември.

Докато тези пожари бушуваха по източното крайбрежие на Австралия, убивайки жители и доброволци и унищожавайки стотици къщи, в The Sydney Morning Herald се появи независим доклад на съда. Той разказа историята на 71-годишния Джон Дейвид Чиа, който през 2014 г. плати на изпълнителите да изсекат и премахнат 74 дървета във и около имота му. Съдията отбеляза, че основната мотивация на Чиа за отстраняването на дърветата е „безпокойството му за риска от пожар в неговия имот“, но констатира, че действията на пенсионера в Сидни са причинили „значителна вреда“ на околната среда. Чиа в крайна сметка плати глоба в размер на 40 000 долара (21 000 британски лири), повече от 500 долара на дърво.

Подобни законови решения са станали чести в Австралия, тъй като един вид екологичен религиозен фундаментализъм зае мястото на здравия разум. През 2004 г. на Лиъм Шийхан бяха наложени 100 000 долара глоби и съдебни разноски след разчистване на земя около имота му в Рийд Крийк, Виктория. Пет години по-късно този имот е бил единствената структура, останала в района след смъртоносните пожари в Черната събота в щата.

През 2001 г. електропреносният оператор „Трансгрид“ разумно изора 60 метра под високоволтови електропроводи в Снежните планини. Компанията възприема мнението, че високото напрежение и горимият материал не е най-добрата комбинация, но надлежно плати 500 000 долара глоби и споразумения на правителството на Нов Южен Уелс, което определи действията като „екологичен вандализъм“.

„Ние изгаряме по-малко от 1 на сто от нашата предразположена към пожари земя през последните 20 години“, казва Брайън Уилямс, началник на пожарната на Кураджонг Хайтс пред радиостанция по време на кратка почивка в деветата си седмица от битката с чудовище северно от Сидни. „Това означава, че всяка година горивото продължава да нараства.“

Дори дребните опити да се намали количеството на горими растения се наказват. Да предположим, че в селската ви къща имате камина на дърва. Постъпвайки правилно според закона и околната среда, не отсичате дървета, които да използвате като дърва за огрев. Вместо това просто събирате мъртви клони и паднали дървета, разположени наоколо в храсталаците. Това също намалява количеството налично гориво за потенциални пожари, така че сте на страната на ангелите.

Но почакайте! Внимавайте с предупреждението на ръководителя на Националните паркове и дивата природа на Нов Южен Уелс, Фиона Бюканън, през април миналата година: „Ние получаваме съобщението, че премахването на дърва за огрев, включително мъртва дървесина и паднали дървета, не е разрешено в националните паркове. Важно е хората да са наясно, че се прилагат глоби на място, но също така и много големи глоби могат да се издават от съдилищата. "

Тя не блъфира. Мъж беше глобен с 30 000 долара за събиране на дърва за огрев в националния парк в долината Мурумбиджи. Защо? Както г-жа Бюканън обясни: „Много наземни животни и застрашени видове използват хралупи в дървета за гнездене, така че когато падналите дървета и мъртвата дървесина се вземат незаконно, това унищожава тяхното местообитание. Този паднал дървен материал е част от естествената екосистема на тези животни. "

Тези естествени екосистеми в хиляди хектари национални паркове, сега са не са нищо друго освен пепел. Насладете се на вашето защитено местообитание, малки обитатели на земята.

Тези горски същества биха били по-добре под ръководството на дядо ми, чиито контролирани изгаряния в аборигенски стил не бяха ограничени до собствения му имот и околностите му. Всяка година той би изгарял дългата трева покрай местните пътища, за да направи тези пътища по-ефективни като противопожарни.

Той никога не е искал разрешение от местната противопожарна служба, за да запали тези пожари, защото дядо ми е бил командир на пожарната. Решенията му бяха закон и законът му бе воден от идеята да защити семейството си, селскостопанските животни и имуществото си от непрекъснатия риск от пожар.

Някои не бяха толкова бдителни. Майка ми, която вече е на осемдесет години, си спомня случай, когато баща й натовари семейството в колата и закара за 40 минути до малък град. Децата предположиха, че това е тяхната дестинация, но баща им продължаваше да шофира. Той не говори много по време на това пътуване, докато в крайна сметка не се забави, когато превозното средство достигна току-що изгоряла ферма. Овце и говеда лежаха изгорени и мъртви. Селската къща беше овъглена руина. "Това", казва дядо ми, "е това, което се случва, ако не се подготвяте за пожара."

Той остана достатъчно дълго, за да могат децата да усвоят посланието му. Едно от тези деца по-късно пое ролята на местния командир на пожарната и продължи внимателното превантивно изгаряне научено от баща му. Близо 100 години след като я построи, фермата на дядо ми все още стои. Огънят никога не я е докосвал.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Кога престъпникът ще усети, че няма безнаказаност

Кога престъпникът ще усети, че няма безнаказаност

Задържаните да си плащат “престоя” и още промени Аз поне нямам познати, които да не са пострадали по един или друг начин от битовата престъпност. На едни нахлуваха в къщите нощем в тяхно присъствие. А почти всички са потърпевши от тараши или опити за проникване в домовете им, когато ги няма. Поне една трета от хората, с които съм говорил

Коментар на седмицата №1: Властта изръмжа на журналистиката? Това е успех!

Коментар на седмицата №1: Властта изръмжа на журналистиката? Това е успех!

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е номер 1 почти 71 хил. прочитания. При Бай Тошо мисирките танцуваха танго Това бе една много добра седмица за българската журналистика – щом властите я обиждат, значи е показала характер. Не е съвсем умряла. Бойко Борисов бил нарекъл репортерките „мисирки“

Бойко Борисов държи реч като министър-председател.

Коментар на седмицата №2: Бойко Борисов задмина Тодор Живков като премиер

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е номер 2 с над 70 хил. прочитания. Уроците на бившия Първи, които сегашният приложи в своите 3152 дни като министър-председател “Борисов, ти имаш редкия късмет да си общувал с него, когато се е очовечил.” Това са думи на Симеон Сакскобургготски към сегашния

Рене Зелуегър държи наградата “Оскар” за най-добра актриса.

Коментар на седмицата №3: “Оскари 2020”: Имало едно време в Холивуд... ама друг път

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е номер 3 с около 53 000 прочитания “Паразит” показва как една много локална история може да бъде много универсална ПА-РА-ЗИТ! ПА-РА-ЗИТ! ПА-РА-ЗИТ! Така ми се иска да скандирам по улиците днес, защото това наистина е феноменът на 2020-а

Здравната каса да не се прави на Господ

Здравната каса да не се прави на Господ

Защо болните от Смолян да не се лекуват в София - да не сме станали крепостни селяни За 20 години здравната каса в България се превърна в нещо като Господ за пациентите - тя казва кой къде и за колко може да се лекува. Откакто я създадоха през 1999 г., периодично се предлагат най-различни варианти, за да работи тя по-добре

Марк Еспър СНИМКА: РОЙТЕРС

Докато САЩ се безпокоят от Китай, Европа остава фокусирана върху Русия

Китай и неговата все по-модерна и развита армия са на първо място в списъка на американския министър на отбраната Марк Еспър на международните проблеми за сигурността, но Европа е по-обезпокоена от нещо, което се намира по-близо до нея - от Русия. Правителството на Тръмп се опитва от 2018 г. да преориентира отбранителната си стратегия към Китай

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

За кожата на две алчни ченгета

За кожата на две алчни ченгета

Полицаите, опитали да вземат печелившия фиш на една беззащитна жена, нямат повече място в МВР Тази история може да се случи навсякъде по света. Жалкото обаче е, че нейният домашен адрес е в София, макар да звучи като страшна приказка по Братя Грим. Живяла една бедна жена, толкова бедна, че чак съдбата се смилила над нея и направила така

Много сте спрели

Много сте спрели

Идеята за квоти на българска музика по медиите е зверски ретроградна и абсолютно безполезна  От сушата ли, от снега ли, но напоследък всеки ден изскача някаква голяма глупост, която уж културни хора предлагат, защитават. Да вземем например искането на колективните организации за защита на авторските права

СНИМКА: Pixabay

Неутралитетът на Швейцария е под въпрос след афера за шпионаж в полза на ЦРУ

Искания за разследване и бунещи духовете редакционни статии: "Добрата Швейцария" и нейният неприкосновен неутралитет се оказват компрометирани от скандала за шпионаж в полза на ЦРУ и на германското разузнаване, извършван от швейцарска компания. В центъра на критиките са опасенията, че Берн е бил съучастник, най-малкото мълчалив

СНИМКА: Ройтерс

Турско-сирийската криза загатва за един опасен Близък изток след американското изтегляне

В някои части от Сирия, наричани "зони за деескалация" от правителството, с бързи темпове се изостря ситуация, която може да прерасне в нов регионален конфликт. Главните действащи лица - Турция, от една страна, и сирийското правителство с неговите руски покровители, от друга - само допреди няколко месеца изглеждаха отворени за възможността да

Бойко Борисов държи реч като министър-председател.

Бойко Борисов задмина Тодор Живков като премиер

Уроците на бившия Първи, които сегашният приложи в своите 3152 дни като министър-председател “Борисов, ти имаш редкия късмет да си общувал с него, когато се е очовечил.” Това са думи на Симеон Сакскобургготски към сегашния министър-председател. Изречени са по адрес на комунистическия вожд Тодор Живков

Властта изръмжа на журналистиката? Това е успех!

Властта изръмжа на журналистиката? Това е успех!

При Бай Тошо мисирките танцуваха танго Това бе една много добра седмица за българската журналистика – щом властите я обиждат, значи е показала характер. Не е съвсем умряла. Бойко Борисов бил нарекъл репортерките „мисирки“? Пак не са го информирали правилно. Трябва да му се напомни, че символ на журналистиката не е мисирката, а гъската. Зам

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber