Румен Драганов: Очакваме над 300 изложители на „Ваканция и СПА Експо“

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8092300 Румен Драганов: Очакваме над 300 изложители на „Ваканция и СПА Експо“ Румен Драганов: Очакваме над 300 изложители на „Ваканция и СПА Експо“ www.24chasa.bg
Румен Драганов: Очакваме над 300 изложители на „Ваканция и СПА Експо“

Предлагаме нова европейска програма за младежки културен туризъм, казва изпълнителният директор на Института за анализи и оценки в туризма

- Господин Драганов, по време на предстоящата на 13, 14 и 15 февруари туристическа борса „Ваканция и СПА Експо“ са планирани редица съпътстващи мероприятия. Какви теми ще се разискват по време на тези събития?

- За мен най-важното събитие е седмата годишна национална среща на Националния борд по туризъм, която ще се съсредоточи в три важни теми: България като инвестиционна дестинация, България като дигитална и споделена икономика и България като национален туристически бранд.

Поканени са представители на министерството на туризма, на различни ведомства и организации, като очакваме да присъстват министрите на туризма и на икономиката, кметът на столицата, председателят на парламентарната комисия по икономика и др.

Дискусиите в рамките на годишните срещи винаги са задавали тренда в туризма и очакваме и тази година те да очертаят хоризонта.

Организираме още едно събитие в рамките на изложението тази година – първи конгрес на университетите от Югоизточна Европа и Азия за култура, туризъм, изкуствен интелект и блокчейн технологии. Ще дойдат представители на 15 университета. Целта е да се очертае връзката между културата от една страна, младежта и туризма от втора и съвременните дигитални технологии от трета.

На база на дигитализацията младежите от Европа трябва да могат да пътуват, когато навършат пълнолетие т.е. 21 години.

- Младежите и сега пътуват с намаления, какво е новото?

- Да, но те ще могат вече да посещават, финансирани от Европейския съюз, различни културни маршрути в Европа, като отчетността на тези пътувания ще се подобри съществено с помощта на блокчейн технологиите. Ние инкорпорираме стоте национални туристически обекта на България например, като сега искаме да обсъдим с университетите как да включим и съвременните технологии в тези пътувания.

Младежите сега ползват редица облекчения – студентски цени при посещението на музеи и галерии, отстъпки при пътуване и ред други.

Но в Европа има уникална мрежа – Европейските културни маршрути, които в момента са 34 на брой. Сега подготвяме пътя на светите братя Кирил и Методий като 35-и културен маршрут на базата на блокчейн технологии и искаме да използваме възможността да дигитализираме и останалите 34 културни маршрута.

Така че нашето предложение заедно с Асоциацията на европейските културни маршрути в Люксембург към Съвета на Европа и ЕС е да има една програма на Евросъюза, която да позволява на всички европейски младежи при навършване на 21-годишна възраст да могат със своята лична карта да посетят най-малко 100 туристически обекта от тези европейски културни маршрути.

Правим това предложение неслучайно сега, когато се определя рамката на следващия 7-годишен европейски бюджет.

- А каква е ролята на дигиталните технологии в това предложение?

- Първо, тези маршрути и обекти трябва да бъдат напълно дигитализирани, така че посещаването им да може да бъде проследимо. Правим го заради отчетността, която е много важен инструмент на европейските оперативни програми. Това ще бъде абсолютно коректно – всяко евро, което ще бъде инвестирано в тази програма, ще се види кога, в колко часа е похарчено.

- По време на борсата ще има пак десетки щандове на курорти, туроператори и туристически агенции. Смятате ли, че има някакви скрити резерви за предстоящия летен туристически сезон?

- Ние очакваме около 320 участници на „Ваканция и СПА Експо“, а посетителите ще са над 18 000-20 000. Всяка година това изложение прави нещо като инвентаризация на състоянието на туризма в България. Тази година ще има и изложители от Азия и Африка, освен разбира се и силно участие от нашите съседи на Балканите и Европа.

Браншовите организации, като Българската асоциация за балнеология и СПА туризъм, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Асоциацията на екскурзоводите са организирали редица съпътстващи срещи за своите членове.

Министерството на туризма също има форум в рамките на изложението за стратегията за развитие на туризма. Ще има и интересна културна програма.

Любопитното е, че посетителите ще могат вече да видят роботи, които са предназначени за сферата на туризма. Вече има дигитални преводачи за рецепциите, които превеждат в реално време от различни езици включително и от китайски, японски, корейски. Много уреди в хотелите вече могат да се включват с гласови команди, също така вендинг машините са снабдени до голяма степен с елементи на изкуствен интелект. Неслучайно слагаме изкуствения интелект като тема на някои доклади по време на форумите.

Ще бъде дискутирана и темата за ваучерите за почивка, които да се създадат по подобие на ваучерите за храна.

- Какво представлява тази идея?

- Много ведомства в държавата притежават собствени почивни бази, в които при ниски цени техните служители почиват. Смятаме, че останалите работници и служители, чиито фирми нямат почивни бази, също заслужават да почиват при ниски цени.

Говорили сме с Българския туристически съюз, СПА асоциацията и други организации, които вярвам, че ще предоставят тяхната база за използване чрез ваучери. И смятам, че по време на конференцията ще обсъждаме и този въпрос.

Принципът на действие на тези ваучери ще бъде същият като на ваучерите за храна. Работодателите ще могат да дават на служителите си такива ваучери като част от заплатата и върху тях не дължат осигуровки. Механизмът е описан в наредба 7 на финансовото и на социалното министерства.

- В средата на февруари вече ще се знаят резултатите от ранните записвания за лятото на 2020 г. Знаете ли какъв е трендът?

- Той и сега е ясен, тъй като вече минаха някои от големите туристически борси, а предстоящ и борсата в Берлин и други. Да не говорим, че продажбите за лятото на 2020 г. започнаха по принцип още преди да е завършил предходният летен сезон.

Продажбите за лятото вървят нормално, нямаме индикация за каквито и да било сътресения. Новото тази година е, че записванията през онлайн туроператори определено ще бъдат водещи за сметка на аналоговите туроператори.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Николай Урумов

Николай Урумов: Живеем като в казармата на принципа "всяка заповед е предпоследна"!

Хубаво е да се види историята на поп Минчо Кънчев, защото малцина ще седнат да четат 1200 страници - Николай, последният ти моноспектакъл е “Мъжка задушница” от Емил Бонев. Какво внушаваш с него? - Ако героят от “Лалугер” е малък човек, поп Минчо от “Мъжка задушница” е голям човек. В Стара Загора има музей на негово име. Имат улица

Доц. Марчев: Дали ще имаш високо кръвно, зависи и от бактериите в червата

Доц. Марчев: Дали ще имаш високо кръвно, зависи и от бактериите в червата

Трансплантирането на микроорганизми е следващият блокбастър - топмилиардери като Бил Гейтс и Марк Зукърбърг влагат пари в биотехнологични компании, които разработват микробиомни терапии, казва доц. Сотир Марчев - началник на Клиниката по кардиология в Медицинския инстутит на МВР. Почетен член (FESC) е на Европейското кардиологично дружество

Доц. Околийски: Без сексуално образование оставяме децата на захарните чичковци

Доц. Околийски: Без сексуално образование оставяме децата на захарните чичковци

В България за секса или не се говори, или се интерпретира през виц, а баячки, врачки и Кобилкина претендират, че помагат, казва доц. д-р Михаил Околийски. Завършил е социална терапия с профил сексология през 1995 г. в Хумболтовия университет в Берлин, а през 1998 г. получава докторска степен по сексология от същия университет. От 1998 г

Колбер беше в София да представи първата си изложба у нас.
СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Художникът Филип Колбер: В изкуството трябва да има предизвикателство, иначе то ще е само декорация

Наричаният Кръщелник на Анди Уорхол откри за първи път изложба у нас Филип Колбер е роден през 1979 г. в Пърт, Шотландия. Завършва философия в Университета на Сейнт Андрюс - най-стария университет в Шотландия, където сред колегите му е и принц Уилям. Колбер е световноизвестен художник, който работи в областта на живописта, скулптурата

Румен Стоянов: След срещата на кметовете с Иван Гешев полицаи и прокурори питат как да помогнат

Румен Стоянов: След срещата на кметовете с Иван Гешев полицаи и прокурори питат как да помогнат

Запознахме главния прокурор как висш магистрат придобил земя в плевенско село по съмнителен начин, как боклук се извозва веднъж за 70 лв. на тон, друг път по 250 лв., как са откраднати 100 000 лв. от комплекса “Христо Ботев” в Калофер и как Карлово влезе в неизгодна сделка с имоти с бизнесмена Христо Ковачки, казва кметът на Калофер - Г-н Стоянов

Боил Банов

Боил Банов: "Нетфликс" е готова да влезе у нас, ако дадем стимули за снимането на филми

Освен колекцията на Васил Божков ще проверим и частните музеи на Бобокови и Димитър Иванов, казва министърът на културата Преди време имаше огромен спор дали главата на Севт да пътува за Лувъра Дори министър не може да разгледа колекцията на Божков в момента, защото се водят процесуално-следствени действия Участваме във Венецианското биенале

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Неделчо Неделчев

Неделчо Неделчев: Fibank отчете нетна печалба от 129 млн. лв. за 2019 г.

Очакваме всеки момент КФН да потвърди проспекта за публично предлагане на акции на банката, казва главният изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка - На какъв етап е процесът по увеличение на капитала на банката, г-н Неделчев? - Очакваме всеки момент Комисията за финансов надзор (КФН) да потвърди проспекта за публично предлагане на

Лазар Лазаров

Лазар Лазаров: Държавата няма да взима деца от родителите им

Още акценти от интервюто със заместник-министъра на труда и социалната политика: 557 млн. лева са за хората с увреждания, но трябва анализ, за да стигат до всички нуждаещите се Държавата поема и шофьорския курс на хората с увреждания  През март тръгва новата програма, за да не останат хората без асистенти Отпускаме до 3500 лв

Доц. д-р Маргарита Златарева - бивш конституционен съдия и преподавател по граждански процес, наскоро издаде книга с юридически поглед към процеса на Васил Дякон Левски.

Доц. д-р Маргарита Златарева: Процесът на Левски показва респекта на Османската държава към този, който събужда българите

Какъв е статутът на Специалната нарочна комисия, която е провела процеса, с какъв акт е завършил той и какви са съдържанието и тежестта му - Доцент Златарева, знаем, че сте от Карлово, но освен това с какво ви привлече темата за процеса срещу Левски? - Като юрист съм работила и в правораздаването, и в доктрината и очевидно професионалният ми

Кристиан Кръстев

Кристиан Кръстев: Първите 3 довеждащи линии ще возят от квартала до метрото в “Овча купел”, “Витоша ВЕЦ-Симеоново” и “Люлин”

До 2021 г. София трябва да има нов генерален план за организацията на движението, за да стане градският транспорт по-бърз и удобен за хората, казва в интервю зам.-кметът по транспорт и градска мобилност на София Още акценти от интервюто: Осигуряваме градски транспорт до Витоша по време на ученическите ваканции

Асен Балтов СНИМКА: Десислава Кулелиева

Проф. Асен Балтов: Увеличихме доверието на пациентите и приходите

Гордея се, че постигнахме двата приоритета без съкращения в екипа - променихме организацията и преразпределихме справедливо работата.  Веруюто ми като лекар е, че не може първо да си гарантираш парите от болния и тогава чак да му помогнеш.  Купихме модерна апарaтура, обновяваме базата, създаваме клиники - “Пирогов” се върна на мястото си като №1 в

Със “Секс, наркотици и рокендрол” са на турне из Европа.

СНИМКИ: ИВАН ДОНЧЕВ И ЛИЧЕН АРХИВ

Векилов - Дони: Мен - либералния, обвиниха, че съм хомофоб!

Не исках петното да е върху мен и семейството ми След две издания на предаването си по БНТ Дони обяви, че го спира в този му вид и ако продължи да прави “Събота вечер с Дони”, може би ще е музикално. Причината сам да реши да слезе от ефир стана писмо на правозащитни организации, които протестирали срещу шеговити реплики

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber