Мрежата на “Теленор” е класирана сред най-добрите в Европа

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8089681 Мрежата на “Теленор” е класирана сред най-добрите в Европа Мрежата на “Теленор” е класирана сред най-добрите в Европа www.24chasa.bg
Джейсън Кинг
Джейсън Кинг

Стартът на 5G е в бъдещето, но сме компания, която е готова да 

открива, инвестира и побеждава, казва в интервю изпълнителеният директор на компанията Джейсън Кинг

 

- Г-н Кинг, мрежата на “Теленор” получи сертификат Best in Test от компанията за измерване на мобилни мрежи Umlaut. Какво означава това за вас, но и още по-важно - какво означава това за вашите клиенти?

- Мрежата на “Теленор” получи сертификат Best in Test в България от Umlaut и ние сме изключително горди от това постижение. Но вие сте прав - истинският въпрос е какво означава това за нашите клиенти. Краткият отговор е, че те са

избрали

оператора с

най-добрата

мрежа

в България и че това е тествано и доказано от независима компания за измерване на качеството.

По-дългият отговор е, че Umlaut са открили, че нашата мрежа се представя най-добре сред мобилните в България в няколко от най-важните аспекти: покритие за мобилен интернет, на гласови услуги, на 4G и скорост на сваляне за потребителите.

Представянето ни по тези показатели ни дава цялостната оценка Best in Test в България. Сертифицирането на базата на методологията на Umlaut гарантира, че нашите клиенти се наслаждават на надеждна мрежа с високо качество, на която могат да разчитат да задоволи нуждите им в ежедневните им задачи и развлечения. Можем уверено да кажем това, тъй като слушаме какво казват потребителите за мрежата ни и в последните няколко тримесечия системно инвестирахме в нейното подобрение.

- Вашите конкуренти също се хвалят с подобни сертификати, но от други компании за измерване. Какво е различното при вас?

- Хубаво е, че българските оператори редовно биват тествани от независими компании за измерване. Това дава ясна представа както на клиентите, така и на операторите къде се намираме по отношение на качеството на мрежата и услугите.

Всички ние искаме да имаме тази информация като потребители и като доставчици на услуги. Umlaut, доскоро познати като P3, са на пазара от над 20 години и редовно подобряват методологията си за измерване и сертифициране. Те правят тестове на мрежи в над 120 страни в целия свят и използват най-модерни решения за краудсорсинг тестове, които са де факто стандартът в индустрията. Те правят тестовете си без активното участие на потребителите или операторите. Ние дори не знаехме, че някой ни тества.

В период от 24 седмици през втората половина на 2019 Umlaut са тествали всички български мрежи. Те са направили около 32 милиона проби в 95% от градските зони на страната и над 50% от извънградските зони, включително повечето главни пътища.

Но както и изпълнителният директор Хакан Екмен заяви на нашето събитие, на което получихме сертификата, Umlaut не награждава мрежата, която предлага най-високата скорост на сваляне, а мрежата, която предлага консистентно

добро

преживяване на

потребителите

по отношение на покритие и скорост на възможно най-много места в тестваната територия. В тези тестове мрежата на “Теленор” се класира като най-добрата, при това с чувствителна разлика пред следващата мрежа в класирането.

Все пак обаче и мисля, че говоря от името на всички в “Теленор”, това постижение за нас е просто отправна точка. Umlaut правят подобни измервания редовно и ние трябва да сме наистина постоянни в усилията си, за да запазим тази лидерска позиция.

- България редовно се нарежда сред страните с най-добра интернет връзка в света. Можем ли да кажем същото и за мобилния интернет?

- Мисля, че няма да преувелича, като кажа, че в България има много добри мобилни мрежи. И не говоря само за “Теленор”. Но не е нужно да вярвате на мен. Umlaut правят глобално класиране на мобилните мрежи и оценката на “Теленор” в България е близка до най-добрите немски и британски оператори, което ни поставя сред най-добрите мрежи в Европа. Нашите резултати са по-добри от тези на оператори в Норвегия и Финландия.

Все пак, винаги има какво да подобряваме. Знаем това много добре и ще продължаваме да ставаме все по-добри.

- Какво стои зад това постижение - сертификата Best in Test?

- Работихме здраво, за да подобрим мрежата си през 2019 г., и увеличихме инвестициите си за подобрения на мрежата с около 60 или 70% спрямо 2018 г. През 2019 г. подобрихме над 1000 базови станции във всички 28 области на страната и изградихме около 100 нови. Това са по две нови базови станции за всяка седмица.

Но ние получихме титлата Best in Test най-вече заради огромните усилия на нашите екипи в дирекция “Технологии” и останалите в компанията, които правят мрежата ни по-добра всеки ден и за което бих искал да им благодаря.

- Какви са подобренията, които планирате за мрежата си през 2020-а?

- Една от най-важните страни на това да побеждаваш е, че засилва глада ти за още. Сертифицирането от Umlaut потвърди разбирането ни за това къде трябва да концентрираме усилията си, за да предложим на клиентите си качеството на услугите, което заслужават и очакват, ако искаме да запазим лидерството си. Трябва да се приготвим добре за летния почивен сезон, когато огромни групи хора се струпват в конкретни райони.

Мрежите непрекъснато се променят заради появяването на нови технологии и с новите изисквания на потребителите. През 2019 г. 86% от трафика на данни в мрежата на “Теленор” е през 4G, над 50% от всичкия трафик е генериран от стрийминг на аудио и видео. Очакваме този дял да стане още по-голям и трябва да сме подготвени. “Теленор” бе първият оператор, който предложи VoLTE за по-високо качество на гласовите обаждания и все още имаме най-големия брой устройства, които поддържат тази технология. Затова над 12% от гласовия трафик минава през VoLTE. Това е основа, върху която можем да градим.

- Направихте няколко 5G теста през 2019-а. Обмисляте ли да пуснете 5G през 2020 г.?

- Това е въпросът за милион долара! А отговорът му не е никак лесен. Тествахме 5G и искахме да проучим и изследваме възможностите за нейното приложение. За само няколко месеца

направихме

неща, които се

случват за първи

път в България

- първия медицински преглед от разстояние с помощта на виртуална реалност, първото видео обаждане през 5G и първото излъчване на живо на концерт към хиляди потребители. Това не са малки постижения, но мисля, че все още сме далеч от комерсиален старт на услуги, базирани на 5G в България.

Все още има неразрешени проблеми с достъпа до честотен спектър и цените са много високи. А 5G се нуждае от много спектър. Всички български оператори искат да инвестират, но имаме нужда да ни бъде предоставен спектър на разумни цени. Виждаме ясни и конкретни усилия от страна на правителството и регулатора да разрешат тези проблеми и продължаваме да имаме много продуктивен диалог с тях.

Също така има нужда настоящите правила за строителство да бъдат променени, така че да можем да построим нужната инфраструктура. Готови сме да инвестираме, но е невъзможно да го направим при настоящите твърде тромави и времеемки правила. Вярваме, че те могат да бъдат променени така, че да направят изграждането на мрежа по-бързо и рентабилно, без да се прави компромис с безопасността.

Накрая, но не и по важност е, че българският бизнес трябва да разбере потенциала и ползите от 5G. Нещо повече, все още сме на много ранен етап по отношение на потребителските устройства и телефони с 5G и е трудно да се измери какво точно е нивото на търсене и необходимост от 5G услуги.

За да обобщя, стартът на 5G все още е в бъдещето, но “Теленор” е компания, която е готова да открива, инвестира и да побеждава.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Николай Урумов

Николай Урумов: Живеем като в казармата на принципа "всяка заповед е предпоследна"!

Хубаво е да се види историята на поп Минчо Кънчев, защото малцина ще седнат да четат 1200 страници - Николай, последният ти моноспектакъл е “Мъжка задушница” от Емил Бонев. Какво внушаваш с него? - Ако героят от “Лалугер” е малък човек, поп Минчо от “Мъжка задушница” е голям човек. В Стара Загора има музей на негово име. Имат улица

Доц. Марчев: Дали ще имаш високо кръвно, зависи и от бактериите в червата

Доц. Марчев: Дали ще имаш високо кръвно, зависи и от бактериите в червата

Трансплантирането на микроорганизми е следващият блокбастър - топмилиардери като Бил Гейтс и Марк Зукърбърг влагат пари в биотехнологични компании, които разработват микробиомни терапии, казва доц. Сотир Марчев - началник на Клиниката по кардиология в Медицинския инстутит на МВР. Почетен член (FESC) е на Европейското кардиологично дружество

Доц. Околийски: Без сексуално образование оставяме децата на захарните чичковци

Доц. Околийски: Без сексуално образование оставяме децата на захарните чичковци

В България за секса или не се говори, или се интерпретира през виц, а баячки, врачки и Кобилкина претендират, че помагат, казва доц. д-р Михаил Околийски. Завършил е социална терапия с профил сексология през 1995 г. в Хумболтовия университет в Берлин, а през 1998 г. получава докторска степен по сексология от същия университет. От 1998 г

Колбер беше в София да представи първата си изложба у нас.
СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Художникът Филип Колбер: В изкуството трябва да има предизвикателство, иначе то ще е само декорация

Наричаният Кръщелник на Анди Уорхол откри за първи път изложба у нас Филип Колбер е роден през 1979 г. в Пърт, Шотландия. Завършва философия в Университета на Сейнт Андрюс - най-стария университет в Шотландия, където сред колегите му е и принц Уилям. Колбер е световноизвестен художник, който работи в областта на живописта, скулптурата

Румен Стоянов: След срещата на кметовете с Иван Гешев полицаи и прокурори питат как да помогнат

Румен Стоянов: След срещата на кметовете с Иван Гешев полицаи и прокурори питат как да помогнат

Запознахме главния прокурор как висш магистрат придобил земя в плевенско село по съмнителен начин, как боклук се извозва веднъж за 70 лв. на тон, друг път по 250 лв., как са откраднати 100 000 лв. от комплекса “Христо Ботев” в Калофер и как Карлово влезе в неизгодна сделка с имоти с бизнесмена Христо Ковачки, казва кметът на Калофер - Г-н Стоянов

Боил Банов

Боил Банов: "Нетфликс" е готова да влезе у нас, ако дадем стимули за снимането на филми

Освен колекцията на Васил Божков ще проверим и частните музеи на Бобокови и Димитър Иванов, казва министърът на културата Преди време имаше огромен спор дали главата на Севт да пътува за Лувъра Дори министър не може да разгледа колекцията на Божков в момента, защото се водят процесуално-следствени действия Участваме във Венецианското биенале

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Неделчо Неделчев

Неделчо Неделчев: Fibank отчете нетна печалба от 129 млн. лв. за 2019 г.

Очакваме всеки момент КФН да потвърди проспекта за публично предлагане на акции на банката, казва главният изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка - На какъв етап е процесът по увеличение на капитала на банката, г-н Неделчев? - Очакваме всеки момент Комисията за финансов надзор (КФН) да потвърди проспекта за публично предлагане на

Лазар Лазаров

Лазар Лазаров: Държавата няма да взима деца от родителите им

Още акценти от интервюто със заместник-министъра на труда и социалната политика: 557 млн. лева са за хората с увреждания, но трябва анализ, за да стигат до всички нуждаещите се Държавата поема и шофьорския курс на хората с увреждания  През март тръгва новата програма, за да не останат хората без асистенти Отпускаме до 3500 лв

Доц. д-р Маргарита Златарева - бивш конституционен съдия и преподавател по граждански процес, наскоро издаде книга с юридически поглед към процеса на Васил Дякон Левски.

Доц. д-р Маргарита Златарева: Процесът на Левски показва респекта на Османската държава към този, който събужда българите

Какъв е статутът на Специалната нарочна комисия, която е провела процеса, с какъв акт е завършил той и какви са съдържанието и тежестта му - Доцент Златарева, знаем, че сте от Карлово, но освен това с какво ви привлече темата за процеса срещу Левски? - Като юрист съм работила и в правораздаването, и в доктрината и очевидно професионалният ми

Кристиан Кръстев

Кристиан Кръстев: Първите 3 довеждащи линии ще возят от квартала до метрото в “Овча купел”, “Витоша ВЕЦ-Симеоново” и “Люлин”

До 2021 г. София трябва да има нов генерален план за организацията на движението, за да стане градският транспорт по-бърз и удобен за хората, казва в интервю зам.-кметът по транспорт и градска мобилност на София Още акценти от интервюто: Осигуряваме градски транспорт до Витоша по време на ученическите ваканции

Асен Балтов СНИМКА: Десислава Кулелиева

Проф. Асен Балтов: Увеличихме доверието на пациентите и приходите

Гордея се, че постигнахме двата приоритета без съкращения в екипа - променихме организацията и преразпределихме справедливо работата.  Веруюто ми като лекар е, че не може първо да си гарантираш парите от болния и тогава чак да му помогнеш.  Купихме модерна апарaтура, обновяваме базата, създаваме клиники - “Пирогов” се върна на мястото си като №1 в

Със “Секс, наркотици и рокендрол” са на турне из Европа.

СНИМКИ: ИВАН ДОНЧЕВ И ЛИЧЕН АРХИВ

Векилов - Дони: Мен - либералния, обвиниха, че съм хомофоб!

Не исках петното да е върху мен и семейството ми След две издания на предаването си по БНТ Дони обяви, че го спира в този му вид и ако продължи да прави “Събота вечер с Дони”, може би ще е музикално. Причината сам да реши да слезе от ефир стана писмо на правозащитни организации, които протестирали срещу шеговити реплики

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber