Путин започва загадъчна реформа

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8085146 Путин започва загадъчна реформа Путин започва загадъчна реформа www.24chasa.bg
Владимир Путин обяви реформа, която вероятно ще го задържи в реалната власт и след 2024 г. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Майките ръкопляскат, коментаторите пият аспирин

Сензационните реформи, които руският президент Путин възвести на 15 януари, могат да се сравнят с котката на Шрьодингер, която според квантовата физика може да е хем жива, хем мъртва едновременно – всичко зависи от гледната точка.

Според патриотите – путинисти, това е началото на националноосвободителна революция. Най-сетне Русия ще отхвърли колониалното господство на САЩ и глобалния финансов капитал. А смяната на премиера Медведев е удар по неолибералния икономически модел.

Според левите патриоти това е просто прах в очите на прогресивната общественост. И всичко си е постарому. Новото е само това, че бушонът Медведев гръмна – също като у нас Цветан Цветанов.

Според прозападните опозиционери това е началото на конституционен преврат, който има за цел да увековечи властта на Путин след 2024 г., когато изтича президентският му мандат.

И едните, и другите са съгласни, че

властта имаше

крайна нужда

от освежаване

преди парламентарните избори догодина. Вече 7 години икономиката на Русия е в спад, а доходите – от 6 години. Всичко това се пише на съвестта на правителството и в по-малка степен на президента, значи правителството е бушонът, който трябваше да изгори. Така и стана.

Като президент Путин ръководи пряко силовите министерства и външната политика. По принцип негативите на икономиката се пишат на гърба на правителството, на досегашния премиер Дмитрий Медведев, както и на Държавната дума, която често не изпълнява указанията на президента да вдигне жизненото равнище. Путин играе доброто ченге и затова рейтингът му е висок. 

Според агенцията “Левада център”, неодобрението към Медведев в края на миналата година бе 61 на сто, а одобрението – 38. Под нивото на водата бе и правителството – 54:44. Рейтингът на самия Путин все още е положителен, 68:31, но само преди 3 години бе 85:14. Явно нещата вървят надолу и нещо трябваше да се предприеме.

Медведев вече бе като камък на шията на президента, тъй като и лявата, и дясната опозиция го изтипосаха като корупционер № 1. Читателят може да се запознае с предполагаемата му частна империя на блога на опозиционера Алексей Навални. (https://dimon.navalny.com/#funds)

Там могат да се видят десетки изумителни имения и резиденции, агрокомплекси, яхти, лозя и винарни и още какво ли не. На фона на тези имоти

Доналд Тръмп е

направо беден

роднина

Дори Уорън Бъфет и Джеф Безос могат само да мечтаят за такава жилищна площ. Разбира се, Медведев отрича, но доказателствата на Навални впечатляват. И руският народ е впечатлен.

Путин дълго отлагаше смяната на премиера, тъй като двамата с Медведев са тандем още от 1991 г., когато заедно работят при видния демократ Анатолий Собчак, тогава кмет на Санкт Петербург. Както е известно, Путин е изключително верен на своите близки хора, както и на личните си ангажименти.

Затова на повечето наблюдатели не им се вярва, че Медведев отива в глуха линия. Той ще бъде заместник-председател на Съвета по сигурността – нещо като президент на водопад. Длъжността му още не съществува.

В бъдеще обаче този пост може да защити гърба на Путин, докато той трансформира своята власт така, че да дърпа конците отстрани.

Първо тортата

И именно тази трансформация е голямата загадка, облечена в енигма. Както знаем, на 15 януари изненада цялата руска и световна общественост с послание пред целия руски политически елит в състав 1300 човека. До този момент никой не знаеше какво предстои. Посланието има две основни части – демография и конституционна реформа. Като обем и времетраене демографската част е около три четвърти от цялото. Обещават се съвсем конкретни повишения на детските добавки, премиите за майчинство, безплатна топла храна в училищата и още много други социални придобивки, на които тук няма да се спирам, за да не събуждам завист сред българския народ. А и те са толкова много, че заслужават отделна статия.

Естествено, обръща се внимание и на образованието, благосъстоянието, инвестициите, науката, международното положение и всички други компоненти на един класически доклад на ЦК на КПСС пред партиен конгрес.

После енигмата

Едва в края на посланието Путин стига до конституционната реформа. Тук вече той е енигматичен и няма нищо конкретно.

Започва с това, че според него конституцията не трябва да се сменя, след което веднага предлага някои доста фундаментални промени, макар и да не е ясно точно какви са и докъде се простират. Това дава възможност на различните прослойки и партии да ги тълкуват по свой вкус. Какво значи например:

“Това означава буквално следното: изискванията на международното законодателство и договори, а също и решения на международните органи могат да действат на територията на Русия само в тази им част, в която не влекат след себе си ограничения на правата и свободите на човека и гражданина, не противоречат на нашата Конституция.”

Според критиците от ляво и дясно това и днес го има в конституцията. Според патриотите – това чупи колониалните окови. Както е известно, компании като “Газпром” водят съдебни спорове в международни съдилища, а акционерите на бившата “Юкос”, компанията на Ходорковски, осъдиха в Хага руската държава да им изплати 50 милиарда рубли.

Радост за народа е забраната висшите политици и чиновници да притежават двойно гражданство или дори документ за постоянно жителство в чужбина. Ако стане, това ще е мощен шамар по целия руски елит. Не си човек, ако нямаш дом я в Лондон, я в Ню Йорк или на Ривиерата.

Бородинска

битка?

Но дали този шамар ще улучи нечия буза? По принцип Путин е дълго на власт, защото балансира между олигарсите. Освен това, той е най-добрият медиатор между олигарсите и руския народ. За да постигне целта, трябва да поведе народа срещу олигарсите, което не му е в характера.

“Това не е победа - коментира депутатът Евгений Фьодоров. - Това е само началото на битката, Бородинската битка, в която сме длъжни да победим. Днешното събитие е все едно доброволците получиха оръжие във военкомата, за да тръгнат на война”.

Фьодоров е депутат от “Единна Русия” и основател на организацията “Национално-освободително движение” (НОД). То се бори не само за пълно възстановяване на суверенитета, но и за СССР. Освен това Фьодоров минава за един от неофициалните говорители на Путин.

Една от версиите е, че истинската цел на цялото послание се крие в следните думи:

“Вие знаете, че от 2000 г. по моя инициатива бе възроден Държавният съвет, в чиято работа участват главите на всички райони… Смятам за целесъобразно в конституцията да се закрепи и съответстващият статут на Държавния съвет.”

Според някои коментатори Путин смята да превърне Държавния съвет в орган с реална власт над останалите държавни институции и да му стане председател след 2014 г., когато изтича президентският му мандат.

Ако е така, то Путин сигурно се учи от дългогодишния президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев. Миналата година той си подаде оставката, но остана председател на Съвета за сигурност, откъдето и сега дърпа конците. В знак на признателност парламентът прекръсти столицата Астана на Нурсултан.

Но Астана е млада столица, докато Москва е от векове и за векове. В Русия има друга традиция – Петър Първи премества столицата в Петербург, родното място на Путин. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Социалистическата сексбиблия "Мъжът и жената интимно" на Зигфрид Шнабл с илюстрация на Филип Малеев

Кой и кога да образова децата сексуално вместо улицата и сайтове

Там, където училището дава добра здравна и сексуална култура, младите започват полов живот по-късно. У нас това става рано Отис Милбрън е непохватен тийнейджър, който има предпазливо отношение към секса. Което е малко изненадващо, тъй като майка му Джий е секстерапевт и няма проблем да говори откровено за всички аспекти на сексуалността

Фонд от 2 млрд. в чакалнята ЕРМ 2  - да не я изтървем сред истерии и фалшиви новини

Фонд от 2 млрд. в чакалнята ЕРМ 2 - да не я изтървем сред истерии и фалшиви новини

Дания от 20 г. е там, но не продължава към еврото. Това е зоната, където и автомобилен гигант по-лесно би решил за инвестиция В последните седмици в България се водят настървени дебати за и против еврозоната, сякаш всеки момент страната ни ще влезе там и ще приеме еврото. В това няма нищо лошо – задълбочен дебат за еврото трябва да се проведе у

Видеозавещание: Кой НЕ предаде "Левски"?

Видеозавещание: Кой НЕ предаде "Левски"?

В рамките на няколко дни станахме свидетели на нещо, за което преди 136 години в моя роден град Пловдив е писал патриархът на модерната българска литература Иван Вазов. “И всякоя възраст, класа, пол, занятье зимаше участье в това предприятье; богатий с парите, сюрмахът с трудът, момите с иглата, учений с умът

Криминалисти оглеждат повредена кола след стрелбата в Ханау   СНИМКА: РОЙТЕРС

Имигрантската общност в Ханау - объркана и шокирана от нападението

Жители на германския град Ханау, където отдавна пристигат имигранти и от десетилетия съжителстват хора от различен произход, от вчера са обхванати от страх, че общността им се е превърнала в мишена, след като въоръжен стреля и уби деветима души от чуждестранен произход. Хората са шокирани от толкова голямото насилие, рядкост за Германия

"Биволъ" и Фрогнюз готвят манджата "къща на Борисов в Барселона" вече 5 г., сега БОЕЦ и руснаци слагат солта

"Биволъ" и Фрогнюз готвят манджата "къща на Борисов в Барселона" вече 5 г., сега БОЕЦ и руснаци слагат солта

През март м.г. финансираното от банкера-беглец Цветан Василев сдружение БОЕЦ подало сигнал на прокуратурата в Барселона "В Банкя показват една къща, която мисля, че е на Емо Кюлев и пишат, че е моя. В Барселона показват къщата на Сашо Чаушев и казват, че е моя. Тя си има нотариален акт, има си всичко"

СИМЕОН ДЯНКОВ

2010 г.: 50% от цигарите - контрабанда 2019 г.: едва 3,4% нелегални

Събитията на тази дата според архива на “24 часа” Всяка втора цигара у нас в момента е контрабанда, сочат данните на хора от цигарения бранш, написа “24 часа” на 20 февруари 2010 г. През 2009 г. сме изпушили над 8,5 млрд. къса цигари, за които не е платен и лев акциз, научи “24 часа” от експерти в бранша. При реален внос на 25,5 млрд

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Светлин Наков за новите 30 години: С технологиите идва време, когато няма да ти трябва лична кола (Видео)

Светлин Наков за новите 30 години: С технологиите идва време, когато няма да ти трябва лична кола (Видео)

Може ли България да постигне ускорено развитие през следващите 30 години? Може, ако формулира дневен ред от силни и работещи каузи. Три десетилетия след началото на демократичните промени е време за поглед към хоризонта на новите 30 години. Национални приоритети, които да привлекат и спечелят интереса и енергията на българите и да служат като

СНИМКА: Pixabay

Ирански "супергерой" се е прицелил в парламента

Биографията на Мохамад Бакер Калибаф като командир на военновъздушните сили на Иранската революционна гвардия, ветеран от войните и началник на националната полиция му спечели благоразположението на върховния лидер на Иран и увеличи шансовете му да стане следващия председател на парламента след утрешните избори

Партията като изход от фалит

Партията като изход от фалит

На трима мълвата вещае славно бъдеще, но само ако излязат на партийната сцена - Мая Манолова, Слави Трифонов и Румен Радев Веднъж, беше отдавна, останах силно изненадана от назначаването на един министър. Дотогава го бях възприемала като мастит бизнесмен с ролекс, шофьор и всички богаташки салтанати, демонстрираше неутралитет

Опасно е масовият зрител да решава на референдум за еврото

Опасно е масовият зрител да решава на референдум за еврото

Нормално е българите да са скептично настроени към всяка по-сериозна промяна в живота, която им се налага от държавата, защото във всичките години на прехода бяха непрестанно прецаквани и ощетявани. Факт е, че обикновените хора платиха от джоба си фалита на банките, катастрофалните финансови последици от управлението на няколко много некадърни

Еврото не е страшно, че Борисов да го е страх

Еврото не е страшно, че Борисов да го е страх

Вече над 10 години България не постига големи цели, защото за властта “стабилност” и “консенсус” е фетиш България за пореден път се отказва да иска настоятелно влизането си в еврозоната. Това стана ясно след близо двегодишни усилия да бъдат постигнати критериите за кандидатстване в чакалнята на еврото

Мистериозен автор подложи бананова кора на БСП

Мистериозен автор подложи бананова кора на БСП

Каква е тайната зад атаката срещу програмистите? Преди дни един гениален автор на в. “Дума” заслужи Нобеловата награда по икономика. Ако сега направи документален филм по темата, гарантирано ще вземе и златен “Оскар”! Става дума за уникалната статия на Танчо Гаргов “Никой не яде компютърни програми”

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber