Русия в 2024-а: back in the USSR*

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8085135 Русия в 2024-а: back in the USSR* Русия в 2024-а: back in the USSR* www.24chasa.bg
Обръщението на Путин се излъчва върху огромен екран  в Москва.
СНИМКА: РОЙТЕРС
Обръщението на Путин се излъчва върху огромен екран в Москва. СНИМКА: РОЙТЕРС

Новият тренд, изглежда, ще е силен премиер и слаб президент при връщане на съветската система с ръководната роля на партията

Руският президент Владимир Путин изненада в сряда всички - от Москва, през Брюксел и Вашингтон, с програмно вместо традиционно формално обръщение към Федералното събрание. В речта си към парламента той очерта бъдещето, а то звучи най-общо така: Back to USSR - връщане към СССР.

Президентът, за когото това е вече четвърти мандат, изтичащ през 2024 г., формулира изключително конкретни тезиси, включващи промени в конституцията на страната. Те насочват към

коренна промяна на

политическата система,

която през последните години бе смятана за една от най-централизираните президентски републики в света редом със САЩ и Франция.

Че обръщението на Путин ще е нещо специално и много по-различно от досегашните, бе загатнато от мнократните съобщения по федералните информационни канали, че то ще се излъчва на огромни екрани в цяла Москва, както и в други големи градове.

Веднага след края му стана ясно, че руското правителство, начело с премиера Дмитрий Медведев - наследил и след това върнал президентския пост от Путин, подава оставка. Светкавично за нов министър-председател бе определен сравнително неизвестният, но въртящ се във властта от над 20 години (последните 11 от тях - шеф на руската НАП) Михаил Мишустин.

Какво обаче цели Путин със своите предложения (на практика нареждания) към Федералното събрание?

Според обобщеното мнение на руските политолози и анализатори след 2024 г., когато (вероятно) Владимир Владимирович ще сдаде президентския пост завинаги, той вижда страната като република с все по-силен премиер и все по-слаб президент. Очевидно няма да бъде приложена схемата с друг държавен глава за един мандат, след което Путин отново да се върне на поста, както беше с Медведев през 2008-2012 г.

Това става ясно от предложението от текста на конституцията

да отпадне думата

“поред” в двата разрешени

президентски мандата

Тоест оттук нататък държавният глава може да изкара само два мандата - независимо дали са поред, или не, но не повече.

“Знам също така, че в нашето общество се обсъжда конституционното положение, че едно и също лице не трябва да заема длъжността президент на Руската федерация повече от два мандата поред. Не смятам този въпрос за принципен, но съм съгласен с това”, заяви президентът.

Отделно той

се застрахова от опитите

на нехаресвани от него

кандидати да пробват

да играят за поста

държавен глава през 2024 г. с поправката за 25-годишна уседналост: “Още по-строги изисквания трябва да има за лицата, които претендират за длъжността президент на Русия. Предлагам тук да бъде утвърдено задължителното постоянно пребиваване на територията на Русия за не по-малко от 25 години, а същото така отсъствие на чуждо гражданство, при това не само към момента на изборите, но и когато и да било.”

На първо четене това засяга очевидните му политически противници Михаил Ходорковски и Алексей Навални - единият живее в чужбина, а другият е учил там като студент и има временно гражданство.

Второто най-важно нещо в януарските тезиси на Путин е на практика завръщането към

съветската система на

вертикално управление

на териториален принцип. Първо, Путин дава ясно да се разбере, че иска да бъде усилена ролята на министър-председателя при реципрочно намаляване на възможностите на президента. Оттук нататък най-вероятно до 2024 година ще бъде създаден нов орган, вероятно нещо като Държавния съвет на България при социализма, чийто председател беше Тодор Живков.

Второ, това най-добре се вижда при местното управление. В бъдеще губернаторът (все едно областният управител у нас) ще има възможност реално да оспорва решенията на пряко избрания кмет на въпросния град.

В изказването си Путин разясни: “Ако вземем предвид по-голямата отговорност за формирането на правителството, това значи и да се поеме по-голяма отговорност за политиката, което това правителство провежда. С такава постановка на въпроса аз съм напълно съгласен.

В съответствие с членове 111 и 112 на конституцията на Руската федерация президентът само получава съгласието на Държавната дума за назначаването на председателя на правителството, а

след това го назначава

сам, както и неговите

заместници и всички

министри

Предлагам да се промени това и да се довери на Думата не просто съгласуването, а утвърждаването на въпросните кандитатури. При това президентът ще бъде длъжен да ги утвърди - тоест няма да има право да ги отхвърли.

Смятам за необходимо в конституцията да бъдат предвидени пълномощия на Съвета на федерацията по предостяване на президента правото да отстранява от длъжност съдии от Конституционния и Върховния съд в случай на извършени от тях нарушения, които поставят под съмнение техните чест и достойнство, а също така в случаи, които са предвидени от федералните закони и които предвиждат невъзможност за съхранение на статута на съдия. Това предложение произлиза от днешната ситуация и със сигурност днес ни липсва.”

Едно от възможните тълкувания на горните предложения на най-силния човек на Русия, а може би и в света е, че по този начин ще се засили ролята на управляващото мнозинство, което пък е доминирано от партията, създадена и на практика управлявана от самия Путин - “Единна Русия”. Тоест както преди години в СССР, който ръководи партията, ръководи и държавата.

Все още не е ясно в каква роля се вижда самият Владимир Владимирович след 2024 г. Единият вариант е отново да стане премиер както по времето на президента Дмитрий Медведев, но вече при много по-ограничени пълномощия на държавния глава.

Вторият вариант е Путин да стане председател на новосъздадения Държавен съвет и като такъв да се превърне в новия силен човек в изпълнителната власт, който да засенчи министър-председателя.

В третия случай настоящият президент може да остане само шеф на управляващата партия “Единна Русия”. Като се има предвид, че от години именно тя има мнозинство в руския парламент, то не е трудно да се представи, че в такъв случай Путин отново ще управлява, само че малко в сянка.

В посланието си руският президент съвсем очевидно се заигра с обикновените руснаци по две линии. Едната е, че предложи

всички анонсирани от него

предложения за промени

в конституцията да бъдат

приети на референдум

Един вид, ние искаме да се съобразим с вас, каквото кажете, това ще направим. Това, разбира се, е доста наивно, като се знае, че всички възможни важни избори в Русия неизменно се печелят от “Единна Русия” или от представители на “Единна Русия”.

Имайки предвид, че предложените промени засягат съществени изменения на политическата система и дейността на изпълнителната, законодателната и съдебната власт, смятам, че е необходимо за тях да бъде проведено гласуване сред всички руски граждани по тези въпроси. И едва след неговите резултати да бъдеат приети окончателни решения.”

“Мнението на хората, на нашите граждани, на народа като носител на суверенитета и главен източник на властта трябва да бъде определящо”, декларира руският президент.

Втората линия е свързана с различни социални придобивки. Например детските надбавки или така наречените майчински. За тях Путин предлага: “В момента програмата е до 31 декември 2021 г. Ние трябва да я продължим поне до 2026 г. Освен това още при раждането на първо дете семейството ще получи право на майчински в днешния му обем. След индексацията от януари 2020 г. това са 466 617 рубли. Досега толкова се полагаха при второ и следващо дете. Тази подкрепа ще позволи на семейството да се подготви за раждането на следващото си дете.

Общата подкрепа за семейство с две деца ще е 616 617 рубли. И ще продължи да се индексира.”

В същото време ще има и помощ за семейства с ограничени финанси, които имат малки деца: “Предлагам да се обезпечат ежемесечни помощи за деца от 3 до 7 години, при това още от 1 януари тази години. Ще ги получават семейства, чиито доходи не превишават екзистенц-минимума. Тоест на

такива в действително

трудно, много

трудно положение

На първия етап това ще е половината от този минимум - 5,5 хиляди месечно. Но ако това не е достатъчно, ще направим и следващата крачка - предоставяне на пълната сума, или 11 000 рубли.”

Нататък - безплатен интернет в цяла Русия. С една уговорка, разбира се - само когато се отварят “социално значими руски сайтове”. И по-точно: “В днешни дни интернет стана за хората всекидневна жизнена необходимост. При това Русия е една от малкото страни в света, която има собствени социални мрежи, месинджъри, пощи и търсачки, както и други национални ресурси.

В тази връзка предлагам да бъде подготвен и реализиран проектът “Достъпен интернет” на цялата територия на страната. Той ще осигури безплатен достъп до социално-значимите родни интернет сайтове. Повтарям - хората няма да плащат за самата услуга, интернет трафикът ще е безплатен.”

Путин разпореди органите да се справят и с дефицита с лекарства посредством създаването на

единен списък

на препаратите,

които се предоставят

на болните

безплатно или с големи намаления във федерален или регионален мащаб.

И накрая, разбира се, погъделичка имперското чувство на руснаците, като обяви приоритет на националното право над международното:

“Изискванията на международното законодателство и договорите, а също така и решенията на международните органи могат да действат на територията на Русия само в онази си част, в която те не водят до ограничения на правата и свободите на хората и гражданите, не противоречат на нашата конституция.”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Социалистическата сексбиблия "Мъжът и жената интимно" на Зигфрид Шнабл с илюстрация на Филип Малеев

Кой и кога да образова децата сексуално вместо улицата и сайтове

Там, където училището дава добра здравна и сексуална култура, младите започват полов живот по-късно. У нас това става рано Отис Милбрън е непохватен тийнейджър, който има предпазливо отношение към секса. Което е малко изненадващо, тъй като майка му Джий е секстерапевт и няма проблем да говори откровено за всички аспекти на сексуалността

Фонд от 2 млрд. в чакалнята ЕРМ 2  - да не я изтървем сред истерии и фалшиви новини

Фонд от 2 млрд. в чакалнята ЕРМ 2 - да не я изтървем сред истерии и фалшиви новини

Дания от 20 г. е там, но не продължава към еврото. Това е зоната, където и автомобилен гигант по-лесно би решил за инвестиция В последните седмици в България се водят настървени дебати за и против еврозоната, сякаш всеки момент страната ни ще влезе там и ще приеме еврото. В това няма нищо лошо – задълбочен дебат за еврото трябва да се проведе у

Видеозавещание: Кой НЕ предаде "Левски"?

Видеозавещание: Кой НЕ предаде "Левски"?

В рамките на няколко дни станахме свидетели на нещо, за което преди 136 години в моя роден град Пловдив е писал патриархът на модерната българска литература Иван Вазов. “И всякоя възраст, класа, пол, занятье зимаше участье в това предприятье; богатий с парите, сюрмахът с трудът, момите с иглата, учений с умът

Криминалисти оглеждат повредена кола след стрелбата в Ханау   СНИМКА: РОЙТЕРС

Имигрантската общност в Ханау - объркана и шокирана от нападението

Жители на германския град Ханау, където отдавна пристигат имигранти и от десетилетия съжителстват хора от различен произход, от вчера са обхванати от страх, че общността им се е превърнала в мишена, след като въоръжен стреля и уби деветима души от чуждестранен произход. Хората са шокирани от толкова голямото насилие, рядкост за Германия

"Биволъ" и Фрогнюз готвят манджата "къща на Борисов в Барселона" вече 5 г., сега БОЕЦ и руснаци слагат солта

"Биволъ" и Фрогнюз готвят манджата "къща на Борисов в Барселона" вече 5 г., сега БОЕЦ и руснаци слагат солта

През март м.г. финансираното от банкера-беглец Цветан Василев сдружение БОЕЦ подало сигнал на прокуратурата в Барселона "В Банкя показват една къща, която мисля, че е на Емо Кюлев и пишат, че е моя. В Барселона показват къщата на Сашо Чаушев и казват, че е моя. Тя си има нотариален акт, има си всичко"

СИМЕОН ДЯНКОВ

2010 г.: 50% от цигарите - контрабанда 2019 г.: едва 3,4% нелегални

Събитията на тази дата според архива на “24 часа” Всяка втора цигара у нас в момента е контрабанда, сочат данните на хора от цигарения бранш, написа “24 часа” на 20 февруари 2010 г. През 2009 г. сме изпушили над 8,5 млрд. къса цигари, за които не е платен и лев акциз, научи “24 часа” от експерти в бранша. При реален внос на 25,5 млрд

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Светлин Наков за новите 30 години: С технологиите идва време, когато няма да ти трябва лична кола (Видео)

Светлин Наков за новите 30 години: С технологиите идва време, когато няма да ти трябва лична кола (Видео)

Може ли България да постигне ускорено развитие през следващите 30 години? Може, ако формулира дневен ред от силни и работещи каузи. Три десетилетия след началото на демократичните промени е време за поглед към хоризонта на новите 30 години. Национални приоритети, които да привлекат и спечелят интереса и енергията на българите и да служат като

СНИМКА: Pixabay

Ирански "супергерой" се е прицелил в парламента

Биографията на Мохамад Бакер Калибаф като командир на военновъздушните сили на Иранската революционна гвардия, ветеран от войните и началник на националната полиция му спечели благоразположението на върховния лидер на Иран и увеличи шансовете му да стане следващия председател на парламента след утрешните избори

Партията като изход от фалит

Партията като изход от фалит

На трима мълвата вещае славно бъдеще, но само ако излязат на партийната сцена - Мая Манолова, Слави Трифонов и Румен Радев Веднъж, беше отдавна, останах силно изненадана от назначаването на един министър. Дотогава го бях възприемала като мастит бизнесмен с ролекс, шофьор и всички богаташки салтанати, демонстрираше неутралитет

Опасно е масовият зрител да решава на референдум за еврото

Опасно е масовият зрител да решава на референдум за еврото

Нормално е българите да са скептично настроени към всяка по-сериозна промяна в живота, която им се налага от държавата, защото във всичките години на прехода бяха непрестанно прецаквани и ощетявани. Факт е, че обикновените хора платиха от джоба си фалита на банките, катастрофалните финансови последици от управлението на няколко много некадърни

Еврото не е страшно, че Борисов да го е страх

Еврото не е страшно, че Борисов да го е страх

Вече над 10 години България не постига големи цели, защото за властта “стабилност” и “консенсус” е фетиш България за пореден път се отказва да иска настоятелно влизането си в еврозоната. Това стана ясно след близо двегодишни усилия да бъдат постигнати критериите за кандидатстване в чакалнята на еврото

Мистериозен автор подложи бананова кора на БСП

Мистериозен автор подложи бананова кора на БСП

Каква е тайната зад атаката срещу програмистите? Преди дни един гениален автор на в. “Дума” заслужи Нобеловата награда по икономика. Ако сега направи документален филм по темата, гарантирано ще вземе и златен “Оскар”! Става дума за уникалната статия на Танчо Гаргов “Никой не яде компютърни програми”

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber