Иранският посланик: Солеймани няма отношение към атентата в Бургас, това е фалшива новина

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8080685 Иранският посланик: Солеймани няма отношение към атентата в Бургас, това е фалшива новина Иранският посланик: Солеймани няма отношение към атентата в Бургас, това е фалшива новина www.24chasa.bg
Сейед Мохаммад Джавад Расули е роден на 23 ноември 1959 г. Магистър по Международни право. Започва работа в Министерството на външните работи на Иран през 1985 г. Работил е иранските мисии в Катар и Филипините, бил е генерален консул в Мюнхен и Хамбург. Първият му мандат като посланик е в Саудитска Арабия (2010 – 2014). От 2018 г. е посланик на Иран у нас.
Сейед Мохаммад Джавад Расули е роден на 23 ноември 1959 г. Магистър по Международни право. Започва работа в Министерството на външните работи на Иран през 1985 г. Работил е иранските мисии в Катар и Филипините, бил е генерален консул в Мюнхен и Хамбург. Първият му мандат като посланик е в Саудитска Арабия (2010 – 2014). От 2018 г. е посланик на Иран у нас.

Израел се опитва да прикрие своите собствени терористични нападения, като обвинява нас, казва Сейед Мохаммад Джавад Расули

- Г-н посланик, познавахте ли лично ген. Солеймани?

- Всички го познаваха. Той беше гост във всеки ирански дом. Ген. Солеймани е добре известен не само на всички иранци, но и на хората в региона, много мил, горд и харизматичен човек. Разбира се, същевременно беше много умен и смел. Ето защо той остава в сърцата на милиони хора в Иран и извън границите на страната. Той не беше от типа хора, които виждаме масово сред военните. Въздействието, което има върху сърцата ни, се дължи на неговата човечност и любов към хората, за които се бореше и които защитаваше.

- Какво олицетворяваше той за Иран и наистина ли имаше чак такова влияние?

- Подчертавам, че за нас, а и не само, той е мъченик. Като такъв той безкористно помогна и защити язидите и християните в борбата срещу ИДИЛ в Ирак. Неговата кауза не признаваше религиозни и фракционни различия. С този смел дух той остава завинаги в сърцата ни. Той е национален герой и символ на борбата срещу тероризма в региона. Това е важно да се знае, защото дезинформационната кампания, инициирана от зависими медии, е повсеместна.
Хората в региона смятат мъченика Солеймани за свой приятел и герой в борбата срещу тероризма. Уверявам ви, без усилията му днес европейските държави не биха се радвали на такова спокойствие и сигурност. Без капка преувеличение отговорно мога да заявя, че сигурността на европейските държави се дължи до голяма степен на Касем Солеймани. Без него европейците щяха да се борят срещу ИДИЛ по улиците на своите градове. Навременното присъствие на Солеймани и на силите “Кудс” в Ирак и Сирия доведоха ИДИЛ до поражение.
Ще си позволя едно лирическо отклонение и ще насоча вашето внимание към едно интервю с Масуд Барзани пред турския всекидневник “Заман” от 2015 г. По памет въпросът на репортера бе свързан с потенциалното попадане на града в ръцете на ИДИЛ. Според думите на Барзани той се е свързал с американски, турски, британски, френски и саудитски представители за помощ, но не я намерил.

- И какво става след това?

- Отново по думите на самия Барзани, който се свързал впоследствие с нашите власти и поставил въпроса по следния начин: “Ако не помогнете, градът пада и ще трябва да го евакуираме”. Барзани бе насочен към ген. Солеймани, който поел ангажимент след сутрешната си молитва да отиде в Ербил. На сутринта ген. Солеймани пристига с 50 души от специалните части и от летището директно отива на фронтовата линия. Реорганизира бойците от Пешмерга и за часове обръща ситуацията в полза на иракчани. Скоро след този случай е заловен терорист от ИДИЛ, който признава, че присъствието, участието и тактическите маневри на ген. Солеймани в битката са ги деморализирали, поради което и накрая се предали.
Барзани споменава и действията на нашия генерал в Северна Сирия, по-точно в град Кобани, отчитайки, че без Солеймани градът е бил заплашен от масово клане.

Затова е важно да говорим за тези неща и да не забравяме кой всъщност изигра ключова роля в победата над ИДИЛ. Бегло ще спомена и определящото значение на работата му в борбата с наркотрафика през границите на Иран - дейност от стратегическа важност за Европа.

- Знаете ли дали ген. Солеймани някога е идвал в България?

- Командир Солеймани беше официално лице на Ислямска република Иран и посещаваше чужди държави само след официална покана, по искане на съответните власти. Така например, последното си пътуване до Ирак, довело до убийството му, той предприема след, обръщам внимание, официална покана на иракския министър-председател. С оглед на ролята му в разгрома на ИДИЛ в Ирак иракски правителствени служители често канеха ген. Солеймани да провежда срещи по различни теми.

- Чували ли сте за обвиненията на Израел, според които той е поръчител на атентата в Бургас през 2012 г., макар че премиерът Борисов вече заяви, че за него няма такава връзка?

- Неведнъж сме заявявали, че тези твърдения са напълно неоснователни. Както отбелязахте, министър-председателят Борисов, като ръководния фактор в държавата, заяви, че Иран няма отношение по въпроса и тази фалшива новина е лансирана с конкретни цели.
Знаете ли, иронията е, че ционисткият режим, световен символ на държавен тероризъм, расизъм и окупация, обвинява Иран в подкрепа на тероризма. Израел се стреми да прикрие своите терористични нападения и престъпления, като отправя неоснователни обвинения, които не са подплатени с никакви доказателства. Аз ще поставя въпроса така: Нима системното убийство на беззащитни палестинци не представлява проява на държавен тероризъм? Разбира се, че да! Няма как да наречем черното бяло въпреки финансово подплатените манипулации на някои медии, целящи точно това.

Демагогията и лицемерието на Израел, който отдавна е замесен в масовото убийство на палестински цивилни, включително жени и деца, и който с помощта на своите агенти погазва международното право в редица части на света, обвинява Иран в подкрепа на тероризма. Цинично е. За щастие, не само ние констатираме този факт. Вижте резолюция 2334 на Съвета за сигурност на ООН, която де факто осъжда окупационните политики на Израел в Палестина. Вижте изявлението на Международния наказателен съд в Хага, който недвусмислено заяви, че са налице съмнения за военни престъпления от страна на Израел и има основание за иницииране на разследване.

Обръщам внимание, че израелската военна и логистична помощ за терористични групи като ИДИЛ и “Ал Нусра” в Сирия и Ирак е очевидна. Политиките на ционисткия режим са не само сериозна пречка пред усилията за борба с тероризма и екстремизма в региона, но и възпрепятстват изкореняването на тероризма. Нещо повече - облагодетелстват неговото разпространение.

Ислямска република Иран отхвърля и осъжда тероризма и екстремизма във всичките им форми. Разберете, ние сме жертва на тероризъм, но избираме действието пред приказките. Солеймани посвети живота си на борбата с тероризма и в крайна сметка стана жертва на американския държавен тероризъм. Последният не познава граници и международно право освен правото на силата. Ние се уповаваме на силата на правото. Ето тук се крие голямата разлика.

- Има ли Революционната гвардия на Иран някаква дейност в България?

- Ислямският революционен гвардейски корпус, като част от въоръжените сили на Ислямска република Иран, присъства само в държави, които са отправили официално искане и покана към съответните ирански власти, съгласно налични двустранни споразумения. Корпусът се явява институция, която съветва тези държави в борбата им с тероризма.

- Иран удари по две американски бази в Ирак, без да вземе жертви, след което не последваха американски ответни удари. Това ли е всичко? Следва ли деескалация на напрежението, или Иран ще продължи атаките си, докато САЩ не бъдат принудени да се изтеглят от Ирак?

- Действията на Иран срещу американската военна база в Ирак, от която бяха инициирани страхливите атаки срещу ген. Солеймани, представляват пропорционален отговор на тази терористична атака. Изцяло в съответствие с правото ни на самозащита, дефинирано в член 51 от Устава на Организацията на обединените нации. Отново ще кажа, че ние спазваме международното право, за разлика от САЩ. Както каза нашият външен министър, г-н Зариф, това бяха наши мотивирани военни действия и изтеглянето на САЩ от региона няма да стане чрез предприемането на силова акция.

Що се отнася до загиналите, по думите на командира на военновъздушните сили на Ислямския революционен гвардейски корпус, ние не сме се стремили да убием никого в операцията, въпреки че със сигурност е имало жертви.
Като отговорен член на Организацията на обединените нации, Ислямска република Иран се ангажира с принципите и целите на Хартата на Организацията на обединените нации, както и с поддържането на международния мир и сигурност. Подчертаваме, че не се стремим към война и увеличаване на напрежението.

- А може би цената на отмъщението, кръвнината, така да се каже, за смъртта на ген. Солеймани, е прогонването на САЩ от Близкия изток въобще?

- Както заявиха ирански представители, цената на кръвта на генерал Солеймани е американското изтегляне от региона, което не изисква последващи военни действия. Това е резултатът на тяхната глупост, която проявиха чрез този арогантен ход.

Според иранското ръководство важното е да се сложи край на корумпираното американско регионално присъствие. Резултатите са налице - несигурност и нестабилност. Американците запалиха война в този регион, те донесоха със себе си разруха и унищожение на инфраструктура, градена с десетилетия. Не сме изненадани – те правят и са правили това навсякъде по света. Вижте историята, списъкът е дълъг. Нациите от региона вече не приемат американско присъствие. Не ние сме отишли на прага им в Мексиканския залив, те дойдоха на нашия праг в Персийския.

- Как липсата на ген. Солеймани ще се отрази на поведението на Иран в района на Залива, Ирак, Сирия, Ливан, Йемен и Газа? Ще поеме ли новият командир на “Кудс” изцяло ролята на ген. Солеймани в тези райони?

- Липсата му, макар и да представлява голяма загуба, не само няма да намали решителността на Иран да се противопоставя на тероризма, агресията и арогантността в региона, но и ще я подсили. Съпротивата ни не зависи от един индивид, тя е идеал, който ще продължим да следваме.

Както нашият лидер обяви при назначаването на новия командир на силите “Кудс”, програмата му ще съвпада с тази на Солеймани.

- Как ще коментирате катастрофата с украинския самолет, след като стана ясно, че е предизвикана от ирански ракети?

- Бих искал да се възползвам от възможността отново да изразя съболезнованията си на семействата на жертвите. Много съжаляваме за тази катастрофа. Президентът нареди на всички агенции с отношение по въпроса да предприемат необходимите мерки за компенсиране на семействата на жертвите. Изразихме и изразяваме нашето съчувствие. Изказвам също така съболезнованията на иранското правителство и към семействата на жертвите, които не са от Иран.

За съжаление, в тягостната атмосфера на сплашване и терор от страна на американския режим срещу иранския народ, настъпила след убийството на командир Касем Солеймани, за да се защитим от евентуални атаки на американската армия, въоръжените сили на Ислямска република Иран бяха в стопроцентова готовност. Тези фактори, за съжаление, доведоха до катастрофата и до много невинни жертви. Причината за тази грешка се нуждае от допълнителен анализ и разследване, които сме предприели.

Сигурното в случая е, че САЩ всъщност предизвикаха напрежение чрез убийството на иракска земя на ген. Солеймани, който, отбелязвам, беше официално висшестоящо лице на Ислямска република Иран. Ако не бяха провокативните действия на САЩ, тази катастрофа нямаше да се случи. Но въпреки това не бива да пренебрегваме аспекти на този въпрос.

Президентът Рухани нареди да се проведе допълнително задълбочено разследване, за да се разберат всички причини и фактори за трагедията и, разбира се, да се установят и подведат под отговорност тези лица, допуснали такава непростима грешка.
Разследването се извършва и продължава в съответствие с международните стандарти и норми на ИКАО, като ние поканихме Украйна, като страна оператор на самолета и “Боинг” в качеството им на производител да участват в разследването. В координация с Министерството на външните работи на Канада канадска делегация пътува до Иран, за да уредят въпроси, свързани с жертвите на злополучния инцидент.

Министерството на външните работи на Ислямска република Иран също работи, оказвайки пълно консулско съдействие за идентифициране и връщане на телата на жертвите на техните семейства.

- На фона на последните събития в региона, как оценявате отношенията с България?

- Отношенията между Ислямска република Иран и Република България са дълбоко уважителни и имат своята история на официални политически отношения вече повече от 122 години. Неформалните такива между двете страни датират отпреди няколко века. България винаги е била приятел на Иран в момент на трудности. Ние високо ценим това.

Развитията в региона няма да засегнат двустранните отношения, те се развиват въз основа на съществуващия капацитет.
Географската близост и общото мнение по въпроси като борбата с тероризма, борбата с нелегалната миграция, борбата с наркотиците и да не забравяме, позитивният исторически облик, укрепват политическия диалог между държавите ни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Николай Урумов

Николай Урумов: Живеем като в казармата на принципа "всяка заповед е предпоследна"!

Хубаво е да се види историята на поп Минчо Кънчев, защото малцина ще седнат да четат 1200 страници - Николай, последният ти моноспектакъл е “Мъжка задушница” от Емил Бонев. Какво внушаваш с него? - Ако героят от “Лалугер” е малък човек, поп Минчо от “Мъжка задушница” е голям човек. В Стара Загора има музей на негово име. Имат улица

Доц. Марчев: Дали ще имаш високо кръвно, зависи и от бактериите в червата

Доц. Марчев: Дали ще имаш високо кръвно, зависи и от бактериите в червата

Трансплантирането на микроорганизми е следващият блокбастър - топмилиардери като Бил Гейтс и Марк Зукърбърг влагат пари в биотехнологични компании, които разработват микробиомни терапии, казва доц. Сотир Марчев - началник на Клиниката по кардиология в Медицинския инстутит на МВР. Почетен член (FESC) е на Европейското кардиологично дружество

Доц. Околийски: Без сексуално образование оставяме децата на захарните чичковци

Доц. Околийски: Без сексуално образование оставяме децата на захарните чичковци

В България за секса или не се говори, или се интерпретира през виц, а баячки, врачки и Кобилкина претендират, че помагат, казва доц. д-р Михаил Околийски. Завършил е социална терапия с профил сексология през 1995 г. в Хумболтовия университет в Берлин, а през 1998 г. получава докторска степен по сексология от същия университет. От 1998 г

Колбер беше в София да представи първата си изложба у нас.
СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Художникът Филип Колбер: В изкуството трябва да има предизвикателство, иначе то ще е само декорация

Наричаният Кръщелник на Анди Уорхол откри за първи път изложба у нас Филип Колбер е роден през 1979 г. в Пърт, Шотландия. Завършва философия в Университета на Сейнт Андрюс - най-стария университет в Шотландия, където сред колегите му е и принц Уилям. Колбер е световноизвестен художник, който работи в областта на живописта, скулптурата

Румен Стоянов: След срещата на кметовете с Иван Гешев полицаи и прокурори питат как да помогнат

Румен Стоянов: След срещата на кметовете с Иван Гешев полицаи и прокурори питат как да помогнат

Запознахме главния прокурор как висш магистрат придобил земя в плевенско село по съмнителен начин, как боклук се извозва веднъж за 70 лв. на тон, друг път по 250 лв., как са откраднати 100 000 лв. от комплекса “Христо Ботев” в Калофер и как Карлово влезе в неизгодна сделка с имоти с бизнесмена Христо Ковачки, казва кметът на Калофер - Г-н Стоянов

Боил Банов

Боил Банов: "Нетфликс" е готова да влезе у нас, ако дадем стимули за снимането на филми

Освен колекцията на Васил Божков ще проверим и частните музеи на Бобокови и Димитър Иванов, казва министърът на културата Преди време имаше огромен спор дали главата на Севт да пътува за Лувъра Дори министър не може да разгледа колекцията на Божков в момента, защото се водят процесуално-следствени действия Участваме във Венецианското биенале

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Неделчо Неделчев

Неделчо Неделчев: Fibank отчете нетна печалба от 129 млн. лв. за 2019 г.

Очакваме всеки момент КФН да потвърди проспекта за публично предлагане на акции на банката, казва главният изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка - На какъв етап е процесът по увеличение на капитала на банката, г-н Неделчев? - Очакваме всеки момент Комисията за финансов надзор (КФН) да потвърди проспекта за публично предлагане на

Лазар Лазаров

Лазар Лазаров: Държавата няма да взима деца от родителите им

Още акценти от интервюто със заместник-министъра на труда и социалната политика: 557 млн. лева са за хората с увреждания, но трябва анализ, за да стигат до всички нуждаещите се Държавата поема и шофьорския курс на хората с увреждания  През март тръгва новата програма, за да не останат хората без асистенти Отпускаме до 3500 лв

Доц. д-р Маргарита Златарева - бивш конституционен съдия и преподавател по граждански процес, наскоро издаде книга с юридически поглед към процеса на Васил Дякон Левски.

Доц. д-р Маргарита Златарева: Процесът на Левски показва респекта на Османската държава към този, който събужда българите

Какъв е статутът на Специалната нарочна комисия, която е провела процеса, с какъв акт е завършил той и какви са съдържанието и тежестта му - Доцент Златарева, знаем, че сте от Карлово, но освен това с какво ви привлече темата за процеса срещу Левски? - Като юрист съм работила и в правораздаването, и в доктрината и очевидно професионалният ми

Кристиан Кръстев

Кристиан Кръстев: Първите 3 довеждащи линии ще возят от квартала до метрото в “Овча купел”, “Витоша ВЕЦ-Симеоново” и “Люлин”

До 2021 г. София трябва да има нов генерален план за организацията на движението, за да стане градският транспорт по-бърз и удобен за хората, казва в интервю зам.-кметът по транспорт и градска мобилност на София Още акценти от интервюто: Осигуряваме градски транспорт до Витоша по време на ученическите ваканции

Асен Балтов СНИМКА: Десислава Кулелиева

Проф. Асен Балтов: Увеличихме доверието на пациентите и приходите

Гордея се, че постигнахме двата приоритета без съкращения в екипа - променихме организацията и преразпределихме справедливо работата.  Веруюто ми като лекар е, че не може първо да си гарантираш парите от болния и тогава чак да му помогнеш.  Купихме модерна апарaтура, обновяваме базата, създаваме клиники - “Пирогов” се върна на мястото си като №1 в

Със “Секс, наркотици и рокендрол” са на турне из Европа.

СНИМКИ: ИВАН ДОНЧЕВ И ЛИЧЕН АРХИВ

Векилов - Дони: Мен - либералния, обвиниха, че съм хомофоб!

Не исках петното да е върху мен и семейството ми След две издания на предаването си по БНТ Дони обяви, че го спира в този му вид и ако продължи да прави “Събота вечер с Дони”, може би ще е музикално. Причината сам да реши да слезе от ефир стана писмо на правозащитни организации, които протестирали срещу шеговити реплики

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber