Доц. д-р Лъчезар Иванов: Ако д-р Дечев е забелязал злоупотреби, защо мълча досега? Да не намигва към фармакомпаниите?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8076199 Доц. д-р Лъчезар Иванов: Ако д-р Дечев е забелязал злоупотреби, защо мълча досега? Да не намигва към фармакомпаниите? Доц. д-р Лъчезар Иванов: Ако д-р Дечев е забелязал злоупотреби, защо мълча досега? Да не намигва към фармакомпаниите? www.24chasa.bg
Доц. д-р Лъчезар Иванов
Доц. д-р Лъчезар Иванов

С колеги от 4 парламентарни формации внесохме предложение през 2015 г. частните болници да не правят обществени поръчки, защото това ни задължи ЕС

- Доц. Иванов, шефът на здравната каса д-р Дечо Дечев съзря лобизъм в закон, внесен от вас, който дал възможност на частните болници да ощетяват НЗОК със 7 пъти по-скъпи лекарства. Какво е вашето обяснение по случая?

- Д-р Дечев е специалист, доказал се в областта на лекарствената политика. Дълги години е бил шеф на надзора на здравната каса, сега е шеф на НЗОК, дълги години е управлявал и лечебни заведения. Затова съм доста учуден, че, първо, противопоставя частни лечебни заведения на държавни. По конституция всички са равни. Второ, що се отнася до лекарствената политика, той добре знае, че в България има т.нар. Позитивен лекарствен списък. В него има

пределни

максимални

цени, по които

работят и

частникът,

и държавните

болници

Тази пределна цена се определя от държавата. Ако това лекарство, за което д-р Дечев говори, се включва към пределната цена, то няма нарушение.

- Какво наложи приемането на закон, който освобождава частните болници от обществени поръчки?

- Всеки, който говори за този закон, трябва да се запознае с евродирективата от 2014 г. №24. Тя задължава всички членове на ЕС от 2014 до 2016 г. да хармонизират своето законодателство.

Този проект е внесен от мен през 2015 г. между първо и второ четене на Закона за обществените поръчки. Беше подкрепен от Данаил Кирилов, Менда Стоянова, Хамид Хамид от ДПС, от Реформаторския блок, от АБВ. С него се пренасят тези директиви, приети от всички страни в ЕС. Вътре е вписано защо частните болници не трябва да провеждат обществени поръчки.

- И защо?

- Тъй като според евродирективата от 2014 г. №24 те не са публично-правни организации. Ще го кажа разбираемо - когато частникът инвестира в своето лечебно заведение и хипотетично фалира, всички средства, които е вложил, са за негова сметка. А когато една държавна болница например трупа дългове за закупуване на апаратура или за ремонти, в края на годината държавата намира средства, за да погаси задълженията. Ако една частна болница натрупа дългове, тя фалира и проблемът е на собственика.

Кой частник ще направи обществена поръчка и ще избере най-високата цена за лекарства или за апаратура? Никой. Всеки се стреми да купи на най-ниска цена. Никой няма да иска да купи апарат еднодневка, който утре ще се развали.

- Въпреки че законът е по евродиректива, смятате ли, че е възможно да се случват злоупотреби с цените на онкологично лекарство, както д-р Дечев съобщи?

- Специално за онкомедикаментите се провеждат търгове. Сега има внесен законопроект, с който държавата да осъществява тези процедури и да може лекарствата да бъдат с най-ниска себестойност. Т.е. не всяко лечебно заведение да си провежда търг за лекарства, а да има централизиран и по този начин да имаме най-ниските цени за всички лечебни заведения. Това първо трябва да бъде съгласувано с Министерството на здравеопазването.

Но аз искам да попитам, ако д-р Дечо Дечев е забелязал, че има такива случаи на злоупотреба, защо не е сигнализирал по-рано. Беше в надзора, директор на болница, сега е начело на касата. Защо чак сега изтъква този проблем - 20 дни преди да изтече мандатът му? Защо той не го е поставил на разискване в надзорния съвет на НЗОК? Защо не е разговарял с ръководството на здравното министерство? Този проблем сега ли го е видял? Ако го е знаел, защо не го е казал по-рано, за да бъде разрешен?

- Вие как си обяснявате - защо не е сигнализирал по-рано?

- Смятам, че това е намигване от негова страна към производителите на лекарства.

- Вносител сте и на проектозакон, който предвижда по-строг контрол на шофьорите за наркотици. Какво ви провокира?

- На 18 декември м. г. внесох законопроекта. Подписаха се от всички парламентарни групи без БСП. Имам личното уверение на г-жа Корнелия Нинова, че ще го подкрепят в зала, но не искала да слага своя подпис в законопроект на ГЕРБ.

Проблемът с наркотиците става изключително голям, а има законодателни празноти. Вече отмина времето на хероина и кокаина, навлязоха синтетичните наркотици. Такива хора са с пъти по-опасни на пътя от употребилите алкохол.

- Защо смятате, че са по-опасни и от пияните?

- При алкохола и при 2 промила в кръвта все пак виждаш реални обекти, макар размазано. Докато при синтетичните наркотици може изобщо да не виждаш реалността. Идеята на законопроекта ми е да няма никаква толерантност. Заловен, такъв шофьор ще е длъжен да даде кръвна проба.

Ако откаже, да

се смята, че

е употребил

наркотик и

следва да бъде

санкциониран

- Сред критиките към вас бе, че тестовете биха отчели положителни резултати дори от сироп за кашлица?

- Направил съм проверка. В сиропите за кашлица вещества, които да позитивират полевите тестове на служителите от КАТ, няма. Има два теста - четирикомпонентни и шесткомпонентни. Именно шесткомпонентните са тези, които хващат синтетичните наркотици.

- Разполагате ли със статистика колко души, употребили наркотици, годишно са хващани зад волана?

- Отправил съм запитване до представляващия ВСС г-н Магдалинчев с молба да предостави данни колко шофьори са заловени с наркотични средства, колко от тях са били осъдени и колко от тях са били освободени. Когато законът влезе за обсъждане, ще покажа тази информация. Доколкото знам, в различните съдилища са вземани различни становища, а би трябвало всички български граждани, когато се изправят пред съда, той да отсъди еднакво във всеки град.

- При алкохола е 1,2 промила, каква ще е допустимата доза на наркотични вещества в кръвта на заловен шофьор?

- Нулево наличие на наркотици. Има ли в кръвта, значи човекът употребява или е употребил наркотици. Не искам в нашето общество да толерираме наркотиците по никакъв начин. Всеки ден излизат нови синтетични наркотици и влиянието от тях не могат да кажат нито биохимиците, нито лекарите. Как ще преценим въздействието и невъздействието на един все още непознат наркотик? Употребяваш ли, не трябва да се качваш зад волана.

- Какви санкции залагате?

- Като за шофьорите, употребили алкохол над допустимото. Много внимателно ще разгледаме обезболяващите средства. Някои биха могли да позитивират този тест, но с кръвния тест в специализирана лаборатория можем да кажем дали даденият шофьор е взел наркотик, или не е. Право да вземат кръв за наркотици ще имат всички лечебни заведения, оторизирани да вземат кръв за алкохол.

- Какво очаква ГЕРБ от вота на недоверие, който БСП ще внесе?

- Това е поредният, четвърти опит. И той няма да мине. Прави се само за пиар на БСП.

С този вот

язовирът в

Перник няма

да се напълни

На хората няма да им стане по-добре от това, че Корнелия Нинова го е внесла. Правителството взе мигновени мерки и както се казва, “Лозето не ще молитва, иска мотика”. Правителството към днешна дата действа адекватно.

Поднасям на всички перничани своята съпричастност за това, че в този момент нямат вода.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Николай Урумов

Николай Урумов: Живеем като в казармата на принципа "всяка заповед е предпоследна"!

Хубаво е да се види историята на поп Минчо Кънчев, защото малцина ще седнат да четат 1200 страници - Николай, последният ти моноспектакъл е “Мъжка задушница” от Емил Бонев. Какво внушаваш с него? - Ако героят от “Лалугер” е малък човек, поп Минчо от “Мъжка задушница” е голям човек. В Стара Загора има музей на негово име. Имат улица

Доц. Марчев: Дали ще имаш високо кръвно, зависи и от бактериите в червата

Доц. Марчев: Дали ще имаш високо кръвно, зависи и от бактериите в червата

Трансплантирането на микроорганизми е следващият блокбастър - топмилиардери като Бил Гейтс и Марк Зукърбърг влагат пари в биотехнологични компании, които разработват микробиомни терапии, казва доц. Сотир Марчев - началник на Клиниката по кардиология в Медицинския инстутит на МВР. Почетен член (FESC) е на Европейското кардиологично дружество

Доц. Околийски: Без сексуално образование оставяме децата на захарните чичковци

Доц. Околийски: Без сексуално образование оставяме децата на захарните чичковци

В България за секса или не се говори, или се интерпретира през виц, а баячки, врачки и Кобилкина претендират, че помагат, казва доц. д-р Михаил Околийски. Завършил е социална терапия с профил сексология през 1995 г. в Хумболтовия университет в Берлин, а през 1998 г. получава докторска степен по сексология от същия университет. От 1998 г

Колбер беше в София да представи първата си изложба у нас.
СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Художникът Филип Колбер: В изкуството трябва да има предизвикателство, иначе то ще е само декорация

Наричаният Кръщелник на Анди Уорхол откри за първи път изложба у нас Филип Колбер е роден през 1979 г. в Пърт, Шотландия. Завършва философия в Университета на Сейнт Андрюс - най-стария университет в Шотландия, където сред колегите му е и принц Уилям. Колбер е световноизвестен художник, който работи в областта на живописта, скулптурата

Румен Стоянов: След срещата на кметовете с Иван Гешев полицаи и прокурори питат как да помогнат

Румен Стоянов: След срещата на кметовете с Иван Гешев полицаи и прокурори питат как да помогнат

Запознахме главния прокурор как висш магистрат придобил земя в плевенско село по съмнителен начин, как боклук се извозва веднъж за 70 лв. на тон, друг път по 250 лв., как са откраднати 100 000 лв. от комплекса “Христо Ботев” в Калофер и как Карлово влезе в неизгодна сделка с имоти с бизнесмена Христо Ковачки, казва кметът на Калофер - Г-н Стоянов

Боил Банов

Боил Банов: "Нетфликс" е готова да влезе у нас, ако дадем стимули за снимането на филми

Освен колекцията на Васил Божков ще проверим и частните музеи на Бобокови и Димитър Иванов, казва министърът на културата Преди време имаше огромен спор дали главата на Севт да пътува за Лувъра Дори министър не може да разгледа колекцията на Божков в момента, защото се водят процесуално-следствени действия Участваме във Венецианското биенале

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Неделчо Неделчев

Неделчо Неделчев: Fibank отчете нетна печалба от 129 млн. лв. за 2019 г.

Очакваме всеки момент КФН да потвърди проспекта за публично предлагане на акции на банката, казва главният изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка - На какъв етап е процесът по увеличение на капитала на банката, г-н Неделчев? - Очакваме всеки момент Комисията за финансов надзор (КФН) да потвърди проспекта за публично предлагане на

Лазар Лазаров

Лазар Лазаров: Държавата няма да взима деца от родителите им

Още акценти от интервюто със заместник-министъра на труда и социалната политика: 557 млн. лева са за хората с увреждания, но трябва анализ, за да стигат до всички нуждаещите се Държавата поема и шофьорския курс на хората с увреждания  През март тръгва новата програма, за да не останат хората без асистенти Отпускаме до 3500 лв

Доц. д-р Маргарита Златарева - бивш конституционен съдия и преподавател по граждански процес, наскоро издаде книга с юридически поглед към процеса на Васил Дякон Левски.

Доц. д-р Маргарита Златарева: Процесът на Левски показва респекта на Османската държава към този, който събужда българите

Какъв е статутът на Специалната нарочна комисия, която е провела процеса, с какъв акт е завършил той и какви са съдържанието и тежестта му - Доцент Златарева, знаем, че сте от Карлово, но освен това с какво ви привлече темата за процеса срещу Левски? - Като юрист съм работила и в правораздаването, и в доктрината и очевидно професионалният ми

Кристиан Кръстев

Кристиан Кръстев: Първите 3 довеждащи линии ще возят от квартала до метрото в “Овча купел”, “Витоша ВЕЦ-Симеоново” и “Люлин”

До 2021 г. София трябва да има нов генерален план за организацията на движението, за да стане градският транспорт по-бърз и удобен за хората, казва в интервю зам.-кметът по транспорт и градска мобилност на София Още акценти от интервюто: Осигуряваме градски транспорт до Витоша по време на ученическите ваканции

Асен Балтов СНИМКА: Десислава Кулелиева

Проф. Асен Балтов: Увеличихме доверието на пациентите и приходите

Гордея се, че постигнахме двата приоритета без съкращения в екипа - променихме организацията и преразпределихме справедливо работата.  Веруюто ми като лекар е, че не може първо да си гарантираш парите от болния и тогава чак да му помогнеш.  Купихме модерна апарaтура, обновяваме базата, създаваме клиники - “Пирогов” се върна на мястото си като №1 в

Със “Секс, наркотици и рокендрол” са на турне из Европа.

СНИМКИ: ИВАН ДОНЧЕВ И ЛИЧЕН АРХИВ

Векилов - Дони: Мен - либералния, обвиниха, че съм хомофоб!

Не исках петното да е върху мен и семейството ми След две издания на предаването си по БНТ Дони обяви, че го спира в този му вид и ако продължи да прави “Събота вечер с Дони”, може би ще е музикално. Причината сам да реши да слезе от ефир стана писмо на правозащитни организации, които протестирали срещу шеговити реплики

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber