Принцът и жена му като българи. Хванаха терминал 2

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8067662 Принцът и жена му като българи. Хванаха терминал 2 Принцът и жена му като българи. Хванаха терминал 2 www.24chasa.bg
Принцът и жена му като българи. Хванаха терминал 2

И британският суверен, и нашият са деветата дупка на кавала

Каква е приликата между британската политическа система и българската? В това, че и в двете държави суверенът няма никаква власт. А каква е разликата? Там за суверен се води кралската институция, а у нас – народът. Но и там, и тук държавата не бръсне суверена си за 5 стотинки.

Преди 4 години българският суверен се произнесе за избирателната система, но никой не му обърна внимание. И обратното – някой да е питал британската кралица за Брекзита? Тъкмо обратното, попитаха нейните поданици! И ето, че 3 години по-късно Британия вече е с единия крак извън ЕС. Другият се задържа разкрачен, защото Брюксел дърпа да му свали обувката.

Има и още интересни фундаментални прилики между нас и Албиона. Както знаем, поради липса на работа и ниска заплата българският суверен (народът) масово се изнесе на Запад.

Британският

суверен има

подобни

проблеми

с кадрите,

и то по- точно същите причини. Например принц Хари (шести поред за престола) и жена му Меган тези дни обявиха, че се оттеглят от задълженията си на “висши членове на кралското семейство” и занапред ще живеят предимно в Северна Америка, където ще се трудят срещу заплащане. Целта им била постепенно да станат финансово независими. Същото като българските емигранти.

Вярно, Хари и Меган не гладуват, тъй като имат гарантирани доходи от британските суверенни фондове, но това са дребни трохи в сравнение с възможностите в Холивуд. Каква е кралската им издръжка досега, не е обявено публично, но вероятно е някъде около 2 милиона долара годишно. Във Фабриката за мечти биха могли да изкарват поне по 20 милиона, стига да си изиграят картите правилно.

Меган вече има договор с “Дисни” да озвучава анимационни филми. Това вече нарушава правилата, защото на кралските особи не е позволено да работят за пари. Принц Хари спокойно може също да се пласира на Запад. С този оксфордски акцент веднага биха го взели за водещ в някакво шоу на тема “Спасете планетата” например. Или защо да не продължи поредицата “Дънди Крокодила”? Спокойно може да стане и следващият Рамбо. Нищо не му липсва – има червен перчем, спортна фигура и истински боен опит от Афганистан. На това отгоре може да управлява боен хеликоптер. В сравнение с него Сталоун е велосипедист.

Холивуд би го

лапнал като

топъл хляб

Принцът е артистична душа, голям купонджия. В нета още може да се видят танцовите му изяви на гол купон във Вегас. Един анекдот разказва, че конят на кралица Елизабет дал положителна проба за морфин и смес от други силни дроги. Кралицата обаче отрекла. Според нея някой е разменил урината от нейния кон с епруветката на Хари.

Може ли такава волна душа да се държи като глътнал бастун мундир по кралските мероприятия? Опитът показва, че това не е по силите на поне 50 на сто от принцовете и принцесите. Разликата е, че другите се излагат от безделие, а Хари иска да работи нещо.

Преди да стане принцеса, Меган печелеше около половин милион долара годишно от ролята си в телевизионния сериал “Костюмари”.

Днес обаче цената ѝ скочи неимоверно. Тя вече е дукеса на Съсекс, а синът ѝ Арчи Маунтбатен Уиндзор, е седми поред наследник на британския престол. Но тя е и цветнокожо момиче, израснало без баща в лош квартал – осъществената мечта на милиони девойки от крайните квартали. Тя е

постмодерната

Пепеляшка

Милиони, а може би и милиарди млади жени по свет се изживяват като нея в мечтите си.

Всеки филм, в който Меган получи главната роля, е осъден на небивал касов успех. Във филмовия елит хонорарите са космически. Миналата година Скарлет Йохансон е спечелила 40,5 милиона долара, Анджелина Джоли – 28 милиона, Дженифър Анистън – 19,5 милиона, и така нататък. Последните две са бивши жени на Брад Пит, който е изкарал едва 10 милиона, защото си почиваше. За какво да се напъва, вече е натрупал към 400 милиона. Кой е Брад Пит? Момче от улицата. Една херцогиня и жена на британски принц заслужава в пъти повече!

При тези възможности,

да линееш безработен

в някой влажен замък,

е глупаво,

дори нещо като престъпление към човечеството. Също като да линееш без работа някъде във Видинския край – разликата е само в мащабите.

Аз съзнавам, че нашият премиер ще възрази колоритно срещу това сравнение. “Как така в България да няма работа! – ще каже той - Аз не ви ли обясних онзи ден, че за ноември безработицата е едва е 3,7 на сто? Това е историческо дъно!”

Това е вярно, но според Евростат у нас хем няма безработица, хем няма и работни места. Процентът на свободните от общо всички работни места е едва 0,9 при 2,3 средно за ЕС. По липса на работни места България е сребърен медалист в ЕС, пред нас е само Гърция, но там безработицата е до небесата. На какво се дължи този български парадокс? Много просто. Търсене има, но най-вече за експерти по изкуствен интелект с 20-годишен опит и свободно владеене на китайски език, писмено и говоримо. Започва се с минимална работна заплата, която вече ще е 610 лева.*

Друга аналогия между България и Великобритания е в

проблемите

с кралските имоти

У нас така не се изясни дали те са на “интендантството” и чие е интендантството, а в Англия вместо интендантство си има институция, наречена “Имотите на короната” (Crown Estate). Тя управлява всичките тези замъци, земи и съкровища, които хем са на разположение на кралското семейство, хем не му принадлежат. Приходите им се прибират от парламента, а кралското семейство получава “цивилна листа”, с която покрива най-вече официалните си разходи. Това е така от 1760 г., когато крал Джордж III се съгласява да предаде наследствените си имоти срещу висока пенсия.

Затова финансовото положение на кралица Елизабет II е двойнствено. Според издания като “Форбс” кралското семейство притежава 88 милиарда долара в най-различни авоари, но личното богатство на кралицата е едва 530 милиона. Останалите пари и имоти не принадлежат на кралицата, а на кралската институция. Ако утре Великобритания реши да стане република, те ще останат за държавата.

На Албиона този въпрос е решен още през XVIII век, докато у нас той се разрази в началото на XXI век, след което така си и остана неразрешен. Някои имоти бяха върнати на царя, но после му бяха отнети - но не защото по принцип не са негови, а защото му били върнати неправомерно, процедурата била неправилна. Доколкото разбрах, законът за отнемането бил отменен, но не бил приет законът за връщането. Или нещо подобно.

Ако съдебната ни система успее да се справи с тази високоинтелектуална задача някъде към 2060 г., тогава ще може да кажем, че се движим с точно три века след британците.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Кликнете върху графиката, за да я видите уголемена.

Планът “Урсула”може да закове у нас 750 лева минимална заплата

С 1785 евро по-високо от българското е най-малкото заплащане в Люксембург - Северът и Изтокът се обединяват срещу плановете на Брюксел Най-висока минимална заплата в ЕС получават работниците в Люксембург - 2071 евро, а най-ниска в България - 286 евро. Гигантските разлики във възнагражденията накараха ЕС да направи първата стъпка към установяване

Ще правите ли бебе? На два пъти държавата пита - раждаемостта скача и после спира

Ще правите ли бебе? На два пъти държавата пита - раждаемостта скача и после спира

Емиграцията е тази, която изкривява най-много българската демография За деца и емиграция - това ще са двете допълнителни анкетни карти, които догодина ще попълваме при преброяване на населението и жилищата в България. Спокойно, никой няма да ви разпитва дали използвате кондоми или други противозачатъчни, нито защо

Митрополит Антоний за новите 30 години: Да запазим традиционното семейство и младите да различават добро и лошо (Видео)

Митрополит Антоний за новите 30 години: Да запазим традиционното семейство и младите да различават добро и лошо (Видео)

Може ли България да постигне ускорено развитие през следващите 30 години? Може, ако формулира дневен ред от силни и работещи каузи. Три десетилетия след началото на демократичните промени е време за поглед към хоризонта на новите 30 години. Национални приоритети, които да привлекат и спечелят интереса и енергията на българите и да служат като

Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Политическият хокей на Владимир Путин

Мъжествени битки на кънки и игри на влияние в съблекалните - Владимир Путин събира на хокейни мачове част от политическия икономически елит на Русия и по-специално някои министри от правителството, сформирано във вторник. Новият премиер и бивш шеф на данъчната служба Михаил Мишустин също като президента участва в "Нощната хокейна лига"

Домът на ужасите в Пловдив - грозно изключение или просто дефицит на човещина

Домът на ужасите в Пловдив - грозно изключение или просто дефицит на човещина

Мизерно заплащане на персонала, лоша база, дълга листа на чакащи - как да очакваме истинска грижа за тежко болните възрастни В България сме царе на тридневните скандали. Точно толкова живее всеки един от тях, който за кратко разклаща обществото, събира възмущения от типа: “Ама как е възможно!”, после тръгват проверки

Колкото по-тъмно синьо е оцветена държавата, толкова по-демократична е. Колкото по-тъмно червена е, толкова по-ниско е нивото на демокрация.
Кликни, за да видиш графиката по-голяма
ГРАФИКА: Economist Intelligence Unit

"Икономист": България е по-демократична от Полша, Унгария, Румъния, Хърватия

Оказва се, че по качество на демокрацията през 2019 г. България изпреварва 4 страни-членки на Европейския съюз. Това се вижда от новия годишен доклад "Индекс на демокрацията 2019" на авторитетното британско звено "Икономист интелиджънс юнит", аналитично звено към "Икономист груп". Глобалното проучване показва

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Вълненията на елита в Давос: по-малко за рецесия, повече за гооолемия зелен бизнес на хоризонта

Вълненията на елита в Давос: по-малко за рецесия, повече за гооолемия зелен бизнес на хоризонта

Страхът от криза е намалял - показва го цената на златото Организацията “Оксфам” публикува в навечерието на Световния икономически форум в Давос доклада си за световното неравенство. Според него неравенството се засилва. Но тази тема едва ли е в центъра на вниманието на форума, по-скоро има отбелязване на съчувствие Все пак в Давос са най-големите

ПЕТЪР НИКОЛОВ ТОМОВ, дългогодишен журналист в България, в момента живее в Сарасота, Флорида, САЩ

Страхът от високото в София и спрялото време

Нови фобии, къде заварени, къде насадени по политическа линия, стряскат някои хора в София В наше време се роди своеобразна “Света инквизиция”, която е на нож с хората, искащи да вкарат българската столица в света на модерната архитектура. А в същото време си затварят очите за грозната еклектика и безвкусно отсъствие на стил

Водата трябва да е по-скъпа, за да не останем на сухо

Водата трябва да е по-скъпа, за да не останем на сухо

Защото има крещяща нужда от инвестиции във водосборни и водопреносни системи С трици маймуни не се ловят. Чудесно е, че всички искат евтина вода. И имат евтина вода. Но след 70-те години на миналото хилядолетие почти няма изградени нови язовири. Изградените водосборни съоръжения в годините на прехода не се поддържат добре и населените места и

Снимка: Pixabay

The Times: Австралийският екологичен фундаментализъм стана на пепел

Австралийският екологичен фундаментализъм стана на пепел, пише австралийският журналист Тим Блеър в материал, представен в британския вестник The Times без редакторска намеса, предаде "Фокус". Според съвременните стандарти, дядо ми вероятно би се считал за екологичен престъпник. За да изчисти земята за фермерската си къща в североизточната част на

Кирил Петков за новите 30 години: Как икономиката ни може да се удвои (Видео)

Кирил Петков за новите 30 години: Как икономиката ни може да се удвои (Видео)

Може ли България да постигне ускорено развитие през следващите 30 години? Може, ако формулира дневен ред от силни и работещи каузи. Три десетилетия след началото на демократичните промени е време за поглед към хоризонта на новите 30 години. Национални приоритети, които да привлекат и спечелят интереса и енергията на българите и да служат като

И езерото Байкал няма да помогне, ако безстопанствеността продължава

И езерото Байкал няма да помогне, ако безстопанствеността продължава

Планът за прехвърлянето на вода от Белмекен към Перник показва, че все още на тази територия има инженерна мисъл Идеята вода за Перник да се вземе през 3 планини и около 200 км по въздушна линия очарова с мащаба си и същевременно с изпълнимосттта си. Очевидно в тая държава все още има инженери, не сме още тоталщета

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber