Спас Гърневски: Не изпитвам вина, че продадох терена с антиките, Пловдив беше пред фалит

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8056833 Спас Гърневски: Не изпитвам вина, че продадох терена с антиките, Пловдив беше пред фалит Спас Гърневски: Не изпитвам вина, че продадох терена с антиките, Пловдив беше пред фалит www.24chasa.bg
Спас Гърневски

- Четвърт век там е дупка, в която са заровени пари и нищо не може да се построи

- Заем от 328 млн. неденоминирани лева висеше като дамоклев меч над общината

- Към онзи момент през 1996 г. да мислим за нов музей, беше утопия
- Бизнесменът Димитър Георгиев е в правото си да търси атрактивно място за своите инвестиции

От няколко дни архитектурната гилдия в Пловдив е разделена от поредния проект на бизнесмена и почетен консул на Украйна Димитър Георгиев, който иска да вдига комплекс с хотел, галерии, ресторанти, жилища и офиси в южното подножие на Трихълмието.
Теренът е негов и е с площ от 8 декара. Намира се в центъра на града. В имота има останки от богат античен квартал на Филипопол, сектори от древни улици и много артефакти. Архитекти призоваха общината да признае грешката си, че е продала навремето този имот, и да предложи замяна на собственика или да си откупи терена, за да реализара там музей на тракийската история и изкуство.
Потърсихме депутата от ГЕРБ Спас Гърневски, по време на чието кметуване въпросният имот беше продаден на тогавашната Хеброс банк, а тя - на Димитър Георгиев.

- Г-н Гърневски, искам да ви върна четвърт век назад и да ви попитам за колко продадохте терена с археологическите находки до Понеделник пазар, където сега бизнесменът Димитър Георгиев иска да вдига комплекс с хотел, жилища, галерии и паркинги?

- Като прочетох, че е имало обществено обсъждане на проекта му и първата ми мисъл бе „За колко продадохме този имот на Хеброс банк?” Все пак това са доста години назад. През мен като кмет са минали много документи, цифри, сделки. Наложи се да правя справка.

- И какво установихте?

- Поех община Пловдив през ноември 1995 г.и заварих облигационен заем в размер на 328 млн. тогавашни лева. Това беше 20% от бюджета на града. А падежът изтичаше през септември 1996 г. и цялата сума трябваше да се плати накуп. Нямаше никаква възможност за разсрочване. Общината беше изправена пред фалит. Възложих на главния архитект Емил Жечев да направи проучване какво може да се реализира на този имот до Понеделник пазар, където беше започнат, но изоставен така нареченият музей на тракийската история и изкуство. Той ми отговори: „Абсурд е някой да го вземе.

Там не може да се строи,

има археология”

 А заемът висеше като дамоклев меч. Нямаше приходи, не можехме да платим заплати на учители и лекари. В същото време тогавашния кабинет на Жан Виденов, макар че не искам да говоря персонално лошо за него, орязваше сериозно Пловдив към онзи момент. Идваха Вартоломееви нощи за града, беше изправен пред хаос. Задаваше се Коледа, Нова година, гладна зима, а хората не бяха вземали с месеци заплати. Някой трябваше да мисли и за тях, да си нахранят децата.

- Защо решихте да продадете точно този терен в сърцето на Пловдив?

- Към онзи момент Хеброс банк нямаше своя сграда, помещаваше се в панаира. Отидохме с финансистката Валентина Семерджиева и юристката Лалка Минкова при шефа на финансовата институция Юли Попов. Казах му: „Единственият шанс да си разплатим облигационния заем е да ви продадем терена от южната страна на тунела с недостроения музей”. Той ме погледна и попита: „Какво ще го правим?”. Отвърнах му: „Една хубава банка на пъпа на Пловдив, вместо да стоите в панаира под наем”. Попов се замисли. „Ако откажем”, попита той. Казах му, че ако откажат, скоро няма откъде да получат и стотинка. „Какви са парите”, продължи банкерът. Отговорих му: „Дълг срещу собственост и нито лев повече”. Имахме експертиза, която показваше, че сделката е успешна за общината. „Добре, каза Попов, по-добре трохичка, отколкото филийка никога”. Това бяха думите му, които съм описал в книгата си „Право на последна дума”.

Когато финализирахме преговорите

документално, ми олекна

По-късно банкерите разбраха, че не могат да построят нищо на този имот и успяха да го препродадат. До ден днешен теренът е празен.

- Не можахте ли да довършите музея на тракийската история, вместо да продавате мястото?

- Към онзи момент при фалирала държава и затънала в дългове община да мислиш за музей, е утопия. Тогава решихме, че централни хали са подходящи за археологически музей на Пловдив. Когато дойде д-р Иван Чомаков отхвърли този вариант и продаде халите на внука на Чочоолу, който направи там търговски център. Сега такива има на всяка крачка. А там ставаше страхотен археологически музей. Имаше подземен тунел, който тръгваше от халите, минаваше под главната улица и излизаше на Римския стадион. Чудесна атракция за туристи.

- Архитектите обаче сега призоват общината да признае грешката си с продадения терен до Понеделник пазар по ваше време и да си го върне обратно. Как ви се вижда?

- Към онзи момент трябваше да спасяваме Пловдив от фалит. Тогава архитекти пак правиха обсъждания. Спомняте си, че в терена беше вдигната бетонна конструкция за музей с колони, които десетилетия стърчаха грозно. А експертизата показа, че трябва да се бутнат, защото са амортизирани. Добре, че банката направи този жест и купи нещо, което не можеше да ползва. Фактът, че 24 години никой не е построил нищо там, показва, че сме действали прозорливо. Имотът е проблемен, има изисквания за опазване на тепетата, за височина, за съхраняване на археологията и т.н. Който и да почне някаква инициатива,

се натъква на проблеми

от хиляда естества.

Строителството там ще е изключително скъпо и малко хора могат да си го позволят. Направили сме гениален ход. Факт е, че четвърт век там стои една дупка, в която са заровени едни пари.

- Като бивш кмет как мислите – уместно ли е Димитър Георгиев да вдигне точно на това място комплекс с хотел, ресторанти, жилища, офиси, гаражи? Пловдивчани казват, че строежите са временни, а тепетата са вечни.

- Разбира се, че има закон за пловдивските тепета. Той е безкомпромисен относно височина на застрояване, отстояния и т.н. Пловдив има достатъчно специалисти, които да преценят удачно или не е застрояването на южното подножие на Трихълмието.

Г-н Георгиев е в правото си да

търси атрактивно развитие

на своите инвестиции

Къде другаде, ако не там – на 100 метра от сцената на Античния театър. Бъдещите обитатели на жилищата му ще могат да гледат от терасите си спектаклите. Ако съм инвеститор, и аз ще мисля за същото. От другата страна е отговорността да се съхранят символите на Пловдив, каквито са тепетата. Едно от тях, за съжаление, отдавна е съборено и превърнато в павета, по които ходим. Но там трябва да се случи нещо. Архитекти, община, инвеститор и общественост трябва да намерят заедно решение.

- Кметът Здравко Димитров казва, че на този етап не е на дневен ред общината да прави замяна или да откупува имота от Димитър Георгиев, каквито призиви има. Съгласен ли сте с него?

- Общината ще си направи своите разчети. Не е необходимо да го откупува. Но фактът, че толкова години мястото стои празно и още години наред ще умуват какво ще стане там, говори, че сме направили перфектна сделка навремето.

- Ако сега сте кмет, как бихте подходили към проекта на Димитър Георгиев?

- Бих бил най-щастливият, ако точно той реализира съгласно изискванията на страната и на града своя проект. Освен бизнеса си, той ще съхрани и тази култура от векове, която се намира в имота му. И искам да припомня на много празнодумци, които сега дават мнения, че Митко Георгиев е от малкото, които в онази обрулена държава спонсорираше пловдивската култура. И съм сигурен, че каквото направи, една част от това, което Бог ще му връща, той отново ще го дава за културата на Пловдив и на България.

- Не изпитвате ли вина с днешна дата, че сте лишили общината от един атрактивен имот, пълен с археология?

- Не. Казах ви, спасихме града от фалит, като откупихме с този терен такъв огромен дълг. Това помогна на общината да почне на чисто и да се развива. В следващите години успяхме да закупим нови автобуси за градския транспорт, построихме надлез и нови булеварди, които вече 20 г. не са мръднали и не им е правен ремонт, защото не се налага.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Посланик Айлин Секизкьок: Аз съм човек на сигурността и затова смятам да развия още повече тези връзки на Турция и България

Посланик Айлин Секизкьок: Аз съм човек на сигурността и затова смятам да развия още повече тези връзки на Турция и България

След последните събития в Идлиб наблюдаваме растящо движение на бежанци към западните граници на Турция Химията между Борисов и Ердоган доведе до прогрес на двустранните отношения Работим за правителствена среща на високо ниво в София още първата половина на т.г. Не сме съюзници само в НАТО, ние сме воювали заедно в Първата световна война

Иван Чомаков

Иван Чомаков: Не се притеснявам от проверка за Пловдивския панаир, няма мой подпис

- Той не е приватизиран, стои си на мястото, както и имотите на общината - Веднъж участвах в спасяването му, беше вкаран тайно за раздържавяване, казва бившият кмет на Пловдив “Още не сме сезирани, но ще извършим проверка на панаира в Пловдив. Ще съберем всички документи, ще снемем обяснения. И най-вероятно ще бъдат разпитани всички замесени

СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Арх. Пламен Пламенов Мирянов: Искам да представя високата словесност на България и християнските ценности чрез кино и фотография

За Трети март направи видео по стихове на Вазов Арх. Пламен Пламенов Мирянов се дипломира в Университета по архитектура, строителство и геодезия през 2013 г. През 2016 г. инициира национална кампания “Нашият дом е България” с цел издигане националното самочувствие и дух на българите, популяризиране на красотата на родината и съхранение на

Проф. Жерар Муру - носител на Нобелова награда за физика за 2018 г.

Жерар Муру: Чистата енергия, която можем да произведем, е сравнима с натиска на Айфеловата кула по 4, оказан върху върха на пръста

Българският физик проф. Соломон Салтиел бе мой приятел, той ме вдъхновяваше и окуражаваше Професор Жерар Албер Муру е роден на 22 юни 1944 г. в Албервил, Франция. Завършва университета в Гренобъл и университета “Париж-VI- Пиер и Мария Кюри”. Работи в Лабораторията за приложна оптика в Палезо, Рочестърския и Мичиганския университет

Даниел Панов

Даниел Панов: Програмата за саниране трябва да продължи, близо 704 000 жилищни сгради у нас имат нужда от обновяване

Мними адвокати затрупват общините с искания по Закона за достъп до обществена информация и с един имейл точат публични средства, казва в интервю председателят на управителния съвет на Националното сдружение на общините и кмет на Велико Търново Още акценти от интервюто: Между 3 и 6 млн. лв. е субсидията за обществен превоз по губещи линии

Емил Войнов е председател на Централната комисия по партиен избор на БСП. Снимка: Авторът

Емил Войнов: 43 000 бяха до оня ден членовете на БСП, чакаме още, а до 26.IV. ще заличим починалите и напусналите

Още акценти от интервюто с председателя на Централната комисия по партиен избор: Младежи доброволци се обаждат, за да предупредят социалистите, че предстои пряк избор на лидер - мнозина не знаят Изборите в БСП ще бъдат тройно засечени, за да са честни  По телефона само информираме членовете, че са включени в списъците и имат право да гласуват

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Петър Стоянов пред "24 часа": Ето истината за куфарчето на Ханке

Петър Стоянов пред "24 часа": Ето истината за куфарчето на Ханке

Стив Ханке ми донесе документи за американски инвестиции, на които чиновници пречели. Обадих се на Костов, може да съм бил по-рязък, казва Стоянов, президент от 1997 г. до 2002 г. Критиките ми към Костов бяха не за да сваля кабинета, а за да не позволя да падне заради натрупано обществено недоволство - иначе можеше да спрат интеграционните процеси

Десислава Дончева: Очаква се забавяне на китайския внос, но не за дълго

Десислава Дончева: Очаква се забавяне на китайския внос, но не за дълго

Все още няма големи преки щети за нас, тъй като българските търговци са предвидили неработния период в Китай за тяхната Нова година, казва председателката на Българо-китайската камара за индустриално развитие: - Какво е отражението на епидемията от коронавирус върху китайското производство, г-жо Дончева

Дани Каназирева

Дани Каназирева: Няма да се изхабя - млада съм и има какво да дам на Пловдив и региона

Всеки ден показвам как длъжността на областния управител не е формален пост За мен не съществува “Не може” и “Не става” Работя с всички кметове и скоро ще обявим какви пътища ще се правят в региона - Г-жо Каназирева, как ви се отразиха в личен план 100-те дни като областен управител? - Чувствам се на мястото си. Наложих бързи темпове

Анастас Стефанов, политолог: Прокуратурата измести президента като комуникационен център. Той стана част от статуквото и започна контраофанзива

Анастас Стефанов, политолог: Прокуратурата измести президента като комуникационен център. Той стана част от статуквото и започна контраофанзива

Използването на всенародни чествания на бележити дати за извличане на политически дивиденти издава незрялост Радев оперира с предизборно говорене. Но без идейни фундаменти то губи тежест, а с времето и острота Радикалното поведение на държавния ни глава изгаря много бързо институционалните мостове

Илва Йохансон - европейски комисар с ресор вътрешни работи

Еврокомисар: Надявам се скоро всички европейци, включително българите, да пътуват без визи в САЩ

Страните - членки на ЕС, трябва да поемат част от бежанците в Гърция, казва Илва Йохансон - европейски комисар с ресор вътрешни работи в екипа на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от 1 декември 2019 г. - Комисар Йохансон, имате за задача да разработите нов Европейски пакт за миграцията и убежището

Анна Александрова - председател на правната комисия към Народното събрание

Анна Александрова: Машините за гласуване ще оскъпят следващите избори поне с 60 млн. лв.

Борисов възложи на юристите от ГЕРБ да обмислим промени в конституцията Надявам се да получим подкрепа да падне забраната за съобщаване на социологически данни в изборния ден ОЩЕ АКЦЕНТИ: В европейските доклади България най-много е критикувана за дописването на избирателните списъци Управляващите сме за комбинирано гласуване с машини и хартиени

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber