Адвокат Евтимов: 4-дневна работна седмица? Да - искам да бъда обграден от щастливи хора

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8051694 Адвокат Евтимов: 4-дневна работна седмица? Да - искам да бъда обграден от щастливи хора Адвокат Евтимов: 4-дневна работна седмица? Да - искам да бъда обграден от щастливи хора www.24chasa.bg
Адвокат Евтимов: 4-дневна работна седмица? Да - искам да бъда обграден от щастливи хора

За лятото планираме 6-часов работен ден, дори може и 5-часов

Заплатите остават същите

- Адвокат Евтимов, как се роди идеята за 4-дневна работна седмица във вашата кантора?

- Тя не е моя и аз никъде не претендирам за новаторство. Идеята за 4-дневна работна седмица за първи път стартира в Швеция през 2015 г. Тя съществува и на много други места, особено в страните от Персийския залив.

В много шведски учреждения и фирми се използва точно този момент за намаляване на работната седмица и използването на един ден за други нужди, които също могат да са свързани с работата, но да не са директно на работното място. Все повече скандинавските страни се стремят към отделяне на време, в което служителите да могат да релаксират, да отидат на йога например, за да бъдат психически по-разтоварени и доста по-продуктивни.

В Гърция и в Италия е познато голямото сливане на всички дни между празниците, които не се отработват. В района на Средиземноморието особено през лятото има не само 6-часов, но понякога и 4-часов работен ден - т.нар. испанска сиеста. В България също от м.г. някои консултантски фирми решиха пилотно да използват този модел.

- Имаше ли конкретен повод да я въведете от 1 януари 2020 г.?

- Идеята за 4-дневна работна седмица дойде от

положителните

резултати, които

даде шведският

модел

Когато се заговори, че и във Финландия ще стане официална политика, реших да използвам този модел и при мен. Това бе предварително съгласувано с колегите и служителите. Всички сме на едно мнение, че можем да използваме такъв пилотен проект. Засега смятаме да продължи до лятото. За лятото планираме и въвеждането на 6-часов работен ден, дори може и 5-часов, тъй като винаги натовареността ни е по-малка.

Този почивен ден е свързан по някакъв начин и с личностното израстване на самия служител или с някакви мероприятия, които могат да доведат до по-голяма продуктивност през останалите работни дни.

В моята кантора дните между Коледа и Нова година, както и между Великден и Гергьовден са неработни и не се отработват. Смятам, че тези дни не са докрай продуктивни нито за самия служител, нито за работодателя. Не одобрявам 31 декември да е работен ден. Човек да е бил до 17 ч на работа, а след това да се прибере уморен и да празнува Нова година, а на 2 януари отново да е на работа. Той не може да се отпусне и да се почувства празнично. Това само натоварва. Винаги споделям, че

когато се работи

- се работи, а

когато се почива,

да се почива

пълноценно

- Тази практика може да се погледне и от друга страна - последния ден преди дълга почивка хората се подготвят, а след това им е нужен ден да се настроят за работа. Къде отива ефективността?

- Това зависи от самата фирма и организация, от характера на всеки работник или служител. Човек би бил много по-мотивиран, като знае, че ще има още ден за себе си. Ако има срокове, които изтичат в последния работен ден, да го направи ден по-рано или да си разпредели нещата за следващата седмица.

- Вероятно при вас няма съмнителни болнични, взети между празници, които тормозят останалите работодатели?

- Моите служители не ощетяват държавния бюджет с болнични. Ползва се болничен, но тогава, когато човек се нуждае от лечение. Аз съм привърженик на болничните - ако един човек не е добре, трябва да се лекува, иначе не е пълноценен и на работа. Дори ако е прекалено натоварен емоционално, също е хубаво да си почива. Тогава е по-добре работодателят да го пусне и да му влезе в положението. Като казах, че ние никога не работим между празници, ето това е един от вариантите, за да не се ползват болнични. Би трябвало и държавата също да помисли в тази посока и да види тогава колко ще намалеят болничните.

При нас има и други модели, които съм взел от съседна Гърция.

Когато някой

има рожден или

имен ден, този

ден за него също

е неприсъствен

- Как подбирате служителите си?

- Всяка професия изисква съответните специалисти. Освен адвокатите в кантората има допълнителен персонал, който е предимно с административни функции. Не е задължително адвокатските сътрудници да са юристи.

Сред колегите ми Стелиян Маджаров е изключение, защото учи трето висше - право. Той искрено желае да се занимава и с научна дейност. Ивел Йорданов е световноизвестен модел. Той в момента учи магистратура в Швейцария и е професионален инструктор по тапаут. Галин Найденов е актьор. Като малък аз също съм играл в ученическия театър. Имам известна слабост към актьорството. Кремена Труфева се занимава с организация на сватбени тържества и церемонии.

Именно към това се стремя, за да има по-голяма разчупеност, по-голяма свобода и

човек да има

по-широк поглед

в няколко

дейности

Смятам, че в този допълнителен почивен ден всеки един от тях ще може да се занимава и с други неща от своите професионални направления и това би било много полезно. Аз никога не съм се държал като шеф в истинския смисъл на думата. Твърдя, че всички сме приятели и колеги.

- Как ще се отрази по-кратката работна седмица върху заплатите им?

- Заплатите остават същите. Стремим се към плавно увеличение, към бонуси, които е имало и досега. Аз искам да бъда обграден с щастливи хора. Това се опитвам на първо място да създам сред колегите. Щастлив е човек, който е материално подсигурен. Ако той непрекъснато е под стреса, че не може да си плати кредитите, ако не може да плати тока, водата, мобилния телефон, той е крайно непродуктивен в работата. Той е потиснат, чувства се непълноценен, а това ще се отразява негативно и на работата му.

Всеки работодател и държавата трябва сериозно да помислят за възнагражденията.

- Неминуемо служителите си носят служебните дела вкъщи и семейните проблеми - на работното място, имало ли е гафове?

- Най-лошо е, когато човек започне да носи работа вкъщи или проблеми от вкъщи в работата. Категорично имаме разграничение.

Когато настъпи краят на работния ден, трябва да си остави служебния телефон, да остави дори и мислите за работа и да се отдаде на семейството, на развлечения. Разбира се, не би било добре, ако носи развлеченията и в работата. При създаване на сериозен стил на работа грешки почти не могат да се допуснат. Когато ги има, те са твърде дребни и незначителни - всичко е въпрос на организация.

- Имате ли консенсус на какво трябва да е посветен допълнителният почивен ден?

- Аз съм страстен спортист. Почти винаги денят ми, ако не започне сутринта с фитнес залата, то задържително вечерта съм във фитнеса. Радвам се, че по-голямата част от хората, с които работя, споделят същите идеи и активно се занимават със спорт. Категорично смятаме този допълнителен почивен ден да бъде използван за спорт. Тъй като аз и много обичам да пътувам, бил съм в близо 50 държави, имаме стара традиция тиймбилдингите ни да са екскурзии в чужбина. Например два пъти сме ходили в Италия, там освен да се опита виното и кухнята, трябва да се види Италианският ренесанс. В ОАЕ, в Чехия, в Унгария, в много държави сме били. Тиймбилдингите са един от начините за щастливи хора, тъй като пътуванията ги обогатяват, да се почувстват граждани на света.

- Има ли все пак недоволни сред служителите ви?

- Някои вече са намерили друго професионално развитие. Те работят в други фирми или са поели по собствен път. За мен е изключително удоволствие, когато се виждаме като приятели. Дори възнамеряваме да направим една традиция на съвместни пътувания и с бивши наши колеги, за да може да се обменя още повече опит. Колкото до недоволство, няма такова, което изключително ме радва.

- Всичко това звучи еретично за повечето работодатели, какви са реакциите?

- Всичко е до народопсихология. По-важно е, когато един модел е работещ, да бъде прекопиран от повече хора и да бъде приложен. Затова може би някои народи вървят твърде бързо напред, примерно италианците. Когато някой види, че един модел, приложен на друго място, работи, този, който е новатор, става любимец на останалите. Няма завист, напротив. Ние, българите, би трябвало повече да можем да копираме положителното, да се опитваме да сме иновативни и да прилагаме такива модели.

- Вие лично как ще оползотворявате този допълнителен почивен ден?

- По-скоро въпросът е как уплътнявам работните си дни, защото при мен денят започва със спорт, след това с обяд и т.н. Нека честно да си кажем, аз също се стремя, колкото може повече да почивам, да разнообразявам, да се занимавам и с научна работа. Човек, особено когато започне да навлиза в едни години, разбира, че не работата, а семейството е по-важно. Също така пълноценно прекараното почивно време, екскурзиите, отдихът са много по-важни, отколкото понякога дори постигнатите професионални успехи.

Визитка

Роден през 1974 г. в Бяла Слатина

През 1999 г. завършва право във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Има магистратури по европеистика и международни отношения

Има следдипломна квалификация по право на ЕС

Работил като юрисконсулт. От 2013 г. на свободна практика като адвокат

Хоноруван преподавател в катедра “Политология, социология и културология” на ВТУ

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Иван Чомаков

Иван Чомаков: Не се притеснявам от проверка за Пловдивския панаир, няма мой подпис

- Той не е приватизиран, стои си на мястото, както и имотите на общината - Веднъж участвах в спасяването му, беше вкаран тайно за раздържавяване, казва бившият кмет на Пловдив “Още не сме сезирани, но ще извършим проверка на панаира в Пловдив. Ще съберем всички документи, ще снемем обяснения. И най-вероятно ще бъдат разпитани всички замесени

Проф. Жерар Муру - носител на Нобелова награда за физика за 2018 г.

Жерар Муру: Чистата енергия, която можем да произведем, е сравнима с натиска на Айфеловата кула по 4, оказан върху върха на пръста

Българският физик проф. Соломон Салтиел бе мой приятел, той ме вдъхновяваше и окуражаваше Професор Жерар Албер Муру е роден на 22 юни 1944 г. в Албервил, Франция. Завършва университета в Гренобъл и университета “Париж-VI- Пиер и Мария Кюри”. Работи в Лабораторията за приложна оптика в Палезо, Рочестърския и Мичиганския университет

Даниел Панов

Даниел Панов: Програмата за саниране трябва да продължи, близо 704 000 жилищни сгради у нас имат нужда от обновяване

Мними адвокати затрупват общините с искания по Закона за достъп до обществена информация и с един имейл точат публични средства, казва в интервю председателят на управителния съвет на Националното сдружение на общините и кмет на Велико Търново Още акценти от интервюто: Между 3 и 6 млн. лв. е субсидията за обществен превоз по губещи линии

Джузепе Ла Торе

Джузепе Ла Торе: Няма данни коронавирусът да се предава чрез храна

Инкубационният период варира от 2 до 11 дни Джузепе Ла Торе e доцент по епидемиология и профилактика на инфекциозните болести в римския университет “Сапиенца”. Роден е в Неапол през 1964 г. Има над 230 научни публикации в сферата на епидемиологията и инфекциозните болести. Участвал е в многобройни италиански и международни изследвания

Емил Войнов е председател на Централната комисия по партиен избор на БСП. Снимка: Авторът

Емил Войнов: 43 000 бяха до оня ден членовете на БСП, чакаме още, а до 26.IV. ще заличим починалите и напусналите

Още акценти от интервюто с председателя на Централната комисия по партиен избор: Младежи доброволци се обаждат, за да предупредят социалистите, че предстои пряк избор на лидер - мнозина не знаят Изборите в БСП ще бъдат тройно засечени, за да са честни  По телефона само информираме членовете, че са включени в списъците и имат право да гласуват

Десислава Дончева: Очаква се забавяне на китайския внос, но не за дълго

Десислава Дончева: Очаква се забавяне на китайския внос, но не за дълго

Все още няма големи преки щети за нас, тъй като българските търговци са предвидили неработния период в Китай за тяхната Нова година, казва председателката на Българо-китайската камара за индустриално развитие: - Какво е отражението на епидемията от коронавирус върху китайското производство, г-жо Дончева

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Дани Каназирева

Дани Каназирева: Няма да се изхабя - млада съм и има какво да дам на Пловдив и региона

Всеки ден показвам как длъжността на областния управител не е формален пост За мен не съществува “Не може” и “Не става” Работя с всички кметове и скоро ще обявим какви пътища ще се правят в региона - Г-жо Каназирева, как ви се отразиха в личен план 100-те дни като областен управител? - Чувствам се на мястото си. Наложих бързи темпове

Анастас Стефанов, политолог: Прокуратурата измести президента като комуникационен център. Той стана част от статуквото и започна контраофанзива

Анастас Стефанов, политолог: Прокуратурата измести президента като комуникационен център. Той стана част от статуквото и започна контраофанзива

Използването на всенародни чествания на бележити дати за извличане на политически дивиденти издава незрялост Радев оперира с предизборно говорене. Но без идейни фундаменти то губи тежест, а с времето и острота Радикалното поведение на държавния ни глава изгаря много бързо институционалните мостове

Илва Йохансон - европейски комисар с ресор вътрешни работи

Еврокомисар: Надявам се скоро всички европейци, включително българите, да пътуват без визи в САЩ

Страните - членки на ЕС, трябва да поемат част от бежанците в Гърция, казва Илва Йохансон - европейски комисар с ресор вътрешни работи в екипа на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от 1 декември 2019 г. - Комисар Йохансон, имате за задача да разработите нов Европейски пакт за миграцията и убежището

Анна Александрова - председател на правната комисия към Народното събрание

Анна Александрова: Машините за гласуване ще оскъпят следващите избори поне с 60 млн. лв.

Борисов възложи на юристите от ГЕРБ да обмислим промени в конституцията Надявам се да получим подкрепа да падне забраната за съобщаване на социологически данни в изборния ден ОЩЕ АКЦЕНТИ: В европейските доклади България най-много е критикувана за дописването на избирателните списъци Управляващите сме за комбинирано гласуване с машини и хартиени

Николай Урумов

Николай Урумов: Живеем като в казармата на принципа "всяка заповед е предпоследна"!

Хубаво е да се види историята на поп Минчо Кънчев, защото малцина ще седнат да четат 1200 страници - Николай, последният ти моноспектакъл е “Мъжка задушница” от Емил Бонев. Какво внушаваш с него? - Ако героят от “Лалугер” е малък човек, поп Минчо от “Мъжка задушница” е голям човек. В Стара Загора има музей на негово име. Имат улица

Доц. Марчев: Дали ще имаш високо кръвно, зависи и от бактериите в червата

Доц. Марчев: Дали ще имаш високо кръвно, зависи и от бактериите в червата

Трансплантирането на микроорганизми е следващият блокбастър - топмилиардери като Бил Гейтс и Марк Зукърбърг влагат пари в биотехнологични компании, които разработват микробиомни терапии, казва доц. Сотир Марчев - началник на Клиниката по кардиология в Медицинския инстутит на МВР. Почетен член (FESC) е на Европейското кардиологично дружество

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber