Проучване на “Активни потребители” в България показва, че от 27 популярни марки шоколад у нас само две отговарят на европейското изискване поне 35% от съдържанието да е какаова маса - масло и какао на прах. Това се отнася до най-популярните марки, които масово се правят със заместител на какаовото масло и с много захар, за да са по-пристрастяващи.
Докато въпросът за маслото е малко дискусионен, то свръхдобавянето на захар е мръсен трик - то прави шоколада пристрастяващ и така шоколадът става като кокаина.
Затова здравият разум казва - не купувайте нещо, което се рекламира по телевизията - независимо дали става дума за сухи пасти, или лекарство против запек. Предпочитайте по-малко популярни марки и по-тъмни видове - те със сигурност носят по-голяма наслада, без да са превърнати в наркотик с много захар.