В Британия победи суверенът, у нас - сутеренът

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7976460 В Британия победи суверенът, у нас - сутеренът В Британия победи суверенът, у нас - сутеренът www.24chasa.bg
В Британия победи суверенът, у нас - сутеренът

Защо всеки британски булдог е по̀ демократ от български доцент по политология

Българският политик трябва да си направи един основен извод от триумфа на консерваторите във Великобритания – слушайте си избирателя! Каже ли ви нещо – козирувате и изпълнявате!

През 2016 г. британците казаха, че искат да напуснат ЕС. Преди това всички основни партии бяха против, но след референдума всичките обещаха, че ще изпълнят народната воля. След което започнаха да шикалкавят и да мотаят топката.

Но все пак британецът е суверен и партиите нямаше как да се измъкнат. Пак през 2016 г. българите поискаха още по-категорично 3 неща, а партиите им показаха пръст. Ерго, британецът е суверен, а българинът – не.

След 3 години мотаене и няколко отлагания Тереза Мей не прокара своя договор за развод с Брюксел в парламента и с велика скръб си подаде оставката. На мястото ѝ дойде Борис Джонсън, който обеща да напусне ЕС в най-кратък срок. След като през есента и неговият вариант за Брекзит не мина в парламента, той насрочи спешни избори. Каза:

с тези депутати

няма Брекзит

Ще ви предложа други депутати.

Дали е успял, ще видим. Но все пак това е мажоритарен вот и всеки кандидат на консерваторите си е заложил задника пред своя район. За абсолютно мнозинство на консерваторите им бяха нужни 326 мандата, а постигнаха 364 според данните в момента, в който пиша. Това е най-добрият резултат от 1987 г. Лейбъристите пък рухнаха до 203 места, губейки 59. Според едни това е най-лошата загуба от 1950 г., а според други – от 1935 г.

Либералите, които твърдо застанаха против Брекзит, също претърпяха лек ритник южно от кръста – останаха четвърта партия с едва 11 мандата. Третото място е за шотландската Партия за независимост. Тя печели 48 мандата - с 13 повече, но това е крайно недостатъчно, за да спре Брекзит. Лидерката ѝ поиска нов референдум за независимост на Шотландия, но и да го получи, малка е вероятността да го спечели.

Флуктуациите в рейтинга на консерваторите през 2019 г. показаха ясно за какво става дума. През пролетта, когато Тереза Мей се оплете в парламентарните кълчища, доверието в партията се срина и тогава консерваторите вероятно биха изгубили изборите. Щом Мей си подаде оставката и на нейно място седна решителният Борис Джонсън,

доверието тръгна

да се катери

През есента Джонсън внесе подобрен договор за Брекзит в парламента, но пак не успя да го прокара. Тогава поиска спешни извънредни избори и рейтингът на консерваторите пак тръгна рязко нагоре, донасяйки на партията днешния триумф.

Очевидно основният сюжет през цялото време е бил само един – дали елитът ще уважи вота на народа от 2016 г. Който го уважи, печели. Който не го уважи – губи. Просто и ясно.

В България след референдума само ГЕРБ се сети да извърти няколко ловки маневри, за да застане привидно на страната на избирателя. Той предложи проектозакон за мажоритарен вот в 2 тура, колкото да накара БСП да се възпротиви и да се изложи. Ами ако БСП го бе подкрепила? Може би ГЕРБ щеше да се дръпне и да загуби доверието на избирателя? Като не те бива да блъфираш, не сядай да играеш покер.

Това лято ГЕРБ изпълни другото искане на референдума – свали субсидиите на 1 лев. С това пак вкара БСП в капан, но какво да се прави – глас народен, глас Божи!

Тази седмица субсидиите се върнаха на 8 лева, но ГЕРБ до последния момент се дърпаше като коледарско прасе. Какво да се прави – те ме принудиха насила! На тях им се сърдете! Колко лесна е тази маневра!

След като всички партии теглят обратно на волята на избирателя, за ГЕРБ е достатъчно да застане някъде по средата и гарантирано печели! Хем печели, хем всичко си остава постарому. Това е така, защото британският народ е суверен, а българският не е и няма значение какви псалми са написани в конституцията. Тя е само една туристическа брошурка. Справочник за тракийските съкровища.

А сега да погледнем провала на лейбъристите. Те са в едно семейство с нашата БСП, а върховният тамада на ПЕС, вожд и баща на социалистите е нашият Станишев - великият радетел за Истанбулската конвенция. Под неговото мъдро ръководство партиите от ПЕС търпят провал след провал. Провалят се, защото са се превърнали в някаква идеологическа секта. Кой им втълпява мултикултурните ценности и защо, е дълга тема, но избирателят определено е на друго мнение.

Огромната част от електората на лейбъристите иска напускане на ЕС. Друг е въпросът защо го иска – дали защото имигрантите му отнемат работните места, защото предприятията се закриват и изнасят в Третия свят, или защото там, където има твърде много мюсюлмани, на белия човек му е трудно да диша. Всичките тези мотиви са

в разрез с

мултикултурните

ценности

и света без граници. Уви, това е грубата шаячна правда.

Важното е, че работническата класа си има свои интереси и много добре ги осъзнава. Глупаво е да смятаме, че англичаните са в плен на някакви популистки заблуди. Нима забравихме, че този народ е измислил съвременната демокрация? Всички останали са се учили от него! Като започнем от XIII век, та до този британците си извоюват правата малко по малко, парче по парче. И затова вярват в тях.

Изумен съм от грантоедните сноби у нас, които пишат за британците пренебрежително. Истината е, че всеки английски булдог разбира повече от демокрация от средния български доцент по политология.

Но да се върнем на лейбъристите. Докато техният електорат има сериозни съмнения към Брюксел, елитът на партията, възпитан в духа на Тони Блеър и “третия път”, се бори със зъби за оставане в съюза. И въпреки че Джеръми Корбин поне на думи се обяви против Брекзит, през 2016 г. се опитаха да му спретнат преврат – не показал достатъчен ентусиазъм! Външно бил против Брекзит, но вътре в себе си – за. А може и да са прави. Но тогава прав е бил вътрешният глас на Корбин. Колко жалко, че не го послуша!

 Ако се бе обявил “за” Брекзит още преди референдума през 2016 г., може би щеше да предизвика голямо сътресение в партията и да падне от поста, но днес щеше да е герой. А сега безславно си подава оставката заради кауза, която не му е на сърцето.

През пролетта на тази година лейбъристите имаха друг шанс – можеха да подкрепят договора на Тереза Мей. После можеха да оглавят недоволството и този договор и рано или късно да победят. Вместо това лейбъристите избраха най-разкрачената позиция - ни “за”, ни “против”. Те щели първо да договорят с Брюксел нови условия за развода, а след да ги подложат на втори референдум. Изумителна глупост, като се има предвид, че британците са крайно изнервени от протакането. Ами ако вторият референдум одобри новите условия, но парламентът пак не ги гласува? Ами ако народът твърдо иска Брекзит, но при други условия? Тогава трети референдум ли ще се прави? Колко още години трябва да минат? Корбин обеща път към нищото и нищо не получи.

Това и само това е причината за трагичното представяне на лейбъристите – шикалкавенето и двусмислието на тема Брекзит. Медиите, които го ненавиждат повече от Сатанаил, твърдят, че бил твърде ляв и затова загубил. Всъщност другите идеи на Корбин за промени в икономическата и социалната политика са много популярни. Някъде докъм 50 на сто те се появиха и в обещанията на Борис Джонсън.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Кликнете върху графиката, за да я видите уголемена.

Планът “Урсула”може да закове у нас 750 лева минимална заплата

С 1785 евро по-високо от българското е най-малкото заплащане в Люксембург - Северът и Изтокът се обединяват срещу плановете на Брюксел Най-висока минимална заплата в ЕС получават работниците в Люксембург - 2071 евро, а най-ниска в България - 286 евро. Гигантските разлики във възнагражденията накараха ЕС да направи първата стъпка към установяване

Ще правите ли бебе? На два пъти държавата пита - раждаемостта скача и после спира

Ще правите ли бебе? На два пъти държавата пита - раждаемостта скача и после спира

Емиграцията е тази, която изкривява най-много българската демография За деца и емиграция - това ще са двете допълнителни анкетни карти, които догодина ще попълваме при преброяване на населението и жилищата в България. Спокойно, никой няма да ви разпитва дали използвате кондоми или други противозачатъчни, нито защо

Митрополит Антоний за новите 30 години: Да запазим традиционното семейство и младите да различават добро и лошо (Видео)

Митрополит Антоний за новите 30 години: Да запазим традиционното семейство и младите да различават добро и лошо (Видео)

Може ли България да постигне ускорено развитие през следващите 30 години? Може, ако формулира дневен ред от силни и работещи каузи. Три десетилетия след началото на демократичните промени е време за поглед към хоризонта на новите 30 години. Национални приоритети, които да привлекат и спечелят интереса и енергията на българите и да служат като

Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Политическият хокей на Владимир Путин

Мъжествени битки на кънки и игри на влияние в съблекалните - Владимир Путин събира на хокейни мачове част от политическия икономически елит на Русия и по-специално някои министри от правителството, сформирано във вторник. Новият премиер и бивш шеф на данъчната служба Михаил Мишустин също като президента участва в "Нощната хокейна лига"

Домът на ужасите в Пловдив - грозно изключение или просто дефицит на човещина

Домът на ужасите в Пловдив - грозно изключение или просто дефицит на човещина

Мизерно заплащане на персонала, лоша база, дълга листа на чакащи - как да очакваме истинска грижа за тежко болните възрастни В България сме царе на тридневните скандали. Точно толкова живее всеки един от тях, който за кратко разклаща обществото, събира възмущения от типа: “Ама как е възможно!”, после тръгват проверки

Колкото по-тъмно синьо е оцветена държавата, толкова по-демократична е. Колкото по-тъмно червена е, толкова по-ниско е нивото на демокрация.
Кликни, за да видиш графиката по-голяма
ГРАФИКА: Economist Intelligence Unit

"Икономист": България е по-демократична от Полша, Унгария, Румъния, Хърватия

Оказва се, че по качество на демокрацията през 2019 г. България изпреварва 4 страни-членки на Европейския съюз. Това се вижда от новия годишен доклад "Индекс на демокрацията 2019" на авторитетното британско звено "Икономист интелиджънс юнит", аналитично звено към "Икономист груп". Глобалното проучване показва

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Вълненията на елита в Давос: по-малко за рецесия, повече за гооолемия зелен бизнес на хоризонта

Вълненията на елита в Давос: по-малко за рецесия, повече за гооолемия зелен бизнес на хоризонта

Страхът от криза е намалял - показва го цената на златото Организацията “Оксфам” публикува в навечерието на Световния икономически форум в Давос доклада си за световното неравенство. Според него неравенството се засилва. Но тази тема едва ли е в центъра на вниманието на форума, по-скоро има отбелязване на съчувствие Все пак в Давос са най-големите

ПЕТЪР НИКОЛОВ ТОМОВ, дългогодишен журналист в България, в момента живее в Сарасота, Флорида, САЩ

Страхът от високото в София и спрялото време

Нови фобии, къде заварени, къде насадени по политическа линия, стряскат някои хора в София В наше време се роди своеобразна “Света инквизиция”, която е на нож с хората, искащи да вкарат българската столица в света на модерната архитектура. А в същото време си затварят очите за грозната еклектика и безвкусно отсъствие на стил

Водата трябва да е по-скъпа, за да не останем на сухо

Водата трябва да е по-скъпа, за да не останем на сухо

Защото има крещяща нужда от инвестиции във водосборни и водопреносни системи С трици маймуни не се ловят. Чудесно е, че всички искат евтина вода. И имат евтина вода. Но след 70-те години на миналото хилядолетие почти няма изградени нови язовири. Изградените водосборни съоръжения в годините на прехода не се поддържат добре и населените места и

Снимка: Pixabay

The Times: Австралийският екологичен фундаментализъм стана на пепел

Австралийският екологичен фундаментализъм стана на пепел, пише австралийският журналист Тим Блеър в материал, представен в британския вестник The Times без редакторска намеса, предаде "Фокус". Според съвременните стандарти, дядо ми вероятно би се считал за екологичен престъпник. За да изчисти земята за фермерската си къща в североизточната част на

Кирил Петков за новите 30 години: Как икономиката ни може да се удвои (Видео)

Кирил Петков за новите 30 години: Как икономиката ни може да се удвои (Видео)

Може ли България да постигне ускорено развитие през следващите 30 години? Може, ако формулира дневен ред от силни и работещи каузи. Три десетилетия след началото на демократичните промени е време за поглед към хоризонта на новите 30 години. Национални приоритети, които да привлекат и спечелят интереса и енергията на българите и да служат като

И езерото Байкал няма да помогне, ако безстопанствеността продължава

И езерото Байкал няма да помогне, ако безстопанствеността продължава

Планът за прехвърлянето на вода от Белмекен към Перник показва, че все още на тази територия има инженерна мисъл Идеята вода за Перник да се вземе през 3 планини и около 200 км по въздушна линия очарова с мащаба си и същевременно с изпълнимосттта си. Очевидно в тая държава все още има инженери, не сме още тоталщета

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber