Албрехт фон Бьозелагер: Фалшиви организации предлагат рицарство на българи срещу пари

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7971285 Албрехт фон Бьозелагер: Фалшиви организации предлагат рицарство на българи срещу пари Албрехт фон Бьозелагер: Фалшиви организации предлагат рицарство на българи срещу пари www.24chasa.bg
Албрехт Фрайхер фон Бьозелагер, Велик канцлер на Суверенния малтийски орден

Суверенният военен хоспиталиерен орден на Свети Йоан от Йерусалим Родос и Малта няма членове в България с изключение на Симеон Сакскобургготски, казва Великият канцлер на ордена

- Ваше Превъзходителство, България и Суверенният малтийски орден имат отношения вече 25 години. Тази символна четвъртвековна годишнина ли ви води в България?

- Да, тази година ние празнуваме 25 години от началото на нашите дипломатически отношения. Великият магистър на Суверенния малтийски орден Фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето бе поканен от президента на България Румен Радев да направи посещение, както и да се запознае на място с проектите, които нашето посолство тук подкрепя.

- За пръв път ли сте у нас?

- Това е второто ми посещение, първото беше през 2006 г. с тогавашния Велик магистър Фра Андрю Бърти.

- Но тогава изпълнявахте длъжността Велик хоспиталиер на ордена. Какво включва програмата ви този път?

- Точно така, тогава изпълнявах длъжността Велик хоспиталиер. Програмата ни включва срещи с президента, с председателя на Народното събрание, с патриарха, главния мюфтия и папския нунций. След това ще посетим места, на които ще направим дарения.

- Да поговорим за вашата благотворителна дейност в България.

- Тъй като тук нямаме инфраструктура и членове, нашата благотворителна дейност минава основно през нашето посолство в София. То подпомага предимно болнични заведения със специализирана апаратура или дейности, които са свързани със социална помощ за бедни хора.„

- Доколкото знам, това, което предстои да дарите по време на тази визита, е уникална апаратура, с каквато досега България не разполага.

- Да, този апарат се казва “Нирвана” и е за нервносензорна стимулация на деца, болни от церебрална парализа. Това дарение е по идея на президента Румен Радев и е част от инициативата “Българската Коледа”. Ще дарим също така и модерен болничен ехограф за Националната болница за белодробни заболявания “Света София”.

- Орденът извършва такава дейност у нас от доста време.

- Да, от много години. Тази дейност започна още по времето на покойния съпруг на нашата настояща посланичка Урсула Хьофтер Дзуколи, който почина в началото на тази година.

- Посланик Камило Дзуколи бе голям приятел на България.

- Да, наистина. Неговата съпруга сега продължава тази добротворна дейност. Това е начинът, по който работим на много места по света - чрез отдадени личности, чиито инициативи се разрастват все повече и повече. Обикновено разчитаме на инициативите на един-двама души или малка група хора.

- Колко членове има Малтийският орден в България?

- Ние нямаме членове в България. Освен цар Симеон II и членове на неговото семейство. Обикновено рицарите на Малтийския орден са католици, защото ние сме католически рицарски орден.

- Мога да ви уверя, че знам за българи, които претендират да са членове на Малтийския орден, дори развиват дейност в България.

- В известна степен приемаме, че сме станали жертва на собствения си успех. Но това е голям проблем. Има хора, които, водени от суета или по други причини, претендират и имитират да са това, което ние сме. Много от тях са свързани с не много чист бизнес. За други е просто суета. А също и защото е лесно да се разпространява имидж на ордена като социален клуб или някаква светска организация. Но ние не сме социален клуб. Ние сме, от една страна, религиозен орден, а от друга - субект на международното право, чиято единствена дейност е да върши благотворителност.

- Запознати ли сте с детайли от дейността на този фалшив малтийски орден в България? Те ходят наметнати с черни плащове с осмоъгълни кръстове, като вашите, раздават грамоти и дори правят дарения на болници, точно като вас. Как приемате това?

- Не го приемаме. Ние се осланяме на законодателството и правораздаването в съответните страни и волята на властите за криминално преследване на подобни организации.

- Предприели ли сте някакви мерки по дипломатически път?

- Да, в такива случаи винаги изпращаме дипломатически ноти до властите.

- Ще повдигнете ли въпроса по време на официалните си разговори в България?

- Това няма да е основната тема на разговорите, но най-вероятно въпросът ще бъде повдигнат пред българските власти. 

- Има ли подобни фалшиви рицарски организации и в други страни?

- Да, доколкото знам, има.

- А свързани ли са помежду си?

- В повечето случаи не са свързани.

- Как си обяснявате всичко това?

- Има хора, които искат да наричат себе си рицари. Да управляват организация, да раздават медали. Суета!

- Но те биха могли да се нарекат по всеки друг начин, защо копират точно вас?

- Предполагам, че е като в случаите, когато някой фалшифицира чанта “Луи Вюитон”, а не просто някаква чанта.

- Тоест вашият статут и история на най-стария рицарски орден в света кара такива организации да копират вашите правила, организация и стандарти?

- Не бих казал, че те копират нашите стандарти. Те въобще не следват нашите стандарти и не споделят нашите ценности. Те имат съвсем други цели. Днес е много лесно чрез социалните медии да вдигнеш шум и да претендираш за нещо, което не е истина. И в същото време с много малко усилия да достигнеш до много хора.

- Съдебно преследване ли е единственият начин за справяне с това?

- Има два начина. Единият е да ги съдим, защото нашето име и емблема са защитени. Другият е да разгласим чрез средствата за масова информация за какво става дума. Както с това интервю например.

- Да обявите, че всеки българин, който е получил покана да се включи в такъв орден срещу накакво заплащане, на практика е станал жертва на измама?

- Точно така! Защото те изискват хората да плащат за това. Понякога става дума за хиляди евро. Има случаи, в които дори продават фалшиви паспорти на Суверенния малтийски орден. Тук вече не става въпрос за суета и показност, а за криминални дейности с цел печалба. Понякога правят някакви дарения като претекст, но това няма нищо общо с парите, които събират.

- Има ли случаи на опити за продажба на паспорти на Малтийския орден в България?

- Не, това се е случвало в други страни. В САЩ, Италия, Малта... Освен това вече имаме много модерни паспорти, с вграден електронен чип, които е много трудно да бъдат фалшифицирани.

- Какво е бъдещето на най-стария рицарски орден в света?

- В момента ние сме активни в 120 страни по света. Имаме много различни дейности, свързани с възможностите, които ни предоставят различните страни, според нуждите си. В западните страни имаме различна дейност от тази в Африка например или някои по-бедни азиатски страни. Активностите ни варират от болнична дейност, приюти за възрастни хора, домове за инвалиди до общи проекти за здравеопазване в Африка, проекти за справяне с последствията от природни бедствия или зони на военни конфликти. Една от основните ни дейности е да подпомагаме бежанци. Мисля, че все още има място за ордена след 900 години, през които винаги е успявал да се адаптира към нуждите на времето.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Доц. Буланов: В кризата планираме самостоятелно звено за лечение на пациенти с COVID

Доц. Буланов: В кризата планираме самостоятелно звено за лечение на пациенти с COVID

Хирургията учи на дисциплина и труд, вземане на решения в критични ситуации и работа в екип - тренинг, който има значение и в управлението, казва в интервю за в. "24 часа" новият директор на Александровска болница доц. д-р Димитър Буланов.  - Доц. Буланов, досегашната ви мениджърска позиция в областта на лечебната дейност по естествен начин ви

Проф. Михаил Константинов е изборен експерт, и председател на борда на директорите на “Информационно обслужване” АД, което брои изборите.

Проф. Михаил Константинов: Без машини изборите ще са незаконни

Трябват 20 000 устройства, 130 млн. лв. и гаранции, че няма да се разнася зараза При този вот избирателят не е сигурен какво става с гласа му - Една от ясните цели на протеста и неговите вдъхновители е машинно гласуване на предстоящия парламентарен вот. Близо ли сме до въвеждането му, проф. Константинов

Симеон Дянков

Симеон Дянков : В кризисни времена политическият цикъл се ускорява, няма нищо страшно в това

Трябва бързо и смело решение. Два са възможните варианти – оттегляне на повечето министри и вид експертно правителство или направо да се върви към избори, казва бившият вицепремиер и финансов министър Още акценти:  Финансите се управляват сравнително добре, неслучайно  България влезе в чакалнята на еврозоната Трябват промени, за да се върви напред

Водещият на рубриката “Включване Z” Митьо Маринов (вляво) разговаря с Лидия Даскалова и Кристиян Стефанов.

Младите от протеста: Искаме тук да градим живота си (Видео)

Две млади лица на протеста - политолозите Лидия Даскалова и Кристиан Стефанов, пред Митьо Маринов в новата рубрика на "24 часа" "Включване Z" В новото от поредицата интервюта 24 годишният Митьо Маринов задава въпроси на две от младите лица на протеста - младият политолог Кристиан Стефанов и зам.-председателката на Националното представителство на

Венцислав Върбанов: Таван по региони за рентите, станаха прекалено високи

Венцислав Върбанов: Таван по региони за рентите, станаха прекалено високи

От 20 г. не е имало толкова тежка година в земеделието, казва председателят на Асоциацията на земеделските производители в България - Г-н Върбанов, в последните дни имахте няколко срещи с премиера и министър Танева. Доволни ли сте от обещаните милиони в подкрепа на производителите? - Определено сме доволни от резултатите

Биляна Алексиева

Жената с подписите срещу блокадите: Васил Божков опорочи протеста

Над 3000 души са подписаха само за ден и половина. Искаме нещата да се случват по правилния начин, без анархия и безредици,  казва в интервю за "24 часа" Биляна Алексиева.   - Г-жо Алексиева, вие внесохте подписка в прокуратурата и в МВР срещу блокадата на три софийски кръстовища. Защо? - Лично внесох подписката срещу блокадата на София в

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Янаки Стоилов: БСП не показва категорична решимост да скъса със зависимостите

Янаки Стоилов: БСП не показва категорична решимост да скъса със зависимостите

За 30 години партията не е била в по-сложна ситуация за запазването си като първостепенна политическа сила, казва известният юрист, който е и член на Националния съвет на партията Още акценти от интервюто: Опасявам се, че прекият избор и конгресът няма да сложат финал на кризата в БСП Над 50 предложения за председател на БСП - това не е израз на

Ангел Ангелов: Наш приорирет е да сме екологични и да не оставим заетите в енергетиката без препитание

Ангел Ангелов: Наш приорирет е да сме екологични и да не оставим заетите в енергетиката без препитание

Търсим варианти, чрез които да адаптираме дейността си спрямо изискванията на Европа и да запазим работните места, казва председателят на Борда на директорите на "Топлофикация Сливен" В последните години в България се коментират все повече плановете на много предприятия, произвеждащи енергия от въглища, за преминаване към нови горива

Емил Димитров: Докато съм на този пост, ще се грижа и за тези, които не протестират, и за тези, които ме наричат мутра

Емил Димитров: Докато съм на този пост, ще се грижа и за тези, които не протестират, и за тези, които ме наричат мутра

На Рилските езера никога не е имало бетон и асфалт, няма и няма да има, казва още министърът на екологията Лично аз съм недоволен, че кметът на София разрешава всичко. Не мога да си представя шествие, което нарушава правата на останалите хора. Цели се едва ли не гражданска война, противопоставяне някой да удари друг Едни и същи хора виждат от

Бойко е последният спасител, идните 10 г. и Орбан да дойде не може да ни оправи

Бойко е последният спасител, идните 10 г. и Орбан да дойде не може да ни оправи

Шест неща, които щях да кажа на конференцията на ГЕРБ, ако бях успял да отида, казва депутатът от гражданската квота на ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков - Г-н Марков, защо не бяхте на Националната конференция на ГЕРБ? - В Будапеща съм, а заради епидемията са спрени всички полети до България

Севдалин Желев: "Топлофикация Русе" намалява с 50% въглеродните емисии

Севдалин Желев: "Топлофикация Русе" намалява с 50% въглеродните емисии

Постепенно ще заместваме вътлищата с природен газ, казва изпълнителният директор на дружеството - Г-н Желев, какви мощности работят в "Топлофикация Русе"? - "Топлофикация Русе+ осъществява комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия. Притежаваме 1 кондензационен блок от 110 мегавата, 2 котела са в режим на работа

Екссъпругът на прегазената Юлия: Шофьорът на такси крие нещо. Защо иначе се оправдава, че не била негов тип?

Екссъпругът на прегазената Юлия: Шофьорът на такси крие нещо. Защо иначе се оправдава, че не била негов тип?

На шофьора, блъснал я пръв и избягал, ще кажа, че ще бъде намерен. И ще изпълня молбата на дъщеря ми да я заведа при него 34-годишната Юлия Ангелова беше прегазена край Созопол в нощта срещу 26 юли. Първият шофьор, блъснал жената, избяга и все още се издирва. Няма свидетели на случилото се, само една снимка на автомобил с огънат капак

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber