Албрехт фон Бьозелагер: Фалшиви организации предлагат рицарство на българи срещу пари

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7971285 Албрехт фон Бьозелагер: Фалшиви организации предлагат рицарство на българи срещу пари Албрехт фон Бьозелагер: Фалшиви организации предлагат рицарство на българи срещу пари www.24chasa.bg
Албрехт Фрайхер фон Бьозелагер, Велик канцлер на Суверенния малтийски орден

Суверенният военен хоспиталиерен орден на Свети Йоан от Йерусалим Родос и Малта няма членове в България с изключение на Симеон Сакскобургготски, казва Великият канцлер на ордена

- Ваше Превъзходителство, България и Суверенният малтийски орден имат отношения вече 25 години. Тази символна четвъртвековна годишнина ли ви води в България?

- Да, тази година ние празнуваме 25 години от началото на нашите дипломатически отношения. Великият магистър на Суверенния малтийски орден Фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето бе поканен от президента на България Румен Радев да направи посещение, както и да се запознае на място с проектите, които нашето посолство тук подкрепя.

- За пръв път ли сте у нас?

- Това е второто ми посещение, първото беше през 2006 г. с тогавашния Велик магистър Фра Андрю Бърти.

- Но тогава изпълнявахте длъжността Велик хоспиталиер на ордена. Какво включва програмата ви този път?

- Точно така, тогава изпълнявах длъжността Велик хоспиталиер. Програмата ни включва срещи с президента, с председателя на Народното събрание, с патриарха, главния мюфтия и папския нунций. След това ще посетим места, на които ще направим дарения.

- Да поговорим за вашата благотворителна дейност в България.

- Тъй като тук нямаме инфраструктура и членове, нашата благотворителна дейност минава основно през нашето посолство в София. То подпомага предимно болнични заведения със специализирана апаратура или дейности, които са свързани със социална помощ за бедни хора.„

- Доколкото знам, това, което предстои да дарите по време на тази визита, е уникална апаратура, с каквато досега България не разполага.

- Да, този апарат се казва “Нирвана” и е за нервносензорна стимулация на деца, болни от церебрална парализа. Това дарение е по идея на президента Румен Радев и е част от инициативата “Българската Коледа”. Ще дарим също така и модерен болничен ехограф за Националната болница за белодробни заболявания “Света София”.

- Орденът извършва такава дейност у нас от доста време.

- Да, от много години. Тази дейност започна още по времето на покойния съпруг на нашата настояща посланичка Урсула Хьофтер Дзуколи, който почина в началото на тази година.

- Посланик Камило Дзуколи бе голям приятел на България.

- Да, наистина. Неговата съпруга сега продължава тази добротворна дейност. Това е начинът, по който работим на много места по света - чрез отдадени личности, чиито инициативи се разрастват все повече и повече. Обикновено разчитаме на инициативите на един-двама души или малка група хора.

- Колко членове има Малтийският орден в България?

- Ние нямаме членове в България. Освен цар Симеон II и членове на неговото семейство. Обикновено рицарите на Малтийския орден са католици, защото ние сме католически рицарски орден.

- Мога да ви уверя, че знам за българи, които претендират да са членове на Малтийския орден, дори развиват дейност в България.

- В известна степен приемаме, че сме станали жертва на собствения си успех. Но това е голям проблем. Има хора, които, водени от суета или по други причини, претендират и имитират да са това, което ние сме. Много от тях са свързани с не много чист бизнес. За други е просто суета. А също и защото е лесно да се разпространява имидж на ордена като социален клуб или някаква светска организация. Но ние не сме социален клуб. Ние сме, от една страна, религиозен орден, а от друга - субект на международното право, чиято единствена дейност е да върши благотворителност.

- Запознати ли сте с детайли от дейността на този фалшив малтийски орден в България? Те ходят наметнати с черни плащове с осмоъгълни кръстове, като вашите, раздават грамоти и дори правят дарения на болници, точно като вас. Как приемате това?

- Не го приемаме. Ние се осланяме на законодателството и правораздаването в съответните страни и волята на властите за криминално преследване на подобни организации.

- Предприели ли сте някакви мерки по дипломатически път?

- Да, в такива случаи винаги изпращаме дипломатически ноти до властите.

- Ще повдигнете ли въпроса по време на официалните си разговори в България?

- Това няма да е основната тема на разговорите, но най-вероятно въпросът ще бъде повдигнат пред българските власти. 

- Има ли подобни фалшиви рицарски организации и в други страни?

- Да, доколкото знам, има.

- А свързани ли са помежду си?

- В повечето случаи не са свързани.

- Как си обяснявате всичко това?

- Има хора, които искат да наричат себе си рицари. Да управляват организация, да раздават медали. Суета!

- Но те биха могли да се нарекат по всеки друг начин, защо копират точно вас?

- Предполагам, че е като в случаите, когато някой фалшифицира чанта “Луи Вюитон”, а не просто някаква чанта.

- Тоест вашият статут и история на най-стария рицарски орден в света кара такива организации да копират вашите правила, организация и стандарти?

- Не бих казал, че те копират нашите стандарти. Те въобще не следват нашите стандарти и не споделят нашите ценности. Те имат съвсем други цели. Днес е много лесно чрез социалните медии да вдигнеш шум и да претендираш за нещо, което не е истина. И в същото време с много малко усилия да достигнеш до много хора.

- Съдебно преследване ли е единственият начин за справяне с това?

- Има два начина. Единият е да ги съдим, защото нашето име и емблема са защитени. Другият е да разгласим чрез средствата за масова информация за какво става дума. Както с това интервю например.

- Да обявите, че всеки българин, който е получил покана да се включи в такъв орден срещу накакво заплащане, на практика е станал жертва на измама?

- Точно така! Защото те изискват хората да плащат за това. Понякога става дума за хиляди евро. Има случаи, в които дори продават фалшиви паспорти на Суверенния малтийски орден. Тук вече не става въпрос за суета и показност, а за криминални дейности с цел печалба. Понякога правят някакви дарения като претекст, но това няма нищо общо с парите, които събират.

- Има ли случаи на опити за продажба на паспорти на Малтийския орден в България?

- Не, това се е случвало в други страни. В САЩ, Италия, Малта... Освен това вече имаме много модерни паспорти, с вграден електронен чип, които е много трудно да бъдат фалшифицирани.

- Какво е бъдещето на най-стария рицарски орден в света?

- В момента ние сме активни в 120 страни по света. Имаме много различни дейности, свързани с възможностите, които ни предоставят различните страни, според нуждите си. В западните страни имаме различна дейност от тази в Африка например или някои по-бедни азиатски страни. Активностите ни варират от болнична дейност, приюти за възрастни хора, домове за инвалиди до общи проекти за здравеопазване в Африка, проекти за справяне с последствията от природни бедствия или зони на военни конфликти. Една от основните ни дейности е да подпомагаме бежанци. Мисля, че все още има място за ордена след 900 години, през които винаги е успявал да се адаптира към нуждите на времето.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Доц. д-р Нериман Ерсой Хаджъсалихоглу

Етническо прочистване е депортирането на 350 000 турци от България през 1989 г.

“Възродителен процес”, “голямата екскурзия”, “българи мохамедани” - това са тоталитарни понятия, крайно време е да се премахнат “Въпреки изминалите 30 г. и смяната на поколенията насилствената имиграция, както е по-точно да се нарече депортирането на турците от България, инициирана от призива на бившия комунистически лидер Тодор Живков на 29 май

Кристиан Борет

Кристиан Борет: В Брюксел трансформираме цели зони, без да рушим

София създава усещане за отворен град - улиците са изпълнени с хора, казва в интервю главният архитект на Брюксел - Арх. Борет, в София сте по покана на главния архитект Здравко Здравков, за да говорите за градското планиране. На София ѝ предстои през тази година много важна задача - да подготви заданието за промяна на общия устройствен план

Йотова: Криза на властта няма, има тежка криза в управлението на държавата

Йотова: Криза на властта няма, има тежка криза в управлението на държавата

Още акценти от интервюто с вицепрезидента: Правителството се опита да изтръгне ноктите на опозицията за вота предварително с оставката на министъра на околната среда, но защо остави на завет регионалния Този вот се отличава - политическите мотиви отстъпват пред сериозността на проблеми, които опират до всеки гражданин и не са от вчера

Юлиан Ангелов: Правителството ще се запази, БСП се правят на борци за зелени идеи

Юлиан Ангелов: Правителството ще се запази, БСП се правят на борци за зелени идеи

“Атака” все още са в управляващото мнозинство, няма причина да гласуват срещу кабинета, казва организационният секретар на ВМРО - Г-н Ангелов, поехте комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабанда след назначението на Емил Димитров-Ревизоро за нов екоминистър. Ще променяте ли работата

Андон Балтаков

Новият шеф на БНР Андон Балтаков: Не бях сигурен в изхода от конкурса, имах обратен билет

Започвам със срещи с хората - на местата, където са те, а не в кабинета ми Първите документи, които ще изискам от БНР, ще бъдат финансовите Сайтът на “24 часа” за мен е символ на огромно доверие, което получавате от читателите - Г-н Балтаков, защо използвахте сайта на “24 часа” в презентацията си пред Съвета за електронни медии

Румен Драганов: Очакваме над 300 изложители на „Ваканция и СПА Експо“

Румен Драганов: Очакваме над 300 изложители на „Ваканция и СПА Експо“

Предлагаме нова европейска програма за младежки културен туризъм, казва изпълнителният директор на Института за анализи и оценки в туризма - Господин Драганов, по време на предстоящата на 13, 14 и 15 февруари туристическа борса „Ваканция и СПА Експо“ са планирани редица съпътстващи мероприятия. Какви теми ще се разискват по време на тези събития

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Христо Радков

Ако излезем на контрапротест за шофьорските курсове, какво ще решат министрите тогава?

Има статистика, че 25% от инцидентите на пътя са на водачи с по-малко от 2 г. стаж, казва председателят на управителния съвет на Българско обединение на шофьорите Христо Радков   Още акценти Случва се в автосервизи да карат клиента да подмени части, които не са за подмяна Крадат катализаторите до 2010 г., защото в тях има платина, радий, германий

Акад. Благовест Сендов в непубликувано интервю: Бори се за себе си, а не срещу друг!

Акад. Благовест Сендов в непубликувано интервю: Бори се за себе си, а не срещу друг!

Коалиция е от женски род, но не става дума за харесване, важното е какво ще направи Това е последното непубликувано интервю с акад. Благовест Сендов. Разговаряхме в кабинета му на 16 февруари 2015 г., когато Русия подготвяше референдум за присъединяването на Крим. - Харесвате ли широката коалиция, която в момента управлява България, акад. Сендов

Тихомир Безлов: Нова измама по модела на телефонните - изнудват възрастни при ремонти вкъщи

Тихомир Безлов: Нова измама по модела на телефонните - изнудват възрастни при ремонти вкъщи

2/3 от грабежите остават скрити, мистика е защо хората мълчат, казва в интервю за "24 часа" старши анализаторът в Центъра за изследване на демокрацията - Г-н Безлов, според главния прокурор Иван Гешев бандитите, които тормозят хората в малките населени места, са известни и на кмета, и на полицаите. Но голяма част от тях са на свобода и трябва да

Цветан Кюланов

Нищо не е загубено - България има шанс да усвои парите от Еврокомисията за “Струма”

Страната не е задължена да връща средствата от ЕС за вече финализираните участъци на магистралата, казва Цветан Кюланов, изпълняващ длъжността ръководител на Представителството на ЕК у нас - Г-н Кюланов, през изминалата седмица България се отказа от европейското финансиране на магистрала “Струма”. Заради различни спекулации нека да изясним - има

Джейсън Кинг

Мрежата на “Теленор” е класирана сред най-добрите в Европа

Стартът на 5G е в бъдещето, но сме компания, която е готова да  открива, инвестира и побеждава, казва в интервю изпълнителеният директор на компанията Джейсън Кинг   - Г-н Кинг, мрежата на “Теленор” получи сертификат Best in Test от компанията за измерване на мобилни мрежи Umlaut. Какво означава това за вас

Калин Сърменов
Снимки: Личен архив

Калин Сърменов: Ставаме неграмотни, невъзпитани, нетолерантни

Не знам дали икономически бум може да направим, но ако ние културно, образователно или на тема здравеопазване не се съберем за бум, няма да може да сторим и крачка напред, казва директорът на Сатиричния театър - Г-н Сърменов, годината, която изпратихме, беше много тъжна за българския театър... Отидоха си големи звезди..

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber