На Белгия не й пука, че вече 1 година е без правителство

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7970077 На Белгия не й пука, че вече 1 година е без правителство На Белгия не й пука, че вече 1 година е без правителство www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Да се постигне съжителство между дясноориентирания холандскоговорящ Север и гласуващия за левицата френскоезичен Юг е главоблъсканица и Белгия от една година живее без правителство - до известна степен с безразличие.

"Нищо необичайно", "свикнали сме", "не виждаме разлика": така анкетирани минувачи в европейския квартал на Брюксел реагират на предполагаемата криза, в която се намира белгийската федерална държава от декември 2018 г.

Те се представят като търговци, самоосигуряващи се работници от развлекателния сектор, кореняци белгийци или от чуждестранен произход, слабо политизирани и настроени по-скоро философски. "Типично за белгийците", усмихва се Одил, художничка по костюмите от Брюксел.

"И със, и без правителство цари социален мир, евалла!", казва търсещият работа белгиец от марокански произход Реда.

На 18 декември 2018 г. дошлият на власт през 2014 г. либерален френскоезичен премиер Шарл Мишел обяви оставката на правителството си. Тя бе предизвикана от напускането на най-голямата фламандска партия, националистическия Нов фламандски алианс (НФА), заради разногласия по миграционния въпрос.

В резултат се наложи трипартиен десноцентристки съюз да ръководи текущите дела, без мнозинство в парламента. Той е ръководен от първата жена премиер на Белгия, Софи Уилмес.

Парламентарните избори на 26 май усложниха положението с рязкото засилване на позициите на антисистемните партии (крайната десница на север и крайната левица на юг) за сметка на традиционните партии, които всички загубиха гласове.

А предвид затрудненията на различните официални представители, натоварени от краля да помирят различните гледни точки, страната ще изкара втора Коледа без нова управляваща коалиция.

Това означава, че изпълнителната власт не може да внесе за гласуване годишен бюджет, а очакваният за 2020 г. дефицит от около 11 милиарда евро надхвърля равнището, допустимо според европейските правила.

Въпреки отстъпените на отделните райони правомощия (образование, култура, семейни надбавки и т. н.), федералната държава все още има някои основни компетенции: финансирането на социалната система, правосъдието, армията и политиката на даване на убежище.

Възможно завръщане пред урните

Краткосрочното управление "е досадно, губи се време", призна неотдавна във в. "Соар" началникът на генералното командване на белгийската армия генерал Марк Компернол, който не може да инвестира средства или да набира военнослужещи по липса на нормативна рамка.

Всички се питат колко ще продължи "краткосрочието" и дори дали разминаващите се стремежи на фламандците и валонците не означават предстоящ край на федералната държава.

"Северът и Югът нямат за какво да водят дебати. Трябва да сготвим нещо за ядене, а хладилникът е празен", разтревожи се в края на ноември френскоезичният конституционалист Марк Ойтенделе, според когото такава криза не е имало от десетилетия.

Този възглед не се споделя от фламандския политолог Дейв Синарде, според когото истинската екзистенциална криза е била по време на рекордните 541 дни без правителство в периода 2010-2011 г.

По онова време "повече се говореше за разцепление, наистина имаше криза заради факта, че трябваше да договорим нова държавна реформа преди да се състави ново правителство", обясни той.

От общо 541 дни, каза Синарде, 485 бяха посветени на тази шеста реформа на държавната администрация, даваща повече правомощия на регионите и на езиковите общности.

На какво тогава се дължи сегашното буксуване? Според политолога на това, че пробивът на еколозите и крайните партии на последните парламентарни избори е засилил раздробяването на политическия пейзаж и съществено е затруднил съставянето на коалиции, които по-рано са били очевидни.

Днес в Белгия само Социалистическата партия на говорещите френски език на Пол Манет, най-голямата политическа сила на френскоезичните, изглежда незаобиколима при образуването на бъдеща коалиция.

Остава да се разбере, и това е големият въпрос през последните шест месеца, дали социалистите франкофони ще се съгласят да работят с Новия фламандски алианс на Барт де Вевер, който е най-големият им противник. Или дали фламандската десница ще е готова да остави националистите в опозиция и да влезе в коалиция тип "небесна дъга" с либералите, социалистите и еколозите.

Третият възможен сценарий при безизходица е връщане пред избирателните урни в началото на 2020 г.

(БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Кликнете върху графиката, за да я видите уголемена.

Коментар на седмицата №1: Планът “Урсула”може да закове у нас 750 лева минимална заплата

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 103 хиляди прочитания. С 1785 евро по-високо от българското е най-малкото заплащане в Люксембург     - Северът и Изтокът се обединяват срещу плановете на Брюксел Най-висока минимална заплата в ЕС получават работниците в Люксембург - 2071 евро

Коментар на седмицата №2: Кой предаде "Левски"?

Коментар на седмицата №2: Кой предаде "Левски"?

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 48 000 прочитания. Така наречените привърженици са привързани не към “синята” идея, а към тупането в гърдите в стил “булгар, булгар” и “кой е по-по-най”… Бях на 12 години, а комунистическата власт току-що беше затворила арменското училище в

Коментар на седмицата №3: Само затворниците още не са поискали среща с Борисов

Коментар на седмицата №3: Само затворниците още не са поискали среща с Борисов

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал около 26 000 прочитания. Премиерът Бойко Борисов не обича зимните протести. Напомнят му за февруари 2013 година, когато първото му правителство подаде оставка в резултат на множество митинги и шествия срещу монополите в София

Кой предаде "Левски"?

Кой предаде "Левски"?

Така наречените привърженици са привързани не към “синята” идея, а към тупането в гърдите в стил “булгар, булгар” и “кой е по-по-най”… Бях на 12 години, а комунистическата власт току-що беше затворила арменското училище в Пловдив, та трябваше да се преместя в “Димитър Благоев”. Преди това е било Първа мъжка гимназия, а сега май се казва “Св. св

Бонус за непушачите? Важно е пушилка да се вдига

Бонус за непушачите? Важно е пушилка да се вдига

Едно време даваха допълнителен платен отпуск за дете и в това имаше повече смисъл от сегашната идея. Която само води ново разделение Щом си законотворец, значи трябва да твориш закони. Ама дали има полза, невинаги има значение, тъй излиза. По причина, че ние сме една много задружна нация, все току някой се опитва да вбие клин в задругата ни и да

Ще правите ли бебе? На два пъти държавата пита - раждаемостта скача и после спира

Ще правите ли бебе? На два пъти държавата пита - раждаемостта скача и после спира

Емиграцията е тази, която изкривява най-много българската демография За деца и емиграция - това ще са двете допълнителни анкетни карти, които догодина ще попълваме при преброяване на населението и жилищата в България. Спокойно, никой няма да ви разпитва дали използвате кондоми или други противозачатъчни, нито защо

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Митрополит Антоний за новите 30 години: Да запазим традиционното семейство и младите да различават добро и лошо (Видео)

Митрополит Антоний за новите 30 години: Да запазим традиционното семейство и младите да различават добро и лошо (Видео)

Може ли България да постигне ускорено развитие през следващите 30 години? Може, ако формулира дневен ред от силни и работещи каузи. Три десетилетия след началото на демократичните промени е време за поглед към хоризонта на новите 30 години. Национални приоритети, които да привлекат и спечелят интереса и енергията на българите и да служат като

Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Политическият хокей на Владимир Путин

Мъжествени битки на кънки и игри на влияние в съблекалните - Владимир Путин събира на хокейни мачове част от политическия икономически елит на Русия и по-специално някои министри от правителството, сформирано във вторник. Новият премиер и бивш шеф на данъчната служба Михаил Мишустин също като президента участва в "Нощната хокейна лига"

Домът на ужасите в Пловдив - грозно изключение или просто дефицит на човещина

Домът на ужасите в Пловдив - грозно изключение или просто дефицит на човещина

Мизерно заплащане на персонала, лоша база, дълга листа на чакащи - как да очакваме истинска грижа за тежко болните възрастни В България сме царе на тридневните скандали. Точно толкова живее всеки един от тях, който за кратко разклаща обществото, събира възмущения от типа: “Ама как е възможно!”, после тръгват проверки

Само затворниците още не са поискали среща с Борисов

Само затворниците още не са поискали среща с Борисов

Премиерът Бойко Борисов не обича зимните протести. Напомнят му за февруари 2013 година, когато първото му правителство подаде оставка в резултат на множество митинги и шествия срещу монополите в София. И това явно вече го знаят всички. Така че, който в държавата има проблем, първата му работа е да заплаши или директно да блокира движението на

Колкото по-тъмно синьо е оцветена държавата, толкова по-демократична е. Колкото по-тъмно червена е, толкова по-ниско е нивото на демокрация.
Кликни, за да видиш графиката по-голяма
ГРАФИКА: Economist Intelligence Unit

"Икономист": България е по-демократична от Полша, Унгария, Румъния, Хърватия

Оказва се, че по качество на демокрацията през 2019 г. България изпреварва 4 страни-членки на Европейския съюз. Това се вижда от новия годишен доклад "Индекс на демокрацията 2019" на авторитетното британско звено "Икономист интелиджънс юнит", аналитично звено към "Икономист груп". Глобалното проучване показва

Вълненията на елита в Давос: по-малко за рецесия, повече за гооолемия зелен бизнес на хоризонта

Вълненията на елита в Давос: по-малко за рецесия, повече за гооолемия зелен бизнес на хоризонта

Страхът от криза е намалял - показва го цената на златото Организацията “Оксфам” публикува в навечерието на Световния икономически форум в Давос доклада си за световното неравенство. Според него неравенството се засилва. Но тази тема едва ли е в центъра на вниманието на форума, по-скоро има отбелязване на съчувствие Все пак в Давос са най-големите

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber