Зелена нишка ще минава през всички наши политики

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7963660 Зелена нишка ще минава през всички наши политики Зелена нишка ще минава през всички наши политики www.24chasa.bg
Зелена нишка ще минава през всички наши политики

Ще предложа създаването на фонд за справедлив преход и желанието ми е той да мобилизира съвместно със средства от Европейската инвестиционна банка и частни средства инвестиции в размер на 100 млрд. евро през следващите 7 години

Всеки европеец може да бъде част от промяната

Искаме ли да продължим да живеем добре и в безопасност на нашата планета? Човечеството е изправено пред екзистенциална заплаха — и целият свят започва да я осъзнава. В Америка, в Австралия бушуват горски пожари. Пустините се разрастват в Африка и Азия. Покачващото се равнище на моретата застрашава нашите градове в Европа, както и островите в Тихия океан. И преди хората са ставали свидетели на подобни явления, но никога при такива темпове.

В България честотата на бедствията се е увеличила значително, като само между 2004 и 2006 г. са регистрирани 10 големи природни бедствия. През юни 2014 г. 13 души губят живота си в наводненията, породени от проливните дъждове в Североизточна, Северна и Централна България. През 2015 и 2017 г. и Югоизточният регион на България е засегнат от наводнения и свлачища. За възстановяване от мащабни наводнения и тежки зимни условия в България от 2005 до 2017 г. Европейският съюз е отпускал 6 пъти средства от своя фонд “Солидарност” на обща стойност 41,5 милиона евро.

Друга непосредствена заплаха представлява очакваното средно повишение на температурите и възникването на все повече засушавания и горски пожари. Неминуемо селскостопанският сектор също търпи последствия от затоплянето на климата. Що се отнася до опазването на природата, един от основните рискове за биологичното разнообразие в България продължава да бъде загубата на местообитания в резултат на развитието на градовете и инфраструктурата.

Не на последно място въздействията на замърсяването на въздуха и на шумовото замърсяване върху околната среда и човешкото здраве продължават да пораждат безпокойство. Всяка година излагането на фини прахови частици причинява около 400  000 случая на преждевременна смърт в Европа, като държавите в Централна и Източна Европа са особено засегнати.

България

продължава да е

сред държавите

членки с

най-много

смъртни случаи,

дължащи се на замърсяването и с най-голямо излагане на градското население на микрочастици.

Това, което ни казва науката, е, че все още можем да спрем тази заплаха, но времето ни изтича.

Новата Европейска комисия не губи никакво време и днес, по-малко от две седмици след началото на мандата ни, представяме нашата пътна карта за Европейски зелен пакт.

Целта ни е да станем първия неутрален по отношение на климата континент до 2050  г., като забавим темповете на глобалното затопляне и смекчим неговото въздействие. Тази задача е за нашето поколение и за поколението след нас, но промяната трябва да започне веднага — и ние знаем, че можем да се справим.

Европейският зелен пакт, който представяме днес, е новата стратегия на Европа за растеж. Благодарение на него емисиите ще бъдат намалени, като същевременно ще се разкрият работни места и ще се подобри качеството ни на живот.

Това е зелената нишка, която ще бъде втъкана във всички наши политики — от транспорта до данъчното облагане, от храните до земеделието, от индустрията до инфраструктурата.

Чрез нашия Зелен

пакт искаме да

инвестираме в

чистата енергия

и да разширим търговията с квоти за емисии, но също така ще насърчим кръговата икономика и ще запазим биоразнообразието на Европа.

Европейският зелен пакт не е просто една необходимост: той ще бъде двигател за нови икономически възможности. Много европейски фирми вече стават екологосъобразни, намаляват своя въглероден отпечатък и откриват чистите технологии.

Те са наясно, че съществуват планетарни граници: европейските компании — малки, средни и големи — осъзнават, че всички трябва да се грижим за нашия общ дом.

Те също така знаят, че ако открият устойчивите решения за утрешния ден, това ще им даде стартово предимство. Това, за което предприятията и двигателите на промяната се нуждаят от нас, е лесен достъп до финансиране. За да се справим с тази задача, ще изпълним плана за инвестиции за устойчива Европа. Той ще подпомогне инвестиции в размер на един трилион евро през следващото десетилетие. Ще работим съвместно с Европейската инвестиционна банка — банката на Европа за климата.

През март догодина ще внесем предложение за първия досега европейски законодателен акт в областта на климата, който ще очертае пътя напред и ще направи курса необратим: инвеститорите, иноваторите и предприемачите се нуждаят от ясни правила, за да планират дългосрочните си инвестиции.

Ние ще насърчаваме трансформацията в производството и потреблението и в начина, по който живеем и работим, но при все това трябва да защитим и да застанем до онези, които са изложени на риска да бъдат засегнати по-тежко от тези промени. Преходът трябва да сработи за всички или няма да сработи въобще. Ще предложа създаването на фонд за справедлив преход и желанието ми е той да мобилизира съвместно със средства от Европейската инвестиционна банка и частни средства инвестиции в размер на 100 млрд. евро през следващите седем години.

Ще гарантираме помощ за онези европейски региони, които ще трябва да направят по-решителна крачка, за да не изостава никой.

Навсякъде в Европа млади и стари не просто изискват действия в областта на климата, а вече променят начина си на живот: помислете си за пътуващите до работа, които ползват велосипеди или обществен транспорт, за

родителите, които избират

бебешките пелени

за многократно ползване, и за компаниите, които се отказват от пластмасовите изделия за еднократна употреба и въвеждат на пазара устойчиви алтернативи. Мнозина от нас са част от това европейско и глобално движение в подкрепа на климата.

Зная, че обществото и в България става все по-чувствително към темата и се организират множество инициативи, целящи да подкрепят противодействието на замърсяването на околната среда и климатичните промени.

Помислете за доброволческата инициатива “Да изчистим България заедно”, за гражданското наблюдение на качеството на въздуха, за поставянето по места на контейнери за текстил, който, вместо да се гори, се рециклира. Сигурна съм, че съществуват много други примери, сред които модернизирането на обществения транспорт или безплатната подмяна на стари печки на твърдо гориво в някои общини.

90 % от европейските граждани изискват решителни действия в областта на климата. Децата ни разчитат на нас. Европейците искат техният съюз да бъде активен у дома и лидер в чужбина. И точно тези дни целият свят се е събрал в Мадрид за конференцията на ООН за климата, за да обсъди колективните действия за борба с глобалното затопляне.

Европейският зелен

пакт е отговорът,

който Европа дава на призива на своите граждани. Това е пакт, създаден от Европа за Европа, и принос за един по-добър свят. Всеки европеец може да бъде част от промяната.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Кликнете върху графиката, за да я видите уголемена.

Коментар на седмицата №1: Планът “Урсула”може да закове у нас 750 лева минимална заплата

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 103 хиляди прочитания. С 1785 евро по-високо от българското е най-малкото заплащане в Люксембург     - Северът и Изтокът се обединяват срещу плановете на Брюксел Най-висока минимална заплата в ЕС получават работниците в Люксембург - 2071 евро

Коментар на седмицата №2: Кой предаде "Левски"?

Коментар на седмицата №2: Кой предаде "Левски"?

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 48 000 прочитания. Така наречените привърженици са привързани не към “синята” идея, а към тупането в гърдите в стил “булгар, булгар” и “кой е по-по-най”… Бях на 12 години, а комунистическата власт току-що беше затворила арменското училище в

Коментар на седмицата №3: Само затворниците още не са поискали среща с Борисов

Коментар на седмицата №3: Само затворниците още не са поискали среща с Борисов

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал около 26 000 прочитания. Премиерът Бойко Борисов не обича зимните протести. Напомнят му за февруари 2013 година, когато първото му правителство подаде оставка в резултат на множество митинги и шествия срещу монополите в София

Кой предаде "Левски"?

Кой предаде "Левски"?

Така наречените привърженици са привързани не към “синята” идея, а към тупането в гърдите в стил “булгар, булгар” и “кой е по-по-най”… Бях на 12 години, а комунистическата власт току-що беше затворила арменското училище в Пловдив, та трябваше да се преместя в “Димитър Благоев”. Преди това е било Първа мъжка гимназия, а сега май се казва “Св. св

Бонус за непушачите? Важно е пушилка да се вдига

Бонус за непушачите? Важно е пушилка да се вдига

Едно време даваха допълнителен платен отпуск за дете и в това имаше повече смисъл от сегашната идея. Която само води ново разделение Щом си законотворец, значи трябва да твориш закони. Ама дали има полза, невинаги има значение, тъй излиза. По причина, че ние сме една много задружна нация, все току някой се опитва да вбие клин в задругата ни и да

Ще правите ли бебе? На два пъти държавата пита - раждаемостта скача и после спира

Ще правите ли бебе? На два пъти държавата пита - раждаемостта скача и после спира

Емиграцията е тази, която изкривява най-много българската демография За деца и емиграция - това ще са двете допълнителни анкетни карти, които догодина ще попълваме при преброяване на населението и жилищата в България. Спокойно, никой няма да ви разпитва дали използвате кондоми или други противозачатъчни, нито защо

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Митрополит Антоний за новите 30 години: Да запазим традиционното семейство и младите да различават добро и лошо (Видео)

Митрополит Антоний за новите 30 години: Да запазим традиционното семейство и младите да различават добро и лошо (Видео)

Може ли България да постигне ускорено развитие през следващите 30 години? Може, ако формулира дневен ред от силни и работещи каузи. Три десетилетия след началото на демократичните промени е време за поглед към хоризонта на новите 30 години. Национални приоритети, които да привлекат и спечелят интереса и енергията на българите и да служат като

Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Политическият хокей на Владимир Путин

Мъжествени битки на кънки и игри на влияние в съблекалните - Владимир Путин събира на хокейни мачове част от политическия икономически елит на Русия и по-специално някои министри от правителството, сформирано във вторник. Новият премиер и бивш шеф на данъчната служба Михаил Мишустин също като президента участва в "Нощната хокейна лига"

Домът на ужасите в Пловдив - грозно изключение или просто дефицит на човещина

Домът на ужасите в Пловдив - грозно изключение или просто дефицит на човещина

Мизерно заплащане на персонала, лоша база, дълга листа на чакащи - как да очакваме истинска грижа за тежко болните възрастни В България сме царе на тридневните скандали. Точно толкова живее всеки един от тях, който за кратко разклаща обществото, събира възмущения от типа: “Ама как е възможно!”, после тръгват проверки

Само затворниците още не са поискали среща с Борисов

Само затворниците още не са поискали среща с Борисов

Премиерът Бойко Борисов не обича зимните протести. Напомнят му за февруари 2013 година, когато първото му правителство подаде оставка в резултат на множество митинги и шествия срещу монополите в София. И това явно вече го знаят всички. Така че, който в държавата има проблем, първата му работа е да заплаши или директно да блокира движението на

Колкото по-тъмно синьо е оцветена държавата, толкова по-демократична е. Колкото по-тъмно червена е, толкова по-ниско е нивото на демокрация.
Кликни, за да видиш графиката по-голяма
ГРАФИКА: Economist Intelligence Unit

"Икономист": България е по-демократична от Полша, Унгария, Румъния, Хърватия

Оказва се, че по качество на демокрацията през 2019 г. България изпреварва 4 страни-членки на Европейския съюз. Това се вижда от новия годишен доклад "Индекс на демокрацията 2019" на авторитетното британско звено "Икономист интелиджънс юнит", аналитично звено към "Икономист груп". Глобалното проучване показва

Вълненията на елита в Давос: по-малко за рецесия, повече за гооолемия зелен бизнес на хоризонта

Вълненията на елита в Давос: по-малко за рецесия, повече за гооолемия зелен бизнес на хоризонта

Страхът от криза е намалял - показва го цената на златото Организацията “Оксфам” публикува в навечерието на Световния икономически форум в Давос доклада си за световното неравенство. Според него неравенството се засилва. Но тази тема едва ли е в центъра на вниманието на форума, по-скоро има отбелязване на съчувствие Все пак в Давос са най-големите

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber