Даниел Панов: Няма нужда от външни фирми, а от още правомощия на общините за събиране на данъците

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7958833 Даниел Панов: Няма нужда от външни фирми, а от още правомощия на общините за събиране на данъците Даниел Панов: Няма нужда от външни фирми, а от още правомощия на общините за събиране на данъците www.24chasa.bg
Даниел Панов: Няма нужда от външни фирми, а от още правомощия на общините за събиране на данъците

Добрите налози не са нито ниските, нито високите, а събраните, казва шеф на

Сдружението на общините и кмет на Велико Търново

Общините имат собствени приходни служби от 2006 г. - дотогава всички функции се изпълняваха от НАП - и за местните данъци, и за такса битови отпадъци.

С реформата на управлението на публичния ресурс, което е стъпка към финансова децентрализация, през 2007 г. всички общини получихме правомощие самостоятелно, но в законово установени граници, да можем да определяме размера на данъчните ставки. Това даде веднага резултат:

- преди реформата приходите от местни данъци са били в размер на 245 млн. лева, след влизане в сила на реформата през 2008 г. те рязко се увеличават до 650 млн. лева - с 2,7 пъти повече само за една година;

- към края на 2018 г. общините в България имат около 989 млн. лева данъчни постъпления.

Тенденция на сериозен растеж има и при неданъчните приходи - 2,8 пъти ръст за година след влизане в сила на реформата през 2008-а, а в края на 2018 г. спрямо този първоначален етап имаме още 2,7 пъти ръст.

През всичките тези години общинските специалисти значително повишиха своите компетенции и умения, а Сдружението на общините има сериозна заслуга в този процес. Затова предлагаме на Министерството на финансите и на парламента нормативни промени, които да осигурят повече правомощия на общинските приходни администрации по събирането на вземанията. Това ще облекчи работата на НАП, с която имаме отлични механизми на взаимодействие.

Опцията за споделени услуги, които да се прилагат от две или повече общински администрации, е нов етап в работата, а не излизане в друга орбита, нито аутсорсинг. Ако някой се опитва да прокара тезата, че частни фирми ще изпълняват по-добре функциите по събиране на местните данъци и такси от общинската администрация, това по-скоро е лобиране.

Какви ще бъдат тези фирми - колекторски? Има ли подобни предложения за законови изменения, внесени в парламента? Това са теми, по които предстоят разговори и обсъждане.

Местните данъци са с нива съобразно факта, че доходите все още са сред ниските в ЕС. По-важното обаче е, че добрите данъци не са ниските или високите. Добрите данъци са събраните данъци. В по-голямата си част хората, които са средностатистически данъкоплатци, са добросъвестни. Разбира се, има и такива, които се опитват да излъжат системата, но аз не смятам, че законите трябва да се правят на основата на такива изключения.

Повечето от общините прилагат законовите възможности да прибягват и до публичния изпълнител, и до частни съдебни изпълнители, за да събират дължимите данъци, но срещу тази практика реагира омбудсманът през 2018 г.

Информацията за събираемостта се публикува на страницата на Министерството на финансите, но не и по тримесечия. Когато данните са за първата половина на годината, естествено е да има няколко общини, които в този период са събрали 30% от местните данъци.

Годишните нива обаче са следните:

- данък върху МПС - средно ниво на събираемост 70,8%;

- 156 общини - над средното ниво на събираемост;

- 60 общини - събираемост в диапазона 64-70,8%;

- 46 общини - събираемост в диапазона 50-64%; 4 3 общини - събираемост под 50%.

Няма нито една община със събираемост под 30%.

Данък за недвижими имоти (само текущ облог без старите вземания, които постъпват в резултат на усилията за събирането им) - средно ниво на събираемост 72,1% за 2018 г.:

- 143 общини - събираемост над 72,1%;

- 63 общини - събираемост в диапазон 65-72,1%;

- 53 общини - събираемост в диапазон 50-65%;

- 6 общини - събираемост под 50%.

Може би съществуват резерви по отношение на данъка върху недвижимите имоти. Тоест на места има възможност да бъде определен по-висок размер на ставката, съобразно Закона за местните данъци и такси. Но определяща е и данъчната оценка.

И тук идва другият сериозен въпрос - общините нямат правомощия да променят законово определените нормативи за изчисление на данъчните оценки. И към момента това до голяма степен зависи от категорията на съответното населено място.

Така установената формула не е изменяна съществено от приемането през 1997 г. до днес. За сметка на това Законът за местни данъци и такси досега е коригиран 71 пъти (средно 3 пъти годишно).

Какво се получава - данъчните оценки на много места се разминават съществено с реалните цени на имотите заради остарялата методика на определянето им. Във формулата присъстват “неустановими” и морално остарели показатели, като за сметка на това отсъстват други характеристики, влияещи на цената на имотите: достъпност до масов градски транспорт; до публични услуги - образователни и здравни заведения, до паркове, зелени площи и др.

Така на практика реалната инвестиционна активност на общината в публична инфраструктура пряко ще се отразява върху стойността на имота.

Водим разговори с Министерство на финансите за съвместна експертна работа за осъвременяване на методиката за определяне на данъчната оценка и формулата за нейното изчисление. Предлагаме тя да е съответстваща на пазара, като същевременно облекчаваме данъкоплатците включително и чрез осигуряване на електронно достъпни данни.

През последната година получаваме сигнали, че жилища в новостроящи се сгради се продават не като жилищна площ, за да бъдат избегнати данъци.

Инвеститорът регистрира АД, в което съдружници са юридически лица. Купувачът придобива “дялове” в АД, т.е. купува фирма заедно с нейната апортна вноска - съответната жилищна площ.

Така се избягва плащането на данък за придобиване на имот. Националното сдружение на общините разполага с необходимата експертиза и компетенции по въпросите, свързани със системата на местните данъци и такси.

“24 часа” потърси за коментар г-н Даниел Панов след интервю на Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в НС.

Според нея повечето политици, които са станали кметове или общински съветници, са се ориентирали към долния край на диапазона на данъци. “Дотук добре, печелят поддръжници. В същото време обаче обещават да подобряват пътища, да правят канализации, да строят детски градини. А пари откъде? От държавата. Така че - да, корекцията в размера на данъка е една възможност”, казва Стоянова.

Вторият вариант за набиране на средства е в посока към данъчната оценка на имотите. Сега тя е базова и зависи от зоната, в която се намира един имот.

“Общините биха могли чрез презониране да я направят по-адекватна. И, разбира се, събираемостта. Разликата между събираемостта на данъците при НАП и при общините е значителна. Общините като че ли нямат капацитет, въпреки че имат права и законите са им развързали ръцете.

Аз отдавна настоявам тази тема да се подложи на широко обсъждане. Да говорим за модел на споделени услуги. Да се сдружат - особено по-малките общини, и да увеличат капацитета си, контрола, събираемостта. Решенията и възможностите са много - сдруженията могат да комуникират помежду си, да обменят опит, да организират изнесени работни места в малките общини, за да не разкарват хората, но при централизиран контрол и проверки. Дано се намерят поддръжници и видят “хляб” в идеята”, допълва Менда Стоянова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

СНИМКА: Pixabay

Защо съкращаването на войските на САЩ в Африка буди тревога?

Останките на унищожени военни самолети на САЩ още тлееха след нападение на "Аш Шабаб" в Кения този месец, при което бяха убити трима американци, когато свързаната с Ал Каида групировка отправи подигравателно послание към африканските войници: САЩ ще ви изоставят, както направиха с кюрдите. Ислямските екстремисти вече експлоатират евентуални

Васил Божков Снимка: Архив

Васил Божков: Защо трябва да се закрива един работещ бизнес?

Той подозира, че някой иска да прехвърли бизнеса му на друг човек. И още: Пеевски е демонизиран, не е чак такъв злодей Бизнесменът Васил Божков изрази съмнения пред "Свободна Европа", че внесените от НФСБ промени в закона за хазарта са с неформалната подкрепа на ГЕРБ. На въпрос дали смята, че атаката идва неформално от ГЕРБ

Срам ме е, че през 2009 г. не наградиха хидроинженерите, проектирали язовирите, с  които днес ще спасяват Перник

Срам ме е, че през 2009 г. не наградиха хидроинженерите, проектирали язовирите, с които днес ще спасяват Перник

Може би трябваше с гръм и трясък да вляза в президентството и да питам защо Пролетта на 2009 година беше много напрегната. Идваха избори и вероятността да остана в МОСВ след тях изглеждаше нищожна. Покрай битката за река Места се срещнах с всички доайени хидроинженери, които бяха вече много възрастни

В. "24 часа" от 20 януари 2020 г. - статията на проф. Огнян Герджиков и Димитър Томов

Паметник на Аспарух в София? Само ако “тъпче” съветски “Шпагин”!

В “24 часа” юристът проф. Огнян Герджиков и писателят Димитър Томов публикуваха свое мнение, с което предлагат в центъра на София да се издигне паметник на българските владетели - съзидатели на държавността ни: хан Аспарух, хан Тервел, Борис Първи, Симеон и Иван Асен Втори. Те дори посочват подходящо място за паметника - площадката на бившия

Нека има място, обединяващо българите

Нека има място, обединяващо българите

В “24 часа” юристът проф. Огнян Герджиков и писателят Димитър Томов публикуваха свое мнение, с което предлагат в центъра на София да се издигне паметник на българските владетели - съзидатели на държавността ни: хан Аспарух, хан Тервел, Борис Първи, Симеон и Иван Асен Втори. Те дори посочват подходящо място за паметника - площадката на бившия

Огнян Герджиков

Да вдигнем върху мавзолея паметник на Аспарух, Тервел, Борис I, Симеон и Иван Асен Втори

Този величав ансамбъл на безспорните български водачи от зората на държавата ще ни даде самочувствие като народ с достойно място на картата на Европа  През последните десетилетия в обществото ни зейнаха пробойни, които, ако не положим усилие да превъзмогнем, проказата на разединението ще продължава да ни топи

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Защо Радан с едната ръка е “за” магистрала “Струма”, а с другата - “против”

Защо Радан с едната ръка е “за” магистрала “Струма”, а с другата - “против”

След като преди два месеца стана застъпник на протестна петиция в Европарламента, сега размахва пръст на трасето, по което се работи Като слуша човек какво говори евродепутатът Радан Кънев за довършването на магистрала "Струма", не може да разбере как така хем горещо иска това да стане бързо (както твърди)

Да, иранците могат да протестират и срещу намесата на САЩ, и срещу своето правителство

Да, иранците могат да протестират и срещу намесата на САЩ, и срещу своето правителство

Скоро след като иранското правителство призна, че по погрешка е свалило пътнически самолет и са загинали 176 души, в Иран избухнаха протести. Трагедията със самолета се разигра на фона на ескалиращо напрежение със САЩ заради убийството на Касем Солеймани, командир на влиятелните ирански сили "Ал Кудс"

Франциск и Бенедикт през 2016 г. Снимка РОЙТЕРС

Двамата папи: Бенедикт срещу Франциск

Такова нещо се случва за първи път: бившият папа Бенедикт внезапно излезе от усамотението си, за да се опълчи срещу модернизационните стремежи на Франциск. Бенедикт не можел да си мълчи по въпроса за безбрачието, съобщава "Дойче веле". "Двамата папи" като много амбициозен кинофилм развълнува милиони зрители по цял свят

Протестите в Иран: през 1979 така падна шахът

Протестите в Иран: през 1979 така падна шахът

Облекчението на режима в Иран продължи кратко. Убийството на генерал Солеймани покърти дълбоко Ислямската република. В следващите дни милиони иранци, дистанциращи се от режима, се включиха в траурните процесии. В съседен Ирак настояването за изтегляне на чуждестранните войски доминира над антииранските протести

Приятел в нужда се познава - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Приятел в нужда се познава - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите

Ако водата не поскъпне значително, ще продължава да не бъде ценена и пазена

Ако водата не поскъпне значително, ще продължава да не бъде ценена и пазена

Каквото и да казват, винаги става дума за пари Прокурорите намериха доказателства за виновно поведение при стопанисването на язовир “Студена” - министър Нено Димов е бил многократно уведомяван писмено, че водата свършва, но не е направил необходимото водата да спре да се ползва за промишлени нужди и през цялата минала година ползването за

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber