Явор Петров: iCard и Apple Pay се обединяват за по-сигурно и лесно плащане

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7954808 Явор Петров: iCard и Apple Pay се обединяват за по-сигурно и лесно плащане Явор Петров: iCard и Apple Pay се обединяват за по-сигурно и лесно плащане www.24chasa.bg
Явор Петров
Явор Петров

Потребителите ще могат да пазаруват в магазини, мобилни приложения и интернет, казва изпълнителният директор на iCard по повод пускането на услугата миналата седмица

- Господин Петров, българският дигитален портфейл iCard вече предоставя и услугата Apple Pay. Как ще се допълват двата метода за плащане? Не се ли припокриват те?

- Функционалността Apple Pay е вече достъпна за потребителите на iCard в България благодарение на успешното партньорство и реализирания проект съвместно с Visa и Apple. Тя представлява услуга, предназначена за потребители на Apple устройства, които са и ползватели на iCard, която им дава възможност да плащат безконтактно с любимите им Apple устройства от ежедневието, включително телефони, часовници и персонални компютри.

Всъщност пускането на Apple Pay за клиенти на iCard означава, че всички картодържатели, които имат iCard Visa дебитна карта във валута български лева, вече ще могат да я добавят в Apple Wallet и пo този начин да правят безконтактни плащания посредством Apple устройствата си.

Тази услуга добавя още една възможност за по-сигурно, по-удобно и по-лесно разплащане с дигиталния портфейл. Тя надгражда всички останали методи за плащане в iCard и внася повече сигурност и лекота всеки ден.

- Как ще се гарантира сигурността при плащане?

- Разплащанията с Apple Pay са разплащания с високо ниво на сигурност. Причината е свързана с факта, че картовите данни на iCard Visa дебитната карта, добавена в Apple Wallet, първо, не се споделят на търговеца и не се разкриват по време на плащането и, второ, не се съхраняват нито в устройството, нито на сървърите на Apple.

Вместо това се генерира и използва специфичен за устройството номер и уникален код за всяка трансакция. Характерно за този метод на плащане е, че Apple Pay не пази информация за трансакцията, която да може да се свърже с потребителя. Още, плащанията с Apple Pay се оторизират и потвърждават с Touch ID или Face ID.

- Какво и къде ще могат да плащат потребителите?

- С Apple Pay и iCard потребителите могат безопасно да пазаруват в магазини, мобилни приложения и в интернет. Плащането става толкова лесно, колкото и с всяка физическа карта, но е по-защитено. С едно докосване в приложения или сайтове може да бъдат платени хотелски резервации, маратонки, модни аксесоари, игри, коледна украса и всякакви други стоки. При онлайн пазаруване през интернет браузър Safari от iPhone, iPad или Mac може се направи плащане с Apple Pay, без да се налага да създава акаунт и да се попълват дълги формуляри. При MacBook Air и MacBook Pro плащането става само с едно докосване.

Във физическите магазини Apple Pay може да бъде ползван за плащане във всички търговски обекти и магазини по целия свят, които приемат безконтактни разплащания. Често те са обозначени или със знака за безконтактно плащане, или със символа на Аpple Pay.

- Какви други предимства предоставя този метод на плащане?

- Сигурност, лекота и удобство.

Плащанията с Apple Pay са толкова лесни, колкото вече добре познатите на българските потребители безконтактни плащания с платежна карта, но в пъти по-сигурни от тях. Този метод дава възможност да се разплатиш, без да са ти необходими пари в брой, само с едно докосване, без никакви усилия.

Много по-лесно е на касата на магазин да протегнем ръка и да доближим мобилния си телефон или смарт-часовника си до ПОС терминала, отколкото да търсим портфейла си, да извадим платежната си карта или да изброим банкноти и монети, за да платим дължима сума.

- Услугата ще бъде ли достъпна и в други страни извън България?

- Изключително сме развълнувани да споделим, че в първите дни на 2020 г. iCard потребители от над 30 страни в цяла Европа ще получат достъп до услугата Apple Pay и ще могат да се възползват от нейните удобства и предимства.

В Apple Wallet ще могат да бъдат добавяни iCard Visa картите във всички валути, които iCard поддържа. Това е важна стъпка в усилията ни, насочени към масовото навлизане и предлагането на достъпни, сигурни и удобни плащания в ежедневието.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Дигитален портфейл

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Дигитален портфейл

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber