Явор Петров: iCard и Apple Pay се обединяват за по-сигурно и лесно плащане

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7954808 Явор Петров: iCard и Apple Pay се обединяват за по-сигурно и лесно плащане Явор Петров: iCard и Apple Pay се обединяват за по-сигурно и лесно плащане www.24chasa.bg
Явор Петров
Явор Петров

Потребителите ще могат да пазаруват в магазини, мобилни приложения и интернет, казва изпълнителният директор на iCard по повод пускането на услугата миналата седмица

- Господин Петров, българският дигитален портфейл iCard вече предоставя и услугата Apple Pay. Как ще се допълват двата метода за плащане? Не се ли припокриват те?

- Функционалността Apple Pay е вече достъпна за потребителите на iCard в България благодарение на успешното партньорство и реализирания проект съвместно с Visa и Apple. Тя представлява услуга, предназначена за потребители на Apple устройства, които са и ползватели на iCard, която им дава възможност да плащат безконтактно с любимите им Apple устройства от ежедневието, включително телефони, часовници и персонални компютри.

Всъщност пускането на Apple Pay за клиенти на iCard означава, че всички картодържатели, които имат iCard Visa дебитна карта във валута български лева, вече ще могат да я добавят в Apple Wallet и пo този начин да правят безконтактни плащания посредством Apple устройствата си.

Тази услуга добавя още една възможност за по-сигурно, по-удобно и по-лесно разплащане с дигиталния портфейл. Тя надгражда всички останали методи за плащане в iCard и внася повече сигурност и лекота всеки ден.

- Как ще се гарантира сигурността при плащане?

- Разплащанията с Apple Pay са разплащания с високо ниво на сигурност. Причината е свързана с факта, че картовите данни на iCard Visa дебитната карта, добавена в Apple Wallet, първо, не се споделят на търговеца и не се разкриват по време на плащането и, второ, не се съхраняват нито в устройството, нито на сървърите на Apple.

Вместо това се генерира и използва специфичен за устройството номер и уникален код за всяка трансакция. Характерно за този метод на плащане е, че Apple Pay не пази информация за трансакцията, която да може да се свърже с потребителя. Още, плащанията с Apple Pay се оторизират и потвърждават с Touch ID или Face ID.

- Какво и къде ще могат да плащат потребителите?

- С Apple Pay и iCard потребителите могат безопасно да пазаруват в магазини, мобилни приложения и в интернет. Плащането става толкова лесно, колкото и с всяка физическа карта, но е по-защитено. С едно докосване в приложения или сайтове може да бъдат платени хотелски резервации, маратонки, модни аксесоари, игри, коледна украса и всякакви други стоки. При онлайн пазаруване през интернет браузър Safari от iPhone, iPad или Mac може се направи плащане с Apple Pay, без да се налага да създава акаунт и да се попълват дълги формуляри. При MacBook Air и MacBook Pro плащането става само с едно докосване.

Във физическите магазини Apple Pay може да бъде ползван за плащане във всички търговски обекти и магазини по целия свят, които приемат безконтактни разплащания. Често те са обозначени или със знака за безконтактно плащане, или със символа на Аpple Pay.

- Какви други предимства предоставя този метод на плащане?

- Сигурност, лекота и удобство.

Плащанията с Apple Pay са толкова лесни, колкото вече добре познатите на българските потребители безконтактни плащания с платежна карта, но в пъти по-сигурни от тях. Този метод дава възможност да се разплатиш, без да са ти необходими пари в брой, само с едно докосване, без никакви усилия.

Много по-лесно е на касата на магазин да протегнем ръка и да доближим мобилния си телефон или смарт-часовника си до ПОС терминала, отколкото да търсим портфейла си, да извадим платежната си карта или да изброим банкноти и монети, за да платим дължима сума.

- Услугата ще бъде ли достъпна и в други страни извън България?

- Изключително сме развълнувани да споделим, че в първите дни на 2020 г. iCard потребители от над 30 страни в цяла Европа ще получат достъп до услугата Apple Pay и ще могат да се възползват от нейните удобства и предимства.

В Apple Wallet ще могат да бъдат добавяни iCard Visa картите във всички валути, които iCard поддържа. Това е важна стъпка в усилията ни, насочени към масовото навлизане и предлагането на достъпни, сигурни и удобни плащания в ежедневието.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Дигитален портфейл

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber