Румен Радев в огледалния свят

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7951129 Румен Радев в огледалния свят Румен Радев в огледалния свят www.24chasa.bg

Президентът няма собствен дневен ред, следва хедлайна в медиитеl Когато напишеш в гугъл president of bulgaria, излиза информация, че сме народна република начело с БКП

Президентът Румен Радев е като първа страница на опозиционен таблоид – няма свой дневен ред, разработва редакторски водещите новини в медиите, все едно е сайт с прекопирано съдържание.

Имаме чума по свинете. Държавният глава моментално се активизира, започва срещи, държи монолози колко лошо се управлява секторът, развива трескава активност под ключова дума “свине”. Новината отзвучава, идва нова: “Апартаментгейт”. Без да се помайва, той свиква Консултативния съвет по национална сигурност, залавя се да бори корупцията по високите етажи на властта, хваща бика за рогата. Полза няма, но голям джангър се вдига. После гръмва скандал в БНР и Радев моментално превключва, настоява да му се обясни защо не е имало радиосигнал пет часа, обявява, че свободата на словото в България е в криза.

Човек ще си

помисли, че идва

трета световна,

но и това заглъхва, започват кметски избори. Той се обявява за въвеждане на машинно или електронно дистанционно гласуване, защото изборният процес очевидно не работи и така повече не може.

Тъкмо е набрал инерция и не щеш ли, го обзема изборът на главен прокурор. Раздава се яко, не подписва указа за Гешев, заради него повтарят процедурата, действията му, естествено, не оказват никакво въздействие върху събитията, но той невъзмутимо обявява, че стартира широк обществен дебат за “цялостния модел на българската прокуратура, нейното устройство и функции, мястото ѝ в съдебната система и връзките с другите институции.” “Свободна Европа” отразява тази героична идея със следното бравурно заглавие - “Има изход”. Румен Радев започва консултации за конституционни промени още този месец.” Още малко и ще го понесат на ръце като въплъщение на извънпарламентарната опозиция.

Неуморен е,

никога не

проспива

хедлайна

Пресъхва пернишкият язовир, кой друг, ако не държавният глава да проведе безполезна дискусия за разхищението на водните ресурси! И тая тема като другите ще я разнищи като протестантски свещеник и ще извлече поуки от Светото писание.

Но ако се върнем още по-назад в президентската му биография, нищо не може да се мери по неловкост и липса на всякакъв усет от перлата в короната му – новогодишната реч.

“В изминалите месеци - започва Румен Радев десет минути преди настъпването на 2019-а - някои са загубили роднини и приятели. Други отново ще посрещнат празника в недоимък. Нека в тези часове и в следващата година не забравяме за тях…” На това място българинът захвърля вилицата, отщяват му се и шампанско, и баница с късмети, и всичко.

Не знам вече колко пъти сме писали за беззъбата президентска институция, колко ощетена е от конституцията, която отрежда на държавния глава роля на церемониалмайстор с незначителни правомощия. И колко трудно е да запазиш надпартийното си самочувствие, когато избирането ти зависи изцяло от политическите сили. Но може пък точно такава да е била идеята на създателите на основния закон – че лесно нЕма!

Само от личните качества на човека, избран на този пост, зависи дали ще успее да изпълни конституционното си предназначение – да “олицетворява единството на нацията и представлява Република България в международните отношения”.

Звучи като високопарно клише, но не етекстът е конкретен.

Президентът не спада към трите основни власти в страната, неговата институция е независима и няма нужда от повече функции, за да се грижи за мира и благоденствието. Той не е коректив, нито омбудсман, има си роля, чийто сценарий сам пише.

Желю Желев забрави призванието си и се опита да въздейства директно над изпълнителната власт с “Боянските ливади”, което доведе до разрива му със СДС, а по-късно и до номинирането на Петър Стоянов за поста.

Следващият “син” държавен глава направи същата грешка – опита се да бъде ментор на кабинета, призовавайки премиера Костов да си признае за зависимостите и корупцията. От историческа гледна точка Георги Първанов е единственият засега, оставил трайна следа със своя инициатива.

Колкото и оспорвана да е, “Българската Коледа” се свързва с неговото име и до ден днешен помага на болни деца. А с името на Радев, ако продължава да се държи като покойния Юлиан Вучков, ще се свързва само предизборният му билборд с коженото яке и пилотското излъчване.

Когато напишеш в гугъл president of bulgaria, излиза рубрика “Хората питат също” - кратки въпроси и отговори по темата на английски. Един от тях е дали България е социалистическа страна, а отдолу пише: “Народна република България е социалистическа държава, управлявана от трудовите хора на селата и градовете.

Водещата сила на обществото и политиката е Българската комунистическа партия”. (The People's Republic of Bulgaria is a socialist state, headed by the working people of the village and the city. The leading force in society and politics is the Bulgarian Communist Party.)

Очевидно някой в гугъл е цитирал старата ни конституция, чудовищна грешка дава повратна информация за нас в интернет. И това ужасно недоразумение излиза, когато напишеш “президент на България”.

Ето проблем, с който Радев може да намери изход от огледалния свят и да започне изпълнението на конституционния си дълг. Все пак за достойнството на нацията става въпрос.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Кликнете върху графиката, за да я видите уголемена.

Коментар на седмицата №1: Планът “Урсула”може да закове у нас 750 лева минимална заплата

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 103 хиляди прочитания. С 1785 евро по-високо от българското е най-малкото заплащане в Люксембург     - Северът и Изтокът се обединяват срещу плановете на Брюксел Най-висока минимална заплата в ЕС получават работниците в Люксембург - 2071 евро

Коментар на седмицата №2: Кой предаде "Левски"?

Коментар на седмицата №2: Кой предаде "Левски"?

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 48 000 прочитания. Така наречените привърженици са привързани не към “синята” идея, а към тупането в гърдите в стил “булгар, булгар” и “кой е по-по-най”… Бях на 12 години, а комунистическата власт току-що беше затворила арменското училище в

Коментар на седмицата №3: Само затворниците още не са поискали среща с Борисов

Коментар на седмицата №3: Само затворниците още не са поискали среща с Борисов

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал около 26 000 прочитания. Премиерът Бойко Борисов не обича зимните протести. Напомнят му за февруари 2013 година, когато първото му правителство подаде оставка в резултат на множество митинги и шествия срещу монополите в София

Кой предаде "Левски"?

Кой предаде "Левски"?

Така наречените привърженици са привързани не към “синята” идея, а към тупането в гърдите в стил “булгар, булгар” и “кой е по-по-най”… Бях на 12 години, а комунистическата власт току-що беше затворила арменското училище в Пловдив, та трябваше да се преместя в “Димитър Благоев”. Преди това е било Първа мъжка гимназия, а сега май се казва “Св. св

Бонус за непушачите? Важно е пушилка да се вдига

Бонус за непушачите? Важно е пушилка да се вдига

Едно време даваха допълнителен платен отпуск за дете и в това имаше повече смисъл от сегашната идея. Която само води ново разделение Щом си законотворец, значи трябва да твориш закони. Ама дали има полза, невинаги има значение, тъй излиза. По причина, че ние сме една много задружна нация, все току някой се опитва да вбие клин в задругата ни и да

Ще правите ли бебе? На два пъти държавата пита - раждаемостта скача и после спира

Ще правите ли бебе? На два пъти държавата пита - раждаемостта скача и после спира

Емиграцията е тази, която изкривява най-много българската демография За деца и емиграция - това ще са двете допълнителни анкетни карти, които догодина ще попълваме при преброяване на населението и жилищата в България. Спокойно, никой няма да ви разпитва дали използвате кондоми или други противозачатъчни, нито защо

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Митрополит Антоний за новите 30 години: Да запазим традиционното семейство и младите да различават добро и лошо (Видео)

Митрополит Антоний за новите 30 години: Да запазим традиционното семейство и младите да различават добро и лошо (Видео)

Може ли България да постигне ускорено развитие през следващите 30 години? Може, ако формулира дневен ред от силни и работещи каузи. Три десетилетия след началото на демократичните промени е време за поглед към хоризонта на новите 30 години. Национални приоритети, които да привлекат и спечелят интереса и енергията на българите и да служат като

Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Политическият хокей на Владимир Путин

Мъжествени битки на кънки и игри на влияние в съблекалните - Владимир Путин събира на хокейни мачове част от политическия икономически елит на Русия и по-специално някои министри от правителството, сформирано във вторник. Новият премиер и бивш шеф на данъчната служба Михаил Мишустин също като президента участва в "Нощната хокейна лига"

Домът на ужасите в Пловдив - грозно изключение или просто дефицит на човещина

Домът на ужасите в Пловдив - грозно изключение или просто дефицит на човещина

Мизерно заплащане на персонала, лоша база, дълга листа на чакащи - как да очакваме истинска грижа за тежко болните възрастни В България сме царе на тридневните скандали. Точно толкова живее всеки един от тях, който за кратко разклаща обществото, събира възмущения от типа: “Ама как е възможно!”, после тръгват проверки

Само затворниците още не са поискали среща с Борисов

Само затворниците още не са поискали среща с Борисов

Премиерът Бойко Борисов не обича зимните протести. Напомнят му за февруари 2013 година, когато първото му правителство подаде оставка в резултат на множество митинги и шествия срещу монополите в София. И това явно вече го знаят всички. Така че, който в държавата има проблем, първата му работа е да заплаши или директно да блокира движението на

Колкото по-тъмно синьо е оцветена държавата, толкова по-демократична е. Колкото по-тъмно червена е, толкова по-ниско е нивото на демокрация.
Кликни, за да видиш графиката по-голяма
ГРАФИКА: Economist Intelligence Unit

"Икономист": България е по-демократична от Полша, Унгария, Румъния, Хърватия

Оказва се, че по качество на демокрацията през 2019 г. България изпреварва 4 страни-членки на Европейския съюз. Това се вижда от новия годишен доклад "Индекс на демокрацията 2019" на авторитетното британско звено "Икономист интелиджънс юнит", аналитично звено към "Икономист груп". Глобалното проучване показва

Вълненията на елита в Давос: по-малко за рецесия, повече за гооолемия зелен бизнес на хоризонта

Вълненията на елита в Давос: по-малко за рецесия, повече за гооолемия зелен бизнес на хоризонта

Страхът от криза е намалял - показва го цената на златото Организацията “Оксфам” публикува в навечерието на Световния икономически форум в Давос доклада си за световното неравенство. Според него неравенството се засилва. Но тази тема едва ли е в центъра на вниманието на форума, по-скоро има отбелязване на съчувствие Все пак в Давос са най-големите

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber