Александър Александров: Може да намалим цената на парното с 10%, ако правим повече ток

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7950871 Александър Александров: Може да намалим цената на парното с 10%, ако правим повече ток Александър Александров: Може да намалим цената на парното с 10%, ако правим повече ток www.24chasa.bg
Александър Александров
Александър Александров СНИМКА: Велислав Николов

“Топлофикация” излиза самостоятелно на енергийната борса, казва изпълнителният директор на софийското дружество

Още акценти

При инвестиция от половин милиард лева бихме увеличили производството на електроенергия 4 пъти

Да се надяваме, че до Коледа на следващата година ще имаме избран външен мениджър. Важно е да е компания с опит

- Г-н Александров, какъв е професионалният ви път? Това, което знаем, е, че сте избран от надзорния съвет, завършили сте топлотехника, идвате от частния бизнес.

- По-скоро идвам от корпоративния бизнес. Имам над 25 г. мениджърски опит, като последните 20 - във висшия мениджмънт на световни компании като “Ериксон”, “Юниливър”, “Ойлтанкинг България”, “Стомана Индъстри”. В “Стомана” бях главен изпълнителен директор и мога да кажа, че двете години, в които ръководех дружеството, бяха най-успешните за него от 2008 г. Повечето време, обаче - 16 г., работих в немска компания, тясно специализирана в енергийния сектор. В първите 5 г. създадох дружеството в България и основно се занимавах с бизнеса в страната и на Балканския полуостров. След това поех да ръководя бизнес развитието на “Ойлтанкинг” в световен мащаб.

- Това е компанията, заради която една медия видя сенки в миналото ви?

- И сама се опровергава в края на публикацията. Предоставих удостоверение за чисто съдебно минало. В периода от 2005 до 2014 г. съм освобождаван от отговорност за всяка година и този факт може да се провери в Търговския регистър. Освен това собствениците на компанията ме освободиха от отговорност и за целия период, в който съм заемал позиция във висшия мениджмънт на “Ойлтанкинг”.

- Защо се съгласихте да оглавите “Топлофикация - София”?

- Огромно предизвикателство е да дадеш своя опит и принос в едно такова дружество. До голяма степен намирам сходство с това, което дружеството представлява като обем на работа, брой хора с предишната ми компания.

- Казали сте пред Столичния общински съвет, че дружеството има 756 млн. лв. задължения, от които над 138 млн. към “Булгаргаз”, но че няма основание за притеснения. Как така? Няма да спре топлото за столичани ли?

- Със сигурност топлото за столичани няма да спре. През последните 10 г. около 200 млн. лв. от отрицателния финансов резултат се формират само от лихви и неустойки във връзка с доставката на газ. Причината е следната: “Булгаргаз” изисква авансово заплащане на газа, а топлофикацията издава фактури на абонатите си 45 дни по-късно и очаква плащания от тях. Има голямо разминаване.

През това време се трупат непосилни лихви, които се виждат във финансовия резултат. Когато оценяваме задълженията на едно предприятие, трябва да видим какви са годишните му приходи, каква е неговата капитализация. Вярно е, че цифрата е стряскаща, но дружеството има приходи от 340 млн. лв. на годишна база и събираемост от близо 97% за 2019 г.

Фактурирани са 352 млн. лв., от които сме събрали 340 млн. Събираемостта от 2016 г. насам се движи около 94-95%. Това по всички световни стандарти е добър показател. Повечето от клиентите на “Топлофикация” си плащат в рамките на 45 дни, за което им благодарим. Задълженията не са малко, но те се обслужват редовно. Усещането ми е, че е малко преекспонирано и преувеличено говоренето, че дружеството е в състояние на фалит или пред фалит.

- При това финансово състояние какво можете да промените?

- В “Топлофикация - София” има два ограничаващи фактора и те са цената, на която ние продаваме енергията и цената на газа. И двете не зависят от нас и са регулаторно определени от КЕВР. Едно от основните неща, които искаме, е да диверсифицираме в рамките на 2020 г. доставката на газ с минимум 10%.

След Нова година ще заработи газовата борса и се надяваме там цената да бъде по-добра. Второто важно нещо е, че и сега имаме възможност да извършваме суапови сделки, а след Нова година ще имаме възможност и да купуваме физически количества.

Важно е да изградим инсталация за производство на електро- и топлоенергия, в която горивото е RDF, така искаме да постигнем още 10% диверсификация. Миналата седмица Брюксел одобри финансирането на инсталацията за производство на електроенергия от гориво от отпадъци.

Третият и много сериозен елемент, който Столичният общински съвет одобри през юли, е за избор на външен мениджмънт с инвестиции.

- За външен мениджмънт на компанията се говори от близо 15-ина години. Това ли са алфата и омегата за “Топлофикация - София” за влизането на инвеститор?

- Да се върнем малко назад. Казахме, че основните лимитиращи фактори за дружеството са цената на газа и на топлинната енергия. Там няма какво толкова да се направи извън диверсификацията на източника на гориво. Много важно за подобряване на финансовото здраве на топлофикацията е производството на електроенергия, но за това ни трябва инвестиция от половин милиард лева. Дружеството трудно би могло да защити пред банковия сектор подобно кредитиране.

Тези инвестиции биха ни дали възможност да произведем повече електроенергия, която да увеличи приходите на дружеството до степен да премине от губещо в печелившо. В момента произвеждаме 4,8 млн. мегаватчаса топлинна енергия, от тях продаваме 3,8 млн., и около 800 000 мвтч електроенергия. Съотношението е 5 към 1. Това, което бихме могли да постигнем, е 2,5 млн., в някои разчети говорим и за 3,2 млн. мвтч електричество.

Бихме могли да увеличим 4 пъти приходите от продажба на ток, които сега са 115 млн. лв.

Още в първоначалния етап след въвеждането в експлоатация на тази инвестиция бихме могли да постигнем подобряване на цената на топлинната енергия, която продаваме на гражданите. Първоначално с 8-10%, на по-късен етап би могла да стигне над 10%. Ако си представим, че към днешна дата имаме тази когенерация и можем да произвеждаме тези количества електроенергия при тази цена на газа и на RDF-а, бихме могли да мислим за намаляване на цената на парното.

- При толкова години усилия за изграждане на когенерации, които все остават на книга, сега търсите външен мениджър да ги направи ли?

- Дружеството никога не е могло да си позволи заделянето на огромен финансов ресурс за технологично обновление. Не просто търсим външен мениджмънт, а външен мениджмънт с инвестиции. Има ясно решение на Столичния общински съвет, прието с консенсус от всички политически сили. Бях приятно изненадан от професионализма на хората в дружеството, има изключително енергични надзорен и управителен съвет и аз също бих могъл да допринеса с моя опит.

Имаме всички компоненти това да се случи. Налице е сериозна подкрепа от Европейската банка за възстановяване и развитие. А истината е, че ние нямаме и много други възможности, освен да тръгнем в тази посока.

- Кога смятате, че може да започне избора?

- Реалистичният срок е средата на годината. До края на март 2020 г. трябва да бъде избран консултант за процедурата. И да се надяваме, че до Коледа следващата година може да имаме избран външен мениджър. Важно е той да бъде солидна компания с опит. Инвестиция от половин милиард лева е сериозна и няма банки, които да финансират такъв проект, ако не виждат срещу себе си инвестиционно силна и финансово стабилна компания.

- Какво установихте в “Топлофикация - София” след първите дни като изпълнителен директор?

- Нейният голям потенциал за развитие. Инвестициите до момента са свързани единствено и само със сегашната технология на производство на енергия и с частична подмяна на участъци по преносната мрежа. Такива са възможностите в момента.

Модернизацията на топлофикационните дружества в посока въвеждане и разширяване на възможностите за производство на електрическа енергия е предимството, което осигурява баланса в приходно-разходно отношение.

Огромният размер на мрежата на столичното дружество – 2000 км тръби, колкото е пътят от София до Виена, е причината за необходимостта от значителни финансови средства за ремонти и обновяване.

Отново да обърна внимание на ситуацията със задълженията към “Булгаргаз”. Съвсем нормално е в този период, още повече в началото на сезона, да има тези текущи задължения. Те в никакъв случай не са плашещи и не водят в негативна посока. Не подценяваме ситуацията, но от друга страна, не трябва да бъдем прекалено големи песимисти. Казах вече, че приходите за тази година се очаква да са 345 млн. лв., миналата година са били 288 млн., има подобрение. Плащанията за газ към 31 октомври са 268 млн. лв. Основен елемент, който буди притеснение, е цената на емисиите. Те са форма на косвен наказателен данък и са тежък проблем за индустрията.

Модернизацията, която осигурява високоефективно производство на електрическа и топлинна енергия не с остарелите технологии от шейсетте години на миналия век, а със съвременни. Тя ще гарантира много по-добро икономическо и екологично състояние на дружеството, ще доведе до спестяване на гориво, на въглеродни емисии, до енергийна ефективност.

- Каква трябва да е цената на парното, за да бъде дружеството на печалба?

- Тази дискусия въобще не стои, тя е регулаторно определена. Ние трябва да спечелим пари за приходите от други алтернативи - производство на електроенергия, разширяване на дейностите в услуга на клиентите, дружеството е топлинен счетоводител.

- Обявихте, че “Топлофикация” ще търгува сама с ток на борсата. Защо е тази промяна в политиката?

- Възможно е да търгуваме на борсата, досега подходът е бил по-консервативен, използван е посредник, който гарантира, че има твърда цена. Мисля, че е време да сме малко по-динамични, да премислим какъв процент бихме могли да предложим на пазара и да видим колко сме подготвени да търгуваме по най-добрия начин.

- Чувствате ли се уверен в енергийната сфера?

- Да, чувствам се малко по-уверен в тази посока, обичам да разпределям портфолиото, за да стои дружеството на повече от един крак. Бъдещето ще покаже. Пазарът е единственият правилен оценител.

- Какви са договорите на дружеството за търговия с ток в момента?

- Имаме договори, които са към своя край. Готвим се да продаваме част от електроенергията на свободния пазар от началото на 2020 г.

- Какви ще се основните акценти в бизнес плана ви?

- Диверсификация в две посоки, алтернативни източници на газ, включително и с RDF, ускоряване на процеса за избор на външен мениджър, който да инвестира в технологично обновление, респективно - увеличаване на производството на електроенергия, динамично управление на разходите, така че всеки лев да е похарчен правилно и по необходимост.

- Какво ще разбере клиентът от смените в ръководството на дружеството? Има ли значение кой управлява, ако получава качествена услуга?

- За потребителя е важно да получава качествена услуги на приемлива цена. Наш ангажимент е да я осигурим. Жалбите от потребителите са около 5000 при 450 000 клиенти, което е около 1%. И те най-вече са свързани не с работата на самата “Топлофикация”, а с нормативната уредба и със сметките, изготвяни от топлинните счетоводители, които са частни компании.

- Ако след една година сте на поста си, какво ще сте постигнали?

- След една година се надявам да имаме доволни клиенти, цената на услугата да бъде приемлива, частично да купуваме газ и от други компании, ще се радвам, ако сме избрали външния мениджър, който да започне да изпълнява мащабна инвестиционна програма в дружеството.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

СНИМКА: Ройтерс

Какво става в китайския Ухан: очевидец разказва за епидемията

Китайският Ухан е напълно изолиран: заради коронавируса никой не може да напуска 11-милионния град, военните са блокирали летища и гари, общественият транспорт не работи. Пред "Дойче веле" очевидец разказва какво се случва там. Гайоз Цуцунашвили, който е лектор към Германската служба за академичен обмен DAAD, преподава в университета в Ухан

Снимка Румяна Тонева

Доц. Стойчо Стойчев: Нинова не иска вотът да мине - преизбирането й съвпада с нови избори, ще загуби и двете битки

- Ако ДПС подкрепи вота, това няма да се случи с някакъв особен ентусиазъм - Един от големите ни проблеми е липсата на контрол - това позволява да няма вода, да се внасят боклуци, да се строи лошо - И Цацаров, и Гешев в началото на мандата си ще демонстрират голяма активност. Въпросът е дали тя ще доведе до системно подобрение - Четвъртият вот

Доц. д-р Нериман Ерсой Хаджъсалихоглу

Етническо прочистване е депортирането на 350 000 турци от България през 1989 г.

“Възродителен процес”, “голямата екскурзия”, “българи мохамедани” - това са тоталитарни понятия, крайно време е да се премахнат “Въпреки изминалите 30 г. и смяната на поколенията насилствената имиграция, както е по-точно да се нарече депортирането на турците от България, инициирана от призива на бившия комунистически лидер Тодор Живков на 29 май

Кристиан Борет

Кристиан Борет: В Брюксел трансформираме цели зони, без да рушим

София създава усещане за отворен град - улиците са изпълнени с хора, казва в интервю главният архитект на Брюксел - Арх. Борет, в София сте по покана на главния архитект Здравко Здравков, за да говорите за градското планиране. На София ѝ предстои през тази година много важна задача - да подготви заданието за промяна на общия устройствен план

Йотова: Криза на властта няма, има тежка криза в управлението на държавата

Йотова: Криза на властта няма, има тежка криза в управлението на държавата

Още акценти от интервюто с вицепрезидента: Правителството се опита да изтръгне ноктите на опозицията за вота предварително с оставката на министъра на околната среда, но защо остави на завет регионалния Този вот се отличава - политическите мотиви отстъпват пред сериозността на проблеми, които опират до всеки гражданин и не са от вчера

Андон Балтаков

Новият шеф на БНР Андон Балтаков: Не бях сигурен в изхода от конкурса, имах обратен билет

Започвам със срещи с хората - на местата, където са те, а не в кабинета ми Първите документи, които ще изискам от БНР, ще бъдат финансовите Сайтът на “24 часа” за мен е символ на огромно доверие, което получавате от читателите - Г-н Балтаков, защо използвахте сайта на “24 часа” в презентацията си пред Съвета за електронни медии

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Петър Москов

Петър Москов: “Приятно” е министър да бъде вкаран в затвора, но 121 в парламента са променили закона за търговете на лекарствата

Шарено мнозинство направи тази поправка, която отмени търговете за скъпи лекарства в частните болници, казва председателят на партия КОД и бивш министър на здравеопазването Още акценти от интервюто Прекалено многото болници и фалшивите болни са големите проблеми С пръстовия идентификатор за 4 години щяха да са спестени 400 млн. лв

Румен Драганов: Очакваме над 300 изложители на „Ваканция и СПА Експо“

Румен Драганов: Очакваме над 300 изложители на „Ваканция и СПА Експо“

Предлагаме нова европейска програма за младежки културен туризъм, казва изпълнителният директор на Института за анализи и оценки в туризма - Господин Драганов, по време на предстоящата на 13, 14 и 15 февруари туристическа борса „Ваканция и СПА Експо“ са планирани редица съпътстващи мероприятия. Какви теми ще се разискват по време на тези събития

Христо Радков

Ако излезем на контрапротест за шофьорските курсове, какво ще решат министрите тогава?

Има статистика, че 25% от инцидентите на пътя са на водачи с по-малко от 2 г. стаж, казва председателят на управителния съвет на Българско обединение на шофьорите Христо Радков   Още акценти Случва се в автосервизи да карат клиента да подмени части, които не са за подмяна Крадат катализаторите до 2010 г., защото в тях има платина, радий, германий

Акад. Благовест Сендов в непубликувано интервю: Бори се за себе си, а не срещу друг!

Акад. Благовест Сендов в непубликувано интервю: Бори се за себе си, а не срещу друг!

Коалиция е от женски род, но не става дума за харесване, важното е какво ще направи Това е последното непубликувано интервю с акад. Благовест Сендов. Разговаряхме в кабинета му на 16 февруари 2015 г., когато Русия подготвяше референдум за присъединяването на Крим. - Харесвате ли широката коалиция, която в момента управлява България, акад. Сендов

Тихомир Безлов: Нова измама по модела на телефонните - изнудват възрастни при ремонти вкъщи

Тихомир Безлов: Нова измама по модела на телефонните - изнудват възрастни при ремонти вкъщи

2/3 от грабежите остават скрити, мистика е защо хората мълчат, казва в интервю за "24 часа" старши анализаторът в Центъра за изследване на демокрацията - Г-н Безлов, според главния прокурор Иван Гешев бандитите, които тормозят хората в малките населени места, са известни и на кмета, и на полицаите. Но голяма част от тях са на свобода и трябва да

Цветан Кюланов

Нищо не е загубено - България има шанс да усвои парите от Еврокомисията за “Струма”

Страната не е задължена да връща средствата от ЕС за вече финализираните участъци на магистралата, казва Цветан Кюланов, изпълняващ длъжността ръководител на Представителството на ЕК у нас - Г-н Кюланов, през изминалата седмица България се отказа от европейското финансиране на магистрала “Струма”. Заради различни спекулации нека да изясним - има

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber