Днешните деца ще имат до 9 професии, университети ще издават общи дипломи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7947072 Днешните деца ще имат до 9 професии, университети ще издават общи дипломи Днешните деца ще имат до 9 професии, университети ще издават общи дипломи www.24chasa.bg
Красимир Вълчев
Красимир Вълчев

Рейтинговата система всяка година се усъвършенства. Няма съмнение, че е един от добрите примери, които имаме за система, която е международно разпознаваема и оценена, едно от добрите неща, които се случиха през последните 10 г.

Тази система ни дава инструмент да провеждаме политика на преструктуриране на приема и финансирането. Преди близо 15 г. беше взето решение за крайна либерализация на приема в държавните висши училища, като се вярваше, че това в резултат на пазарните механизми ще доведе до подобряване на качеството, но пазарните механизми не действат добре в една публична система, каквато е висшето образование, дори и да действат, те дават сигнали със закъснение. През 2013-2014 г. ние достигнахме най-крайната форма на масовизация.

Над 80% от

завършващите

гимназиално образование да се включват в системата на висшето образование. Тази либерализация доведе до избуяване на нерационалното търсене на висше образование, търсене заради самата диплома независимо от това в какво професионално направление, търсене заради това да отидеш в големия град, да отложиш безработицата. Днес вече нямаме безработица, но имаше предходни години, в които и това беше мотивиращ фактор.

Днес работодателят изисква знания и умения, най-вече това, което наричаме умения на XXI в., меки умения. Ако преди дипломата е давала, образно, казано

10 крачки

предимство

в живота от 100, днес дава по-малко от една. Тази крайна масовизация доведе до влошаване на репутацията на висшите училища, доведе до това да имаме 50% завършили висше образование, които се реализират на позиции, които не изискват висше образование. И сега това ни остава най-негативният показател, който отчитаме чрез рейтинговата система.

През 1990 г. 30% от завършвалите гимназиално образование са постъпвали в системата на висшето образование. Днес не може да очакваме, че толкова трябва да ни бъде приемът. Всички системи на висшето образование се масовизират.

От едната крайност махалото отиде в другата. Това, което започнахме през 2016 г. в резултат на третия тогава Закон за изменение и допълнение на Закона за висше образование и стратегията за развитие на висшето образование, която преди това беше приета от Народното събрание, до голяма степен изработена и приета с политически консенсус, е политика на профилно преструктуриране и оптимизиране на системата, насърчаване на специализацията на висшите училища, връщането им към традиционните профили. Тази политика я провеждаме и ще я приключим до голяма степен може би до 2 г.

Разбира се, времето, в което живеем, е динамично и ние трябва да продължим с този механизъм на обвързването на търсенето на образование с търсенето на пазара на труда. Това са 2 отделни пазара със собствена логика.

Намалихме приема в професионално направление “Администрация и управление” с близо 70%, в професионално направление “Икономика” с близо 60%. В социалните, стопанските, правните науки общо близо с 50% беше намален приемът.

Най-голям ръст в БВП, в износа, в добавената стойност имат

секторите,

свързани с

техническите

науки

през последните 10 г. - електроника, електротехника, машиностроене, мехатроника.

Имаме нужда от повече технически кадри. Повече инвестиции ще се случат - и национални, и външни, ако имаме повече технически кадри.

Не можем да рискуваме да останем без учители, затова предприехме политиката с допълнителното финансиране на приоритетните професионални направления, с преструктурирането на приема и с предоставянето на допълнителни стипендии.

Когато говорим за педагогически и инженерни специалности, важно е не само да мотивираме повече кандидат-студенти и студенти в тях, но да мотивираме и учениците, които завършват с най-добри резултати от държавното външно оценяване, да се включат в педагогическо и инженерно образование. За догодина

ще предложим

промяна в

постановлението

за стипендиите -

да могат тези студенти, които са от 10-те процента с най-високи резултати от държавния зрелостен изпит по български език и литература и се включат в педагогическо и инженерно образование, да получават трета стипендия.

Отделно тези ученици, които са от първите 30% от резултатите по математика, химия и физика, също ще бъдат поощрени. Много малко са зрелостниците, които се явяват на матурите по математика, химия и фиизика.

От друга страна, редица сектори разчитат на кандидат-студенти със задълбочени познания в областта на математиката, физиката и химията. Отделно правим преструктуриране в системата на гимназиалното образование, стимулираме профилите и професиите, свързани с математиката, техниката и природните науки.

Имаме една добра новина през последните години и тя е, че

намалява

броят на

зрелостниците,

които избират да

учат в чужбина

В предходни години беше над 6000, падна до 4200 миналата година. Тази година сме издали 3500 удостоверения. Това не е малко, но е по-малко от предходните години. Не са 15%, а 7%.

В момента готвим стратегия за развитие на висшето образование за периода след 2020 г. Тази стратегия вече няма да говори толкова за корекция на грешки, няма основната политика да бъде оптизимация, а развитие. Нашите висши училища ще се развиват по-добре, ако са по-свързани в един все по-свързан свят. Те трябва да са свързани в

европейски

университетски

мрежи,

защото ще имат значително конкурентно предимство. Това ще бъдат европейски консорциуми, които ще издават общи дипломи, ще споделят ресурси. Висшите училища трябва да са свързани едно с друго и тук, в България, по отношение на споделянето на ресурси. Много малко вероятно е да бъдат конкурентни, като развиват единствено свои школи от преподаватели. Почти няма висше училище, което да има достатъчно преподаватели за всички дисциплини, а учебните програми ще стават все по-комплексни. Всяко висше училище само по себе си ще става все по-непригодно само да осъществява достатъчно качествено обучение. Насърчаването на мрежовия подход следва да бъде една от основните политики през следващите години. Това означава общи дипломи, споделени преподаватели, споделени ресурси, споделена материална база, общи програми. Ще стимулираме политики на висшите училища.

Всички висши училища се настройват към ерата на електронното обучение и изкуствения интелект. Пирамидата на образованието ще се промени през следващите десетилетия, защото то няма да е билет за една професия. Днешните деца в бъдеще ще работят между 3 и 9 професии.

Това е фундаментална промяна, която няма как да не засегне пирамидата на образованието. Досега тя е била насочена към това да специализираш знания в една област. Сега пирамидата трябва да е с по-широка основа. Завършването на висше образование в бакалавърска степен трябва да дава основата за продължаване в няколко посоки на магистърска степен. Това означава промяна в учебните програми на висшите училища, много повече хибридни специалности, вплитането във всяка програма на множество компетентности. Висшите училища трябва да го почувстват като полъх на промяната и да я направят.

* Изказването

на министъра е

със съкращения.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Защо Радан с едната ръка е “за” магистрала “Струма”, а с другата - “против”

Защо Радан с едната ръка е “за” магистрала “Струма”, а с другата - “против”

След като преди два месеца стана застъпник на протестна петиция в Европарламента, сега размахва пръст на трасето, по което се работи Като слуша човек какво говори евродепутатът Радан Кънев за довършването на магистрала "Струма", не може да разбере как така хем горещо иска това да стане бързо (както твърди)

Да, иранците могат да протестират и срещу намесата на САЩ, и срещу своето правителство

Да, иранците могат да протестират и срещу намесата на САЩ, и срещу своето правителство

Скоро след като иранското правителство призна, че по погрешка е свалило пътнически самолет и са загинали 176 души, в Иран избухнаха протести. Трагедията със самолета се разигра на фона на ескалиращо напрежение със САЩ заради убийството на Касем Солеймани, командир на влиятелните ирански сили "Ал Кудс"

Франциск и Бенедикт през 2016 г. Снимка РОЙТЕРС

Двамата папи: Бенедикт срещу Франциск

Такова нещо се случва за първи път: бившият папа Бенедикт внезапно излезе от усамотението си, за да се опълчи срещу модернизационните стремежи на Франциск. Бенедикт не можел да си мълчи по въпроса за безбрачието, съобщава "Дойче веле". "Двамата папи" като много амбициозен кинофилм развълнува милиони зрители по цял свят

Протестите в Иран: през 1979 така падна шахът

Протестите в Иран: през 1979 така падна шахът

Облекчението на режима в Иран продължи кратко. Убийството на генерал Солеймани покърти дълбоко Ислямската република. В следващите дни милиони иранци, дистанциращи се от режима, се включиха в траурните процесии. В съседен Ирак настояването за изтегляне на чуждестранните войски доминира над антииранските протести

Приятел в нужда се познава - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Приятел в нужда се познава - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите

Касем Солеймани СНИМКА: Ройтерс

Как Иран се опита да създаде терористични клетки в Централна Африка

Бунтовникът от Централна Африка стъпи на о-в Киш, ирански курорт на Персийския залив, и си замина на следващия ден. Престоят му бе кратък, но отвори нов фронт в ескалацията на напрежението между Иран и Запада. Измаел Джида е посредник с добри връзки, част от които са най-прословутите мисионери и трафиканти на оръжия от разпокъсаните от войните

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Не клякайте на превозвачите. Щом рушиш, плащаш!

Не клякайте на превозвачите. Щом рушиш, плащаш!

Превозвачи без съмнение са с усещането, че са свещени крави. Че трябва да печелят задължително, да бъдат компенсирани при всякакви обстоятелства и каквото и да се случва, накъдето и да върви светът, трябва да са първа грижа за държавата. Не трябва да се забравя, че те традиционно имат и много силно лоби в управлението на нашата страна

Реджеп Тайип Ердоган Снимка: Ройтерс

Турция и Русия трябва да работят заедно, а не да си съперничат в Либия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският президент Владимир Путин ще проведат първата си лична среща за 2020 г. на 8 януари в Истанбул, по случай церемонията по откриването на газопровода "Турски поток". Двамата лидери ще прекарат повече време в обсъждане на развитията в Близкия изток, след като САЩ убиха висшия ирански военен Касем

Как да различим фалшивите новини и истерията от реалните факти за пожарите

Как да различим фалшивите новини и истерията от реалните факти за пожарите

Хората носят вина за мащаба на пламъците, но тя не е свързана с въглеродните емисии Пожарите в Австралия през последния месец предизвикаха лавина от медийни публикации и коментари в социалните мрежи, в които е трудно да се различат фалшивите новини и истерията от реалните факти, причини и последствия

Честитка за главния прокурор - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Честитка за главния прокурор - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите

Есмаил Гаани СНИМКА: Ройтерс

Нов генерал излезе от сянката в Иран

Нов ирански генерал излезе от сянката, за да оглави елитните ирански части Ал Кудс и да отговаря за подкрепяните от Техеран сили в Близкия изток, на фона на заплахите на Ислямската република да отмъсти жестоко на САЩ за убийството на предишния им ръководител Касем Солеймани. Силите Кудс са част от 125-хилядната революционна гвардия /Корпус на

Коментар на седмицата №1: От 2020 г. Путин става цар на газа

Коментар на седмицата №1: От 2020 г. Путин става цар на газа

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 52 264 прочитания. Още не е 100% сигурно, че през януари няма да ни врътнат кранчето През 2020 г. Путин ще постигне своята геостратегическа мечта – пълна газопроводна независимост на Русия от Украйна и дори от Европа

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber