Златко Живков: Монтана посреща зимния си празник с амбициозна програма 2020

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7930490 Златко Живков: Монтана посреща зимния си празник с амбициозна програма 2020 Златко Живков: Монтана посреща зимния си празник с амбициозна програма 2020 www.24chasa.bg
Златко Живков: Монтана посреща зимния си
празник с амбициозна програма 2020

Приключваме големи основни ремонти на 7 улици в града и два четвъртокласни пътя, казва кметът на града

Изпълняваме програма “Топъл обяд” за около 540 възрастни и хора в неравностойно положение, основно в селата

По предварителна информация бюджетът ще има ръст между 10 и 17% за заплати, зимно почистване, образование, здравеопазване, социални дейности

- Г-н Живков, как Монтана посреща 128-годишнината от обявяването си за град?

- Монтана е обявена за град още през 161 година, по време на Римската империя.

2 декември е паметна

дата за нас, защото

тогава за втори път

селището получава

градски статут

Днес се навършват 128 години от обнародването на царския указ през 1891 г., с който общината от селска е преобразувана в градска с името Фердинанд. Всяка година на тази дата организираме разнообразна програма, още повече че денят съвпада и с началото на коледните и новогодишните празници, толкова светли за всички християни.

Денят е наситен с много прояви. Радвам се да споделя, че точно на тази знакова за града ни дата ще подпишем договор за сътрудничество с кмета на италианския град Алпиняно Андреа Олива. Това е документ, които ще разшири международните ни контакти и ще допринесе за европейското ни развитие.

На 2 декември вече традиционно организираме срещи с български учени. В експозиционната зала на Регионалния исторически музей е форумът “Срещи с българската наука в Монтана” - благодарение на съвместните усилия на Българската академия на науките, Регионалния академичен център, Регионалния исторически музей и, разбира се, община Монтана.

Основните лектори са чл.-кор. проф. дин Александър Костов и доц. Калин Стоев от Института за балканистика с Център по тракология при БАН, както и Борислав Павлов от издателска къща “Тендрил”.

Представя се биография на император Максимин Тракиеца и по какъв начин Монтана е свързана с началото на военната му кариера.

Кулминацията на празника е в 17,30 ч, когато тържествено ще бъдат запалени светлините на коледната елха на централния площад “Жеравица”.

Другото, което задължително правим на 2 декември от 2000 г. насам, е

да отличим фирми,

допринесли за

икономическото

развитие

на града. Тази година с почетна значка на Монтана ще бъдат наградени собствениците на местните търговски вериги “Богат, беден” и “Жизел”, които се развиват успешно през последните години, разширяват пазара и създават нови работни места.

- През този последен и много празничен месец от годината какво още предстои да бъде свършено в общината?

- Изключително е сериозна работната програма на общината в края на годината. Приключваме големи основни ремонти на 7 улици в града и два четвъртокласни пътя. Те се финансират от няколко източника - от националния бюджет, от дарения и от общината.

По програма “Красива България”

тази година

започнахме работа

в детски ясли №2

Срокът на проекта е до края на 2020 г. Продължаваме проектите по трансгранично сътрудничество с общините Муцацей, Румъния, и с Медиана, Сърбия. Те са в сферата на комуналните дейности и културния туризъм.

По Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” имаме два проекта, които текат в момента - “Патронажна грижа” и “Ранно детско включване”. По Оперативна програма “Храни и друго материално стимулиране” изпълняваме “Топъл обяд” за около 540 възрастни и други хора в неравностойно положение, основно в селата.

В детска градина №4 изграждаме рампа за хора с увреждания и купуваме специализирано оборудване.

Преди 7 г. подписахме споразумение за усвояване на 19 млн. лева по Оперативна програма “Региони в растеж” за проекти от Интегрирания план за развитие на Монтана. От тях са останали неусвоени още 4,5 млн. лева. Затова до края на декември трябва да подадем проектите си за социална и културна инфраструктура.

Става дума за ново строителство на социални жилища в кв. “Младост” и основните ремонти на сградите на читалището и на младежкия дом.

Отчетът на бюджета най-вероятно ще надвиши 50 млн. Как ще завършим годината, ще разберем на 31 декември.

- Общинският съвет още на второто си заседание одобри кандидатстване с проекти пред няколко програми. Бихте ли уточнили какви са те?

- Ще кандидатстваме

пред Норвежката

програма за

изграждане на нов

младежки център

в парк “Огоста”. В него ще има тенискорт, басейн, боулинг зала и зала за обучения.

Другият ни много амбициозен проект е за регионален иновационен център в сферата на здравеопазването. За него заедно с партньорите ни от местна клиника и Медицинския университет в Плевен ще кандидатстваме пред програма “Иновации и конкурентоспособност”.

Целта е да бъде осигурено модерно изследователско и изпитателно оборудване, специализиран софтуер за извършване на изследвания и анализи.

- Какво предстои още през следващата година и какъв ще бъде бюджетът на общината?

- Плановете са много амбициозни. Очакваме подкрепа от държавата за два важни проекта - нова многофункционална спортна зала и основен ремонт на площад “Жеравица”.

По програмата за трансгранично сътрудничество със Сърбия кандидатстваме за изграждане на нов спортен комплекс в село Николово.

В момента се правят много предложения от кметовете и наместниците в селата за бюджет 2020. Както знаете, ние

имаме отговорно

отношение към

развитието на

нашите села

и създаване на по-добра среда за живот и изяви на тези малки общности, така че ще продължим да инвестираме там.

Въпреки че вече почти са ясни параметрите на бюджета през следващата година, не мога да се ангажирам с конкретни числа преди окончателното приемане на националния бюджет. По предварителна информация ще има ръст между 10 и 17% в различните му функции - за заплати, за зимно почистване, за образование, за здравеопазване, за социални дейности, за отбрана и сигурност, за капиталови разходи и др.

- Какво бихте пожелали на жителите на Монтана?

- Пожелавам им през този празничен месец да имат много добро настроение, благородни намерения, светлина в душите, да са здрави и трудолюбиви.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Анатолий Макаров

Анатолий Макаров: България забави “Турски поток”, но Борисов обясни защо

- Изгонването на наш дипломат не беше приятелска стъпка, взехме ответни мерки, казва руският посланик у нас - Ваше Превъзходителство, каква е равносметката ви за руско-българските отношения за отиващата си 2019 г.? - Въпреки отделни негативни моменти като цяло отиващата си година беше достатъчно ползотворна за руско-българските отношения

Хасан Адемов

Адемов: Вдигането на пенсиите е незабележимо за пенсионерите въпреки огромните разходи

Две пенсии ще са повече от една, ако хората са се осигурявали на високи доходи, казва председателят на социалната комисия на Народното събрание Още акценти от интервюто: Деница Сачева има квалификация, експертиза и комуникативни умения, с които може да зададе по-бърз темп за социалните реформи Мотивите, с които Борисов махна Бисер Петков

Петър Витанов: Социално-икономическите неравенства са крайъгълният камък за "Зелената сделка"

Петър Витанов: Социално-икономическите неравенства са крайъгълният камък за "Зелената сделка"

Целта е амбициозна и позитивна, но и рисковете са огромни, казва евродепутатът и ръководител на делегацията на българските социалисти в Европарламента - Г-н Витанов, какви са целите, заложени в Европейската зелена сделка, предложена от новоизбраната Европейска комисия? - Това е безспорно амбициозна и позитивна цел

Красимир Вълчев: Студенти ще учат безплатно в поне 7 дефицитни направления

Красимир Вълчев: Студенти ще учат безплатно в поне 7 дефицитни направления

През 2020 г. 60% от финансирането ще зависят от комплексната оценка за качество и реализация, казва министърът на образованието и науката - Г-н Вълчев, какво ви прави впечатление в последното издание на рейтинговата система на висшите училища? - Задълбочават се тенденциите, които виждахме и през предходните години за промяна в професионалната

Явор Петров

Явор Петров: iCard и Apple Pay се обединяват за по-сигурно и лесно плащане

Потребителите ще могат да пазаруват в магазини, мобилни приложения и интернет, казва изпълнителният директор на iCard по повод пускането на услугата миналата седмица - Господин Петров, българският дигитален портфейл iCard вече предоставя и услугата Apple Pay. Как ще се допълват двата метода за плащане? Не се ли припокриват те

Деница Сачева: Правителството не иска и няма интерес да отнема деца

Деница Сачева: Правителството не иска и няма интерес да отнема деца

На път сме да отречем да правим добро, да се грижим за нашите баби и дядовци и за бедни деца Осигуряването в частен фонд има предимства, но трябват повече видове пенсионни продукти Време е да говорим,че пенсията зависи от това, колко си внесъл Промяна в Кодекса на труда трябва да даде гъвкавост на бизнеса при наемането на хора - Г-жо Сачева

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Димитър Маджаров: Продължаваме  да инвестираме, наградите го доказват

Димитър Маджаров: Продължаваме да инвестираме, наградите го доказват

От създаването на компанията до днес запазваме семейните ценности и ги обвързваме с качеството, казва собственикът на фирма "Димитър Маджаров" - През последните години спечелихте няколко от престижните награди Superbrands. Как оценявате това и на какво се дължи, г-н Маджаров? - Отдавам този успех на постоянния стремеж към поддържане и

КРЕМЕНА ХАЛВАДЖИЯН

Кремена Халваджиян: Маги ме ухажваше, провесен на една ръка от балкона на 8-ия етаж

Дизайнерката пристига заедно с линейката, когато научава, че синът ѝ Бебо е катастрофирал с мотор Освен че е половинката до един от най-големите тв продуценти у нас, Кремена Халваджиян е собственик на нощен клуб, стилистка и дизайнерка в някои от най-гледаните телевизионни предавания и сериали като “Маскираният певец” и “Като две капки вода”

Александър Александров

Александър Александров: Може да намалим цената на парното с 10%, ако правим повече ток

“Топлофикация” излиза самостоятелно на енергийната борса, казва изпълнителният директор на софийското дружество Още акценти При инвестиция от половин милиард лева бихме увеличили производството на електроенергия 4 пъти Да се надяваме, че до Коледа на следващата година ще имаме избран външен мениджър

Стоян Мавродиев: “Японизация” на европейската икономика е по-вероятен сценарий от този за дълбока рецесия

Стоян Мавродиев: “Японизация” на европейската икономика е по-вероятен сценарий от този за дълбока рецесия

Има риск от комбинация на застаряващо население, нисък ръст на БВП, висок държавен дълг и ниска инфлация ББР не ангажира държавния бюджет, а привлича ресурс единствено на базата на собственото си добро финансово състояние, казва главният изпълнителен директор на ББР - Г-н Мавродиев, какви са вашите очаквания за българската икономика и банковата

Стоянка Мутафова  на 97-ия си рожден ден  в зала 1 на НДК

Вижте последното интервю на Стоянка Мутафова пред "24 часа"

На 6-и декември легендарната актриса Стоянка Мутафова почина на 97 години. Вижте последното й интервю пред "24 часа" от април тази година: За кралицата на българския театър и нейния любим 100 била мярка за най-голямата любов Кралицата на комедията Стоянка Мутафова навърши 97 години на 2 февруари. Отпразнува рождения си ден и отбеляза 70 години на

Димитър Радев: Няма основание да се очаква глобална криза с мащабите на онази отпреди десетина години

Димитър Радев: Няма основание да се очаква глобална криза с мащабите на онази отпреди десетина години

Банковият сектор сега е в състояние да устои и на най-негативния сценарий, категоричен е управителят на Българската народна банка Още акценти: Очаквам всички условия за пълноценното ни участие в ЕРМ-2 и Банковия съюз да бъдат изпълнени през 2020 г. Въвеждането на еврото ще стимулира институциите за политики и мерки с голям икономически

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber