Златко Живков: Монтана посреща зимния си празник с амбициозна програма 2020

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7930490 Златко Живков: Монтана посреща зимния си празник с амбициозна програма 2020 Златко Живков: Монтана посреща зимния си празник с амбициозна програма 2020 www.24chasa.bg
Златко Живков: Монтана посреща зимния си
празник с амбициозна програма 2020

Приключваме големи основни ремонти на 7 улици в града и два четвъртокласни пътя, казва кметът на града

Изпълняваме програма “Топъл обяд” за около 540 възрастни и хора в неравностойно положение, основно в селата

По предварителна информация бюджетът ще има ръст между 10 и 17% за заплати, зимно почистване, образование, здравеопазване, социални дейности

- Г-н Живков, как Монтана посреща 128-годишнината от обявяването си за град?

- Монтана е обявена за град още през 161 година, по време на Римската империя.

2 декември е паметна

дата за нас, защото

тогава за втори път

селището получава

градски статут

Днес се навършват 128 години от обнародването на царския указ през 1891 г., с който общината от селска е преобразувана в градска с името Фердинанд. Всяка година на тази дата организираме разнообразна програма, още повече че денят съвпада и с началото на коледните и новогодишните празници, толкова светли за всички християни.

Денят е наситен с много прояви. Радвам се да споделя, че точно на тази знакова за града ни дата ще подпишем договор за сътрудничество с кмета на италианския град Алпиняно Андреа Олива. Това е документ, които ще разшири международните ни контакти и ще допринесе за европейското ни развитие.

На 2 декември вече традиционно организираме срещи с български учени. В експозиционната зала на Регионалния исторически музей е форумът “Срещи с българската наука в Монтана” - благодарение на съвместните усилия на Българската академия на науките, Регионалния академичен център, Регионалния исторически музей и, разбира се, община Монтана.

Основните лектори са чл.-кор. проф. дин Александър Костов и доц. Калин Стоев от Института за балканистика с Център по тракология при БАН, както и Борислав Павлов от издателска къща “Тендрил”.

Представя се биография на император Максимин Тракиеца и по какъв начин Монтана е свързана с началото на военната му кариера.

Кулминацията на празника е в 17,30 ч, когато тържествено ще бъдат запалени светлините на коледната елха на централния площад “Жеравица”.

Другото, което задължително правим на 2 декември от 2000 г. насам, е

да отличим фирми,

допринесли за

икономическото

развитие

на града. Тази година с почетна значка на Монтана ще бъдат наградени собствениците на местните търговски вериги “Богат, беден” и “Жизел”, които се развиват успешно през последните години, разширяват пазара и създават нови работни места.

- През този последен и много празничен месец от годината какво още предстои да бъде свършено в общината?

- Изключително е сериозна работната програма на общината в края на годината. Приключваме големи основни ремонти на 7 улици в града и два четвъртокласни пътя. Те се финансират от няколко източника - от националния бюджет, от дарения и от общината.

По програма “Красива България”

тази година

започнахме работа

в детски ясли №2

Срокът на проекта е до края на 2020 г. Продължаваме проектите по трансгранично сътрудничество с общините Муцацей, Румъния, и с Медиана, Сърбия. Те са в сферата на комуналните дейности и културния туризъм.

По Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” имаме два проекта, които текат в момента - “Патронажна грижа” и “Ранно детско включване”. По Оперативна програма “Храни и друго материално стимулиране” изпълняваме “Топъл обяд” за около 540 възрастни и други хора в неравностойно положение, основно в селата.

В детска градина №4 изграждаме рампа за хора с увреждания и купуваме специализирано оборудване.

Преди 7 г. подписахме споразумение за усвояване на 19 млн. лева по Оперативна програма “Региони в растеж” за проекти от Интегрирания план за развитие на Монтана. От тях са останали неусвоени още 4,5 млн. лева. Затова до края на декември трябва да подадем проектите си за социална и културна инфраструктура.

Става дума за ново строителство на социални жилища в кв. “Младост” и основните ремонти на сградите на читалището и на младежкия дом.

Отчетът на бюджета най-вероятно ще надвиши 50 млн. Как ще завършим годината, ще разберем на 31 декември.

- Общинският съвет още на второто си заседание одобри кандидатстване с проекти пред няколко програми. Бихте ли уточнили какви са те?

- Ще кандидатстваме

пред Норвежката

програма за

изграждане на нов

младежки център

в парк “Огоста”. В него ще има тенискорт, басейн, боулинг зала и зала за обучения.

Другият ни много амбициозен проект е за регионален иновационен център в сферата на здравеопазването. За него заедно с партньорите ни от местна клиника и Медицинския университет в Плевен ще кандидатстваме пред програма “Иновации и конкурентоспособност”.

Целта е да бъде осигурено модерно изследователско и изпитателно оборудване, специализиран софтуер за извършване на изследвания и анализи.

- Какво предстои още през следващата година и какъв ще бъде бюджетът на общината?

- Плановете са много амбициозни. Очакваме подкрепа от държавата за два важни проекта - нова многофункционална спортна зала и основен ремонт на площад “Жеравица”.

По програмата за трансгранично сътрудничество със Сърбия кандидатстваме за изграждане на нов спортен комплекс в село Николово.

В момента се правят много предложения от кметовете и наместниците в селата за бюджет 2020. Както знаете, ние

имаме отговорно

отношение към

развитието на

нашите села

и създаване на по-добра среда за живот и изяви на тези малки общности, така че ще продължим да инвестираме там.

Въпреки че вече почти са ясни параметрите на бюджета през следващата година, не мога да се ангажирам с конкретни числа преди окончателното приемане на националния бюджет. По предварителна информация ще има ръст между 10 и 17% в различните му функции - за заплати, за зимно почистване, за образование, за здравеопазване, за социални дейности, за отбрана и сигурност, за капиталови разходи и др.

- Какво бихте пожелали на жителите на Монтана?

- Пожелавам им през този празничен месец да имат много добро настроение, благородни намерения, светлина в душите, да са здрави и трудолюбиви.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Създателят на онлайн платформата“Уча.се” Дарин Маджаров разговаря с репортера на "24 часа" Митьо Маринов.

Дарин Маджаров: Политици няма да решат проблемите ни, трябва младите да създават повече бизнес тук (Видео)

Добър живот може да те очаква единствено ако имаш добро образование, казва създателят на онлайн платформата “Уча.се”, пред Митьо Маринов в разговор от поредицата “Включване Z” ОЩЕ АКЦЕНТИ: В България трябва да останат или да се върнат тези, които искат да работят здраво Предприемачи като Стив Джобс са единици, има хиляди примерина успешни хора

акад. Пламен Карталов

Акад. Пламен Карталов: Операта ни започва да излъчва в “Амазон Прайм”

Спектаклите в Киноцентъра са заснети и ще се пускат платено за целия свят - Г-н Карталов, смятате ли, че светът на операта вече няма да е същият след COVID-19, и какво точно ще се промени? - Разбираемо е, че светът на операта няма да е същият. Свидетели сме как в оперните театри по света започна редуциране на редовната дейност

РАЗВИГОР ПОПОВ

Развигор Попов: Качвах се на кубето на “Александър Невски”, за да слушам хоровите изпълнения

Направих нова песен “Пак ще дойде хубавото време”. Остава с Мими да влезем в студиото и да я запишем - С какво се занимавате сега по време на продължаващата извънредна ситуация, г-н Попов? - Вкъщи сме с Мими, преди няколко дни от Берлин пристигнаха дъщеря ни Ина с внучката Тайа Мей, която вече е на година и половина

Ани Владимирова: Стресът и страхът от COVID-19 преляха в яростно желание за промяна

Ани Владимирова: Стресът и страхът от COVID-19 преляха в яростно желание за промяна

В тази криза са ни нужни каузи, които да държат главите ни над водата Несигурният човек, решил, че няма какво да губи, лесно се впуска в безразсъдни действия Протестите са само една от последиците от пандемията Мнозина пребориха стреса, като изключиха телевизорите си, други се хванаха с ремонт на дома

Виктор Димчев - фотограф, тв продуцент и един от организаторите на протестите през 2013 г.

Виктор Димчев: 6000 души бе най-многолюдният протест, ще оредява още и през есента ще изчезне

Държавата трябва да се ремонтира, но не да се даде всичко в нея на президента   ОЩЕ АКЦЕНТИ: Площад “Независимост” събира 20 хил., а говорят за 135 хил. Многократно съм броил “милионния” протест през 1990 г. и на него няма повече от 150 хил. души Смешно е твърдението на организаторите, че имало хиляди хора някъде встрани, а не на площада

Пламен Димитров

Пламен Димитров: Новите мерки са добри: помощ за 2 млн. пенсионери, 30% по-големи заплати за 100 хил. работници

Още акценти от интервюто с президента на КНСБ: Парите бързо да стигнат до хората, автоматична система да отсява кандидатите, тя ще е безпристрастна Минималната заплата трябва да стигне 800 лв., а средната - 1700 лв., до 18 месеца  Предлагаме ставка от 15% за ДДС,  данъка върху доходите на физическите лица и корпоративния данък

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Председателят на МГЕРБ Георг Георгиев

Георг Георгиев: Премиерът помоли младежите на ГЕРБ да не се поддаваме на провокации

Интервю с председателя на МГЕРБ и зам.-министър на външните работи Георг Георгиев за желанието на младежките структури на управляващите да направят контрапротест пред премиерската вила в "Бояна": - Г-н Георгиев, как дойде идеята на младежката структура на ГЕРБ да направите контрапротест пред вилата на премиера в Бояна

Любомир Спасов СНИМКА: Архив

Любомир Спасов: Чиста, достъпна и сигурна енергия за перничани е наш водещ ангажимент

Промяната в сектора и замяната на въглищата като суровина трябва да стане успоредно със запазване на работните места, казва изпълнителният директора на "Топлофикация Перник" - Инж. Спасов, наскоро обявихте, че сте се присъединили към платформата Brown to Green. Каква е причината? - Присъединихме се към Brown to Green, защото смятаме

Марин Киров: Абсолютната давност е несправедлива за добросъвестните длъжници и е бич за бизнеса

Марин Киров: Абсолютната давност е несправедлива за добросъвестните длъжници и е бич за бизнеса

Марин Киров е юрист и експерт по законодателство, участва като консултант в промените в конституцията от 2015 г. в глава “Съдебна власт” и в съвета по съдебната реформа, автор е на предложения и законопроекти в сектор защита на длъжника като закона за частния фалит, промените в ГПК в полза на длъжниците и др

Политологът Димитър Ганев (в ляво) и водещият на рубриката Митьо Маринов

Димитър Ганев: Младите на протестите нямат спомен за нищо преди Борисов (Видео)

Героите на младежите не са политическите лидери, а предприемачите като Джеф Безос и Бил Гейтс Моето поколение и вашето ще бъде малцинство и няма да е интересно за политиците В първото от поредица интервюта в проекта на "24 часа" “Включване Z” 24-годишният Митьо Маринов задава въпроси на 33-годишния Димитър Ганев

Проф. Асен Балтов: Очаквам до октомври заразените да станат 20 хиляди

Проф. Асен Балтов: Очаквам до октомври заразените да станат 20 хиляди

Увеличават се младите, близо 70% от леглата в COVID отделенията са заети от пациенти в активна възраст, казва в интервю за в. "24 часа" директорът на "Пирогов" - Проф. Балтов, коронавирусът обърка намеренията “Пирогов” да се върне към мисията си на национална болница за спешна медицина, свободна от пациенти с  COVID –  докога ще имате инфекциозни

Христина Христова

Христина Христова: Долу ръцете от БНТ, когато става дума за журналистика!

Ако мълчим, ще кажат, че ни е страх, ако коментираме, ще решат, че се оправдаваме. Затова най-добре е с работата си да покажем, че цензура няма, казва водещата на сутрешния блок в обществената телевизия Ние знаем, че към нас хората винаги са имали и ще имат завишени очаквания Гледаемостта на сутрешния блок през този сезон се е покачила доста -

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber