В световен индекс: българите са сред най-разединените

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7922093 В световен индекс: българите са сред най-разединените В световен индекс: българите са сред най-разединените www.24chasa.bg
В световен индекс: българите са сред най-разединените

В класацията по просперитет сме 49-и от 167 страни, по качество на икономиката - 36-и, но едва 123-и по усещане за общност

В новия годишен индекс на държавите по просперитет (Prosperity Index) на британския институт “Легатум” България е класирана на 49-а позиция от 167 държави.

Първа по благоденствие в света през 2019 г. е Дания. Съединените щати са 18-и в класацията, Германия е 8-а, а Русия - 74-а.

Индексът оценява държавите по 12 критерия, сред които сигурност, лична свобода, управление, социален капитал, инвестиционна среда, качество на икономиката, условия за живот, образование, природна среда.

България е класирана най-добре - на 36-о място по критерия “качество на икономиката”. Тук е пред страни като Франция, Канада, Румъния, Испания, Гърция. Качеството на икономиката се измерва по финансовата устойчивост, макроикономическата стабилност, конкурентоспособност, условия за растеж.

По критерия образование България също стои добре - 43-а позиция, като изпреварва страни като Унгария, Словакия, Румъния, Турция.

Най-зле е страната ни по показателя обществен капитал, който мери доверие между хората и към институциите, желание за взаимна помощ и сътрудничество, степента на гражданско участие. Този показател показва степента на обединение и липсата на

противопостяване и

егоизъм в едно общество Според индекса на “Легатум” тук сме чак на 123-о място - точно преди Буркина Фасо и Азербайджан.

Изводът, който се налага, е, че за пътя на България към по-бърз просперитет потенциалът е в икономиката, а големият проблем - в разпиляването на обществена енергия.

Един от начините за решаване на този проблем е формулиране на каузи, които могат да обединят хората. В тази посока е новият проект на “24 часа” “Новите 30 години”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новите 30 години

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новите 30 години

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber